Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen konulardan biri de gebelik haberinin ne zaman alınacağı sorusudur.
Anne adayına embriyo transferi yapıldıktan sonra merakla ve sabırsızlıkla beklenen bir süreç başlar. Acaba hamile miyim ve sonucu ne zaman öğreneceğim? Merak ettiğiniz soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Tüp bebek tedavisi tahliller, muayenelerle başlayan, yumurta takipleri, yumurta toplama ve embriyo transferi ile son bulan bir süreci kapsar. Tedavinin başlayışı ve transfer günü dahil süre aralığı yaklaşık 1-2 ay kadar sürer. Bazı durumlarda rahim dinlendirme yöntemi uygulandığı için embriyolar dondurulup 1-2 ay sonra transfer edilebilir.
Embriyo transferinden sonra gebelik sürecini öğrenmek için 10-12 günlük bir süreç yeterlidir. Kandan yapılan b-hCG testi ile anne adayımızın hamile olup olmadığını öğrenebiliriz.
Tüp bebek tedavilerinde en son aşama embriyo transferidir. Embriyo, yumurta toplama işleminde toplanan yumurtaların laboratuvarda sperm ile birleştirilmesi yani suni yollarla döllenmesi sonucunda elde edilir.
Laboratuvarda döllenen embriyolar bir kateter yardımı ile anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu yerleştirme işlemine embriyo transferi denir.
Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Embriyo transferi, embriyo oluştuktan yani yumurta toplanıp döllendikten sonra genel olarak üçüncü veya beşinci günde yapılır. İdeali, beşinci günde yani blastokist dediğimiz aşamada yapılmasıdır.
Çünkü bu dönemde en iyi kalitede ve gebelik potansiyeli yüksek olan embriyoyu seçmek daha kolaydır. Amacımız embriyo transferini beşinci günde yapmaktır ama kadının yaşına, gelişen embriyo sayısına ve embriyo kalitesine göre üçüncü günde de transfer yapılabilir.
Embriyo transferi 5. gün yani blastosist dediğimiz embriyo aşamasında yapılmış ise ve şartlar yeterli ise aslında o gün veya bir sonraki gün embriyonun rahim duvarına tutunması ile gebelik gerçekleşir.
Ancak gebelik tanısı konması amacı ile ölçülen hormon değerinin kandaki artışı 10-12 sonra olduğu için gebelik testini yapmak için en doğru zaman da transfer işleminden sonraki 10-12. Gündür. Bu dönemde yapılan b-hCG testi ile gebelik durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Bu test sonucuna göre gebelik oluşup oluşmadığı ve kesin olmamakla birlikte sonuçtaki değere göre de aslında gebeliğin ilerleyip ilerlemeyeceği anlaşılır.
İlerleyen günlerde tekrarı yapılan bu testteki hormon değerlerinin artışına bakılarak gebeliğin ilk aşaması hakkında bir yorum yapılabilir.
Bununla birlikte tüp bebek merkezleri için daha önemli olan sonuç, gebeliğin 8. haftasında yapılan ultrasonografik değerlendirme sonucu kese veya kalp atışının görülüp görülmemesidir.
Erken dönemde transfer edilen fazla sayıda embriyo beraberinde çoğul gebelik (ikiz, üçüz) riskini de getiriyordu. Embriyo sayısının sınırlanması ile özellikle belirli sayıda embriyosu olan çiftlerde embriyo transferi embriyoların rahme tutunma aşaması olan blastokist (5. gün embriyosu) döneminde yapılıyor.
Böylece gelişim seviyesine göre de seçilebilen en iyi kalite embriyolarla gebelik elde etme şansı en üst seviyede tutulmaya çalışılıyor.
Embriyo transferi sonrası yaklaşık 12. günde gebelik testi yapılır.
12. güne kadar gebelikle ilgili bir hormon salınımı beklemediğimiz için gebelikle ilgili bulgular ve belirtiler görmeyiz. Gebelikle ilgili sıkıntılar hisseden hastaların mide bulantısı, kasık ağrısı, memelerde şişkinlik ve hassasiyet gibi şikayetlerinin nedeni aslında kullandıkları hormonal tedavidir.
Embriyo transferi sonrası özellikle erken dönemde kadınlarımızın en sık yaşadığı problemlerden biri kasık ve bel ağrısıdır. Kasık ve bel ağrısı, gebelikte de çok sık görülür.
Genellikle, embriyo transferinden sonra eğer 5. gün embriyo transferi olmuşsa 48. saat içinde implantasyon gerçekleşmektedir. İmplantasyondan sonra kanda Beta HCG hormonu artmaya başlar ve kandan gebelik testi ile gebelik sonucu öğrenilebilir.
Bu dönemde net bir hamilelik belirtisinden bahsetmek doğru olmaz ancak transfer sonrası kahverengi, açık renkte kanama olursa bu bir implantasyon kanaması yani gebelik kanaması olabilir. O zaman yapılan bir hamilelik testi bunu doğruluğunu gösterecektir.
Çok erken dönemde bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler pek görülmez. Çok düşük Beta HCG değerlerinde çok yüksek değerlere çıkıldıkça bu belirtiler aşikar olmaya başlar fakat erken dönemlerde böyle belirtilerle de çok karşılaşılmaz.
Erken dönemde embriyo transferi sonrasında çok bariz çok belirgin “işte budur” diyebileceğimiz bir gebelik belirtisi görülmez. Kasık ağrısı, bel ağrısı, insanın psikolojik olarak kendini hamile gibi hissetmesi gibi durumlar gerçek hamilelikle alakalı olmayabilir.
Gebelikle ilgili net sonucu aslında 12. günde yaptığımız kanda beta HCG değeri yani kanda gebelik testi verir. Kanda gebelik testi pozitif olan bir hastanın belli bir süre içerisinde gebelik hormonu giderek yükselir ve gebelikle ilgili semptomlar bulgular gösterir.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
1.268 thoughts on “Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Ne Zaman Belli Olur?”
Önceki 1 … 79 80 81 82 83 … 126 Sonraki