Bahceci Tup Bebek

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Kadın yumurtasının erkek üreme hücresi sperm ile döllenmesi sonucu meydana gelen embriyo ile gebelik süreci başlar. Değişen hormonal düzen ile birlikte anne adayının vücudunda…

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
    

Kadın yumurtasının erkek üreme hücresi sperm ile döllenmesi sonucu meydana gelen embriyo ile gebelik süreci başlar. Değişen hormonal düzen ile birlikte anne adayının vücudunda pek çok değişim yaşanır. Hamilelik belirtileri olarak tanımlanan bu değişimler, bazı kişiler tarafından fark edilse de sürpriz gebeliklerde hamileliğin ilk belirtileri gözden kaçırılabilir. Embriyonun gelişimi ile birlikte belirtiler de artar. Ancak bu semptomlar her kişide aynı şekilde hissedilmeyebilir. Gebelik süresi boyunca gebelik belirtileri haftadan haftaya farklılık gösterir. Planlanan gebeliklerde, korunmasız ilişki sonrası en erken 10. günde kandan, 14. günden sonra ise idrardan gebelik testi yapılarak, kişi gebe olduğunu kesin olarak anlayabilir. Planlanmamış hamileliklerde ise gebeliğin ilk belirtileri arasında yer alan adet kesilmesi yaşanır. Düzenli adet görmesine rağmen kişinin gebe kalması ile birlikte kesilen adet kanaması, kişinin gebe olduğunun ilk belirtisi olmasa da önemli bir bulgusudur. Gebelik hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin sıklıkla sorduğu hamilelik belirtileri ne zaman başlar sorusunu yanıtlamadan önce hamilelik belirtileri nelerdir bunu iyi anlamak gerekir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Beynin hormon salınımını tetiklemesi ile birlikte uyarılan kadın üreme sistemi harekete geçerek her ay düzenli olarak vücudu olası gebeliğe karşı hazırlar. Salınan LH ve FSH hormonları kişinin yumurtlamasına, rahim içi duvarı olarak bilinen endometriumun kalınlaşmasına yol açar. Kadın yumurtalık rezervinde olgunlaşan yumurtaların içinde yer aldıkları folikül olarak tanımlanan kesecikleri çatlatması ile birlikte yumurta, rahme açılan fallop tüplerine atılır. Burada erkek üreme hücresi sperm ile karşılaşması durumunda döllenme gerçekleşir. Böylece değişime devam eden hormonal düzen, hamile kalma belirtileri olarak bilinen semptomlara yol açar.

Hafta hafta değişen hormon seviyelerindeki iniş ve çıkışlar, rahmin genişlemesi ve beslenme şeklindeki değişim gibi gebelik belirtileri arasında değişime yol açar. İlk hamilelik belirtileri arasında yer alan östrojen ve progesteron düzeyindeki artış bir diğer gebelik semptomu olan memelerin hassaslaşması ve büyümesine yol açar. Hamileliğin ilk belirtileri nelerdir sorusu bu şekilde yanıtlansa da bu belirtiler tek başına gebelik varlığını kanıtlamaya yetmediğinden, kişinin gebe olup olmadığını kesin olarak anlaması için mutlaka gebelik testi yapılmalıdır. En erken gebelik belirtileri arasında görülen hormonal değişim günden güne vücutta farklılıklar yaratmaya devam eder. Gebelik şüphesinin artmasına neden olan adet gecikmesi hamile belirtileri arasında yer alır. Ancak unutulmamalıdır ki, yaşanan her adet gecikmesi gebelik belirtisi değildir. Gebelik dışında da gelişebilen menstrüasyonun gecikmesi durumu, pek çok farklı kadın hastalığının habercisi de olabilir.

Gebelik belirtileri nelerdir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da vajinadan gelen akıntıda oluşan farklılaşmadır. Hafif lekelenme ya da normal adet kanamasından farklı olan kanama şeklinde de görülebilen akıntı, erken dönem gebelik belirtileri arasında yer alır. Salınan hormonlara bağlı olarak değişen metabolik değişim, bazı kişilerde baş ağrısı olarak kendini gösterirken, bazılarında artan progesteron hormonunun etkisi ile uyku isteği şeklinde kendini belli edebilir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında sürekli uyku isteği ve hâlsizlik durumu yaygın olarak görülür. Mide bulantısı da gebelik belirtileri arasında yer alır. Gebelerin yaklaşık olarak %75’inin yaşadığı bu durum, vücutta artan östrojen ve beta HCG hormonundan kaynaklanır. Gebeliğin ilk üç ayı boyunca görülebilen bulantı hissi ve kusma özellikle sabah saatlerinde yoğunlaşır. Koku, ses ve ışığa karşı hassasiyet de gebeler arasında yaygın olarak görülür. Özellikle kokulara karşı gelişen hassasiyet, mide bulantısı ve kusma refleksini tetikleyen faktörler arasındadır. Bu duyulara karşı gelişen hassasiyet de östrojen hormon seviyesine bağlı olarak gelişir. Salgılanan progesteron hormonu ise yiyeceklerin sindirilmesini geciktirebilir. Böylece mide ve sindirim sisteminde oluşan hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemlere yol açabilir. Buna bağlı olarak kabızlık da gelişebilir. Gün geçtikçe genişleyen rahim ise bağırsaklara baskı yaparak bağırsak hareketini zorlaştırır.

