Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Kan temelde alyuvar, akyuvar ve trombositlerden oluşan kırmızı renkli bir sıvı olmasına rağmen farklı sınıfları bulunur. Bu sınıflandırma, alyuvarlarda bulunan ve eritrosit olarak tanımlanan protein yapısına göre yapılır.
Protein yapıları tip A ve tip B olmak üzere iki çeşide ayrılır. Tıpta antijen olarak bilinen bu protein yapılarının, alyuvar hücrelerinin üzerindeki varlığına göre kan grupları A, B, AB ve 0 olarak 4 ayrı gruba ayrılır.
A grubu tip A, B grubu tip B, AB grubu hem tip A hem tip B antijenini taşırken; 0 grubu bu antijenlerin hiçbirini taşımaz. Kan gruplarının yanı sıra, bir de Rh faktörü olarak tanımlanan negatif ve pozitif birimler bulunur.
Kanda bağışıklık sistemi tarafından fark edilen yabancı organizmalar ile mücadele etmek üzere antikor üretimine yol açan antijenler bulunur.
Bu antijenlerden biri olan, tip D antijeninin varlığı, Rh(+) olarak tanımlanırken, yokluğu Rh(-) olarak tanımlanır. Böylece 8 farklı kan grubu ortaya çıkmış olur.
Anne adayının kanı Rh(-), baba adayının kanı Rh(+) olması durumunda kan uyuşmazlığı olarak da bilinen Rh uyuşmazlığı meydana gelebilir. Ancak bu durumun bebek için mutlak bir sorun yaratacağı söylenemez.
Anne adayının Rh(-), baba adayının Rh(+) olduğu bir senaryoda, bebek Rh pozitif ya da negatif olarak doğabilir. Anne adayı ile uyumlu bir şekilde bebeğin kanı Rh(-) olması problem yaratmazken Rh(+) olması, kan uyuşmazlığı riskini doğurur.
Ana rahmindeki bebeğin kanının Rh(+) olması durumunda, anne adayının bağışıklık sistemindeki antikorlar, bebeğin kan hücrelerini yabancı organizma olarak algılar.
İlk hamilelikte kan uyuşmazlığı olsa dahi, anne adayının bağışıklık sistemi, yabancı organizma olarak algıladığı bebeğin kanı ile savaşmak için kendini geliştirene kadar doğum gerçekleşir.
Ancak ikinci gebelikte kan uyuşmazlığı olması durumunda, anne adayının bağışıklık sistemi, bu durumla başa çıkmanın yolunu daha önce öğrendiği için kendi bünyesi olan anne vücudunu savunma amacıyla bebeğin kan hücreleri ile savaşmaya başlar.
Üretilen bu antikorlar, plasentayı geçmesi durumunda, bebeğin alyuvarlarına saldırır. Bunun sonucunda bebekte sarılık, beyin hasarlanmaları, kalp yetmezliği gibi kan uyuşmazlığına bağlı pek çok sorun meydana gelir.
Bebeğin zarar görmemesi ve hamilelikte kan uyuşmazlığı oluşumunu engellemek için anne adayına kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanarak Rh uyumsuzluğunun önüne geçilir.
Anne ve baba adaylarının Rh pozitif ve negatif kan gruplarına sahip olmaları durumunda görülen kan uyuşmazlığını, diğer bir deyişle Rh uyuşmazlığını engellemek için anne adayına kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır.
Gebeliğin ilk fark edildiği anda ya da 10. haftasında anne adayından alınan kan ile kan uyuşmazlığı testi yapılır. Yapılan testte Rh farklılığı tespit edilmesi durumunda, gebeliğin 28.haftasında ve doğumdan sonraki 3 gün içinde anneye anti-D immunglobulin olarak bilinen kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Kalçadan ya da koldan yapılan enjeksiyon sayesinde anne adayının bağışıklık sisteminin, bebekte var olan Rh farklılığını fark etmesinin ve bununla mücadele etmek için antikor üretmesinin önüne geçilir.
Bazı hastalar tarafından sorulan “Kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmazsa ne olur?” sorusunun yanıtı ise anne adayının kaçıncı hamileliği olduğu ile bağlantılıdır.
Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmaması durumunda, bebek doğduğu anda sarılığın iyileştirilmesi için fototerapi ve kanın değiştirilmesi için transfüzyon yapılması gerekebilir. Kan uyuşmazlığı iğnesinin uygulanmaması, bir sonraki ve ilerleyen dönemdeki diğer gebeliklerde sorun çıkmasına neden olabilir.
Tüp bebek tedavisinde iğne aynı şekilde tüp bebek merkezi tarafınca uygulanır. Böylece Rh uyuşmazlığının önüne geçilmiş olur.
Anne adayı ile bebeğin Rh gruplarının farklı olması, kan uyuşmazlığının ortaya çıkmasına yol açar. Bu durumun sonucunda bebekte, anemi ve sarılık gibi ciddi sonuçlar doğurabilecek hastalıklar ortaya çıkabilir.
Bu hastalıklar bebekte zeka geriliği ve kalp yetmezliği gibi geri döndürülemez sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden Rh farklılığı bulunan çiftlerden anne adayının, hamilelik döneminde ICT testi olarak kısaltılan, İndirekt Coombs Testi’ni yaptırması gerekir.
Anne adayının kolundan alınan kan ile kolayca uygulanan bu laboratuvar testi sayesinde anne ve bebek arasında etkileşim olup olmadığı anlaşılır.
Rh farklılığı bulunan çiftlerin sıklıkla sorduğu “Kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman yapılır?” sorusunun cevabı, gebeliğin 28. haftasında şeklinde cevaplanabilir.
Gebelik fark edildikten sonraki ilk doktor kontrolünde, Rh farklılığı olan çiftten anne adayına ICT testi yapılır. Testin negatif çıkması durumunda ise 28. haftada kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır ve doğuma kadar her ay ICT testi tekrarlanır.
Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Rh farklılığı olan çiftlerin bebeklerinde kan uyuşmazlığının önüne geçmek için, anne adayına kan uyuşmazlığı iğnesi yapılarak mutlaka önlem alınması gerekir.
Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı “Kan uyuşmazlığı iğnesi nereden yapılır? sorusunun yanıtı, kalça veya koldan yapıldığı şeklinde verilir. Hamilelikte kan uyuşmazlığı iğnesi, genellikle kalçadan kas içine yapılsa da, bazen koldan damar içine direkt enjeksiyonla da uygulanabilir. Anti-D immunglobulin olarak bilinen bu iğne sayesinde annede antikor gelişimi engellenerek bebek ile istenmeyen etkileşimin önüne geçilir.
Farklı Rh türlerine sahip anne ve baba adaylarının çocuklarında kan uyuşmazlığını engellemek için anne adayına yapılan iğne yapılır ve anne adayının kanına geçecek olan farklı Rh tipini taşıyan hücrelerin fark edilmesi ve buna karşı antikor üretilmesi engellenir.
Konu ile ilgili karşılaşılan bir diğer soru da “Kan uyuşmazlığı iğnesi ne zaman vurulur?” şeklindedir. Kan uyuşmazlığı iğnesi anne adayına, gebeliğin 28. haftasında genellikle kalçadan kas içine uygulanır. Kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı, kullanılan ilacın markasına göre değişiklik gösterir.
Kan uyuşmazlığı bulunan hamileliklerde, bebeğe ait kan hücreleri anneye geçebilir. Annenin bağışıklık sistemi tarafından yabancı organizma olarak algılanan bu hücrelerin yok edilmesi için vücut antikor üretir.
Üretilen bu antikorlar, bebeğin kan hücreleri ile savaşmaya başlar. Çoğunlukla ilk gebelikte, antikorların üretilmesi zaman aldığından, bebek bu durumdan etkilenmez. Ancak kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmayan kadınların, sonraki gebeliklerinde bebek daha fazla risk altındadır.
Kan uyuşmazlığı sonucu anne adayının vücudu tarafından üretilen savunma mekanizması, sonraki gebeliklerde hızla devreye girer ve ana rahmindeki bebeğe zarar vermeye başlar.
Anne adayının bağışıklık sistemi bir kez bu antikorları üretmeyi öğrendikten sonra geriye dönük tedavi uygulanamaz. Anne ve baba adaylarının merak ettiği “Kan uyuşmazlığı iğnesi kaç yıl etkilidir?” sorusuna verilen yanıt, her gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesinin tekrar uygulanması gerektiği şeklindedir.
Kan uyuşmazlığını engellemek için uygulanan, anti-D immunglobulin iğnesi, kalçadan ya da koldan yapılır. Uygulandığı bölgede enjeksiyona bağlı kızarıklık, ağrı, sertlik, şişlik ve kaşınma görülebilir.
Kan uyuşmazlığı iğnesi yan etkileri arasında nadir olarak bulantı, kusma, döküntü ve nefes darlığı görülebilir. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna giderek durumu bildirmek gerekir.
Kan uyuşmazlığı iğnesi hakkında aklınıza takılan tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
195 thoughts on “Kan Uyuşmazlığı İğnesi Nedir, Ne Zaman Yapılır?”
Önceki 1 2 3 4 … 19 Sonrakiİlk hamileliğimin 28. haftasında kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırdım doğum sonrası narköz aldığım için 2. iğne yapılıp yapılmadığını bilmiyorum çocuğumun kan grubuna göre yapılması gerekiyor 2. hamileliğin gerçekleşirse 2. iğne yapılmamışsa sıkıntı olur mu?
Merhaba,
2. iğnenin yapılmaması diğer gebeliğe etki etmeyecektir. Fakat doğan bebeğiniz için sorun yaratabilir, doktorunuzla görüşüp iğnenin uygulanıp uygulanmadığını mutlaka öğrenmelisiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Basarısız tup bebek sonrası kan uyusmazlıgı ıgnesı yapılmalı mı
Merhaba,
Sonucunuz negatifse kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmanız gerekmez. Tekrar bir deneme yapar ve başarılı sonuç alırsanız, doktorunuzun da uygun gördüğü takdirde 28. haftada kan uyuşmazlığı iğnesini yaptırabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba hamileliğimin 27.haftasındayım yarın doktorum kan uyuşmazlığı için çağırdı test mi yapcak yoksa iğne mi olcam 1 hafta için değişiklik olurmu 28 geçmedim henüz sakıncası olurmu?
Merhaba,
İğne olabilirsiniz. Değişiklik olmaz. Sağlıklı bir gebelik süreci diliyoruz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba eşimle kan uyuşmazlığımız var. İlk gebeliğimde iğne oldum hem doğumdan önce hem doğumdan sonra yaptılar. Kızımın kan grubu pozitifti çünkü ve sürekli düşük ve erken doğum riskim vardı. Şimdi ikinci gebeliğim doktorum iğneye gerek duymadığını söyledi. Bu bebeğimin kan grubunun negatif olduğu anlamına mı gelir ? Bir sorun yaratır mi iğne olmamam?
Merhaba,
Doğumdan önce bebeğin kan grubunu öğrenmemiz mümkün değildir. Doktorunuz ilk gebelikte yapılan iğneden dolayı ikinci gebelikte iğneye gerek duymamıştır. Dileriz bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alırsınız.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba lütfen banada cvp verin ? 4sene önce doğum yaptım 28.haftada iğne oldum kan uyuşmazlığı iğnesi oğlm pozitif grubundandi doğumdan sonrada yaptılar şimdi ikinci gebelik istiyorum bi sorun olurmu farklı şeyler okudm şuan kafam çok karışık
Merhaba,
Gebeliğinizde herhangi bir sorun olmayacaktır. Gebelik takibinizi yapan doktorunuz eğer uygun görürse gebeliğinizin 28. haftasında kan uyuşmazlığı iğnesini uygulayacaktır.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba 2 kere hamile kaldım ve ikisinide sonlandırdım. 2. Gebelikten sonra kan uyuşmazlığı iğnesini vurdurdum. Şuan kimyasal gebelik geçiriyor ve düşürüyorum 4. Haftadaydım. İğneye gerek var mıdır acaba ?
Merhaba,
İğne gerekmiyor, geçmiş olsun dileriz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba, eşimle kan uyuşmazlığımız var.ilk bebeğim 0+rh olarak doğdu ve doğum sonrası iğne vuruldum.şuan 2.gebeliğimin 24. Haftasındayım doktorumun tayini çıktığı için hastane değiştirdim. Eski doktorum ıct sonucuna göre 28.haftada iğne yapılır dediği halde yeni doktorum direkt iğne yapılmalı diyor. Arada kaldım ne yapmalıyım?
Merhaba,
28. haftada yaptırabilirsiniz. Fakat tabi ki eğer şu an takip olduğunuz doktor vurulmalısınız diyorsa doktorunuzun dediğini yapmanız en doğrusu olacaktır. Sağlıklı bir doğum dileriz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba kan uyuşmazlığım var. Bu İğnenin aç karnına vurulmasını gerektiren bir durum var mı? Tok karnına vurulabilir mi? Teşekkürler
Merhaba,
Aç ya da tok fark etmiyor. İğneyi dilediğiniz zaman vurulabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba bizim ilk gebeliğimiz ve kan uyuşmazlığımız söz konusu bahçecideki hocamız gebelik öncesinde iğne vurulmanıza gerek yok dedi doğum sonrasında yaptırabilirsiniz diyor fakat doğum yapacağımız hastanedeki doktor 28 haftada vurulmamız gerektiğini söylüyor ne yapmalıyız
Merhaba,
Sizi takip eden doktorunuz vurulmasını belirtmediyse doğumdan sonra da vurulabilirsiniz. Aklınızda takılan soru işaretleriniz için doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Mrb biz eşimle aynı kan grubuna sahibiz. Sağlık odağındaki aile hekimim çocuk istediğinizde 3 ay önceden bize başvurun ve iğne yapalım dedi. Bi sıkınti olur mu açıkcası biraz tedirginiz. 2 yıllık evliyiz çocuğumuz yok ama yeni yeni düşünüyoruz daha evlât sahibi olmayı inş. Ama 3 ay önceden iğne vurulmamiz gerekiyor mu yoksa haldeyken 28. Haftada mi vurulmamiz lazım bilgilendirme yaparsanız mutlu oluruz. Oyu çalışmalar.
Merhaba,
Şimdi vurulmanız gerekmiyor. 28. haftada doktorunuz uygun görürse sizi bilgilendirecektir.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi