Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Beta HCG Testi mi, İdrar Testi mi Doğru Sonucu Verir?; Hamilelik planları yapan veya hamilelik şüphesi bulunan kişilerin en çok merak ettiği konu gebelik testleridir.
Geçmiş zamanlarda gebelik olasılığını düşünebilmek için öncelikle adetin gecikmesi beklenirken, günümüzde erken gebelik testleri sayesinde adet zamanı dahi beklenmeden hamilelik öğrenilebilir.
Burada anne adaylarının kafasını en çok karıştıran konulardan bir tanesi idrarda gebelik testi kitlerinin güvenilir olup olmadığıdır. Peki, kanda gebelik testi mi yoksa idrar testi mi daha doğru sonuç verir? İşte kanda ve idrarda gebelik testine ilişkin bilmeniz gerekenler…
Gebeliğin ilk teşhisi, Beta HCG hormonu yüksekliğinin araştırılması sonucunda konulur. Bu hormonu araştıran iki tür test yöntemi vardır. Bunlardan ilki sağlık kuruluşlarında kan örneği alınarak yapılan Beta HCG incelemesidir.
Diğer bir yöntem ise hem daha hızlı hem de kolay bir şekilde yapılabilen idrarda gebelik testleridir. Tüm eczanelerde bulunan idrar ile yapılan gebelik testlerinin güvenilirliği, doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmaları halinde oldukça yüksektir.
Adet gecikmesi beklenmeden idrarda gebelik testi yapılması halinde hatalı negatif sonuçların elde edilebileceği bilinmelidir. Fakat adet gecikmesi yaşayan kadınlar için idrar testi sonuçları %97 gibi yüksek bir doğruluk oranına sahiptir. Yine de daha hassas ve kesin olması açısından kan testinin daha doğru sonuç verdiğini söylemek mümkündür. Bu nedenle hamilelikte doğru test hangisidir sorusunun yanıtı kanda Beta HCG testidir.
Piyasada bulunan iki çeşit gebelik testi vardır ve bunlardan bir tanesi için adet gecikmesi beklenmelidir. Erken gebelik testi olarak bilinen daha hassas testler ise cinsel ilişkiden 5-6 gün sonra dahi gebeliği tespit edebilir.
Testlerin hassasiyetleri bir kitten diğerine farklılık arz ettiğinden idrarda gebelik testinin yapılacağı doğru zamanın belirlenmesi için kutu içerisinde yer alan kullanım talimatları incelenmelidir.
Erken gebelik testleri adet gecikmesinden yaklaşık bir hafta öncesine kadar gebeliği tespit edebilir. Bu testler için idrarda gebelik testi en erken ne zaman belli olur sorusunun yanıtı döllenmeden bir hafta sonrası olarak verilebilir. Fakat yanılma payını azaltmak, daha doğru ve güvenilir bir sonuç alabilmek adına adetinizin gecikmesini beklemenizde fayda vardır.
Kanda gebelik testi, hastanelerde veya birinci basamak sağlık kuruluşlarında tek tüp kan örneği alınarak yapılabilen basit bir kan testidir.
Sonuçları genellikle aynı gün içerisinde, bazı durumlarda ise kan alımının ertesi gününde elde edilebilir. İdrarda gebelik testi ise kişilerin eczanelerden temin ederek evde kendi kendilerine uygulayabilecekleri bir test kiti ile yapılır.
İdrarda gebelik testi nasıl yapılır sorusunun yanıtı, kitin türüne göre farklılık gösterir. Bazı testlerde idrar örneği temiz bir kaba alınarak testin yanında verilen damlalık yardımıyla testin örnek damlatma kısmına 3-4 damla kadar damlatılır.
Diğer bir grup testte ise kitin uç kısmı birkaç saniye boyunca idrar akışının altına tutulur veya idrar örneğinin doldurulduğu kabın içerisine birkaç saniye boyunca daldırılıp çıkarılır. Ardından her iki testte de yaklaşık 15 dakika kadar beklenir.
Kitin sonuç alanında tek çizgi görünmesi halinde sonuç negatif (hamile değilsiniz), çift çizgi görülmesi halinde ise pozitif (hamilesiniz) anlamına gelir. İdrar yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle daha doğru sonuç elde edileceğinden sabah uyandıktan sonraki ilk idrar ile testi yapmanızda fayda vardır.
Gebelik testi silik çıktı diyen kişiler için test sonucunun geçersiz olduğu, testin tekrarlanması gerektiği söylenebilir. İkinci çizginin silik olarak gözükmesi gebeliğin başladığını fakat henüz Beta HCG seviyesinin yeteri kadar yükselmediği erken dönemde olduğunu işaret edebilir. Testin tekrarlanması veya kan testi yapılması bu durumda tercih edilebilecek yöntemler arasındadır.
Beta HCG değerleri hamilelik ve bazı sağlık sorunları haricinde tüm insanlarda sıfıra yakın bir değerdedir. Hamileliğin başlangıcı ile birlikte ise hızla yükselmeye başlar, bu nedenle bebeğin ultrasonda görülemeyeceği erken dönemlerde gebeliğin teşhisinde kullanılır. Bunun haricinde Beta HCG hormonunun kandaki düzeyi Beta HCG testi 0-5 ne demektir sorusunun yanıtı negatif sonuçtur.
Yani 5 mIU/mL’nin altı veya bazı laboratuvarlarda alt sınır olarak 10 mIU/mL değeri belirlenmişse bu değerin altı, gebeliğin olmadığı anlamına gelir. Bu konuda merak edilen bir diğer konu ise ikiz gebelikte Beta HCG değerleridir.
Çoğul gebelik, Beta HCG hormonunda gebelik haftasına göre belirlenen değer aralıklarının çok daha üzerinde bir hormon seviyesine neden olabilir.
Fakat hormon düzeyindeki bu yükseklik her zaman için çoğul gebelik anlamına gelmez. Bazı hastalıklar veya üzüm gebeliği olarak da bilinen mol gebelik gibi durumlarda da Beta HCG düzeylerinde aşırı yükselme meydana gelebilir.
Bu nedenle çoğul gebelik teşhisi için de ultrason muayenesi beklenmelidir. Gebeliğin ultrasondan takip edilebilmeye başlandığı 4-5. haftalardan sonra Beta HCG hormonu takip edilmez. Bu haftalardan sonra bebeğin büyüme ve gelişmesinin takibinde Beta HCG hormonu kullanılmaz.
Dış gebelik, tıpkı sağlıklı bir gebelikte olduğu gibi Beta HCG hormonu seviyesinde yükselmeye neden olur. İlk haftalar için dış gebelik Beta HCG değerleri normal bir hamilelikle aynı şekilde seyredebilir. Bu nedenle hekimler tarafından gebelik testi pozitif çıksa da sağlıklı bir gebeliğin kesin teşhisi için dördüncü ve beşinci haftalarda yapılan ultrason muayenesinde gebelik kesesinin görülmesi beklenir.
Ultrason muayenesi haftası geldiğinde Beta HCG yüksekliğinin devam etmesine karşın rahimde herhangi bir gebelik kesesinin görülememesi halinde dış gebelik olasılığından bahsedilebilir. Aynı şekilde hormon düzeyinin birkaç günden fazla süre boyunca sabit kalması da dış gebelik durumunda görülebilir. Böyle durumlarda daha ileri araştırmalar yapılarak dış gebelik kesin olarak teşhis edilirse gebelik bir an önce sonlandırılmalıdır.
Kanda gebelik testi yaptırıldığında Beta HCG hormonu yüksekliğinin haricinde hormonun tam değeri de belirlenebilir. Bu değer gebelik boyunca özellikle de ilk haftalarda günden güne hızlı bir şekilde artar.
Dolayısıyla hormonun düzeyine bakılarak gebelik haftası da belirlenebilir. Beta HCG pozitif sonuçları nasıldır gibi soruların yanıtlarını merak edenler için test sonuçları şu şekilde sınıflandırılabilir:
0-5 mIU/mL = Negatif (hamilelik yok)
3. Gebelik haftasında 5-30 mIU/mL
4. Gebelik haftasında 5-426 mIU/mL
5. Gebelik haftasında 18-7340 mIU/mL
6. Gebelik haftasında 1080-56500 mIU/mL
Beta HCG hormonunun artış hızı kişiden kişiye belli düzeyde farklılıklar gösterebilir. Fakat adet gecikmesi söz konusu olduğunda, yani beklenen adet tarihi gelmesine karşın kanama başlamadıysa bu aşamada kan testi ile gebelik saptanabilir. Daha doğru bir sonucun elde edilebilmesi için adet gecikmesinin beklenmesi faydalı olacaktır.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.