Sık idrara çıkmak tıpkı kabızlık gibi rahmin genişleyerek mesane olarak bilinen idrar torbasına baskı yapmasından kaynaklanır. Ancak sıklıkla idrara çıkma isteğine eşlik eden yanma gibi belirtiler varsa idrar yolu enfeksiyonu riskine karşı mutlaka hekim ile görüşülmelidir. Gebelik süresi boyunca meme ucu ve karın bölgesinde kahverengi lekelerin oluşması da gebelik belirtileri olarak görülür. Ciltte oluşan bu pigment değişimine ek olarak akne miktarında artış da görülebilir. Gebelik belirtileri, salınan hormonlara bağlı olarak değişen fizyoloji ile oluşur. Rahim içinde fetüsün gelişim göstermesi ile oluşan fiziksel değişim de bazı semptomlara yol açar. Hamileliğin ilk hafta belirtileri nelerdir sorusundan önce gebelik belirtileri ne zaman başlar bunu iyi anlamak gerekir.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Gebeliğin başlangıç tarihi olan ilk hafta, son görülen adet kanamasının sonunda başlar. Bebeğin doğum tarihi hesaplanırken de son görülen adet kanaması baz alınır. Bu yüzden ilk gebelik belirtileri çoğunlukla implantasyon dönemi olarak bilinen, embriyonun rahme tutunması ile birlikte başlar. Yumurtlama veya yumurtanın döllenmesinin ardından geçen 6. ile 12. günün sonunda gerçekleşen embriyonun rahim duvarına tutunması ile birlikte hamilelik belirtileri ortaya çıkar. Hamilelik belirtisi nelerdir sorusuna verilen yanıt kişiden kişiye farklılık gösterir. Her gebe, aynı belirtileri aynı şekilde yaşamayabilir. Bu yüzden hamilelik belirtilerinin başlangıç zamanı da kişiden kişiye farklılık gösterir. Hamileliğin ilk belirtilerinden olan implantasyon kanaması buna bir örnektir. Lekelenme şeklinde oluşan bu kanama ile birlikte hamilelik belirtilerinin başladığı kabul edilse de bu dönemden sonra gerçekleşen adet gecikmesi hamilelik ilk hafta belirtileri olarak kabul görür.

Gebeliğin İlk Hafta Belirtileri

Yumurtanın sperm hücresi ile döllenmesi durumunda son adet kanamasının görüldüğü gün, hamileliğin ilk haftası sayılır. Henüz adet gecikmesi yaşanmadığından kişi gebe olduğunun farkına varamayabilir. Değişen hormonal düzen ile birlikte hamilelik belirtileri ilk hafta içinde kişinin kendisini, huzursuz, öfkeli ve duygusal açıdan zayıf hissetmesidir. Halsizlik ve yorgunluk da vücutta değişen hormonlardan kaynaklı olarak gebelik ilk hafta belirtileri arasında yer alır. Hamileliğin belirtileri nelerdir sorusunun yanıtı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu yüzden vücudun verdiği belirtilerden ziyade kandan bakılarak yapılan gebelik testi, kişinin gebe olduğunu kesin olarak anlamasının kolay bir yoludur.

İkiz Gebelik Belirtileri

Hamilelik belirtileri ilk ay içinde ortaya çıksa da kişinin kesinlikle gebe olduğunu anlaması için laboratuvar testi ile beta HCG hormon düzeyinin kontrol edilmesi gerekir. Erken dönem ikiz gebelik belirtileri ise genellikle kişinin birden fazla bebek taşıdığını hissetmesinden ibarettir. Bunun sebebi ikiz gebelik belirtilerinin, tekil gebelik belirtilerinden farksız olmasıdır. Kişinin ikiz bebek taşıdığını anlaması için radyolojik görüntüleme yöntemlerinden biri olan ultrasonografi yaptırması gerekir. Hekim tarafından yapılan ultrason ile inceleme sayesinde rahim içinde birden fazla bebek olduğu anlaşılabilir. Birinci trimester olarak bilinen ilk 3 aylık dönemde, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler tek bebek bekleyen anne adaylarından daha yoğun olarak yaşanabilir. Ayrıca ilerleyen haftalarda sırt ağrısı, fazla kilo alma, fazladan fetal hareket gibi belirtiler de ikiz gebelik belirtileri arasında yer alır. Gebelik ve hamilelik belirtileri hakkındaki sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: