Bahceci Tup Bebek

Embriyo Transferi Sonrası Kanama ve Lekelenme

Yaşamın hemen her döneminde görülen anormal vajinal kanamalar çeşitli hastalıklara işaret ediyor olabilir. Pıhtılaşma bozukluğu, çeşitli hormon düzensizlikleri, enfeksiyon tabloları, vajinal miyomlar ve atrofiler,…

Embriyo Transferi Sonrası Kanama ve Lekelenme
    

Yaşamın hemen her döneminde görülen anormal vajinal kanamalar çeşitli hastalıklara işaret ediyor olabilir. Pıhtılaşma bozukluğu, çeşitli hormon düzensizlikleri, enfeksiyon tabloları, vajinal miyomlar ve atrofiler, tiroid hormon disfonksiyonu ve karaciğer, böbrek gibi organ yetmezlikleri anormal vajinal kanamaya yol açabilecek başlıca sağlık sorunlarıdır.

Gebelik döneminde görülen kanamalar ise sıklıkla abortus (düşük), ektopik gebelik, enfeksiyon, gebelikle ilişkili tümör hastalıkları ve implantasyon (yerleşme) gibi durumlardan kaynaklı olarak gerçekleşir.

Yerleşme kanaması olarak da bilinen implantasyon kanaması, tüp bebek tedavisi ile uygulanan embriyo transferi sonrasında sık görülür ve halk arasında “lekelenme” olarak tariflenir.

Vajinal kanama bulgularını doğru değerlendirmek, kanama ile ilgili özellikleri bilmek, acil müdahale gerektirecek durumlar hakkında bilgi sahibi olmak ve bazı durumlarda normal kabul edilen kanamaları ayırt edebilmek önemlidir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Hangi Durumlarda Kanama Normaldir?

Adet dışı vajinal kanamalar çoğunlukla jinekolojik hastalık bulgusu olarak değerlendirilir. Bu kanamalar altta yatan bir pıhtılaşma bozukluğunun belirtisi olabileceği gibi önemli hormon düzensizliklerine veya vajinal miyomlara da işaret ediyor olabilir.

Tüm bunlar kadında üreme bozukluğuna yol açabilecek ciddi sağlık problemleridir. Bu nedenle anormal vajinal kanamaların göz ardı edilmemesi ve kanamaların hangi durumlarda normal kabul edildiğinin bilinmesi gerekir.

Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde görülen kanamalar çoğunlukla yerleşme kanaması olarak değerlendirilir ve lekelenme tarzındaki hafif kanamalar normal kabul edilir.

Ancak bu süreç düşük açısından son derece riskli bir süreç olduğu için kanama takibinin hekim kontrolünde doğru şekilde yapılması önerilir.

Embriyo Transferi Sonrası Kanama Normal mi?

Embriyo transferi tüp bebek tedavisinin önemli basamaklarından biridir. Kadının yumurtalıklarından steril ameliyathane ortamında cerrahi yöntemle toplanan yumurta hücreleri, erkekten alınan sperm hücreleri ile bir araya getirilir ve laboratuvar ortamında uygun şartlar altında döllenme gerçekleştirilir.

Bu işlemle birlikte döllenmiş olan yumurta hücresi embriyo olarak adlandırılır ve gebeliğin başlayabilmesi için bu hücre rahim içerisine transfer edilir.

İşlem uygulanırken kişi normal jinekolojik muayene pozisyonunu alır ve hekim vajinaya yerleştirilen spekulum aracılığıyla rahim dokusunu görüntüleyip ilk muayeneyi gerçekleştirir.

Daha sonra vajina yüzeyi ve rahim içerisi steril serum sıvıları ile temizlenerek embriyo için hazır hale getirilir. Transferi gerçekleşecek olan embriyo hücreleri işlem için uygun bir katater aracılığı ile rahim boşluğuna yerleştirilir ve eş zamanlı olarak karın yüzeyinden ultrason ile görüntüleme sağlanır.

Hekim, embriyoların rahim dokusuna güvenli bir şekilde ulaştığından emin olduktan sonra işlemi sonlandırır ve hastanın yaklaşık 20 dakika kadar mevcut pozisyonu koruması istenir.

Transfer işlemi son derece önemli bir adım olmasına rağmen gebeliğin başlamasını sağlayan asıl nokta, transfer edilen embriyo hücrelerinin rahim duvarına yerleşmesidir.

Tıpta implantasyon olarak adlandırılan bu olay tüp bebek tedavisi ile ilgili en kritik noktalardan biri olarak kabul edilir. Transfer sonrası yerleşme olmazsa kalınlaşmış olan rahim duvarı embriyo hücreleri ile birlikte rahim dışına atılır ve kanama ile birlikte abortus (düşük) komplikasyonu meydana gelir.

Bu evrede görülebilecek kanamalar son derece ciddi olabileceği gibi, bazı durumlarda yerleşme işlemi sonrasında “lekelenme” tarzında hafif kanamalar da görülür.

Gebeliği riske atmayan bu kanama normal kabul edilir ve çoğunlukla embriyonun rahim duvarına doğru şekilde yerleştiğinin belirtisi olarak değerlendirilir.

Embriyo Transferi Sonrası Lekelenme Ne Zaman Olur?

Laboratuvar ortamında döllenen yumurta hücresi rahim içerisine güvenilir bir şekilde yerleştikten sonra gebelik başlar ve vücutta bir dizi fizyolojik değişiklik meydana gelir.

İmplantasyon olarak adlandırılan bu yerleşme olayı embriyo transferinden sonraki 5-7 gün arasında başlar ve ortalama 11-12. günlerde tamamlanır.

Gebeliğin başlatılıp sürdürülmesi için embriyonun rahim duvarına güvenli bir şekilde yerleşmesi şarttır. Bu yerleşme olmadığında, yumurta sperm tarafından doğru biçimde döllenmiş olsa dahi gebeliğin başlatılması mümkün değildir.

Dolayısıyla embriyo transferi tüp bebek tedavisinin en önemli adımı olarak kabul edilir ve bu dönemde görülebilecek kanama gibi bulguların yakın takip edilmesi gerekir.

Gebeliği başlatmak için kritik önem taşıyan bu yerleşme aşamasını kolaylaştırabilmek için rahim duvarında bazı değişiklikler meydana gelir.
Rahim dokuları kanlanarak embriyoyu güvenli bir şekilde sarmak üzere genişler ve kalınlaşır. Rahim hücrelerinin kanlanması artırılır ve özellikle yüzey dokular fazlasıyla dolgunlaşır.

Bu süreçte kanlanması son derece artmış olan rahim duvarında, embriyonun da yerleşmesi ile birlikte minimal kanamalar görülebilir.
Lekelenme olarak adlandırılan bu kanama özellikle embriyo transferinden sonraki 5-12 gün arasında gerçekleşir.

Embriyo Transferi Sonrası Kanama Kaç Gün Sürer?

Embriyo transferi sonrası görülen kanama yerleşme kanaması olarak değerlendirilir. Döllenmiş olan yumurta hücresinin rahim içerisine transfer edilmesinden sonra embriyo hücresinin rahim yüzeyine tutunması beklenir.

Bu süreçte rahim yüzeyinde embriyonun tutunmasını kolaylaştırmaya yönelik bazı değişiklikler meydana gelir. Rahim dokusu kanlanır, kalınlaşır ve döllenmiş yumurta hücresinin rahatlıkla gömülebilmesi için kabarık bir yüzey oluşturulur.

Bu şekilde kanlanmış ve kalınlaşmış olan rahim yüzeyine embriyo hücresinin yerleşmesi ile birlikte bir miktar kanama görülebilir.
Lekelenme tarzındaki bu kanamalar embriyo transferi sonrasında sık görülen kanamalardır ve çoğunlukla embriyonun rahim yüzeyine yerleşmesi ile ilişkilendirilir.

Yerleşme kanaması olarak da adlandırılan bu durum embriyo transfer işleminden sonraki 5-12. günler arasında görülür ve birkaç gün devam edebilir.

Bu süreçte düşük riski yüksek olduğu için kanama ile ilgili miktar, renk, yoğunluk ve süre gibi pek çok özellik yakın takip edilmeli, hangi durumlarda acil müdahale gerekeceği bilinmelidir.

Embriyo transferinden sonra lekelenme ne zaman olur, transfer sonrası kanama normal mi, transfer sonrası yerleşme kanaması kaç gün sürer veya transfer sonrası kanama kaç gün sürer gibi pek çok sorunun cevabı için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



13 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhaba hocam 3. Gün embriyosu transfer edildi bugün transferin 6. Günü bel ağrım var ama lekelenme olmadi normal midir

    29 Mart 2023 / 11:12
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Transfer sonrası bu tür ağrılar olabilir. Ağrınız artarsa doktorunuza başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      29 Mart 2023 / 16:02
  • Bahçeci
    Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

    Merhaba,

    Vakit kaybetmeden doktora başvurmanızı öneririz.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    1 Kasım 2022 / 16:52
Diğer Yorumlar
1 2
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: