Bahceci Tup Bebek Tüp Bebek Tedavilerinde Başarıyı Artıran Yeniliklerden Biri, aCGH | Bahçeci Sağlık Grubu

Tüp Bebek Tedavilerinde Başarıyı Artıran Yeniliklerden Biri, aCGH

Günümüzde özellikle kanser tanı ve tedavileri de dahil olmak üzere tıbbın birçok alanında kullanılabilen aCGH yani kapsamlı kromozom taramasın, üreme tıbbına girmesiyle birlikte birçok…

Tüp Bebek Tedavilerinde Başarıyı Artıran Yeniliklerden Biri, aCGH
    

Günümüzde özellikle kanser tanı ve tedavileri de dahil olmak üzere tıbbın birçok alanında kullanılabilen aCGH yani kapsamlı kromozom taramasın, üreme tıbbına girmesiyle birlikte birçok çift için yeni bir umut doğdu. Özellikle embriyo gelişiminin blastosist gibi ileri aşamalarında örneklenen embriyoların sağlıklı bulunanlarının transferi ile gebelik oranlarında artış elde edilebilmektedir. aCGH tekniği kullanılarak incelenen embriyoya ait tüm kromozomların ve kromozomlara ait bozuklukların tespit edilmesi olarak tanımlanan bu yaklaşımın deneyimli merkezler ve embriyologlar tarafından yapılması son derece önem taşıyor.

aCGH Kimlerde Etkili Oluyor?

aCGH tekniğinin özellikle FISH tekniğinin yetersiz kaldığı durumlarda oldukça verimli olduğunu anlatan Bahçeci Sağlık Grubu Embriyoloji Laboratuvarları Direktörü Dr. Necati Fındıklı, tekniğin nasıl uygulandığını anlattı. Kapsamlı kromozomal tarama uygulanacak çiftin gelişmekte olan uygun embriyoları 3. gün veya 5. gün örnekleniyor. Bu örnekler hücre veya hücrelerin içerdiği genetik materyal WGA yöntemi kullanılarak çoğaltılıyor. Çoğaltılan bu DNA örneği ve normal bir kromozom dizilimine sahip referans DNA örneği farklı renkler ile (sırası ile yeşil ve kırmızı) işaretleniyor. Daha sonra ise sadece bu test için geliştirilmiş olan ve hücrelerimizi oluşturan bütün kromozomlarımıza ait küçük parçaların bulunduğu bir çip üzerine ekiliyor. Sonrasında da çip yüzeyi özel okuyucular yardımı ile taranarak renk farklarına göre kromozomal dizilim inceleniyor. Eğer örneklenen embriyodaki kromozomlardan biri (örneğin 21. kromozom) fazla ise, bu kromozomların çip üzerinde ekili bulunduğu alandaki renk yeşile doğru kayıyor, tersi durumda yani kromozom eksikliği durumunda ise bu renk kırmızıya doğru bir eğilim gösteriyor. Dolayısı ile bu şekilde kromozom veya kromozomların bir parçasının eksik veya fazla olup olmadığı belirlenmiş oluyor.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: