Vaginizmi (Vaginismus)

Çfarë është Vaginizmi? Pse ndodh?

Vaginizmi mund të përkufizohet si pamundësia për të patur marrëdhënie seksuale për shkak të tkurrjes së muskujve në hyrjen e vaginës. Përhapja e vaginizmit në shoqërinë tonë nuk dihet qartë, por vlerësohet të jetë rreth 10%.

Mund të ketë shumë arsye për gruan që të lidhë pa dashje muskujt e saj edhe pse dëshiron të ketë marrëdhënie seksuale. Në përgjithësi, arsyeja për vaginizëm është fakti se informacioni i gabuar dhe jo i shëndetshëm në lidhje me seksualitetin është vendosur në nënndërgjegjësimin e gruas së prekur. Edukimi seksual i pamjaftueshëm, eksitimi i tepruar, abuzimi seksual i kaluar etj. mund të shkaktojë që trupi femëror të reagojë në këtë mënyrë.Nëse çifti është nën presionin e miqve dhe familjes për të patur një fëmijë, situata mund të bëhet edhe më e komplikuar.

Cilat janë simptomat e vaginizmit?

Ndërsa simptomat e vaginizmit ndryshojnë nga personi në person, përgjithësisht vërehen simptomat e mëposhtme:

  • Vështirësi ose paaftësi për të patur marrëdhënie seksuale
  • Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale
  • Frika nga marrëdhëniet seksuale ose nga ekzaminimi gjinekologjik
  • Pamundësia për të patur marrëdhënie seksuale në pozicione të ndryshme
  • Pamundësia për të futur tampona ose supozitorë në vaginë

A është e mundshme shtatzënia me vaginizëm?

Pacientet me vaginizëm mund të kenë një fëmijë përmes IUI ose IVF. Për çiftet që konsultohen në qendrën tone, kryhen ekzaminime rutinore të infertilitetit për të përcaktuar nëse ka një problem tjetër që i pengon ata të kenë fëmijë. Në ditën e 2-të ose 3-të të menstruacioneve të gruas kryhen testet e hormoneve, testet e rezervës ovariane, x-rrezet e mitrës dhe testet gjenetike. Një analizë spermogram kryhet tek babai për të matur numërimin e spermatozoidëve. Nëse nuk ka probleme që shkaktojnë infertilitet, shtatzënia mund të arrihet përmes IUI. Nëse ekziston një problem në lidhje me spermatozoidët ose vezoret, planifikohet për çiftin një trajtim i personalizuar i IVF-së.

Histori e Pacientëve

Nga Shkrimi i Pacientëve tanë

Ata realizuan ëndrrat e tyre më të mëdha tek Qendra për IVF Bahçeci. Tregimet e lumturisë nga shkrimi i pacientëve tanë...

Malli për 7 vite përfundoi me trajtimin e personalizuar në Bahçeci

Malli për 7 vite përfundoi me trajtimin e personalizuar në Bahçeci. 🥰🥰 Qendra për IVF Bahçeci Fulya në Stamboll ofron trajtime komode me laboratorin …

LEXO VAZHDIMIN SHIKO VIDEON

Ҫifti mori lajmin e mrekullueshem

Znj. Elsa dhe bashkëshorti i saj të cilët pritën 7 vjet për të pasur fëmijë, morën …

LEXO VAZHDIMIN SHIKO VIDEON

Lumturie Dardha

Pas tentimit tonë 4 herë me IVF, më në fund u takuam me mjekun tonë të tanishëm. U kontrolluam shumë herë dhe mjeku ynë …

LEXO VAZHDIMIN

Vlora Gashi

Unë mbetesha shtatzënë por çdoherë kur isha 5-6 javësh më thonin që qesja është boshe, nuk ka embrion aty. Si është e mundur të …

LEXO VAZHDIMIN

Shqipe Morina

Jam 5 vite e martuar, gjatë këtyre 5 viteve kam vizituar shumë mjek, jam kontrolluar në çdo mënyrë, kam bërë analiza, më thonin që …

LEXO VAZHDIMIN

Agron Dashi

Përshëndetje, Jemi të martuar qe 2 vite, po provojmë të kemi fëmijë qe 1 vit. Bëmë vizitë tek një mjek dhe i treguam …

LEXO VAZHDIMIN

Konsulta falas

NE JU KONTAKTOJMË

Ne ju Kontaktojmë
Numri juaj i telefonit:

apo ju mund të na kontaktoni në numrin e telefonit +383 38606 220

WhatsApp Viber
WhatsApp
Viber
Ne Ju Kontaktojme
Ju do të kontaktoheni brenda një kohe shumë shkurtër: