Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Erkek kısırlığı için tedavi planlanırken öncelikle kısırlığa yol açan anatomik veya hormonal bozukluklar göz önünde bulundurulur.
Sperm üretiminin sağlıklı şekilde gerçekleştiği ancak menide sperm görülmediği durumlar tıpta azospermi olarak adlandırılır ve bu durumda kişi cinsel ilişki sırasında sperm aktarımını gerçekleştiremez.
Erkek kısırlığının %15’inden bu tip azospermi olguları sorumludur. Bu duruma yönelik en sık tercih edilen tedavi yöntemi spermlerin testis dokusundan cerrahi yöntemle elde edilmesi şeklindedir.
Testis dokusundan elde edilen sperm hücreleri uygun koşullarda saklanır ve daha sonra laboratuvar ortamında yumurta hücresi ile bir araya getirilerek döllenme sağlanır.
Cerrahi yöntemle sperm elde etmek için kullanılacak teknik hastanın yaşına, sağlık durumuna ve kısırlığa neden olan probleme göre değişiklik gösterir.
Perkütan Epididimal Sperm Aspirasyonu olarak adlandırılan PESA yöntemi pek çok avantajından dolayı sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir.
Pesa işlemi erkek testis dokusundan invaziv yolla sperm toplama yöntemi olarak tanımlanabilir. Skrotumlarda her iki testisin dış yüzeyinde yer alan epididim adlı dokular testislerde üretilen sperm hücrelerinin taşınması, olgunlaştırılması ve depolanması gibi önemli rollere sahip olan yapılardır.
Genel olarak olgunlaşmış sperm hücreleri burada depolanır ve cinsel ilişki sırasında yine bu yapılar aracılığıyla aktarım sağlanır.
Ancak bazı durumlarda epididim dokularında yeterli sperm bulunsa dahi bu spermler meni sıvısına aktarılamaz ve dolayısıyla yumurtanın döllenmesi gerçekleştirilemez.
Bu durumda sperm hücrelerinin testislerden ve epididimlerden girişimsel yöntemlerle toplanması gerekir. Pesa işlemi bu yöntemlerden biridir.
İşlem steril ameliyathane ortamında gerçekleştirilir ancak çoğunlukla genel anestezi uygulanması gerekmez. Hekim, kişinin genel durumu doğrultusunda bölgesel anestezi veya hafif sedasyon seçeneklerinden birini tercih edebilir.
Uygun sedasyon düzeyi sağlandıktan sonra hastanın her iki testis bölgesi steril sıvılarla temizlenir. Daha sonra cilt yüzeyinden epididim dokularına küçük bir iğne yardımıyla girilir ve bu şekilde epididim içerisinde bulunan sperm içerikli sıvı aspire edilir.
Bu işlem her iki testis yüzeyinden ayrı ayrı uygulanır ve mümkün olan en yüksek sayıda spermin toplanması hedeflenir.
Testis yüzeyinin tüm katlarını cerrahi olarak açmayı gerektirmeyen bu işlem aynı zamanda ağır anestezi ihtiyacı doğurmaması, mikro cerrahi deneyimi gerektirmemesi ve kişinin aynı gün hastaneden taburcu edilmesine imkân sağlaması gibi önemli avantajlara sahiptir.
Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Erkek kısırlığına yönelik uygulanacak ideal tedavi yöntemini belirleyebilmek için öncelikle kişide kısırlığa yol açan ana problemi saptamak gerekir.
Kişinin testislerinde hiç sperm üretilememesi, testislerde sperm üretilmesine rağmen tıkanıklık gibi problemlerle sperm aktarımının gerçekleştirilememesi, sperm hareketliliğinin yumurtayı dölleyecek düzeyde olmaması gibi çeşitli problemlerin saptanması, kişiye uygulanacak doğru tedavi yöntemini belirlemek için son derece önemlidir.
Cerrahi yöntemle sperm toplama seçeneklerinin uygulanabilmesi için kişide sperm üretiminin doğru şekilde gerçekleşiyor olması gerekir.
Testislerde herhangi bir enfeksiyon veya travma öyküsü olması durumunda sperm üretiminde aksamalar meydana gelebileceği için pesa işlemi bu tarz yakınmaları olan hastalar için uygun bir tedavi yöntemi değildir.
Vücutta doğal sperm üretiminin gerçekleştiği ancak üretilen spermlerin meniye aktarılamadığı (azospermi) veya çok az sayıda aktarıldığı (kriptozoospermi) durumlarda kişi pesa gibi cerrahi yöntemle sperm eldesi için uygun kabul edilir.
Pesa işlemi, diğer cerrahi yöntemlere kıyasla daha hızlı uygulanır ve genel anestezi gerekmediği için hastanede yatış süresi oldukça kısadır.
İşlem öncesi hasta detaylı şekilde muayene edilir, rutin prosedüre uygun olarak tetkikleri yapılır ve hastanın işlem için uygun olup olmadığı değerlendirilir.
Kişinin kalp yetmezliği, hipertansiyon, diyabet, koah gibi kronik hastalıkları var ise bunlar işlem planını etkileyebilir.
Bunlar dışında pıhtılaşma bozukluğu gibi çeşitli kan hastalıkları da kişiye uygulanacak tüm işlemleri doğrudan etkileyen önemli sağlık problemleridir. Dolayısıyla uygulama öncesi detaylı muayene son derece önemlidir.
Hekim hastanın işlem için uygunluğundan emin olduktan sonra ameliyatı planlar ve hastayı bilgilendirir. Daha sonra işlem için gerekli hazırlıklar tamamlanır ve hasta steril ameliyathane ortamına transfer edilir.
Hafif sedasyon veya bölgesel anestezi uygulamaları yapıldıktan sonra işlem başlatılır. İşlemin süresi hastanın genel durumuna ve olası komplikasyonlara göre değişiklik gösterebilir ancak genellikle 40-50 dakika içerisinde sonlandırılır.
Pesa ameliyatı sonrası genellikle özel bakım gerekmez ancak işlem bölgesinin temiz tutulması enfeksiyon kontrolünü sağlayabilmek açısından önemlidir.
Kişi taburcu edilirken kızarıklık, şişlik, ısı artışı, akıntı ve koku değişikliği gibi enfeksiyon bulguları yönünden bilgilendirilir.
Bununla birlikte testisler kan damarları yönünden son derece zengin organlardan biridir. Bu nedenle işlem sonrası ortaya çıkabilecek bir diğer komplikasyon kanama problemidir.
Dolayısıyla hasta taburculuk öncesi kanama takibi hakkında bilgilendirilmeli, acil müdahale gerektiren durumlar detaylı olarak açıklanmalıdır.
Pesa ameliyatı erkek kısırlığı tedavisi için geliştirilmiş önemli yöntemlerden biridir. Tüm tedavi planlarında olduğu gibi tüp bebek tedavisi de kişinin sağlık durumuna, hastalığa yol açan anatomik problemlerin varlığına, eşlik eden diğer sağlık sorunlarına ve daha pek çok faktöre göre değişiklik gösterir.
Tüp bebek tedavisi mutlaka kişiye özel olarak planlanması gereken bütüncül bir tedavi yaklaşımıdır. Bu nedenle tedaviyi ya da uygulanacak girişimi ücretlendirirken tüm bu faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekir.
Tüp bebek tedavisi için alanında uzman ve deneyimli merkezlerin tercih edilmesi, hastaya uygun tedavi planının doğru şekilde yapılabilmesi ve gereksiz girişimlerin önüne geçilmesi için son derece önemlidir.
Siz de altta yatan sağlık sorunlarına yönelik en uygun yöntemlerle tüp bebek tedavisi alabilmek; pesa işlemi nedir, pesa işlemi nasıl yapılır, ameliyat sonrası takip gerekli midir gibi pek çok sorunun cevabı için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin