Laparoskopia

Çfarë është Laparoskopia?

Thënë thjesht, laparoskopia është vëzhgimi i barkut duke përdorur një pajisje optike. Ndërsa ishte përdorur më parë për qëllime diagnostikuese, me përparimet teknologjike, laparoskopia tani po përdoret për qëllime të trajtimit (kirurgjia laparoskopike).
Ndërhyrjet tradicionale kirurgjike zakonisht kërkojnë prerje të gjata. Sidoqoftë, kirurgjia lapa-roskopike lejon prerje prej 0.5-1 cm në madhësi, përmes të cilës është e mundur të vëzhgohen problemet që lidhen me mitrën, vezoret dhe tubat fallopiane dhe të ndërhyet kur është e nevojshme. Kështu, periudha e rimëkëmbjes e postoperativës bëhet më e shkurtër dhe më e lehtë.

Kur kryhet laparoskopia?

Laparoskopia kryhet në rastet e mëposhtme:

 • Në diagnostikimin dhe trajtimin e infertilitetit
 • Në trajtimin e Endometriozës (cistës së çokollatës)
 • Në rastet kur tubat fallopiane të bllokuara duhet të rihapen
 • Në trajtimin e fibriozës së mitrës
 • Në trajtimin e cistës në vezore
 • Në rastet e shtatëzanisë ektopike
 • Në procedurat e sterilitetit (duke mbyllur tubat fallopiane si një formë të përhershme të kontrollit të lindjes)
 • Në procedurat e histerektomisë (heqja e mitrës)
 • Në trajtimin e problemeve të legenit si prolapsi i mitrës, mosmbajtja e urinës, prolapsi i fshikëzës, prolapsi vaginal, dhimbja kronike.
Para dhe pas Operacionit Laparoskopik

Laparoskopia kryhet nën anestezi të përgjithshme. Kjo është arsyeja pse duhet të agjërosh (pa ngrënë ose pirë) për të paktën 6 orë para operacionit. Kohëzgjatja e operacionit ndryshon sipas procedurës, por zakonisht zgjat 1-2 orë. Rreth 4-6 orë pas operacionit, pacientes i lejohet të dalë dhe mund të shkojë në shtëpi nëse gjithçka është brenda normales.

Pas operacioneve laparoskopike, nuk ka shumë dhimbje. Mund të vërehen dhimbje të lehta në pjesët e prerjes, si dhe shpatullat dhe dhimbjet e prapme të kurrizit për shkak të gazit CO2 që përdoret gjatë procedurës. Nëse vazhdojnë të vjellat dhe dhimbjet, rekomandohet që të kon-taktoni mjekun tuaj. Një javë pas operacionit, mjeku juaj do t’ju ekzaminojë në klinikë.

A rrit Laparoskopia përqindjet e suksesit në IVF?

Laparoskopia mund të përdoret si një metodë për rritjen e suksesit në trajtimet IVF. Nëse pa-cientja ka embrione me cilësi të mirë, është e nevojshme të ekzaminohet gjendja e tubave fal-lopiane para se të kryhet transferimi. Kjo ndodh sepse tubat e mbushura me lëngje të quajtura hydrosalping parandalojnë jo vetëm shtatëzania natyrore por gjithashtu ulin shkallën e suksesit të trajtimeve IVF. Prandaj, nëse ka akumulime të lëngjeve brenda tubave, këto tuba mund të hiqen përmes laparoskopisë ose nga mitra. Miomat dhe cistat e çokollatës (endometrioma) brenda mitrës dhe vezoreve mund të hiqen përmes laparoskopisë, duke rritur kështu mundësinë e shtatzënisë.

Cilat janë përfitimet e Kirurgjisë Laparoskopike?

Laparoskopia siguron rezultate të ngjashme me kirurgjinë e rregullt kur kryhet nga një profesi-onist me përvojë.

Përfitimet më të rëndësishme të laparoskopisë janë si më poshtë:

 • Kohëzgjatja e shtrimit në spital është shumë më e shkurtër se ndërhyrja kirurgjikale e hapur.
 • Dhimbjet postoperative janë të lehta
 • Ju mund të ktheheni në jetën tuaj të përditshme në një kohë të shkurtër (zakonisht 3-4 ditë)
 • Meqënëse operacioni kryhet përmes një prerjeje të vogël, komplikimet si infeksioni, hapja e plagëve dhe hernia janë jashtëzakonisht të rralla krahasuar me kirurgjinë e ha-pur.
Malli për 7 vite përfundoi me trajtimin e personalizuar në Bahçeci

Malli për 7 vite përfundoi me trajtimin e personalizuar në Bahçeci. 🥰🥰 …

Lexo Vazhdimin

Ҫifti mori lajmin e mrekullueshem

Znj. Elsa dhe bashkëshorti i saj të cilët pritën 7 vjet për …

Lexo Vazhdimin

Lumturie Dardha

Pas tentimit tonë 4 herë me IVF, më në fund u takuam …

Lexo Vazhdimin

Vlora Gashi

Unë mbetesha shtatzënë por çdoherë kur isha 5-6 javësh më thonin që …

Lexo Vazhdimin

Shqipe Morina

Jam 5 vite e martuar, gjatë këtyre 5 viteve kam vizituar shumë …

Lexo Vazhdimin

Agron Dashi

Përshëndetje, Jemi të martuar qe 2 vite, po provojmë të kemi …

Lexo Vazhdimin

Konsulta falas

NE JU KONTAKTOJMË

Ne ju Kontaktojmë
Numri juaj i telefonit:

apo ju mund të na kontaktoni në numrin e telefonit +383 38606 220

WhatsApp Viber
WhatsApp
Viber
Ne Ju Kontaktojme
Ju do të kontaktoheni brenda një kohe shumë shkurtër: