Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, gelişen teknoloji ile birlikte, artık daha saf, içerdiği doz miktarı daha kesin ve uygulanması daha kolay olarak üretilmektedir. Bu da günümüzde tedaviyi daha güvenilir, yan etkileri daha az ve hastanın ilaçlarını kendisi uygulayabilmesi nedeniyle daha kolay hale getirmiştir.
[related]
Her ilaç ve tedavide olduğu gibi tüp bebek ilaçlarının da yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar çoğunlukla kısa sürede kendiliğinden düzelen, geçici etkilerdir. Sağlığı tehdit edebilecek durumlarla nadiren karşılaşırız.
Bu ilaçlar, çok sık olmasa da uygulama (enjeksiyon-iğne) bölgesinde hafif tahrişe yol açabilirler. Ayrıca nadiren rastlanmakla ve çok ciddi derecelerde olmamakla birlikte; baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, sıcak basması, yorgunluk, duygusal hassasiyet görülebilir.
Tüp bebek adayı kadınların endişelerinden biri tedavinin kilo aldıracağıdır. Tüp bebek ilaçlarının kiloya etkisi kısa sürelidir. Kısa süre için; iştah değişikliği, vücutta su tutulumu ve ödeme bağlı birkaç kilo ağırlık artışı olabilir. Ancak bu durum geçicidir ve gıda alımında aşırıya kaçılmadıkça uzun vadede kalıcı kilo artışı olmaz.
Yine sık karşılaştığımız sorulardan biri; tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların kanser yapması ya da erken menopoza yol açması ile ilgili olandır. Bu konuda pek çok ve geniş ölçekli araştırma yapılmış olup, bu tedaviler ile yumurtalık ve meme kanserleri arasında direkt bir ilişki gösterilmemiştir. Hiç doğum yapmamış infertil kadınlarda-hiç tedavi görmeseler dahi- yumurtalık kanseri riskinin artmış olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu tedavinin yumurtalıklardaki yumurtaları tüketip hastayı erken menopoza sokması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.
[bloglead stil=”1″]
Yumurta geliştirici tedavide kullanılan ilaçlar; yumurtalıkların aşırı büyümesi, karın şişliği, bulantı, kusma ile seyreden bir tabloya yol açabilirler. OHSS (yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu) adı verilen bu durum hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç seviyede karşımıza çıkabilir.
En sık hafif form ile karşılaşırız. Yumurtalıklar büyümüştür, karında hafif rahatsızlık hissedilir. İstirahat ve gerekirse ağrı kesiciler ile birkaç günde düzelir. Orta dereceli OHSS’de bu belirtilere bulantı-kusma da eklenir, karın şişliği daha fazladır. Bu durum da yakın takip ve hasta konforunu düzeltici tedavilerle kısa sürede gerileyecektir.
Şiddetli OHSS, karın boşluğunda sıvı birikiminin ve nefes darlığının da eşlik ettiği, hastanın genel durumunu bozan bir tablodur. Yüzde 1 civarında hastada görülür ve hastaneye yatmayı gerektirebilir.
Belirtiler genellikle yumurta toplama işleminden 4-5 gün sonra başlar. Hafif ve orta dereceli OHSS günler içinde kendiliğinden iyileşir. Eğer embryo transferi yapılmış ve gebelik oluşmuşsa bu düzelme gecikir, bazen birkaç hafta sürebilir.
OHSS’den kaçınmak için en önemli faktör, tedavi sırasında yakın takiptir. Eğer hastanın ilaçlara yanıtı çok fazla olmuş ve estradiol hormon seviyesi çok artmışsa, ilaç vermeden geçirilecek günler ile bu seviyenin düşmesi beklenir.
Gebelik oluşması bu durumu ağırlaştırabileceğinden, embriyoların transfer edilmeyip dondurularak saklanması riskli hastalarda tercih ettiğimiz bir yoldur. Hastanın yumurtalıkları eski durumuna döndükten sonra, dondurulmuş embriyolar çözdürülerek transfer yapılır. Böylece hasta şiddetli OHSS’den korunmuş olur ve gebelik şansı da bu durumdan olumsuz etkilenmez.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Merhabalar hocam. Ben mart sonu tüp bebek tedavisine başladım. 6 haftadan sonra kalp sesi duyamadığımız için 8.haftada kurtaj tedavisi oldum. Sormak istediğim, tüp bebek tedavisine başlamamla birlikte sol sırt ile belimin ortasında geçmeyen bir ağrı oluştu. 2 aydır devam ediyor. Çok şiddetle değil ama sürekli var. İlaçlardan kaynaklı olabilir mi?
Merhaba,
Doktor muayene sonrası tanı koyabilir. Uzman bir doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar tüp bebek tedavisinde kullanılan igneler tüylenme yapar mı?
Merhaba,
Tüylenme yapardır diye kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Hocam merhabalar ben 5 haftalık hamileyim gergin progestan igne oluyorum estorafem duphaston corasprin ve Altan fitil kullanıyorum birkac gündür tansiyonum ve kan şekerim düşüyor iştahım yok normalmi acaba ne olur yardımcı olurmusunuz
Merhaba,
İlaçlar ve hamilelik buna etken olabilir. Doktorunuzla yakın takipte kalmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
İki gün once transferim oldu ama o günden sonra kuyruk sokumumun üzeri cok aciyor ve sis gibi pruluton yada progestan iğneyle alakasi var midir
Merhaba,
Evet ağrı yapar. Dayanamayacak kadar ağrınız varsa doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba yaşım 46 .Prp uygulaması yapıldı ve uzun süre biesteron gonomax ve omepa kullandım.1.yumurta toplamada 1 yumurta toplandı ve döllendi 3.gün donduruldu 3 hücreli.2.yumurta toplamda 1 yumurta toplandı çok umutluyduk ama mikroylada döllenmedi .2 embriyo transfer etmek istiyorduk maddi manevi çok yoruldum.Dr tek embriyoda şansın çok düşük olduğunu söyledi ama ben tekrar aynı süreci yaşayıp negatif sonuç almaktan korkuyorum .Bu kadar çok hormon ilacının vücudumuzdaki organlara ciddi zararlar verirmi acaba böbrekler vb.
Merhaba,
Yaş ile birlikte yumurta kalitesi ve sayısı azalmaktadır. Tüp bebek ile şansınızın çok yüksek olmadığını iletebiliriz. Fakat mevcuttaki embriyonuzu doktorunuzda uygun görüyorsa transfer ettirebilirsiniz. Uzun süreli ilaç ve iğne kullanımı vücudunuza zarar verebilir fakat tüp bebek tedavilerindeki ilaç kullanımı kısa sürelidir. Doktorunuz sizi yönlendirecektir.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Tup bebek horman tedavisnde 6. Gunumdeyim. Dun gece catlamayi engelleyen igne kullandim. Kasiklarimda agri oldu ve yumurta aki kivaminda akintim oldu. Normal mi acaba
Merhaba,
Çatlama durumlarında akıntı olabiliyor. Fakat hormon iğneleri kullandığınız için akıntı oluşmuş olabilir. Doktorunuzla görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi