Bahceci Tup Bebek

Gebelik Testi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Adet gecikmesi yaşayan ve hamile olduğundan şüphe duyan kadınlar tarafından uygulanan gebelik testi, kişinin hamile olup olmadığını öğrenmesinde basit ve etkili bir yoldur. Evde…

Gebelik Testi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?
    

Adet gecikmesi yaşayan ve hamile olduğundan şüphe duyan kadınlar tarafından uygulanan gebelik testi, kişinin hamile olup olmadığını öğrenmesinde basit ve etkili bir yoldur.

Evde yapılan idrarda gebelik testi ve kandan bakılan HCG hormon düzeyi ile kişi, kolay ve hızlı bir şekilde gebe olup olmadığını öğrenebilir.

Gebeliğin oluşması için menstrüel döngü içinde, kadın yumurtasının olgunlaşması ve ardından çatlayarak fallop tüplerine ilerlemesi ve bu sırada erkek üreme hücresi olan sperm ile döllenmesi gerekir.

Döllenme ile ortaya çıkan embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişimini devam ettirmesi için progesteron hormonunun salınımı son derece önemlidir. Bu hormonun salınımı, plasenta oluşana kadar korpus luteum adı verilen, yumurtanın içinden çıktığı folikülden yapılır.

Vücutta salınan ve glikoprotein yapısında olan HCG hormonunun, alfa ve beta 2 farklı alt ünitesi bulunur. Gebeliğin tespitinde kullanılan beta alt ünitesi olduğu için gebelik testi Beta HCG değeri ölçümü ile gerçekleşir.

Sağlıklı kadınlarda, hamileliğin oluşmadığı durumda sıfıra çok yakın bir değerde olan Beta HCG hormonu, yumurtanın döllenmesi ile hızla artışa geçer. Gebeliğin ilk haftalarında her 48 saatte iki katı artan hormon düzeyi, gebeliğin 10. haftasında en yüksek seviyesine, yaklaşık 100.000 mIU/ml değerine ulaşır.

10. haftadan, doğuma kadar olan süreç boyunca 20.000 mIU/ml değerine kadar düşer ve bu sınırda sabitlenir. Evde ya da kanda bakılarak yapılan gebelik testlerinin ölçümü aç ya da tok karnına yapılabilir.

Gebelik Testi Nedir?

Gerek doğal yollardan cinsel ilişki sonucu, gerekse tüp bebek tedavisi ile yapılan embriyo transferi sonrasında, gebeliğin sağlanıp sağlanmadığının anlaşılması için yapılan farklı testlerin tümüne gebelik testi denir. Erken gebelik testi, gebelik bekleyen anne adayları tarafından sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.

Eczaneden satın alınarak yapılan evde gebelik testi, kimyasal şeridin üzerine idrarın yapılması ya da cihazın idrar dolu kaba batırılması ile sonuç verir.

Eczanelerde satılan erken gebelik testi fiyatı marka ve modellere göre değişiklik gösterir. İdrarda gebelik testi ne zaman yapılmalı sorusu anne adayları tarafından sıklıkla merak edilen bir konudur.

Testin doğru sonuç vermesi için, hamilelik şüphesi bulunan cinsel ilişkiden sonraki 14. günde yapılması gerekir. Bir diğer yöntem olan hamilelik kan testi ise, hastane laboratuvarında kan düzeyindeki HCG hormon seviyesinin ölçümü ile yapılır.

Kanda bakılan gebelik testinin, Niteliksel HCG ve Nicel HCG olmak üzere iki farklı türü bulunur. Niteliksel HCG testinde, kanda hormon varlığı araştırılır. Adet gecikmesinden sonraki yaklaşık 10. günde yapılan bu test ile gebelik varlığı kesin olarak pozitif ya da negatif olarak sonuçlanır.

Nicel HCG testi ise, kandaki HCG seviyesinin net olarak ölçülmesini sağlar. Son adet tarihi baz alınarak yapılan testte, HCG düzeyinin olması gerekenden düşük ya da yüksek olduğu tespit edilir.

Bu test ile, kanda bulunan HCG miktarını net olarak ölçüldüğü için, diğer testlerden daha doğru sonuç verir. Kandan bakılarak yapılan gebelik testi sonuçları yaklaşık 1 saat içinde sonuçlanır.

Anne adayları tarafından merakla sorulan bir diğer soru da gebelik testi ne zaman yapılır şeklindedir. Gebelik testinin ne zaman yapılması gerektiği, uygulanan teste göre farklılık gösterir.

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Erken gebelik testi ne zaman yapılmalı sorusu kimi zaman kafa karıştırıcı olabilir. Bunun sebebi markalar arasındaki farklılıklardır. Bu yüzden satın alınan gebelik testinin kullanma kılavuzu iyi okunmalıdır. Eczaneden alınarak yapılan erken gebelik testi standart olarak, gecikmiş adet dönemi sonrasında yapılmalıdır.

Sıklıkla sorulan erken dönem gebelik testi ne zaman yapılmalı sorusuna verilebilecek cevap ise, testin sabah saatlerinde ilk idrar ile yapılması yönünde verilebilir.

Test öncesinde bol sıvı tüketilmesi, gebelik testi sonuçlarının doğru çıkması için önemlidir. Bir diğer yöntem olan kanda gebelik testi için beklenen adet tarihinin üzerinden en az bir gün geçmiş olması gerekir.

İdeal olanı ise adet tarihinin üzerinden 5 ile 7 gün geçtikten sonra yapılmasıdır. Gebelik testi nasıl yapılır şeklinde gelen sorular da yine hangi testin uygulanacağına göre değişiklik gösterir.

Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Erken gebelik testi yapılmadan önce mutlaka kutu içeriği okunmalıdır. Böylece erken gebelik testi nasıl yapılır daha ayrıntılı olarak öğrenilir.

Genellikle bir kaba doldurulan idrara gebelik testinin uç kısmının batırılması ya da idrarın direkt olarak gebelik testinin üzerine yapılmasının ardından kısa bir süre beklenir.

Testin markasına göre, test çubuğu üzerinde çizgi, sembol, “+” ya da “-” gibi işaretler belirir. Böylece gebeliğin pozitif ya da negatif olduğu anlaşılır.

En iyi gebelik testi, net olarak sonuç alınan, kanda HCG hormon seviyesinin ölçülmesi ile yapılan kan testidir. Sağlık personeli tarafından koldan alınan kan ile yapılan test, laboratuvar sonucu ile kesin ve net olarak sonuçlanır.

Evde Gebelik Testi Sonuçları

Eczaneden satın alınan erken gebelik testlerinin sonuçları, markalara göre farklılık gösterir. Çoğunlukla test üzerinde yer alan farklı semboller gebeliğin pozitif ya da negatif olduğu konusunda bilgi verir.

Bu yüzden satın alınan ürünün kullanma kılavuzu dikkatlice okunmalıdır. Ayrıca sıkça sorulan gebelik testi ne zaman yapılır sorusunun cevabı da kutu içeriğinde belirtilir.

Markadan markaya farklılık gösteren bu ürünlerden doğru sonuç alabilmek için kutu içeriğinin dikkatlice incelenmesi önemlidir. Erken gebelik testi nedir sorusu da hamilelik şüphesi olan kadınların merak ettiği bir diğer konudur.

Erken Gebelik Testi Nedir?

Erken gebelik testi, gebeliğin pozitif ya da negatif olduğunun anlaşılmasında kullanılan hızlı ve pratik bir yöntemdir. Eczanelerde satılan erken gebelik testinin üzerinde bulunun kimyasallar, idrarda bulunan HCG hormonunu ile tepkimeye girerek, gebeliğin varlığını farklı simgeler ile gösteren bir tür hamilelik testidir. Bazı erken gebelik testleri, adet tarihinden önceki 6. günde dahi sonuç verebilmektedir.

Normal Gebelik Testi ile Erken Gebelik Testi Farkı

Erken gebelik testi, kişinin evde yalnız başına yapabileceği ve sonucunu hızla görebileceği pratik bir test türüdür. Gebelik şüphesi olan kişilerin başvurduğu ilk yöntem olmakla birlikte sonuçları zaman zaman yanıltıcı olabilir.

Normal gebelik testi olarak bilinen kanda HCG hormon varlığının ve düzeyinin araştırılması ile yapılan testler daha yavaş olmakla birlikte, gebelik hakkında kesin ve net bilgi sağlar. Gebelik testi ne kadar doğru sorusunun yanıtı da bu noktada farklılaşır.

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Erken gebelik testi standart olarak, beklenen adet kanamasının gecikmesinden sonraki günlerde uygulanır. Ancak bu durum markadan markaya değişiklik gösterir. Bazı testler adet tarihinden önceki günlerde de sonuç verebilmektedir. En doğru sonuç için kan testi yaptırılması önerilir.

Gebelik Testleri Ne Kadar Doğru Sonuç Verir?

Erken gebelik testleri çoğunlukla doğru sonuç vermekle birlikte bazen yanlış sonuç da verebilir. Bu durumda erken gebelik testi ne zaman yapılır sorusu önem kazanmaktadır.

Testin doğru sonuç vermesi için kutu içeriğinde yer alan bilgilendirme metninin ayrıntılı olarak incelenmesi önemlidir. Kanda yapılan gebelik testleri ise net bilgi sağlar.

Ancak gebelikten şüphe eden kişinin son adet tarihini bilmemesi ya da yanlış hatırlaması testin yanlış sonuç vermesine neden olabilir.

Gebelik testleri hakkındaki tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



2 Yorum
  • ***** Yanıtla

    […] bakılan bir diğer kanda gebelik testi ise nitel HCG kan testidir. Bu testte de beta HCG hormonunun varlığı incelenerek kişinin gebe […]

    4 Ağustos 2023 / 15:29
  • ***** Yanıtla

    […] Jul 25, 2019 … Gebelik testleri hakkındaki tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut … devamini oku […]

    7 Eylül 2023 / 11:40
Diğer Yorumlar
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: