Bahceci Tup Bebek Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Kilo Yapar mı?

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Kilo Yapar mı?

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir? Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Kilo Yapar mı? Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Farklı Hastalıklara Yol Açar mı?…

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Kilo Yapar mı?
    

Modern tıptaki ilerlemeler ve ilaç teknolojisindeki gelişmelerle birlikte tüp bebek uygulamalarını kolaylaştıran çok sayıda ilaç klinik kullanıma girmiştir.

Kısırlık için uygulanan önemli tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi sırasında tercih edilen ilaçlar, yumurtalıklarda yeterli sayı ve büyüklükte folikül gelişimini sağlamak için kullanılır. Folikül, yumurtalıklarda yumurta hücrelerini çevreleyen, onları besleyip koruyan yapılara denir.

Normal siklusu olan kadınlarda her yumurtlama döneminde bir folikül olgunlaşır. Olgunlaşan folikülden bir adet yumurta, yumurtlama (ovulasyon) ile serbest bırakılır.

IVF ve ICSI gibi yardımcı üreme teknikleri kullanılırken birden fazla folikül elde edilmesi başarı oranlarını artırır. Bu amaçla yumurtalıkların uyarılması gerekir. Over indüksiyonu olarak da adlandırılan uyarım sürecinde çeşitli ilaçlar kullanılır.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu kadınlarda fizyolojik olarak bulunan hormonların benzeri türevleridir. Biz bu hormonları dışarıdan vererek yüksek sayıda yumurta hücresi elde etmeyi hedefliyoruz.

Bazı ilaçlar ise fizyolojik olarak bulunan hormonları harekete geçirirler ve yine daha çok sayıda yumurta hücresi elde etmemize yardımcı olurlar. Embriyonun rahime yerleştirilmesinden önce kullanılan östrojen ve progesteron hormonları da kadınlarda fizyolojik olarak bulunur.

Bu hormonları da dışarıdan vererek rahim iç duvarını embriyonun tutunması için elverişli hale getiriyoruz. Özetle; hormonal ilaçları ve destekleyici diğer ilaçları farklı yollarla ve dozlarda vererek tüp bebek tedavi surecini gerçekleştiriyoruz ve böylece başarıyı arttırıyoruz.

Bu ilaçların bir kısmı sadece iğne seklinde uygulanırken; bir kısmı ise bir çok yoldan uygulanabilir. Örneğin; tablet olarak ağızdan, yama seklinde cilt üzerinden veya jel olarak direk vajinadan.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Kilo Yapar mı?

Tedaviye başlayacak kadınların büyük kısmı, tüp bebek tedavisinde kilo kontrolü sağlayıp sağlayamayacağını merak eder. Tüp bebek ilaçları ile yumurtalıklar uyarılır ve yeterli sayı ve kalitede yumurta hücresi elde etmek amaçlanır.

Yumurtalıkların yanıtına bağlı olarak kanda hormon düzeyleri yükselir ve bunun neticesi olarak vücutta bir miktar su tutulumu meydana gelebilir. Vücutta artan su miktarından dolayı hastaların bir kısmı kilo aldıkları hissine kapılabilirler.

Neyse ki; yumurta toplama işlemini takiben kandaki hormon düzeyleri hızlı bir şekilde normal düzeylere iner ve vücutta biriken fazla miktardaki su atılır.

Bu sebeple, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların kilo yaptığını söylemek doğru olmayacaktır. Tedavi sürecindeki bir hasta kilo aldığını hissediyorsa, bunun geçici bir durum olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Tedavi sonrası hamilelik oluşmuşsa, anne adayı düzenli aralıklarla doktor ziyaretinde bulunmalı ve hekimin önereceği beslenme programına sadık kalmalıdır.

Anne adayının hamilelikte kilo artışı konusunda bilinçli olması hem bebek hem de kendi sağlığı için önemlidir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Farklı Hastalıklara Yol Açar mı?

Hastalarımız bize tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların ciddi hastalıklara yol açıp açmadığını zaman zaman sormaktadırlar. Kısaca şunu söylemek mümkün; tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların ciddi hastalıklara yol açtığı gösterilmemiştir. Ancak, kullanılan ilaçlar belli yan etkilere sebep olabilir.

Bu yan etkiler arasında; bulantı, baş ağrısı, karında şişkinlik hissi, karin ağrısı, ateş basması sayılabilir. Bu yan etkiler genel olarak hafif seyreder ve hastaların sadece bir kısmında görülür. İlaç tedavisi bittikten sonra bu yan etkiler hızla geriler.

Nadir durumlarda, yumurtalıkların fazla uyarılmasına bağlı olarak ovarian (ovaryan) hiperstimülasyon sendromu (OHSS) adı verilen bir tabloya meydana gelebilir.

Bu olgularda, yumurtalıklar beklenenden daha fazla büyür ve hastalarda karında şişkinlik ve ağrı, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösterebilir. Neyse ki, bu olguların çoğu ayaktan takip ile düzelirken, bazı hastaların hastanede gözlem altında takip edilmesi gerekir.

Tüp bebek tedavisiyle ilgili tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: