Endometrioma

Çfarë është Endometrioma (Cisti i Çokollatës)?

Endometrioma (Cisti i Çokollatës) është emërtuar pas endometriumit, i cili është rreshtim i brendshëm i mitrës dhe i cili trashet pastaj hollohet gjatë rrjedhjes së ciklit menstrual. Në pacientet me endometrioma, një ind i endometriumit është gjithashtu i pranishëm jashtë mitrës. Këto qeliza endometrioma jashtë mitrës mund të shkaktojnë dhimbje dhe shterpësi.

Endometrioma ashtu si endometrium, gjithashtu i përgjigjen ndryshimeve hormonale gjatë ciklit menstrual. Gjatë ciklit menstrual, këto inde të trasha dhe që hollohen ashtu si bën dhe endometrium. Megjithatë, gjakderdhja që ndodh këtu nuk mund të eliminohet nga trupi; ajo akumulohet dhe formon cistin e çokollatës. Me kalimin e kohës, kjo gjakderdhje mund të krijojë ngjitje dhe të dëmtojë organet e tjera (zorrët, fshikëzën).

Cilat janë simptomat e endometriomës?

Simptomat më të shpeshta të endometriomës janë dhimbja para dhe gjatë menstruacioneve (zakonisht më të rënda se dhimbja normale menstruale), dhimbje gjatë dhe pas marrëdhënieve seksuale, infertilitet, gjakderdhje të parregullt ose të rëndë. Simptoma të tjera mund të përfshijnë lodhje, lëvizje të dhimbshme të zorrëve gjatë menstruacioneve, dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, diarrea ose kapsllëk gjatë menstruacioneve dhe çrregullime të tjera të zorrëve. Endometrioma nganjëherë nuk tregon simptoma.

Cilat janë shkaqet e endometriomës?

Shkaku i endometriomës është i panjohur. Megjithëse janë sugjeruar disa arsye, asnjëri prej tyre nuk mund të shpjegojë të gjitha rastet e endometriomës. Studimet e fundit tregojnë se toksinat mjedisore që veprojnë si hormone në trup dhe dëmtojnë sistemin imunitar, si dioksinat dhe PCB-të, shkaktojnë endometriomi. Gratë që konsumojnë ushqime me origjinë shtazore, të tilla si mishi i kuq, kanë më shumë gjasa të vuajnë nga endometrioma.

Si diagnostikohet endometrioma?

Me qëllim të diagnostikimit të endometriomës, mostrat nga qelizat e çrregullimeve duhet të dërgohen në ekzaminimin patologjik. Për këtë qëllim, kryhet një procedurë laparoskopike. Me këtë procedurë laparoskopike, mund të kryhen edhe diagnoza dhe trajtimi i caktuar. Në rast dyshimi për cistet e çokollatës ose probleme të infertilitetit, mund të kryhet diagnostifikim laparoskopik. Kështu, mund të shqyrtohen lehtësisht çdo lezion dhe ngjitje. Para laparoskopisë, një ultrasonografi vaginale mund të ndihmojë gjithashtu për diagnozën. Cistat më të mëdha mund të shihen në ultratinguj.

Si trajtohet endometrioma?

Lezionet e endometriomës mund të hiqen ose të shkatërrohen nëpërmjet kirurgjisë laparoskopike ose asaj klasike dhe simptomat mund të lehtësohen, ose mund të ndodhë shtatzënia. Megjithatë, si në trajtime të tjera, gjasat e përsëritjes janë të shpeshta.
Reduktimi i ushqimit nga origjina shtazore, stërvitja (aerobi,Kegel dhe ushtrimet e frymëmarrjes), metodat e kontrollit të stresit dhe kontrolli metabolik përmes trajtimeve mbështetëse të tilla si kërci i peshkaqenit, DHEA dhe PPAR gama agonistë, rritin ndjeshëm cilësinë e jetës së pacientëve dhe përgjigjen e tyre në trajtim.

A shkakton infertilitet Cista e Çokollatës?

Kisti i Çokollatës është një çrregullim që mund të shkaktojë shterpësi. Nëse çrregullimi është i avancuar dhe ndërhyrja kirurgjikale nuk ka dhënë përmirësim, pacientja mund të ketë një fëmijë përmes IVF. Diagnoza e hershme e çrregullimit do të ndikojë në normën e suksesit të procedurës IVF. Kliko këtu për më shumë informacion mbi IVF.

Histori e Pacientëve

Nga Shkrimi i Pacientëve tanë

Ata realizuan ëndrrat e tyre më të mëdha tek Qendra për IVF Bahçeci. Tregimet e lumturisë nga shkrimi i pacientëve tanë...

Malli për 7 vite përfundoi me trajtimin e personalizuar në Bahçeci

Malli për 7 vite përfundoi me trajtimin e personalizuar në Bahçeci. 🥰🥰 Qendra për IVF Bahçeci Fulya në Stamboll ofron trajtime komode me laboratorin …

LEXO VAZHDIMIN SHIKO VIDEON

Ҫifti mori lajmin e mrekullueshem

Znj. Elsa dhe bashkëshorti i saj të cilët pritën 7 vjet për të pasur fëmijë, morën …

LEXO VAZHDIMIN SHIKO VIDEON

Lumturie Dardha

Pas tentimit tonë 4 herë me IVF, më në fund u takuam me mjekun tonë të tanishëm. U kontrolluam shumë herë dhe mjeku ynë …

LEXO VAZHDIMIN

Vlora Gashi

Unë mbetesha shtatzënë por çdoherë kur isha 5-6 javësh më thonin që qesja është boshe, nuk ka embrion aty. Si është e mundur të …

LEXO VAZHDIMIN

Shqipe Morina

Jam 5 vite e martuar, gjatë këtyre 5 viteve kam vizituar shumë mjek, jam kontrolluar në çdo mënyrë, kam bërë analiza, më thonin që …

LEXO VAZHDIMIN

Agron Dashi

Përshëndetje, Jemi të martuar qe 2 vite, po provojmë të kemi fëmijë qe 1 vit. Bëmë vizitë tek një mjek dhe i treguam …

LEXO VAZHDIMIN

Konsulta falas

NE JU KONTAKTOJMË

Ne ju Kontaktojmë
Numri juaj i telefonit:

apo ju mund të na kontaktoni në numrin e telefonit +383 38606 220

WhatsApp Viber
WhatsApp
Viber
Ne Ju Kontaktojme
Ju do të kontaktoheni brenda një kohe shumë shkurtër: