Genital Enfeksiyonlar Nelerdir? - Bahçeci

Genital Enfeksiyonlar Nelerdir?

Genital Enfeksiyonlar Nelerdir?
14.02.2023 0 Yorum 0 Dk

Genital enfeksiyonlar; üreme organlarında ortaya çıkan, kişinin üreme fonksiyonlarını tehdit edebilen ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunudur.

Üreme sağlığını korumak ve infertilite gibi ilerde ortaya çıkabilecek sorunları önlemek için genital enfeksiyon belirtilerini erkenden tanıyıp tedavi etmek önem taşır.

Genital Enfeksiyon Nedir?

Genital enfeksiyon nedir sorusunun cevabı: “İç ve dış genital organlarda çeşitli mikroorganizmaların yol açtığı iltihabi durumlardır.” şeklinde verilebilir.

Kadınlarda en sık rastlanılan genital enfeksiyon şekli vajinal enfeksiyonlardır. Vajinal enfeksiyonlar, vajinit olarak da bilinir ve sıklıkla kaşıntı, akıntı, ağrı, yanma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Vajinit; bakteri, mantar, virüs ya da parazit kaynaklı olabilir. Çoğu vajinal enfeksiyon hızlı ve kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Sorunun farkına varır varmaz tıbbi yardım almak, enfeksiyondan hızla kurtulmaya ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

En sık rastlanan genital enfeksiyonlardan birisi bir tür mantar olan kandidanın neden olduğu kandidiyazistir. Vajina ve çevre dokularda kaşıntı ve sıklıkla süzme peynire benzeyen yoğun beyaz akıntı nedenidir.

Mantar enfeksiyonları; gebelerde, antibiyotik kullananlarda, şeker hastalarında ve bağışıklığı zayıf olanlarda daha sık görülür. Bakteriyel vajinoz ise vajinadaki bakteri dengesi değiştiğinde meydana gelen bir vajinal enfeksiyondur.

Bakteriyel vajinoz, vajinanın doğal yapısını değiştirerek spermin hareketlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Genital enfeksiyonlar kişiye cinsel yolla da bulaşabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar şu şekilde sıralanabilir:

1. Klamidya: Klamidya, cinsel yolla bulaşan ve sık rastlanan bir genital enfeksiyon şeklidir. Klamidya isimli bakterinin neden olduğu enfeksiyon, herhangi bir belirti vermeden sinsi şekilde ilerleyebilir. Kadınlarda sarı renkli kokusuz bir akıntıya ve cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Enfeksiyon ilerleyerek fallop tüplerinde tıkanıklık ve yapışıklığa yol açıp kısırlığa neden olabilir.
2. Bel soğukluğu: Bel soğukluğu kadınlarda bel ağrısı, vajinal akıntı ve adet düzensizliği gibi belirtilerle seyreder. Gonore olarak da isimlendirilir ve teşhis edilirse kolayca tedavi edilebilir. Ancak ciddi ve bazen kalıcı komplikasyonlara neden olabilir. Gonore enfeksiyonu, kadınlarda rahim veya fallop tüplerini etkilediğinde pelvik inflamatuar hastalık (PID) ortaya çıkar. PID ile ilişkili en ciddi komplikasyon ise kısırlıktır.
3. Genital herpes: Genital herpes enfeksiyonu iki tipi bulunan herpes simpleks virüsünün (HSV) neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Tip 1 (HSV-1) genellikle dudaktaki uçuklara ve ağız ve çevresinde enfeksiyonlarına neden olur. Genital enfeksiyona neden olan herpes formu ise HSV-2’dir. Kadınlar için en önemli belirti vajina, anüs ve kalça etrafında veya yakınında çıkan kabarcıklardır.
4. İnsan papilloma virüsü (HPV) veya genital siğiller: Genital HPV, HPV enfeksiyonu olan birisinin cildi ile temas yoluyla yayılır. Bazı HPV tipleri ciltte sert topaklar şeklinde ortaya çıkan genital siğillere neden olur. Cinsel olarak aktif olan herkeste HPV veya genital siğiller görülebilir.
5. Trikomonas: Trikomonas, cinsel yolla bulaşan diğer bir genital enfeksiyondur. Enfeksiyona vajina ve idrar yollarında bulunan trikomonas vajinalis isimli bir parazit neden olur. Bu parazit vajina, rahim ağzı ve idrar yollarında enfeksiyona yol açabilir. Tipik olarak köpüklü sarı – yeşil akıntıya yol açar.
6. Frengi (Sifiliz): Frengi, ileri safhalarda hayati tehlike oluşturabilen bir enfeksiyondur. Antibiyotiklerin etkin kullanımı ile birlikte artık sifilis vakalarında ciddi bir azalma olmuştur. Hamilelikte annede frengi gelişmesi fetüsü etkilenebilir ve yenidoğanda ağır tablolara neden olabilir.

Genital Bölgede Enfeksiyon Belirtileri

Genital bölgede enfeksiyon belirtileri kişiden kişiye ve enfeksiyonun nedenine göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte en sık rastlanan genital enfeksiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vajinada kaşıntı ve yanma
  • Vajinadan normalden farklı özellikte akıntı
  • İdrar yollarından anormal akıntı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • İdrar yaparken yanma
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Genital bölgede kötü koku
  • Alt karın ya da kasıkta ağrı
  • Adet dönemleri dışında ya da ilişki sırasında kanama
  • Vulva etrafında siğiller veya açık yaralar (vulva vajinayı çevreleyen deriye verilen isimdir)
  • Vulvada kızarıklık ve şişlik

Kadınlarda az miktarda vajinal akıntı olması normal ve sağlıklıdır. Bu akıntının miktarı ve rengi, adet döngüsü boyunca, yaşlandıkça, doğum kontrol hapı alındığında ve hamileyken değişebilir.

Bazen kişinin kullandığı bazı sabunlar, banyo katkı maddeleri ve vajinal duş gibi faktörlere bağlı olarak vajinada iltihaplanma ortaya çıkar ve bu durum akıntıda değişikliklere neden olabilir.

Ancak, diğer başka belirtilerle birlikte vajinal akıntının renginde veya kokusunda açıklanamayan değişiklik bir enfeksiyonuna işaret edebilir.

Mantar enfeksiyonları genellikle kalın, beyaz peynirimsi bir akıntıya ve genital bölgede kaşıntıya neden olur. Bakteriyel vajinoz kaşıntılı veya ağrılı olabilir.

Bu enfeksiyonda güçlü bir balık kokusuna sahip koyu kahve renkli akıntı sık rastlanan belirtidir. Trichomonas enfeksiyonunda ise sarı – yeşil renkli akıntı vardır.

Genital Enfeksiyonlardan Korunma

Genital bölge enfeksiyonlarından korunmanın en kolay yolu bölgeyi temiz ve kuru tutmaktan geçer. Fakat bu bölge için vajinal spreyler veya ağır parfümlü sabunlardan kaçınmak gerekir.

Vajinal duş, bölgede tahrişe neden olabilir ve daha da önemlisi enfeksiyonu gizleyebilir veya yayabilir. Ayrıca vajinada doğal olarak bulunan sağlıklı bakterileri yok ederek enfeksiyonu tetikler.

Genital bölgeyi sıcak ve nemi tutan giysilerden kaçınılmalıdır. Naylon iç çamaşırları ve külotlu çoraplar, dar kot pantolonlar, hava geçirmeyen spor şortları mantar enfeksiyonlarına yol açabilir.

Aktif kültürler içeren yoğurt yemek enfeksiyon sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Prezervatif kullanmak cinsel yolla bulaşan genital enfeksiyon bulaşmasını önlemenin en iyi yoludur. Doktorunuz tavsiye ederse erken tanı için Pap smear da dahil olmak üzere her yıl tam bir jinekolojik muayene yaptırabilirsiniz.

Genital Bölgede Enfeksiyon Tanısı

Genital bölge enfeksiyonlarında sebebi teşhis edebilmek için hastanın tam olarak hangi şikâyetleri olduğu ve bunların ne zamandan beri devam ettiği sorgulanır.

Enfeksiyon nedeniyle gelişen akıntının renk, doku, koku ve miktarının doğru şekilde tarif edilmesi doğru tanı için önemlidir. Testlerden doğru sonuç alınabilmesi için doktor ziyareti öncesinde duş alınmamalıdır. Bazı doktorlar aynı sebeple randevudan 24 – 48 saat önce cinsel ilişkiden kaçınılmasını isteyebilir.

Genital enfeksiyonların tanı ve tedavisi çeşitli zorluklar barındırır. Çünkü çeşitli enfeksiyonların klinik özellikleri benzerdir ve hastalığa özgü değildir. Birçok enfeksiyonda herhangi bir belirti yoktur.

Ayrıca sahada mevcut olan ve tanıda kullanılan laboratuvar testleri her zaman güvenilir değildir. Karışık enfeksiyonlar yaygındır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tespiti durumunda eşlerin aynı anda tedavi edilmesi gerekir. HIV bulaşmış hastalarda genital enfeksiyonların tedavi başarısızlığı ya da tekrarlama riski yüksektir.

Genital Bölgede Enfeksiyon Tedavisi

Genital enfeksiyon tedavisi altta yatan nedenin saptanmasından sonra etkene yönelik olarak planlanır. Kullanılan genital enfeksiyon ilaçları da aynı şekilde etken mikroorganizmaya göre değişiklik gösterir. Örneğin bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar o bakteriye karşı etkili antibiyotikler kullanılarak tedavi edilir. Mantarların neden olduğu enfeksiyonlarda ise benzer şekilde antifungal ilaçlar kullanılır.

Genital Bölgede Enfeksiyon Nasıl Geçer?

Genital enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesi için evde bazı uygulamalar yapılabilir. Bazı şifalı bitkiler bazı enfeksiyonlardan daha hızlı kurtulmaya yardımcı olabilir. Genital bölgede enfeksiyon nasıl geçer diye soranlar süreci hızlandırmak için evde aşağıdakileri yapabilirler:

  • Probiyotik takviyeleri: Piyasada kadın üreme sağlığı için özel olarak formüle edilmiş probiyotik ürünler vardır. Bunlar vajinadaki bakteri ve maya dengesini yeniden sağlamayı amaçlar. Takviyeler, ağız yoluyla alınır veya vajinal olarak kullanılır.
  • Doğal yoğurt: Şekersiz, katkı maddesi içermeyen yoğurt, probiyotik denilen faydalı bakteriler içerir. Bunlar sağlığa katkıda bulunur ve vücuttaki bakteri ve maya dengesinin düzeltilmesine yardımcı olur.

Genital bölge enfeksiyonları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Genital Enfeksiyonlar Nelerdir?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Genital Enfeksiyonlar Nelerdir?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.