Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp bebek tedavisine başlayan çiftlerde, muayene sonrası erkekten sperm analizi talep edilir. Peki sperm analizi nedir?
Sperm analizi, bir diğer adıyla spermiogram, meni içerisindeki sağlıklı sperm miktarını ölçmeye yarayan bir testtir. Bu test, erkek bireyin kısırlık nedeninin araştırılması konusunda bize ciddi bir yol gösterdiği için son derece önemlidir.
Aday, sperm odasında, geniş ağızlı ve steril bir kap içerisine mastürbasyon yoluyla sperm örneği verir. Genellikle, örneklerin hastane içerisinde özel olarak ayrılmış odalarda verilmesi ve hemen laboratuvara ulaştırılması gerekir. Mastürbasyon sırasında kayganlaştırıcı madde, sabun ve benzeri öldürücü maddeler olmamalıdır.
[bloglead stil=”1″]
Erkekten alınan meni örneği bir lamın üzerine yayılır ve mikroskop altında çeşitli özellikler açısından incelenir. Spermiogram değerlendirmesi yapılırken şu ölçütler baz alınır.
Sperm konsantrasyonu 20 milyon bölü milimetrenin üzerinde, spermlerin hareketlilik oranı %50’nin üzerinde olmalıdır. Normal görünümlü spermlerin yüzdesi belirlenir.
Normal bir meni örneğinde bile anormal şekilli sperm yüzdesi yüksek olabilir. İki başlı, iki kuyruklu, çok ufak başlı veya yuvarlanmış kuyruklu spermler bulunabilir.
Mastürbasyon yoluyla örnek veremeyen veya hastane ortamında strese bağlı olarak ereksiyon kaybı veya boşalma güçlüğü yaşayan hastalar olabilir.
Böyle durumla karşılaşmış olanlar yumurta toplama günü gibi önemli bir zamanda sıkıntı yaşamamak için mutlaka problemi önceden doktoruna bildirilmelidir.
Ereksiyon problemi yaşayan hastalara örnek vermeye gitmeden önce uygun dozda ilaç tedavisi veya ilaç tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda testisten sperm elde etme yöntemleri (MESA/TESA) uygulanır.
Semen analizi için örnek vermeden önce 2-4 gün süresince ilişkiye girmemiş veya boşalmamış olmanız gerekmektedir. Bu süreyle ilgili doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
Sperm yapımı erkeklerde ortalama 2-3 ayda bir gerçekleşmektedir. Hastalıklar veya stres gibi durumlar sebebiyle sperm sayısında değişiklikler olabilir.
Dolayısıyla bir sperm tahlilinde problemle karşılaşıldığında, bu mutlaka erkekte bir problem var anlamına gelmez. İnfertilite (kısırlık) şikayeti olan bir erkeğe 2-3 hafta arayla en az iki kez spermiogram yapılmasında fayda vardır.
Özellikle azospermi hastalarında mutlaka ikiden fazla sperm analizi özellikle santrifüj sonrasındaki çökeltide sperm olup olmadığının incelenmesi gerekir.
Merkezlerimize azospermi teşhisi ile başvuran erkeklerin yaklaşık %25-30’unda çok az miktarlarda da olsa sperm tespit etmekteyiz.
Yaptığımız bir çalışmada santrifüj sonrası laboratuvarımızda sperm görülmüş hastaların %50’sinde daha önce başvurdukları merkezlerdeki spermiogramlarında sperm görülmemesi üzerine testis biyopsisi uygulandığını tespit ettik.
Menide sınırlı sayıda sperm (cryptozoospermia) olan bu hastaların zaman zaman sperm çıkışı olup zaman zaman hiç sperm görülmeyebilir. Bu nedenle ilk spermiogramda hiç sperm görülmemesi başka zamanlarda da sperm görülmeyeceği anlamını taşımaz.
Sperm morfolojisini ölçmenin tek metodu mikroskop altında direkt gözle bakmaktır. Yapılan araştırmalarda aynı sperm örneği farklı laborantlar tarafından değerlendirildiğinde çok farklı sonuçların rapor edildiği saptanmıştır. Sperm analizinin konun uzmanı, tecrübeli biri tarafından yapılması çocuk sahibi olmak isteyen çiftelerin boşu boşuna zaman harcamalarına veya gereksiz tedaviler görmelerine engel olacaktır.
Kruger sınıflamasına göre spermlerin baş, orta bölüm ve kuyruk yapısındaki bozukluklara göre değerlendirilmesi yapılmaktadır. Özellikle baş yapısındaki bazı formların baskın oluşu (makrosefal, çift baş, globozoospermia) bu erkeklerin spermlerinin ICSI (mikroenjeksiyon) uygulamalarında başarısızlık olasılığının yüksek olabileceğinin bir göstergesidir.
Çünkü bu anormal baş yapısında spermlerin içerisindeki DNA yapısında da anormallikler tespit edilmiştir. Dolayısı ile bu spermlerin menide yüksek oranda bulunan kişilerde dölleme ve embriyo kalitesinde düşüklük ve neticede gebe kalamama açısından risk yüksektir.
Sperm kuyruk yapısındaki birtakım bozukluklarda (kısa kuyruk) spermin hareket kabiliyetini bozarak infertiliteye neden olur. Morfolojide kısa kuyruk anomalisi (tail stump) yoğun olarak görülen erkeklerde yine mikroenjeksiyon sonrası başarı şansı düşük olmaktadır.
Kısmi bir tıkanıklık veya retrograt ejakulasyon (mesaneye doğru meninin kaçması) olabilir. Geri kaçış genellikle şeker hastalığı olan, geçmişte mesane boynu operasyonu geçirmiş erkeklerde görülür.
Boşaldıktan sonra orta idrar akımında sperm araştırılması ile teşhis konulur. Kısmi tıkanıklıkta prostat bölgesindeki sperm kanallarında enfeksiyon, kist veya taşlara bağlı tıkanıklık olabilir.
Detaylı bilgi almak için dilerseniz 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Hocam ben sperm testı yaptırdım sperm sayısı 110 milyon ve hareket sayısı 85 80 80 75 bu test sonucu nasıl ıyımı kötümü
Merhaba,
Sperm sayısı ile beraber morfoloji ve hareketliliği de önem taşımaktadır. Sperm sayınız ve hareketliliğiniz iyi görünmekte fakat doğru bir değerlendirme için morfoloji ve ileri hareketlilik değerlerinizi bilmemiz gerekmektedir.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Mrb benim.sorunum gebe kalamıyorum kaç doktora Gttim sorun yok dedi ama.adet sancılardım çok fazla dayanılacak gini değil üç gün aralıksız ağrıyı lütfen bana dönüş yapım
Merhaba,
Sebepsiz infertilite durumu görülüyor olabilir. Fakat kesin bir şey söyleyebilmemiz için uzman bir doktora görünüp muayene ve testlerinizi olmanız gerekmektedir. Dilerseniz 444 39 49’dan bizi arayabilir ya da https://bahceci.com/iletisim/ linki tıklayarak iletişim formunu doldurabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba hocam 1 yıldır evliyiz gebe
Kalamıyorum eahim filmi çektirdim normal çıktı Sperm testini değerlendirir misiniz? Teşekkürler şimdiden.
Sperm kons. 34.6
Toplam har. 90
İleri har. 77
Yerinde har. 13
Hareketsiz. 10
Morf. Normal formlar/kruger 20
Hareketli sperm kons. 31.0
İleri har. Sperm kons. 26.7
Fonksiyonel sperm. 10.4
Ortalama hız. 14
Sperm hareket indeksi. 206
Toplam sperm. 45.0
Hareketli sperm. 40.3
İleri hareketli sperm. 34.7
Fonksiyonel sperm. 13.5
Morf. Normal sperm. 9.0
Merhaba,
Üroloji doktorumuzdan randevu alarak ücretsiz ilk muayeneye merkezimize gelebilirsiniz. Doktorumuz eşinizin tahlil sonuçlarını değerlendirerek gerekli yönlendirmelerde bulunacaktır.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Eşimin test sonuçlarını yorumlar mısınız ;
Semen hacmi (ml): 2,8
Sperm konsantrasyonu (x10’6/ml): <0,01
Total sperm sayısı (x10'6): <0.01
Motilite (%): <1
+4 Motilite (%): 0
+3 Motilite (%): 0
+2 Motilite (%): <1
Progresif motil sperm konsantrasyonu (x10'6/ml): 0
Total progresif motil sperm sayısı (x10'6): 0
Sperm dışı hücre (x10'6/ml): 0,4
Perhiz süresi: 3 Gün
Viskozite: Normal
Likefaksiyon: 20 dak.
Aglütinasyon: Yok
Şimdiden Teşekkürler…
Merhaba,
Üroloji doktorumuzdan randevu alarak ücretsiz ilk muayeneye merkezimize gelebilirsiniz. Doktorumuz eşinizin tahlil sonuçlarını değerlendirerek gerekli yönlendirmelerde bulunacaktır.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba yaklaşık 2 ay önce test yaptırdım 2. Derece virikosel olduğunu söylediler görevimden dolayı amaliyat olamadım bu sonuçlar cok mu kötü Simdiden teşekkürler
Serim sayısı 36000.000.000
Molilite %8
Hızlı hareketlilik %0
Yavaş hareketlilik %8
Yerinde hareketlilik %0
Hareketsiz %92
Baş anomisi %36
Boyun anomisi %26
Kuyruk anomisi %36
Merhaba,
Sperm hareketlilik sayınız istenen değerde görünmemektedir. Üroloji doktorumuza muayene olmanızı tavsiye ederiz. Bize https://bahceci.com/iletisim/ linkindeki iletişim formunu doldurarak ya da 444 39 49’u arayarak ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi