Sindroma e Ovareve Polikistike (PCOS “ Policystic ovarian syndrome)

Cila është Sindroma e Ovareve Polikistike?

Sindroma e Ovareve Policistike (PCOS) është një problem i zakonshëm i ovulacionit që prek rreth 10% të grave. Kjo është një sëmundje serioze që mund të shkaktojë infertilitet si pasojë e parregullsive hormonale të shkaktuara nga nivelet e rritura të insulinës. Për këtë arsye, rekomandohet që gratë të kryejnë ekzaminime gjinekologjike çdo vit.

Cilat janë simptomat e Sindromës së Ovareve Polikistike, PCOS?

Simptomat e Sindromës së Ovareve Polikistike përfshijnë menstruacionet e çrregullta, rritjen e qimeve në fytyrë ose trup, problemet e akneve, acanthosis nigricans (ndryshimi i ngjyrës së lëkurës në pjesë të qafës, krahët, gjinjtë dhe këmbët).

Përveç kësaj, një numër në rritje i cisteve të vogla të folikulit (vezoret me kërthizë policistike me një madhësi prej 6-10 mm) mund të shfaqen në ekzaminimet vaginale me ultratinguj. Kjo mund të vërehet në 20% të grave në moshën normale riprodhuese.

Një nga simptomat më të rëndësishme të sindromës ovariane policistike është rezistenca e insulinës në gjak dhe rritja e nivelit të insulinës së agjërimit të gjakut. Sëmundja gjithashtu shkakton hiperinsulinemia dhe një rritje të hormoneve mashkullore. Nivelet e larta të androgens (hormonet mashkullore) përçajnë funksionin e qendrës që drejtojnë vezoret, duke çuar në infertilitet.

Cilat janë shkaqet e Sindromës së Ovareve Polikistike, PCOS?

Shkaku i Sindromës së Ovareve Polikistike nuk dihet qartë, por ajo është gjetur të ketë një aspekt gjenetik. Tek të afërmit e grave të prekura nga sëmundja (meshkuj dhe femra) është vënë re se kanë diabet, obezitet, yndyrnat e gjakut të larta, presionin e lartë të gjakut dhe infertilitet, si dhe qimet e tepërta dhe rrjedhet e menstruacioneve të çrregullta.

Fillimi i sëmundjes zakonisht ndodh në adoleshencë. Kjo është për shkak se sistemi hormonal, i cili zhvillohet në atë kohë, mund të mos funksionojë siç duhet. Në ditët e sotme, Sindroma e Ovareve Policistike po bëhet e përhapur për shkak të një rritje të numrit të fëmijëve mbipeshë.

Si diagnostikohet Sindroma e Ovareve Polikistike, PCOS?

Nëse keni peshë të tepërt, hapi i parë në trajtimin e Sindromës së Ovareve Polikistike është humbja e peshës. Ushqyerja shëndetshëm dhe stërvitja e rregullt janë të rëndësishme për një trajtim të suksesshëm. Në pacientët me peshë të tepërt, arritja e peshës ideale së bashku me dietën dhe stërvitjen mund të ndihmojë në rregullimin e funksioneve ovuluese. Në këtë mënyrë, menstruacionet mund të kthehen në normale dhe mundësia e shtatzënisë mund të rritet.

Gjatë trajtimit, pilulat e kontrollit të lindjes mund të përdoren për të rregulluar prodhimin e androgjenit. Kjo siguron rregullsinë e ciklit menstrual. Për të zvogëluar stresin e tepërt, jepen barna të tilla si acetat cyproterone, flutamid, finasteride. Metformina, një lloj i mjekimit të diabetit, mund të përdoret në trajtim sepse zvogëlon prodhimin e androgjenit ndërkohë që ka një efekt pozitiv në ovulimin.

Në disa raste, cistat duhet të hiqen në mënyrë kirurgjikale. Megjithatë, kirurgjia e ovareve policistike është e preferuar vetëm atëhere kur mjekimi ose metoda të tjera të trajtimit janë të pasuksesshme. Kirurgjia e PCOS është një procedurë shumë e thjeshtë. Megjithatë, komplikimet mund të ndodhin si në çdo operacion kirurgjik.

Nëse pacientja dëshiron të ketë fëmijë, duhen filluar trajtimet e duhura. Në të njëjtën kohë, endometrium (shtresa e brendshme e mitrës) vazhdimisht është e ekspozuar ndaj estrogjenit për shkak të anovulimit kronik, gjë që çon në një shans më të madh të kancerit të endometrialit. Një tjetër synim i këtij trajtimi është ulja e rrezikut të kancerit.

Pacienteve që duan të kenë fëmijë u jepen ilaçe që ndihmojnë në nxitjen e ovulacionit. Ky trajtim zakonisht fillon me citrat klomifen. Nëse rezultati i dëshiruar nuk arrihet, përdoren ilaçe më efektive.

Pacientët të cilët ende nuk mund të arrijnë shtatzëninë me të gjitha këto teknika trajtimi, rekomandohet IVF. Kliko këtu për më shumë informacion rreth IVF.

Histori e Pacientëve

Nga Shkrimi i Pacientëve tanë

Ata realizuan ëndrrat e tyre më të mëdha tek Qendra për IVF Bahçeci. Tregimet e lumturisë nga shkrimi i pacientëve tanë...

Malli për 7 vite përfundoi me trajtimin e personalizuar në Bahçeci

Malli për 7 vite përfundoi me trajtimin e personalizuar në Bahçeci. 🥰🥰 Qendra për IVF Bahçeci Fulya në Stamboll ofron trajtime komode me laboratorin …

LEXO VAZHDIMIN SHIKO VIDEON

Ҫifti mori lajmin e mrekullueshem

Znj. Elsa dhe bashkëshorti i saj të cilët pritën 7 vjet për të pasur fëmijë, morën …

LEXO VAZHDIMIN SHIKO VIDEON

Lumturie Dardha

Pas tentimit tonë 4 herë me IVF, më në fund u takuam me mjekun tonë të tanishëm. U kontrolluam shumë herë dhe mjeku ynë …

LEXO VAZHDIMIN

Vlora Gashi

Unë mbetesha shtatzënë por çdoherë kur isha 5-6 javësh më thonin që qesja është boshe, nuk ka embrion aty. Si është e mundur të …

LEXO VAZHDIMIN

Shqipe Morina

Jam 5 vite e martuar, gjatë këtyre 5 viteve kam vizituar shumë mjek, jam kontrolluar në çdo mënyrë, kam bërë analiza, më thonin që …

LEXO VAZHDIMIN

Agron Dashi

Përshëndetje, Jemi të martuar qe 2 vite, po provojmë të kemi fëmijë qe 1 vit. Bëmë vizitë tek një mjek dhe i treguam …

LEXO VAZHDIMIN

Konsulta falas

NE JU KONTAKTOJMË

Ne ju Kontaktojmë
Numri juaj i telefonit:

apo ju mund të na kontaktoni në numrin e telefonit +383 38606 220

WhatsApp Viber
WhatsApp
Viber
Ne Ju Kontaktojme
Ju do të kontaktoheni brenda një kohe shumë shkurtër: