Bahceci Tup Bebek

Tüp Bebekte Serum Tedavisi

Tüp bebek tedavisi, bir yıl boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen sağlıklı bir gebelik elde edememiş çiftlerde uygulanabilecek olan tedavi seçeneklerinden bir tanesidir.…

Tüp Bebekte Serum Tedavisi
    

Tüp bebek tedavisi, bir yıl boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen sağlıklı bir gebelik elde edememiş çiftlerde uygulanabilecek olan tedavi seçeneklerinden bir tanesidir.

Üremenin önünde engel teşkil edebilen kadın veya erkeğe ilişkin hastalıklarda, hastalığa yönelik uygulanan tedavi seçeneklerinin gebelik anlamında başarıya ulaştırmaması veya ilerlemiş olan yaş nedeniyle bir an önce gebeliğin gerçekleşmesinin önerilmesi gibi durumlarda tüp bebek tedavisi, öne çıkan en önemli tedavi uygulamasıdır.

Uzun yıllardır başarıyla uygulanan ve birçok çiftin bebek sahibi olabilme hayaline kavuşmasını sağlayan tüp bebek tedavisinde, birçok teknik ve yardımcı uygulamalardan yararlanılabilmektedir.

Bunlardan bir tanesi de serum tedavisidir. İntralipid serum tedavisi olarak da adlandırılan tüp bebek tedavisinde serum yöntemi, başarı oranının arttırılması için veya başarısız tüp bebek denemeleri söz konusu olan bireylerde gebelik olasılığın yükseltilmesi için tercih edilebilir. İşte serum tedavisi hakkında ne sık sorulan soruların yanıtları…

Serum Tedavisi Nedir?

Genellikle yoğun bakımda veya klinikte gözlem altında bulunan hastalarda ağız yoluyla (oral) beslenmenin uygulanamaması halinde hastaların enerji ve besin ögesi gereksinimlerinin karşılanabilmesi için içerisinde soya proteini ve yağ bulunan bir serum sıvısı kullanılır.

Süt benzeri görünüme sahip bu beyaz renkli serum, çeşitli durumlarda tüp bebek tedavisinin bir parçası olarak da kullanılabilir. İki veya daha fazla başarısız tüp bebek denemesi olmuş hastaların önemli bir kısmında bağışıklık sistemine ilişkin çeşitli sorunların bulunduğu yapılan çalışmalar sonucunda görülmüştür.

Bu hastalarda serum yoluyla beslenme uygulamaları, vücudun savunma sisteminin dengelenmesini sağlayarak tedavideki başarı oranını arttırır.

Serum Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İntralipid serum tedavisinde kullanılan serum; soya fasulyesinden elde edilen protein ve yağlar, yumurta fosfolipitleri ve gliserin gibi bazı bileşenler içeren besleyici bir yağ emülsiyonudur.

Bu sıvı tıpta farklı alanlarda özellikle de yoğun bakım hastalarında ağızdan beslenmenin mümkün olmaması halinde sıklıkla kullanılır.

Tüp bebek tedavisindeki rolü ise savunma sisteminin dengelenmesidir. Daha önceden çok sayıda düşük yapmış veya tekrarlayan tüp bebek denemelerine karşın sağlıklı bir gebelik elde edememiş olanlarda bağışıklık sistemine ilişkin sorunlar bu durumun yaygın nedenleri arasında yer alır.

Bağışıklık sistemini dengeleyerek tedavi başarısını arttıran serum tedavisi, uygun hastalarda genellikle tüp bebek tedavisine başlanılan gün başlanır. Tedavi genellikle bebeğin ilk kalp atışlarının duyulmasına kadar devam ettirilir.

Tedavinin sonlandırılması genellikle 5. ve 8. haftalar arasına denk gelir. Serum tedavisinin yan etkileri bu tedavinin uygulanmasının planlandığı hastalarda genellikle merak konusudur.

Serum tedavisinin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmaz. Bununla birlikte serum emülsiyonu içerisinde yumurta ve soya fasulyesinden elde edilen bileşenler bulunduğundan yumurtaya veya soya fasulyesine ilişkin alerjileri bulunan hastalarda bu tedavinin uygulanması mümkün değildir. Dolayısıyla alerjisi bulunan hastalar tüp bebek tedavisine başlarken hekimlerini mutlaka bilgilendirmelidir.

Serum Tedavisi Kimlere Uygulanır?

İntralipid serum tedavisi, bağışıklık sistemi güçlü olmayan kadınlarda sağlıklı bir gebeliğin gerçekleşmesi ve devam etmesi için kullanılabilen bir tedavi yöntemidir.

Çocuk sahibi olmak isteyen ve yaşı ilerlemiş olan kadınlarda da intralipid serum desteğinden yararlanılabilmektedir. Tüp bebek tedavisi haricinde yalnızca döllenmenin desteklenmesi için önerilebildiği gibi tüp bebek tedavisi uygulamalarında bir yardımcı tedavi olarak da tercih edilebilir.

Bağışıklığı zayıf ve başarısız tüp bebek denemeleri yaşamış olan kadınlarda intralipid serum tedavisinden destek almak tüp bebek tedavisinin başarı oranını %90’a varan oranlarda arttırabilmektedir.

Bu nedenle infertilite tedavilerinde hekimin de önermesi ve gerekli bulması halinde serum tedavisi uygun profildeki hastalarda güvenle tercih edilebilir.

Serum Tedavisinin Avantajları

Tüp bebek uygulamalarında serum tedavisinden yararlanmanın birçok avantajı bulunur. Bunlardan en önemlisi tüp bebekte başarı oranını yükseltmesidir.

Normal şartlarda insanlardaki bağışıklık sistemi vücuttaki yabancı maddeleri doğrudan algılayarak bunlarla savaşır. Bunun tek istisnası ise gebeliktir ve embriyonun yarısı babadan gelmiş olmasına karşın gebelik sağlıklı bir şekilde oluşur ve devam eder.

Dolayısıyla tekrar tekrar düşük yapmış olan veya tüp bebek tedavileri başarısızlıkla sonuçlanmış olan kadınlarda bağışıklık sistemine ilişkin sorunların gebeliğin önünde engel oluşturuyor olması olasılıklardan bir tanesidir.

Tedavide başarı oranını arttıran intralipid serumlardan yararlanılması ile ilk tüp bebek denemesinde başarısız olan kadınların bir sonraki tedavide büyük oranda gebe kaldığı görülmektedir.

Bunun yanı sıra maliyeti düşük olan ve zahmetsiz bir tedavi uygulaması olması gibi avantajları nedeniyle uygun profile sahip hastalarda kolaylıkla tercih edilebilir.

Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıklarında Serum Tedavisi

Serum tedavisinin en yaygın uygulanma nedeni tüp bebek tedavilerinin birden fazla kez başarısızlıkla sonuçlanmış olmasıdır. Önceki başarısız denemelerinden sonra serum tedavisi ile hamile kalanlar oldukça fazladır ve bu düşük maliyetli, kolay tedavi uygulaması serumun içeriğinde bulunan bileşenlere alerjisi olan kişiler haricinde tüm hastalarda güvenle kullanılabilir.

Gebeliğin oluşmasına yardımcı olmasının yanı sıra serum tedavisi, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesi açısından da bağışıklık sorunu olan hastalarda fayda sağlar.

Tüp bebek başarısızlıklarına ek olarak sürekli olarak düşük sorunu yaşayan kadınlarda da güvenle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde bu yöntemin uygulanacağı kadınlar tarafından merak edilen konulardan bir tanesi de serum tedavisinin kilo artışına neden olup olmayacağıdır.

Serum tedavisi tüp bebek tedavisi sürecinde hekimler tarafından kontrollü bir şekilde hastaya özgü bir planlama ile birlikte uygulanır. Dolayısıyla alanında uzman merkezlerde uygulanan serum tedavisi sonucunda kilo almak gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

İleri Yaş Serum Tedavisi

İleri yaş, kadınlarda gebelik açısından belirli riskleri beraberinde getirebilir. Özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda yaşla birlikte gebe kalma olasılığı düşer, kromozom anomalileri gibi çeşitli hastalıkların görülme olasılığı bir miktar artar. Bu gibi nedenlerle ileri yaştaki hastalarda gebelik planı var ise bunun bir an önce gerçekleşmesi istenir.

Normal şartlarda infertilite tedavilerini denemeye başlamadan önce çiftlerin bir yıl boyunca korunmasız ve düzenli olarak cinsel ilişki yaşaması, doğal yolla çocuk sahibi olmaları beklenir.

Fakat ileri yaş, azalmış yumurta rezervi veya kadında ya da erkekte üreme sistemine ilişkin herhangi bir sorunun olması gibi durumlarda bu sürenin beklenmesi riskli olabilir.

İleri yaştaki hastalarda serum tedavisi ile desteklenmiş bir tüp bebek tedavisinin uygulanması sağlıklı bir gebeliğin gerçekleşmesi açısından fayda sağlar ve tedavideki başarı oranını önemli ölçüde arttırır.

Yalnızca ileri yaş serum tedavisi için bir gereklilik oluşturmasa da özellikle daha önceden denenmiş, başarısızlıkla sonuçlanmış tüp bebek tedavisi söz konusu ise, birden fazla gebelik düşükle sonuçlanmış ise serum tedavisinin tercih edilmesi bir seçenek olarak hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Eğer siz de bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen henüz bir bebek sahibi olamadıysanız genel bir kontrolden geçmek ve bunun nedenini öğrenmek üzere hekime başvurmanızda fayda vardır.

Hekiminiz tarafından yapılacak muayene sonrasında herhangi bir sağlık sorununuz varsa bunlara yönelik tedavi alabilir, doğal yollarla bebek sahibi olmanıza engel olabilecek bir durum söz konusu ise aşılama, tüp bebek tedavisi gibi tedavi uygulamalarına başlayabilirsiniz.

Daha önceden başarısız tüp bebek denemeleriniz olduysa veya birçok kez düşük yaşadıysanız serum tedavisi hakkında hekiminize danışabilirsiniz.

Genel bir muayeneden geçmek, intralipid serum tedavisi ve tüp bebek tedavisi hakkında bilgi almak istiyorsanız, randevu talepleriniz veya tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: