Karnında bir an önce kavuşmayı beklediği bebeğini taşıyan tüm anne adayları için, bebeğin hareketlerinin hissedildiği anlar çok özel ve heyecanlıdır.
Söz konusu hareketler çoğunlukla anne adayları tarafından bebeğin tekme atması olarak yorumlanır. Bebeğin hareketlilik düzeyi, onun sağlık durumu hakkında da temel ipuçları verir.
Bu nedenle bu süreci dikkatle takip etmek büyük önem taşır. Peki, bebekler neden anne karnında tekme atarlar? 14 – 15 haftalık bebek tekme atar mı? Bebeklerin tekme atması ne anlama gelir? Dilerseniz gelin, bu soruları birlikte yanıtlayalım.
Bir Bebek Anne Karnında Ne Zaman Canlanır?
Anne adaylarının büyük çoğunluğu, bebeklerini karınlarında taşıdıkları ilk haftalardan itibaren onların hareketlerini fark edecekleri anı iple çeker. Esasen bebeklerin rahim içi hareketleri yaklaşık 7. haftada başlar.
Bu süreçte ultrason muayenesine girdiğinizde bebeğinizin kalp atışlarını ilk kez duyabilir, doktorunuzdan onun kan dolaşımının başladığını öğrenebilirsiniz.
Ne var ki, bu süreçte bebeğinizin rahminizin içindeki hareketleri sizin fark edemeyeceğiniz ölçüde zayıftır. Bu nedenle bebeğinizin hareketlerini fiziki olarak hissetmeniz için biraz daha beklemeniz gerekir.
Bebeklerin anne karnında hissedilir ölçüde hareket etmeleri, genellikle 14. ve 24. haftalar arasında gerçekleşir. Sürecin tam olarak nasıl ilerleyeceği, bebeğin ve annenin sağlık durumuna, annenin vücut ağırlığına göre değişiklik gösterebilir.
Genellikle gebeliğin 18. ve 22. haftaları arasında bebeğin hareketleri çok daha kolay fark edilebilir hale gelir. Siz de bu süreçte bebeğinizin tekme attığını hissedebilir, onunla kurduğunuz iletişimi güçlendirebilirsiniz.
Bebeğin Tekme Atması Ne Anlama Gelir?
Bebekler gelişim süreçleri boyunca rahim içinde sürekli hareket ederler. Dönebilir, hıçkırabilir, diyaframını bilinçsiz olarak hareket ettirebilir ve bu tip refleksleri gösterebilirler.
Gelişim süreçleri ilerledikçe ve uzuvları gitgide geliştikçe, bebeklerin rahim içindeki hareket düzeyleri de artar. İşte bu süreç boyunca bebeklerin gösterdiği refleksler, anne adayları tarafından tekme atma hissi olarak algılanır.
Bebeklerin rahim içinde yaşamaları, annenin hareketlerine ya da çevresel uyaranlara karşı tepkisiz kalmalarına neden olmaz. Aksine, onlar da birçok uyarana karşı tepki verebilirler. Kısacası bebeğiniz, uyaranlara refleks tepkilerini, attığı tekmeler şeklinde ifade eder.
Anne Karnında Bebeğin Çok Hareketli Olmasının Sebepleri
Sağlıklı bir bebeğin yeterli ölçüde geliştikten sonra, anne karnında günde yaklaşık 15 – 20 kez tekme atması normal kabul edilir. Ancak, gün içindeki hareket sıklığı ve zamanlaması bebekten bebeğe değişmekle birlikte, annenin bu hareketleri hissetmesi de kişisel farklılıklar gösterir.
Az önce de sözünü ettiğimiz gibi; hıçkırık, dönme ve diyafram hareketleri gibi bebeğinizin kendi vücudunda olan değişimler, tekmelere yol açabilir.
Öte yandan, sizin hareketleriniz ve çevresel uyaranlar da bebeğinizin tekme atmasına neden olabilir. Eğer söz konusu uyaranlar fazlaysa, bebeğiniz anne karnında hareketli günler geçirebilir.
Gebeliğin 20. haftasında bebeğiniz, düşük düzeyli sesleri duymaya başlar. Gebelik ilerledikçe bebeğin duyma becerisi de kademeli olarak artar.
Bebeğinizin sık sık tekme atmasının nedeni, duyduğu seslere karşı reaksiyon vermesi olabilir. Ayrıca, sizin tükettiğiniz ve göbek kordonundaki damarlar aracılığıyla bebeğinize ulaşan yiyecekler de bu süreçte etkili faktörler arasındadır.
Bebeğinizin kan akışında artışa yol açan hareketleriniz, tekme sıklığının da artmasına neden olur. Bu nedenle sırt üstü pozisyonda yattığınızda, bebeğinizin daha sakin olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Aksine, sağ ya da sol tarafınıza dönerek yattığınızda ise, bebeğinizin kan akışının hızlanması nedeniyle tekme sayısı ve sıklığı artar.
Bebeğin Tekme Atması İçin Ne Yapmalı?
Bebeğinizin ilk hareketlerini hissetmek için sabırsızlanmanız oldukça doğaldır. Bu süreçte bebeğinizin ya da sizin sağlık durumunuzda herhangi bir problem olmadığı sürece, bebeğinizden beklediğiniz tekmeleri en kısa sürede hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.
Eğer gebeliğinizin 25. haftasında, halen bebeğinizin hareket ettiğini hissetmiyorsanız, mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Bebeğinizin hareketlilik düzeyini artırmak için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
- Gün içinde kısa süreli ve hafif tempolu yürüyüşler yapmak
- Su, taze sıkılmış ve katkı maddesi içermeyen meyve suyu, ayran ve süt gibi sindirim sisteminizi harekete geçirebilecek içecekler tüketmek
- Bebeğinizle konuşmak
- Özellikle 21.00 – 01.00 saatleri arasında sağ ya da sol tarafınıza uzanarak yatmak ve gevşemek
Özellikle gebeliğinizin son 3 ayında, bebeğinizin hareketlerini takip etmeniz büyük önem taşır. Eğer bu süreçte bebeğinizin hareketlilik düzeyinin belirgin bir şekilde azaldığını gözlemliyorsanız, en kısa sürede doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
İki saatlik süreç içinde bebeğinizin en az 10 hareketini hissediyorsanız, onun gelişim sürecinin yolunda ve sağlıklı bir şekilde ilerlediğini düşünebilirsiniz.
Gebeliğinizin 36. haftasından sonra ise, bebeğiniz gitgide büyüdüğü için rahmin içerisinde eskisi kadar sık ve rahat dönemez. Bu dönemde kaburgalarınızın alt bölgesinde sürekli tekme hissi yaşayabilirsiniz.
Gebelikte Bebeğin Vajinaya Vurması
Bebeğiniz gebeliğin yaklaşık 32. haftasına dek rahim içerisinde sürekli olarak pozisyon değiştirebilir. Bu nedenle bebeğin kasıkta hareket etmesi ya da bebek hareketlerini pelvik tabanda veya vajinada hissetmek oldukça doğaldır.
32. haftaya geldiğinizde ise bebeğiniz doğum pozisyonunu bulmuş olabilir ya da birkaç kez daha pozisyon değiştirebilir.
Ancak bebeğin vajinaya tekme atması ağrı hissine yol açabileceği için, tekme hissettikten sonra bebeğinizin pozisyonunu değiştirmek adına sağ ya da sol tarafınıza yatarak bir süre uzanmayı deneyebilirsiniz.
Vajinada oluşan ağrı hissinin bir diğer sebebinin ise, bebeğinizin gitgide büyümesi ve hamilelik dönemi boyunca yaşanan kilo artışı nedeniyle pelvik tabana veya vajinaya binen yükün de artması olduğunu unutmamalısınız.
Anne Karnında Hareketli Bebek Doğunca Nasıl Olur?
Anne karnında hareketli aylar geçiren bebeklerin çoğunlukla doğum sonrasında da aynı hareketlilik düzeyini göstermesi beklenir. Bebeklerin kişiliklerinin de anne karnında oluşmaya başladığını söylemek yanlış olmaz.
Ancak anne karnında geçirilen süre boyunca bebeğin gösterdiği hareketliliğin, genellikle çevresel uyaranlara karşı oluştuğunu da unutmamak gerekir.
Bu nedenle bebeğinizin doğum öncesindeki hareketliliğini doğrudan doğum sonrası süreçle bağdaştırmamalısınız. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde onunla doyasıya vakit geçirebilir ve kişilik özelliklerinin gelişmesini büyük bir keyifle takip edebilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
2 Yorum
Merhaba hocam bebegim sürekli hareketleri asagida sertlesio doktor erken doğum riski var dedi ama son zmanlarda sürekli baygınlık hissi yaşıyorum hiç gecmio
3 Temmuz 2023 / 02:47Merhaba,
Genel muayene için doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
11 Temmuz 2023 / 16:29Bahçeci Ailesi
Diğer Yorumlar