Tubat Fallopianë të Bllokuar

Tubat Fallopinë të Bllokuar, të njohura edhe si dëme tubale, janë një nga shkaqet e zakonshme të infertilitetit. Mitra është bashkëngjitur në vezore me kanale që shtrihen nga të dy anët, të quajtura tuba fallopianë. Një nga tre rastet e infertilitetit femëror është për shkak të pengesave në këto tuba.

Lumeni i tubit, dmth pjesa e tij e brendshme, mund të jetë i bllokuar; pjesa e jashtme mund të jetë e lidhur me indet përreth; ose rreshtimi brenda i projeksioneve të qelizave mund të mos funksionojnë siç duhet. Në raste të tilla, veza nuk mund të hyjë në tub. Edhe nëse ka, sperma mund të mos jetë në gjendje të arrijë dhe të fekondojë vezën për shkak të çështjeve në lëvizjet e tubave. Në disa raste, edhe në qoftë se fekondimi ndodh, embrioni nuk mund të arrijë në mitër; duke çuar në shtatzëni ektopike.

Cilat janë shkaqet e bllokimit të Tubave Fallopianë?

  • Shkaku më i zakonshëm i bllokimit të tubave Fallopianë është infeksioni i patrajtuar ose jo mjaftueshmërisht i trajtuar. Në përgjithësi, burime të infeksionit mund të jenë infeksionet e mëparshme të legenit, infeksionet seksualisht të transmetueshme, përdorimi i një pajisje kontraceptive intrauterine, infeksionet për shkak të aborteve ose infeksioneve pas lindjes.
  • Operacionet e kaluara të legenit ose intraabdominale, dhe sidomos një apendiciti i shpuar mund të shkaktojnë ngjitje në tuba.
  • Shtatzënitë e mëparshme ektopike rrisin rrezikun e tubave të bllokuara
  • Endometrioza (cisti i çokollatës) mund të çojë gjithashtu në bllokim të tubave

Cilat janë simptomat e bllokimit të Tubave Fallopianë?

Shumica e grave nuk janë të vetëdijshme se tubat e tyre janë të bllokuara derisa ato të ekzaminohen për infertilitet. Disa prej tyre shprehin ankesat për dhimbjet menstruale ose dhimbjen e ijëve. Si endometrioma (cisti i çokollatës) dhe çdo infeksion i mëparshëm, janë shkaqet kryesore të bllokimit të tubave, simptomat e të cilëve konsiderohen si simptomat e tubave Fallopianë të bllokuar.

Si diagnostikohet bllokimi i tubave Fallopianë?

Metoda më e zakonshme e diagnostifikimit është radioskopia e mitrës, dmth. HSG (hysterosalpingography). HSG është një radioskopi që tregon mitrën dhe tubat. Në një radioskopi normale, mitra dhe tubat nuk mund të shihen; prandaj, një lëng i veçantë administrohet nga qafa e mitrës për t’i bërë ato të dukshme në radioskopi. Kështu,vihet në dispozicion informacioni në lidhje me strukturën dhe përshkueshmėrisë midis tubave dhe mureve të mitrës. Përmes HSG mund të zbulohen patologjitë që lidhen me murin e brendshëm të mitrës dhe problemet që lidhen me tubat. Procesi HSG zgjat rreth 15-20 minuta dhe zakonisht ndihen dhimbje si ato menstruale. Gjithashtu, mund të përdoret dhe anestezi për të parandaluar ndonjë dhimbje.

Gjatë testit HSG, pacientja vendoset në një tavolinë dhe i futet një instrument i quajtur speculum. Mitra pastrohet dhe i futet një kateter i hollë për të administruar një lëng të veçantë të quajtur material radiopak. Duke ndjekur rrjedhjen e këtij lëngu në mitër dhe tuba, patologjitë e mureve të mitrës dhe tubave regjistrohen në radioskopi (rrezet rëntgen). Për të zvogëluar gjasat e infeksionit për shkak të HSG, antibiotikët duhet të jepen para testit. Ndonjëherë, pika e kyçjes së tubit dhe mitrës mund të duken të bllokuara për shkak të spazmave të lidhura me dhimbjen. Për këtë arsye, duhet të jepen analgjetikë para testit. HSG nuk jep informacion të qartë për aderimin e pjesës së jashtme të tubit në indet përreth.

Gjithashtu, mund të kryhet Laparoskopia për të përcaktuar nëse tubat janë bllokuar në të vërtetë. Laparoskopia mund të zbulojë se pengesat e dukshme ishin për shkak të dhimbjes dhe se tubat janë të bllokuara. Me laparoskopinë, mundësia e lëngjeve që kalon nëpërmjet tubave, ngjitjet e tubave në indet përreth si dhe në bark mund të diagnostikohen duke vizualizuar një çrregullim të quajtur endometrioma.

Laparoskopia diagnostike është një operacion që kryhet nën anestezi të përgjithshme, e cila nuk kërkon hospitalizim dhe që zgjat rreth gjysmë ore. Gjatë procedurës së laparoskopisë vendosen një pajisje optike dhe instrumente të veçanta nëpërmjet një ose dy prerjeve të vogla në bark. Barku është i fryrë me 3 deri në 4 litra dioksid karboni për të patur një pamje më të mirë të barkut dhe për të shmangur mundësinë e plagëve vaskulare dhe të zorrëve. Laparoskopia tregon sipërfaqen e brendshme të barkut dhe lejon që të kuptohen lehtësisht patologjitë që lidhen me sipërfaqet e jashtme të vezoreve, mitrës dhe tubave. Nëse ngjitjet janë të pranishme në sipërfaqet e jashtme të barkut dhe tubave, është e mundur për t’i hequr këto. Gjatë laparoskopisë monitorohet një lëng që administrohet përmes qafës së mitrës (zakonisht metilen blu) në tuba, duke zbuluar çdo bllokim brenda tubave.

Kur përfundon procedura e laparoskopisë, hiqet gazi në bark sepse ky gaz mund të shkaktojë shqetësim pas operacionit tek pacientja në formën e ënjtjes dhe dhimbjes së shpatullave. Ky siklet tek pacientja zakonisht zhduket brenda 24-48 orëve.

Mund të mbeteni shtatzënë me tuba të bllokuar?

Në trajtimin e infertilitetit për shkak të tubave të bllokuar, mikrokirurgjia mund të mos japë gjithmonë rezultate të suksesshme. IVF duhet parë së pari, sidomos në pacientet me dëmtim të rëndë tubal, paciente me rezervë të ulët ovariane ose paciente në moshë të madhe. Me IVF, patologjia në tuba është anashkaluar. I vetmi përjashtim është gjendja në të cilën radioskopia zbulon se tubi i bllokuar, i quajtur hydrosalpinx, është i fryrë dhe i mbushur me lëngje. Në raste të tilla rekomandohet heqja laparoskopike e tubit përpara trajtimit IVF. Nga ana tjetër, lidhja e tubit në mitër mund të pritet gjatë operacionit laparoskopik. Kështu, rritet e përqindja e suksesit të IVF dhe e lindjeve të gjalla.

Histori e Pacientëve

Nga Shkrimi i Pacientëve tanë

Ata realizuan ëndrrat e tyre më të mëdha tek Qendra për IVF Bahçeci. Tregimet e lumturisë nga shkrimi i pacientëve tanë...

Malli për 7 vite përfundoi me trajtimin e personalizuar në Bahçeci

Malli për 7 vite përfundoi me trajtimin e personalizuar në Bahçeci. 🥰🥰 Qendra për IVF Bahçeci Fulya në Stamboll ofron trajtime komode me laboratorin …

LEXO VAZHDIMIN SHIKO VIDEON

Ҫifti mori lajmin e mrekullueshem

Znj. Elsa dhe bashkëshorti i saj të cilët pritën 7 vjet për të pasur fëmijë, morën …

LEXO VAZHDIMIN SHIKO VIDEON

Lumturie Dardha

Pas tentimit tonë 4 herë me IVF, më në fund u takuam me mjekun tonë të tanishëm. U kontrolluam shumë herë dhe mjeku ynë …

LEXO VAZHDIMIN

Vlora Gashi

Unë mbetesha shtatzënë por çdoherë kur isha 5-6 javësh më thonin që qesja është boshe, nuk ka embrion aty. Si është e mundur të …

LEXO VAZHDIMIN

Shqipe Morina

Jam 5 vite e martuar, gjatë këtyre 5 viteve kam vizituar shumë mjek, jam kontrolluar në çdo mënyrë, kam bërë analiza, më thonin që …

LEXO VAZHDIMIN

Agron Dashi

Përshëndetje, Jemi të martuar qe 2 vite, po provojmë të kemi fëmijë qe 1 vit. Bëmë vizitë tek një mjek dhe i treguam …

LEXO VAZHDIMIN

Konsulta falas

NE JU KONTAKTOJMË

Ne ju Kontaktojmë
Numri juaj i telefonit:

apo ju mund të na kontaktoni në numrin e telefonit +383 38606 220

WhatsApp Viber
WhatsApp
Viber
Ne Ju Kontaktojme
Ju do të kontaktoheni brenda një kohe shumë shkurtër: