Bahceci Tup Bebek Sık Sorulan Sorular | Bahçeci Sağlık Grubu

Sık Sorulan Sorular

Tüp bebek tedavileri ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını sayfamızda bulabilirsiniz. Tedavilerimizle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz iletişim formumuzu doldurabilir veya bize WhatsApp üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir çiftin korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl içerisinde gebe kalamaması durumuna infertilite (kısırlık) denir. Çiftlerin yaklaşık %10-15’inde infertilite bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tüp bebek tedavisi; yumurta gelişimi, yumurtaların toplanması, embriyo gelişimi ve embriyo transferi aşamalarından oluşan bir süreçtir.

Kadının adetinin 2. günü tedaviye başlanır. Yumurta gelişimi süresince hastanın, çoğu zaman gün aşırı ve bazen de günlük kan tahlili ve ultrasonografi incelemesi yapılır. Bu süreç ortalama 9-12 gün sürer. Bu sürenin sonunda yumurtalar belli olgunluğa erişince çatlatma iğnesi verilir ve ortalama 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplandığı gün baba adayından sperm alınır ve döllenme işlemi gerçekleştirilir. Gelişen embriyolar kalite ve sayısına göre değerlendirilerek 2-6 gün sonra transfer edilirler.

Anne adayının 35 yaşından küçük olduğu durumlarda 1 yıl boyunca, anne adayının 35 yaşından büyük olduğu durumlarda ise 6 ay boyunca korunmasız düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşmamışsa doktora başvurmak gerekmektedir.

Genellikle sebebi açıklanamayan veya vajinismus gibi fiziksel durumlara bağlı olan kısırlıklarda tüp bebekten önce aşılama tedavisi denenebilir. Kadının yumurta hücrelerinde bir azalma varsa ve gebelik için çok uzun süre beklenmişse veya kadının tüplerinde bir sorun varsa aşılama tedavisi önerilmez. Aşılama tedavisinde, anne adayının yumurtalığı uyarılarak yumurta çatlatılır. Baba adayının spermleri yıkanarak en iyileri seçilir ve rahme transfer edilir.

Tüp bebek tedavisi ile gebe kalmış özellikle açıklanamayan kısırlık, pkos, hafif erkek faktörü ve düşük ovaryen rezerv tanıları almış çiftler daha sonraki dönemlerde doğal yollarla bebek sahibi olabilirler. Tubal faktör ve ağır erkek infertilitesi nedeniyle tedavi görmüş çiftlerde doğal gebelik beklenmez.

Hayır, yumurta rezervi tükenmez.

Yumurtalıkların uyarım döneminde iğne uygulamasına başlanılan ilk günlerde cinsel beraberlikte bir kısıtlama yoktur. Ancak yumurtalarda belirli bir büyüme sağladıktan sonra cinsel beraberlik olmamalıdır. Embriyo transferi ve sonrasında gebelik testi sonucuna kadar cinsel beraberlik önerilmez.

Ön hazırlık testlerinizi kendi bulunduğunuz şehirde yaptırabilir ve sonuçları tüp bebek doktorumuzla paylaşabilirsiniz. Böylece tedavi öncesi tüp bebek programı veya gebelik için herhangi bir engeliniz olup olmadığı tespit edilir. Tüp bebek tedavileri kadının adet kanamasının 2. günü başlar ve yaklaşık olarak 15-18 gün kadar devam eder. Bu dönem içerisinde toplam 6-7 kez merkezinizde kontrolünüz gerçekleşecektir. Adet düzensizliği yaşayan hastalarımız doktorlarının tercihi doğrultusunda adet düzenleyici ilaçlar kullanabilir. Yasal prosedürler gereği, gerekli resmi belgeleri ve tüm tıbbi kayıtlarınızı yanınızda getiriniz.

Fallopian tüpleri rahim ile yumurtalıklar arasındaki bağlantıyı sağlayan yapılardır. Tüplerdeki enfeksiyonlar tıkanmaya yol açarak kadın kısırlığına neden olabilmektedir. Tüpleri tutan ve en sık enfeksiyona yol açan ajanlar streptokok, stafilokok ve mikroplazma bakterileri ve cinsel yolla bulaşan klamidya ve gonokok enfeksiyonlarıdır. Tüberküloz enfeksiyonu da nadiren tüpleri tutarak tıkanıklığa yol açabilir. Enfeksiyonlar rahim içi araç uygulaması, cinsel ilişki, düşük, kuretaj ve doğum sonrası, cinsel yolla bulaşma ve appendisit gibi durumlarla tüplere yerleşebilir. Tüplerdeki tıkanmalar normal yolla gebeliğe engel olabilir.

Kemoterapi hızlı bölünen hücreleri yok etme prensibi ile çalışan bir tedavi yöntemidir. Hedef hücre, kanser hücresi olmakla beraber vücutta hızla bölünen saç-kök, mide-bağırsak ve üreme hücreleri olan sperm ve yumurta hücrelerini de yok eder. Aynı şekilde radyasyon terapileri de sperm ve sperm hücresini oluşturan germ hücrelerine zarar verir. Kemoterapi ve radyoterapi tedavi tipi, sayısı ve toplam doza bağlı olarak erkeklerde geri dönüşsüz azospermiye yani hiç sperm oluşturamama durumuna, dolayısıyla kısırlığa yol açabilir. Kanser tedavileri öncesinde spermin dondurularak saklanması doğurganlığın korunması için uygulanan kanıtlanmış tek tedavi yöntemidir.

Hayır, gebelik oranı azalmaz. Gelişmiş embriyoloji laboratuvarına sahip ve dondurma-çözme işlemlerinin iyi uygulandığı bir merkezde yapılan dondurulmuş embriyo transferinde, taze transferlere oranla daha yüksek gebelik oranı elde edilir. Tedavi süresince kullanılan hormon ilaçları kimi hastalarda rahmi olumsuz etkileyebilmektedir. Dondurulmuş transfer işlemi sayesinde rahim dinlendirilmiş ve ilaçların etkisinden arınmış olur. Bu nedenle dondurulmuş embriyo transferi, tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri olan hastalarda başarı artırıcı bir tedavi stratejisi olarak uygulanabilmektedir.

Bilimsel çalışmalar sonucu, dondurulmuş embriyo transferi ile elde edilen gebeliklerde taze embriyo gebeliklerine oranla fetuslarda artmış doğumsal anomali veya genetik hastalık riski saptanmamıştır. Günümüzde embriyo dondurma işlemi, tüp bebek tedavilerinin standart bir ayağını oluşturmaktadır ve gebelik şansını artıran bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Tüp bebek merkezleri başarılarını, gebelik oranı ve canlı doğum oranı ile belirler. Merkezlerin başarı oranları tüp bebek tedavilerinin tüm basamaklarının doğru uygulanması ile yükselmektedir. Bir çifte, iyi uygulanmış ovülasyon indüksiyonu, doğru zamanda toplanmış yumurta, iyi seçilmiş sperm ile uygulanan doğru mikroenjeksiyon nihayetinde iyi bir teknikle embriyonun transfer edilmesi yüksek gebelik oranı sağlayacaktır. Tüp bebek merkezi seçiminde, merkezin tecrübesine, laboratuvarındaki teknik donanıma ve sağlıklı gebelik oranlarına dikkat etmek gerekir.

İnsanlarda normalde 46 kromozom bulunmaktadır. Bunların iki tanesi cinsiyet kromozomu olan X ve Y kromozomlarıdır. Kadınlar iki X kromozomu (46XX), erkekler bir X ve bir Y kromozomu (46XY) taşırlar. Cinsiyet kromozomlarındaki bozukluklar kısırlık sebebidir. Erkeklerde Y kromozomunun bazı bölgelerindeki genetik materyal kaybı azospermi veya şiddetli sperm sayı azlığına ve şekil-hareket bozukluğuna yol açarak kısırlık sebebi olmaktadır. Aynı şekilde kadınlarda X kromozomu kaybı yumurtalıkların fonksiyon görememesine ve dolayısıyla kısırlığa neden olmaktadır. Cinsiyet kromozomları dışındaki otozomal kromozomlarda oluşan genetik kusurlar da çiftlerde tekrarlayan düşüklere, kısırlığa ve fetusta genetik bozukluğa yol açmaktadır.

Evet.

İşlemin hiçbir aşamasında yatış gerekmez.

Evet, iğnenizi kendiniz uygulayabilirsiniz. İğneleri uygulamanın kolaylığını ilk denemenizden sonra görebilirsiniz.

Tüp bebek iğnelerinin göbekten vurulmasını öneriyoruz. Eğer göbek bölgesinden iğne yapmayı tercih etmiyorsanız, üst kol ve yan bacak bölgelerine de uygulayabilirsiniz.

Tüp bebek iğnelerinin ucu çok ince ve kısa olduğu için çok acı vermez. İğnenin giriş anında sinek ısırığına benzer hafif bir acı hissedilir, bazen hafif kızarıklık görülebiliyor. Etkisi hızlı olduğu için birkaç saniye içerisinde bu kızarıklık geçer. İğnenizi yaptıktan sonra eğer anormal bir morarma ya da kızarıklık gözlemlerseniz doktorunuzla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin.

Tedavi protokolüne, hastanın yumurtasının büyüme hızına göre iğne kullanım süresi değişebilmektedir. Kısa tedavi protokolünde iğne kullanımı ortalama 9-12 gün arasıdır. Uzun protokoller de ise bu süre değişebilir. Her kadının yumurta rezervi farklılık gösterdiği için muayene sonrası doktorunuzun belirlediği doz ve sürelerde ilaç kullanımı uygulanmaktadır.

İğnelerinizi doğrudan güneş ışığına maruz kalacağı bir yere koymamalısınız. Ortalama 22 derecede muhafaza etmeniz uygundur. Çatlatma iğneleri gibi bazı iğneler ise soğuk zincir gerektirir. Bu iğneleri muhafaza etmek için soğuk bir ortamda, ortalama 4 derecede saklamak önemlidir.

Tüp bebek iğneleri kilo aldırmaz. Bazı kadınlarda vücutta bir miktar su tutulumu meydana gelebilir. Vücutta artan su miktarından dolayı hastaların bir kısmı kilo aldıkları hissine kapılabilirler.

Bugüne kadar yapılmış çalışmalar, tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçların kadınlarda kanser olasılığını artırmadığını göstermektedir. Meme ve rahim kanserleri için artmış bir risk görülmemektedir.

Yumurta toplama işlemi yaklaşık 5-15 dakika sürer. Yumurtalıklarınızdaki folikül sıvıları ultrason yardımıyla toplanır ve bu folikül içindeki yumurtalar embriyologlar tarafından mikroskop altında ayıklanır.

Evet, yumurta toplama işlemi anestezi altında yapılmaktadır. Bunun için su da dahil olmak üzere en az 6 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. Buna sigara da dahildir.

Yumurta toplama işlemi sonrası hafif ve orta derecede ağrınız olabilir. Bu ağrılar ağrı kesici ile kolayca kontrol altına alınabilir.

Her zaman olmamakla birlikte ilk 1 gün lekelenme şeklinde kanama olabilir. Bu geçici bir durumdur.

Evet. İşlem sonrasında evde istirahat etmeniz önerilir. Ertesi gün günlük hayatınıza dönebilirsiniz.

Transfer işlemi ağrısız bir işlemdir. Transfer sonrasında, dikkat edilmesi gereken durumlar ve kullanılması gereken ilaçlar hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapılır.

Embriyo transferi anestezi gerektirmeyen bir işlemdir.

Embriyo transfer işleminden 1 saat önceden itibaren idrara sıkışmanız gereklidir.Embriyo transferi sırasında ultrasonografi ile rahimin görüntülenmesinde ve yine işlemin uygulanmasında idrar kesesinin dolu olması bize kolaylık sağlamaktadır.

Transfer sonrası 30 dakikalık bir istirahat yeterlidir. Yapılan çalışmalar klinikte daha uzun, istirahatın başarıyı herhangi bir etkisinin bulunmadığını göstermektedir.

Transfer işleminden 1 gün sonradan itibaren ılık duş almanızın sakıncası yoktur.

Gebelik testine kadar cinsel beraberlik önerilmez.

Saçınızı boyatmanızda bir sakınca yoktur.

Parasetamol grubu ilaçları kullanabilirsiniz.

Hafif yürüyüşler ve egzersizler yapılabilir, ağır egzersizler önerilmez.

Transfer sonrası günlük sosyal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Yemek yemek alışveriş yapmak günlük yürüyüşler kuaföre gitmek, saç boyatmak, denize girmek tedavi sürecini etkilemez.

Transfer sonrası arta kalan kaliteli embryolar dondurularak saklanabilir.

Yumurta dondurma işlemi, ileride anne olmayı düşünen fakat şu an doğum yapmak istemeyen kadınların başvurabileceği bir yöntemdir. Yumurtalıktan toplanan yumurtalar ileride kullanılmak üzere dondurularak saklanır ve istendiği zaman çözülerek kullanılabilir.

Kemoterapi ve radyoterapi gibi yumurta hücrelerine zarar veren tedavilere başlaması gerekenler. Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak (yumurtalıkların alınması gibi) operasyon geçirecek olan hastalar. Ailesinde erken menopoz hikayesi olan ya da yumurtalık rezervi düşük olmakla birlikte henüz gebelik yaşamamış kadınlar. Kariyer odaklı yaşayan ve anneliği 30’lu yaşların sonrasına erteleyen kadınlar.

Yumurta dondurma işlemi için kadınlarda yumurtalıkların hormonlar ile uyarılması gerekmektedir. Tedavi adetin 2-3’üncü günü başlar ve yaklaşık 12-15 gün sürer. Toplanan yumurtalar laboratuvarda vitrifikasyon adı verilen özel yöntem kullanılarak dondurulur ve ileri bir tarihte kullanılmak üzere saklanır.

Evet, tüp bebek tedavisinde uygulanan hormon iğneleri uygulanır. Hekim iğnelerin dozunu hastaya göre belirler ve kullanımı ile ilgili bilgilendirir.

Evet, iğnenizi kendiniz uygulayabilirsiniz. İğneleri uygulamanın kolaylığını ilk denemenizden sonra görebilirsiniz. Tüp bebek iğnelerinin göbekten vurulmasını öneriyoruz. Eğer göbek bölgesinden iğne yapmayı tercih etmiyorsanız, üst kol ve yan bacak bölgelerine de uygulayabilirsiniz.

İğnelerinin ucu çok ince ve kısa olduğu için çok acı vermez. İğnenin giriş anında sinek ısırığına benzer hafif bir acı hissedilir, bazen hafif kızarıklık görülebiliyor. Etkisi hızlı olduğu için birkaç saniye içerisinde bu kızarıklık geçer. İğnenizi yaptıktan sonra eğer anormal bir morarma ya da kızarıklık gözlemlerseniz doktorunuzla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin.

İğnelerinizi doğrudan güneş ışığına maruz kalacağı bir yere koymamalısınız. Ortalama 22 derecede muhafaza etmeniz uygundur. Çatlatma iğneleri gibi bazı iğneler ise soğuk zincir gerektirir. Bu iğneleri muhafaza etmek için soğuk bir ortamda, ortalama 4 derecede saklamak önemlidir.

Hayır, sürecin hiçbir aşamasında yatış gerekmez.

Yumurta toplama işlemi yaklaşık 5-15 dakika sürer. Yumurtalıklarınızdaki folikül sıvıları ultrason yardımıyla toplanır ve bu folikül içindeki yumurtalar embriyologlar tarafından mikroskop altında ayıklanır.

Evet, yumurta toplama işlemi anestezi altında yapılmaktadır. Bunun için su da dahil olmak üzere en az 6 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. Buna sigara da dahildir.

Yumurta toplama işlemi sonrası hafif ve orta derecede ağrınız olabilir. Bu ağrılar ağrı kesici ile kolayca kontrol altına alınabilir.

Her zaman olmamakla birlikte ilk 1 gün lekelenme şeklinde kanama olabilir. Bu geçici bir durumdur.

Evet. İşlem sonrasında evde istirahat etmeniz önerilir. Ertesi gün günlük hayatınıza dönebilirsiniz.

Toplanma işleminden iki saat sonra, yumurtaların etrafındaki hücreler temizlenir, kalite ve olgunluk dereceleri değerlendirilir. Sadece kaliteli ve olgun yumurtalar vitrifikasyon (hızlı dondurma) tekniği ile dondurularak -196 C’deki sıvı nitrojen içerisinde depolanarak saklanır.

SGK, anlaşmalı olduğu kurumlarda tüp bebek tedavilerini karşılamakta ancak bunun için SGK heyet raporu almak gerekmektedir.

Ankara ve Bursa’da bulunan merkezlerimizde SGK kapsamında hizmet vermekteyiz. Tüp bebek tedavisine başlamayı düşünen hasta adaylarımız SGK heyet raporu alarak devlet desteğinden faydalanabilir.

Tüp bebek heyet raporu aslı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, SGK prim bordrosu, eşlere ait kimlik fotokopisi, evlilik cüzdanı fotokopisi.

Evet, SGK desteğinden faydalanabilmek için yaş sınırı vardır. Kadın 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün almamış olmalıdır.

SGK heyet raporu alabilmek için çiftler en az 3 yıldır resmi olarak evli olmalıdır. Aynı zamanda mevcut evlilikte çocuklarının olmaması gerekmektedir. Eğer sperm sayısı 5 milyonun altındaysa 3 yıllık evlilik şartı aranmaz, daha kısa süredir evli olan çiftlere de rapor verilebilir.

Çiftlerden birinin 5 yıldır sigortalı olması ve 900 prim gününü tamamlamış olması gerekmektedir. Hasta ilişkileri sorumlusu arkadaşlarımızdan SGK heyet raporu sayesinde yararlanabileceğiniz indirim oranları ve rapor almak için gereken kriterler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Doktorlarımızla ücretsiz görüşme yapmak için iletişim formunu doldurarak veya 444 39 49 numaralı telefonu arayarak randevu alabilirsiniz. Ücretsiz görüşmede doktorumuz öykünüzü dinler, varsa önceden yaptırmış olduğunuz test ve tahlillerinizi inceler ve tedavi süreci ile ilgili sizi bilgilendirir. Ön görüşmede muayene yapılmamaktadır.

Doktorlarımızla ücretsiz görüşme yapmak için iletişim formunu doldurarak veya 444 39 49 numaralı telefonu arayarak randevu alabilirsiniz. Ücretsiz görüşmede doktorumuz öykünüzü dinler, varsa önceden yaptırmış olduğunuz test ve tahlillerinizi inceler ve tedavi süreci ile ilgili sizi bilgilendirir. Ön görüşmede muayene yapılmamaktadır.

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.


Telefon Numaranız: