Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve İğneler
Tüp bebek tedavi sürecinde pek çok hastalıkta olduğu gibi hasta her zaman tedavinin merkezinde yer alır. Tedavi sürecinde hastanın ilaçlarını doğru şekilde kullanması tedavinin başarısını etkileyecek sonuçlar doğurabilir.
Her ne kadar tüp bebek tedavilerinde hasta diğer hastalıklarda olduğu gibi “gerçek anlamda hasta” olmasa da tedavi sürecinde birçok ilacı kullanmak zorunda kalır.
Bununla birlikte hasta daha önce herhangi bir deneyimi olmayan ve yaklaşık 20 gün boyunca devam eden bir sürece girer. Peki bu süreçte tüp bebek hastalarının en sık yaptığı hatalar nelerdir?
Tüp bebek ilaçlarını hatalı kullanmanın önüne nasıl geçilir? Tüp bebek ilaçlarının yan etkileri var mıdır? Bütün bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Hastalarımızın bir kısmında bulunan tüp bebek korkusunun önemli bir kısmı aslında ilaç kullanımından kaynaklanır. Çünkü bu dönemde tüp bebek hastaları, “ilaç dozlarını yanlış ayarlayacağım” ya da “yanlış bölgeye uygulama yapacağım” gibi endişelere kapılabiliyorlar.
Bu hissiyat üzerlerinde gerçek anlamda bir baskı oluşturuyor. Çünkü tedavinin 10-14 gün süren ovülasyon indüksiyonu (yumurtayı büyütme) döneminde hayatında belki de tek bir kere bile eline enjektör almamış olan bir kadından, kendisine yumurta büyütme iğnesi yapmasını istiyoruz. Elbette bu durum onları tedirgin ediyor.
Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Yapılması gereken en önemli şey, hastaya tüp bebek iğneleri kullanımının detaylı bir şekilde anlatılmasıdır. Gerek yumurta büyütme iğnesinin kullanımı gerekse yumurta toplama işleminden sonra kullanılan ilaçlar konusunda hasta detaylı bir şekilde bilgilendirilmelidir.
Bu eğitim hastanın endişelerini giderebileceği gibi tedavi sonrasındaki gebelik oranları üzerinde de önemli bir rol oynar.
Aslında titiz bir tüp bebek tedavi sürecinde hasta çok iyi bilgilendirildiği taktirde bu tarz sorunlarla karşılaşılmaz. Ancak bir diğer önemli nokta, hastanın her zaman ve her konuda hekimine ve hemşiresine karşı dürüst davranması gerektiğidir. Bunun yanında yapılacakları şöyle sıralamak mümkündür:
Tüp bebek hastaları tedavileri boyunda DHEA hormonu, folik asit ve vitamin takviyeleriyle desteklenmektedir. Genellikle ağız yoluyla verilen bu ilaçların yanı sıra tüp bebek doktoru, balık yağı da önerebilir.
Peki kullanılan iğneler nelerdir ve tüp bebek tedavisinde kaç gün iğne yapılır?
Tüp bebek yaptıranlara verilen iğneleri iki kategoride incelemek mümkündür:
Bu ilaçlar hastanın fiziksel ve hormonal durumuna göre, tamamen kişiye özel olarak belirlenen hormon ilaçlarıdır. Duruma göre yumurtalıkların bazen uyarılması bazense baskılanması şeklinde ilerleyen ovülasyon indüksiyonu (yumurtayı büyütme) döneminde kullanılan bu ilaçlarla kadında birden fazla sağlıklı yumurta oluşması amaçlanır.
Yumurta büyütme işleminin ardından toplanan yumurtalar baba adayının spermiyle döllenir ve embriyolar oluşturulur. Oluşturulan en kaliteli embriyo anne adayına transfer edilir. Bu işlem esnasından ve sonrasında östrojen ve progesteron hormonları destek olarak hastaya verilir. Bu hormonlar vajinal jel, fitil ya da iğne olarak verilebilir.
Tüp bebek tedavisi tamamen kişiye özel olarak yürütülmelidir. Bu nedenle araştırmalarında net bir bilgi bulamayan hastaların sıklıkla sorduğu sorulardan biri de “tüp bebek iğneleri kaç gün sürer” sorusudur.
Hastanın durumuna bağlı olarak tüp bebek iğneleri 10-12 boyunca kullanılabilir. Doktorun seçimine bağlı olarak bazen uzun tedavi protokolü uygulanır. Bu durumda adetten ortalama 21 gün sonra başlayan tüp bebek iğnesi, ortalama 20 gün boyunca hastaya uygulanır.
Gonal f, tüp bebek tedavilerinde sıklıkla kullanılan hormon iğnelerindendir. Östrojen hormonu ihtiva eden bu iğneyi anne adayı kendi kendine göbek bölgesinden enjekte eder.
Hasta, doğru şekilde uygulanması son derece önemli bu iğneyi, dozunu ayarladıktan sonra göbek deliğinin 2 parmak aşağısı ve 2 parmak yanlarını kapsayan yarım ay şeklindeki bölgeye uygulamalıdır.
İğnenin uygulanışı oldukça kolay ve acısızdır. Gonal f kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, iğnenin saati saatine yapılmasıdır.
Büyüyen yumurtanın kontrol dışında çatlamaması için tedavi başlangıcından en erken 5-6 gün sonra uygulanan cetrotide iğnesi, gelişmekte olan yumurtaların hekim kontrolü dışında çatlamasını engellemek için uygulanan bir iğnedir.
İğnenin uygulanışı, gonal f gibi hormon iğneleriyle aynı şekilde yapılmaktadır. Bu uygulamada en önemli unsur uygulama saatidir. Doktor hastadan hangi saatte bu iğneyi vurmasını istediyse tam olarak o saatte enjeksiyon yapılmalıdır.
Aksi takdirde yumurta gelişimi dengesizleşebilir ve yumurtalar planlanan zamandan önce çatlayabileceği için tüp bebek tedavisini yarıda kesmek gerekebilir.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar (gelişen teknoloji sayesinde) artık daha saf, içerdiği doz miktarı daha kesin ve uygulanması daha kolay olarak üretilmektedir. Bu da günümüzde tedaviyi daha güvenilir ve daha kolay hale getirmiştir.
Her ilaç ve tedavide olduğu gibi tüp bebek ilaçlarının da yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar çoğunlukla kısa sürede kendiliğinden düzelen, geçici etkilerdir. Sağlığı tehdit edebilecek durumlarla nadiren karşılaşırız.
Bu ilaçlar, çok sık olmasa da uygulama (enjeksiyon, iğne) bölgesinde hafif tahrişe yol açabilirler. Ayrıca nadiren rastlanmakla ve çok ciddi derecelerde olmamakla birlikte; baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, sıcak basması, yorgunluk ya da duygusal hassasiyet görülebilir.
“Tüp bebek tedavisi kilo aldırır mı” sorusu da çok sık karşılaşılan sorulardandır. Kısa süre için iştah değişikliği, vücutta su tutulumu ve ödeme bağlı birkaç kilo artış olabilir. Ancak bu durum geçicidir ve gıda alımında aşırıya kaçılmadıkça uzun vadede kalıcı bir kilo artışı olmaz.
Tüp bebek ilaçlarının kansere yol açtığı yönünde söylentiler de söz konusudur. Bu konuda pek çok ve geniş ölçekli araştırma yapılmış olup, bu tedaviler ile yumurtalık ve meme kanserleri arasında direkt bir ilişki tespit edilememiştir.
Hiç doğum yapmamış infertil kadınlarda (hiç tedavi görmeseler dahi) yumurtalık kanseri riskinin artmış olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu tedavinin yumurtalıklardaki yumurtaları tüketip hastayı erken menopoza sokması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.
Yumurta geliştirici tedavide kullanılan ilaçlar; yumurtalıkların aşırı büyümesi, karın şişliği, bulantı, kusma ile seyreden bir tabloya yol açabilir. OHSS (yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu) adı verilen bu durum hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç seviyede karşımıza çıkabilir. En sık hafif form ile karşılaşırız. Yumurtalıklar büyümüştür, karında hafif rahatsızlık hissedilir.
İstirahat ve gerekirse ağrı kesiciler ile birkaç günde düzelir. Orta dereceli OHSS’de bu belirtilere bulantı-kusma da eklenir, karın şişliği daha fazladır.
Bu durum, yakın takip ve hasta konforunu düzeltici tedavilerle kısa sürede gerileyecektir. Şiddetli OHSS, karın boşluğunda sıvı birikiminin ve nefes darlığının da eşlik ettiği, hastanın genel durumunu bozan bir tablodur. Yüzde 1 civarında hastada görülür ve hastaneye yatmayı gerektirebilir.
Belirtiler genellikle yumurta toplama işleminden 4-5 gün sonra başlar. Hafif ve orta dereceli OHSS günler içinde kendiliğinden iyileşir. Eğer embryo transferi yapılmış ve gebelik oluşmuşsa bu düzelme gecikir, bazen birkaç hafta sürebilir.
OHSS’den kaçınmak için en önemli faktör, tedavi sırasında yakın takiptir. Eğer hastanın ilaçlara yanıtı çok fazla olmuş ve estradiol hormon seviyesi çok artmışsa, ilaç vermeden geçirilecek günler ile bu seviyenin düşmesi beklenir.
Gebelik oluşması bu durumu ağırlaştırabileceğinden, embryoların transfer edilmeyip dondurularak saklanması riskli hastalarda tercih ettiğimiz bir yoldur.
Hastanın yumurtalıkları eski durumuna döndükten sonra, dondurulmuş embriyolar çözdürülerek transfer yapılır. Böylece hasta şiddetli OHSS’den korunmuş olur ve gebelik şansı da bu durumdan olumsuz etkilenmez.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
97 thoughts on “Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve İğneler”
Önceki 1 2 3 4 5 … 10 SonrakiKan ilacı kullanımının tüp bebekle hamilelikte her hangi bir zararı olur mu 6. Aydan sonra başladım ayriyetten şeker yüklemesinin tüp bebekle gebelikte bir zararı olurmu
Merhaba,
Şeker yüklemesinin bir zararı bulunmamaktadır. Şeker yüklemesindeki şeker oranıyla bir porsiyon tatlıdaki şeker oranı aynıdır. Rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Kan ilacı kullanımını doktorunuz uygun gördüğü takdirde yapmanızı tavsiye ederiz. Mucizenizi sağlıcakla kucağınıza almanızı dileriz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba benim ilaç alerjim var ama ilaç olduğu için ancak deneme yanılma yöntemi ile görülebiliyor akut ödem oluşuyor. bunun tüp bebek tedavisinde etkisi olur mu? ilaçların alerjini tetikleme durumu nedir? tüp bebek için yola çıkmadan önce bunları bilmem gerekiyor. yardımcı olabilirseniz sevinirim…
Merhaba,
Alerjik reaksiyon gösteren hormon iğneleri olabilir. Bir alerji uzmanıyla birlikte tedavinizi belirlemenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba.Kasılmama İğnesi ve serumu Nedir?Tüp bebekte önerdiler Anlamadım ne olduğunu
Merhaba,
Konuyla ilgili size detaylı bilgi verebilmemiz için telefon numaranızı bırakabilirsiniz. İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba ben bugun cedrodite igneye basladim vururken sisede bir miktar ilac kalmis ikinci kez onu enjeksiyona cekip vurdum ve 4 dk gecikmeli vurdum bir sorun olur mu
Merhaba,
Tek seferlik aksaklık sorun yaratmaz. Fakat bundan sonraki kullanımlarınızda dikkat etmenizi öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba embiriyo transferinden sonra iğneli tedavi yerine sadece ilaç verildi Bu normalmidir? Ilk denememde kan sulandırıcı ve birkacatane daha iğne verilmişti
Merhaba,
Kullanacağınız tıbbi ilaçlara doktorunuz karar vermektedir. Uygulanan tedavi yönteminizi bilmediğimiz için ilaçların doğruluğuyla ilgili yorum yapamamaktayız. En doğru bilgiye doktorunuza danışarak ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
merhabalar bende tüp bebek tdaviisi gördümm ve sonuç negatif oldu benim sorunum doktorum bana hiç ilaç saatlerini bile söylemedi ben kendime göre saat ayarladım ve yaptım ama her gün aynı saatte uyguladım.8 tane döllenen embriyodan bir tanesi transfer edildi.son gün beni aradıklarında transfere çağırdıklarında sekizininde çok iyi kaliteli olduklarını söylediler.transfer günü bana kaliteleri bitti denilip bir tane transfer edildi. acaba döllenen embriyolar bi günde yok olabilirmi? 5 gün embriyolarıydı.acaba bu mümkünmüdür? bende çok soru işaretleri kaldı….
Şimdiden teşekkür ederim…
Merhaba,
Embriyo kalitesi; kadının yaşı, yumurta kalitesi ve sperm kalitesine göre değişkenlik gösterebilir. Embriyologlar ve doktorunuzla detaylı olarak görüşmenizi öneririz. Dilerseniz 444 39 49’dan bizi arayabilir ya da https://bahceci.com/iletisim/ linki tıklayarak iletişim formunu doldurabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
İyi günler yAzınızı okudum ben tüp bebek tedavisine daha yeni başladım polikistik over sendromu var günde 125 mg. Gonal f kullanıyorum ama ben ilaç kullanımda hata yaptım ve günde 25 mg kullandım 3 gün. e2 70,30 çıktı bugün adetin 6 günündeyim doktorum belki iptal edebiliriz dedi tahlilden sonra iptal etmedi 150 mg kullan 2 gün sonra gel kontrol edeyim dedi benim o Şekilde dozajı yanlış kullanmamın kötü bi etkisi olabilir mi ? Tedirgin oldum ya olumsuz etkilerse die ?
Merhaba,
Doktorunuz size yaptığı tetkik ve muayeneler sonucu bu kararı vermiş olabilir. Sizi muayene etmeden kesin bir şey söylememiz doğru olmaz. Konuyla ilgili en doğru cevabı doktorunuzdan alabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba bn endometriozis çikolata kistim var çocuk sahibi olmak istiyorum ve tedavi görüyorum ve merak ediyorum bilmediğim için doktorum tüp bebek uygulaması yapicam dedi ve ben ilk olarak lucrin kullanıyorum smdide menogon iğnesi verdi acaba tüp bebek mi yapıyor yoksa aşılama fln mi
Merhaba,
Doktorunuz muhtemelen uzun tedavi protokolü yöntemini uygulamaktadır. Bu tedavi hem aşılama hem de tüp bebekte uygulanabilir. Bu yüzden doktorunuza ulaşarak doğru bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar.eger gonalf bir gün unutulursa bu sonucu etkiler mi.ne yapmalıyım böyle durumda
Merhabalar,
Doktorunuza ulaşıp eksik dozu tamamlatabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
MERHABA;
BEN 2 YIL ÖNCE HİPOFİZ ADENOM AMELİYATI OLDUM. BU AMELİYATTAN SONRA BÜTÜN HORMONLARIM ALT ÜST OLDU. EŞİMLE ÇOCUĞA NİYETLENİNCE HORMONLAR DÜZENLİ ÇALIŞMADIĞI İÇİN DOKTORUMUZA BAŞVURDUK VE 6 AYLIK BİR TEDAVİYE BAŞLADIK. 2 GÜNDE 1 CHROIMON 2000MG + 2 GÜNDE 1 PUREGON 150MG VURULMAYA BAŞLADIM. ŞU ANDA TEDAVİNİN 6. AYIN İÇERİSİNDEYİM VE ÇOK ŞÜKÜR EŞİM 1 AYLIK HAMİLE.BU İLAÇLARI DÜŞÜK OLMA İHTİMALİNE KARŞI BELLİ BİR MÜDDET DAHA KULLANMAM GEREKLİ Mİ VE İLAÇLARI HEMEN DOZ DÜŞÜRÜLMEDEN DİREK BIRAKABİLİRMİYİM? CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Merhaba,
Tıbbi durumunuz ilgili tedavi görmekte olduğunuz doktorunuza başvurmalı ve önerdiği şekilde ilaç kullanımı yapmalısınız.
Eşinizi ve sizi tebrik ederiz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi