Bahceci Tup Bebek

Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Tüp Bebek Kaç Günde Belli Olur? Embriyo Transferi Nedir? Embriyo Transferi Kaçıncı Gün Yapılır? Embriyo Transferinden Kaç Gün Sonra Gebelik Belli Olur? Tüp bebek…

Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Ne Zaman Belli Olur?
    

Tüp bebek tedavisinde en çok merak edilen konulardan biri de gebelik haberinin ne zaman alınacağı sorusudur.

Anne adayına embriyo transferi yapıldıktan sonra merakla ve sabırsızlıkla beklenen bir süreç başlar. Acaba hamile miyim ve sonucu ne zaman öğreneceğim? Merak ettiğiniz soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Tüp Bebek Kaç Günde Belli Olur?

Tüp bebek tedavisi tahliller, muayenelerle başlayan, yumurta takipleri, yumurta toplama ve embriyo transferi ile son bulan bir süreci kapsar. Tedavinin başlayışı ve transfer günü dahil süre aralığı yaklaşık 1-2 ay kadar sürer. Bazı durumlarda rahim dinlendirme yöntemi uygulandığı için embriyolar dondurulup 1-2 ay sonra transfer edilebilir.

Embriyo transferinden sonra gebelik sürecini öğrenmek için 10-12 günlük bir süreç yeterlidir. Kandan yapılan b-hCG testi ile anne adayımızın hamile olup olmadığını öğrenebiliriz.

Embriyo Transferi Nedir?

Tüp bebek tedavilerinde en son aşama embriyo transferidir. Embriyo, yumurta toplama işleminde toplanan yumurtaların laboratuvarda sperm ile birleştirilmesi yani suni yollarla döllenmesi sonucunda elde edilir.

Laboratuvarda döllenen embriyolar bir kateter yardımı ile anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu yerleştirme işlemine embriyo transferi denir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Embriyo Transferi Kaçıncı Gün Yapılır?

Embriyo transferi, embriyo oluştuktan yani yumurta toplanıp döllendikten sonra genel olarak üçüncü veya beşinci günde yapılır. İdeali, beşinci günde yani blastokist dediğimiz aşamada yapılmasıdır.

Çünkü bu dönemde en iyi kalitede ve gebelik potansiyeli yüksek olan embriyoyu seçmek daha kolaydır. Amacımız embriyo transferini beşinci günde yapmaktır ama kadının yaşına, gelişen embriyo sayısına ve embriyo kalitesine göre üçüncü günde de transfer yapılabilir.

Embriyo Transferinden Kaç Gün Sonra Gebelik Belli Olur?

Embriyo transferi 5. gün yani blastosist dediğimiz embriyo aşamasında yapılmış ise ve şartlar yeterli ise aslında o gün veya bir sonraki gün embriyonun rahim duvarına tutunması ile gebelik gerçekleşir.

Ancak gebelik tanısı konması amacı ile ölçülen hormon değerinin kandaki artışı 10-12 sonra olduğu için gebelik testini yapmak için en doğru zaman da transfer işleminden sonraki 10-12. Gündür. Bu dönemde yapılan b-hCG testi ile gebelik durumunuzu öğrenebilirsiniz.

Bu test sonucuna göre gebelik oluşup oluşmadığı ve kesin olmamakla birlikte sonuçtaki değere göre de aslında gebeliğin ilerleyip ilerlemeyeceği anlaşılır.

İlerleyen günlerde tekrarı yapılan bu testteki hormon değerlerinin artışına bakılarak gebeliğin ilk aşaması hakkında bir yorum yapılabilir.

Bununla birlikte tüp bebek merkezleri için daha önemli olan sonuç, gebeliğin 8. haftasında yapılan ultrasonografik değerlendirme sonucu kese veya kalp atışının görülüp görülmemesidir.

5. Gün Embriyosu Ne Zaman Tutunur?

Erken dönemde transfer edilen fazla sayıda embriyo beraberinde çoğul gebelik (ikiz, üçüz) riskini de getiriyordu. Embriyo sayısının sınırlanması ile özellikle belirli sayıda embriyosu olan çiftlerde embriyo transferi embriyoların rahme tutunma aşaması olan blastokist (5. gün embriyosu) döneminde yapılıyor.

Böylece gelişim seviyesine göre de seçilebilen en iyi kalite embriyolarla gebelik elde etme şansı en üst seviyede tutulmaya çalışılıyor.

Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Embriyo transferi sonrası yaklaşık 12. günde gebelik testi yapılır.

12. güne kadar gebelikle ilgili bir hormon salınımı beklemediğimiz için gebelikle ilgili bulgular ve belirtiler görmeyiz. Gebelikle ilgili sıkıntılar hisseden hastaların mide bulantısı, kasık ağrısı, memelerde şişkinlik ve hassasiyet gibi şikayetlerinin nedeni aslında kullandıkları hormonal tedavidir.

Embriyo transferi sonrası özellikle erken dönemde kadınlarımızın en sık yaşadığı problemlerden biri kasık ve bel ağrısıdır. Kasık ve bel ağrısı, gebelikte de çok sık görülür.

Genellikle, embriyo transferinden sonra eğer 5. gün embriyo transferi olmuşsa 48. saat içinde implantasyon gerçekleşmektedir. İmplantasyondan sonra kanda Beta HCG hormonu artmaya başlar ve kandan gebelik testi ile gebelik sonucu öğrenilebilir.

Bu dönemde net bir hamilelik belirtisinden bahsetmek doğru olmaz ancak transfer sonrası kahverengi, açık renkte kanama olursa bu bir implantasyon kanaması yani gebelik kanaması olabilir. O zaman yapılan bir hamilelik testi bunu doğruluğunu gösterecektir.

Çok erken dönemde bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler pek görülmez. Çok düşük Beta HCG değerlerinde çok yüksek değerlere çıkıldıkça bu belirtiler aşikar olmaya başlar fakat erken dönemlerde böyle belirtilerle de çok karşılaşılmaz.

Erken dönemde embriyo transferi sonrasında çok bariz çok belirgin “işte budur” diyebileceğimiz bir gebelik belirtisi görülmez. Kasık ağrısı, bel ağrısı, insanın psikolojik olarak kendini hamile gibi hissetmesi gibi durumlar gerçek hamilelikle alakalı olmayabilir.

Gebelikle ilgili net sonucu aslında 12. günde yaptığımız kanda beta HCG değeri yani kanda gebelik testi verir. Kanda gebelik testi pozitif olan bir hastanın belli bir süre içerisinde gebelik hormonu giderek yükselir ve gebelikle ilgili semptomlar bulgular gösterir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



1.268 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhabalar. Benim 2 embriyo transferim oldu 12. Gün kan tahlili verdim 45.9 çıktı 2 gün sonra 43.5 çıktı düştü adet geçikmem 5 gün yükselme ihtimali varmı acaba

    2 Nisan 2023 / 00:52
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Değerinizin yükselip yükselmeyeceğiyle ilgili bir şey söyleyemeyiz. Doktorunuzun yakın takibinde kalmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      3 Nisan 2023 / 10:44
  • ***** Yanıtla

    Merhaba hocam transferimin 12.günü kanda beta hcg değerim 70 çıktı. 5. Gün embriyosuydu dondurulmuş embriyo transferi idi. Değerim normal mi acaba?

    8 Nisan 2023 / 13:01
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Değeriniz pozitif görünüyor. Doktorunuzun yakın takibinde kalmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      10 Nisan 2023 / 09:26
  • ***** Yanıtla

    hocam 5.gun embriyosu transfer yapıldı.10.gun beta 37 çıktı.13.gun 77 değerim normalmi

    10 Nisan 2023 / 20:58
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Değerleriniz pozitif görünüyor fakat doktorunuzun yakın takibinde kalmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      11 Nisan 2023 / 09:51
  • ***** Yanıtla

    Hocam bana 5 gün embriyosu 2 adet yerlestırıldı tutma olasılığı nedir. Tedavımız çok cabuk bıttı 4 adet orta kalite 9 adet iyi kalıtelı embriyo çıktıı

    7 Haziran 2023 / 01:41
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhabalar,

      Embriyonun tutunmasında çeşitli faktörler rol oynamaktadır. En doğru sonucu transferinizden sonraki 12. günde alacaksınızdır. Güzel haberlerinizi bekliyoruz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      11 Temmuz 2023 / 16:55
Diğer Yorumlar
1 125 126 127
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: