Bahceci Tup Bebek

Sperm Hücreleri Ne Kadar Yaşar?

Erkek üreme sistemi, sperm adı verilen üreme hücrelerinin üretilmesi, depolanması ve taşınması konusunda özelleşmiş vücut yapılarından meydana gelir. Kadın üreme organlarından farklı olarak erkek…

Sperm Hücreleri Ne Kadar Yaşar?
    

Erkek üreme sistemi, sperm adı verilen üreme hücrelerinin üretilmesi, depolanması ve taşınması konusunda özelleşmiş vücut yapılarından meydana gelir. Kadın üreme organlarından farklı olarak erkek bireylerde üreme yapıları vücudun dış kısmında yer alır.

Testisler, epididimis, vas deferens, seminal veziküller, prostat bezi ve penisten oluşan erkek üreme sisteminde bir günde milyonlarca sperm hücresinin üretimi gerçekleştirilir.

Sperm hücresi hakkında merak ettiğiniz sperm yüzeyde ne kadar yaşar, sperm hücreleri nasıl canlandırılır, sperm hücresi yumurtaya ne kadar sürede ulaşır, bir damla menide ne kadar sperm var gibi sorularınızın yanıtları için yazının devamını takip edebilirsiniz.

Sperm Hücresi Nedir?

Sperm hücresi, erkek bireylerin gamet olarak tanımlanan üreme hücrelerini ifade eder. Gamet ifadesi kelime anlamı olarak bir bütünü oluşturan yarım anlamına gelir.

Erkek üreme hücresi sperm ve kadın üreme hücresi yumurtanın bir araya gelmesi ile bütün tamamlanır ve insan embriyosu oluşmuş olur. Sperm hücresi mikroskop altında incelendiğinde temel olarak 3 farklı yapıdan meydana geldiği görülebilir.

Baş, gövde ve kuyruk olarak tanımlanan bu yapıların baş kısmında kromatin adı verilen ve kromozomları oluşturan DNA materyali bulunur. Normal bir insan sperm hücresi 23 kromozom içerir.

İnsan hücrelerinde bulunan toplam 46 kromozom, 23 kromozom taşıyan sperm ve 23 kromozom taşıyan yumurta hücresinin birlikte oluşturduğu total genetik materyalini ifade eder.

Sperm hücresinin baş bölgesinde aynı zamanda akrozom adı verilen bir dış başlık yapısı bulunur. Akrozomun içerisinde bulunan proteinler, sperm hücresinin yumurta hücresinin dış kabuğunu geçmesine yardımcıdır.

Sperm hücresinin orta kısmında oldukça hareketli olan bu hücrelerin enerji ihtiyacını karşılayacak mitokondri organelleri yer alır. Bu özelleşmiş hücresel yapılar, sperm hücresinin bu bölgesinde oldukça yüksek sayıda bulunarak bir enerji santrali görevi üstlenir.

Spermin uç bölgesi olan kuyruk kısmı, flagellum (kuyruk, kamçı) adı verilen yapı sayesinde hareketin sağlandığı hücre kısmını oluşturur. Kuyruk, spermin ileri doğru atılmasını sağlayarak yumurtaya ulaşmasına yardımcı olur.

Sperm Hücreleri Dışarıda Ne Kadar Yaşar?

Sperm hücreleri vücut dışında hava ile teması sonrası uzun süre hayatta kalamaz. Bu hücrelerin ne kadar yaşayacağı ise dış ortam şartlarına bağlı olarak içerisinde yüzdükleri sıvının kuruma hızına göre değişkenlik gösterir.

Ejakülasyon sonrasında spermlerin rahim içerisindeki ömrü yaklaşık olarak 5 gündür. Bu sürenin uzun olmasında kadın üreme sisteminde spermin döllenmeye kadar olan süreçte canlı kalmasını sağlayacak besin maddelerini içermesi etkilidir.

Kadın üreme sistemine geçen sperm hücresi öncelikle rahim içerisinden rahim boynuna doğru hareket etmelidir. Ardından fallop tüpleri adı verilen özel boşluklu yapıların içerisine geçen spermler burada yumurta hücresi ile karşılaşır ve döllenmeyi gerçekleştirebilir.

Bu katedilen mesafe bir hücre için oldukça uzundur ve yolculuğun sonunda spermlerin sadece az bir kısmı hayatta kalabilir.

Jakuzi gibi sıcak ortamlarda ise durum biraz daha farklıdır. Hem sıcak su hem de içeriğinde bulunan kimyasallar nedeniyle sperm hücresi bu tarz ortamlarda sadece birkaç saniye hayatta kalabilir.

Soğuk ortamlarda ise sıcaklık sabit tutulduğu takdirde sperm hücrelerinin ömrünün uzatılabileceğine dair çeşitli çalışmalar mevcuttur.

-196 derece gibi düşük sıcaklıklarda dondurulan sperm hücrelerinin bütün yaşamsal faaliyetlerinin durma noktasına gelmesi ile uzun yıllar boyunca saklanabilecekleri düşünülmektedir.

Sperm hücrelerinin dondurulması işlemine birçok farklı nedenle başvurulabilir. Böylelikle kanser gibi durumlarda hastalığın kendisi veya uygulanacak tedavi yöntemine bağlı oluşabilecek infertilite (kısırlık) problemlerinin önüne geçilmesi hedeflenir.

Sperm Hücreleri Nasıl Ölür?

Sperm hücreleri dış ortamda çevresel etkenlere bağlı olarak sadece birkaç dakika hayatta kalabilir. Bu süre özellikle soğuk ve kuru yüzeyler için oldukça kısa kabul edilir. Sıcak su gibi ortamlar ise spermler için daha kısa süreli bir yaşam ortamı oluşturur.

Sperm hücrelerini ortam şartları dışında spermisit olarak tanımlanan çeşitli kimyasallar da ortadan kaldırabilir.

Prezervatif, jel veya diğer çeşitli formlarda kullanılabilen spermisitler genellikle vajinaya yerleştirilen ve sperm hücrelerinin öldürülmesini sağlayan çeşitli kimyasalları tanımlar.

Spermisit etkili kimyasal farklı şekillerde etki göstererek sperm hücrelerinin ölmesini sağlayabilir. Bazı spermisitler vajinal sıvı ile birleşerek rahim boynuna geçişin engellenmesini sağlarken bazıları ortamdaki sıvıları oldukça yoğun bir hale getirir ve spermin hareketini durdurarak etki gösterir.

Bazı spermisitler direkt olarak bu hücrelerin çeşitli yapılarını bozarak onlar üzerinde ölümcül etki gösterebilir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Sperm Hücreleri Nasıl Güçlenir?

Sperm hücrelerinin güçlenmesi için yapılabilecek çeşitli uygulamalar ve yaşam tarzı değişiklikleri mevcuttur. Dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli spor yapma ve çeşitli takviye gıda ürünlerinin tüketimi vasıtası ile sperm hücrelerinin güçlendirilebileceğine inanılır.

Sperm hücrelerinin işlevini etkileyebilecek bir diğer durum ise kişinin içerisinde bulunduğu stres düzeyidir.

Stres düzeyinin artması ile vücutta kortizol adı verilen hormonun salgılanması gerçekleştirilir. Uzun süreli stres durumlarında ise sürekli yüksek kalan kortizol hormonu sperm üretimini uyarıcı etki yapan testosteron hormon seviyelerinde azalmaya neden olabileceği için baba adaylarının stres kontrolü için etkili yöntemler kullanması oldukça önem arz eder.

Düzenli fiziksel aktivitenin sağlığa yaptığı olumlu katkılardan biri de testosteron seviyelerini destekleyici özellik göstermesidir. Yapılan çeşitli çalışmalar düzenli spor yapan bireylerin sperm kalitesinin hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemiş erkek bireylere göre daha iyi olduğuna işaret eder.

Ancak bu durum aşırı miktarda egzersiz için geçerli değildir. Yüksek yoğunluklu fiziksel aktivitelerin testosteron seviyesini azaltıcı etki yapabileceği unutulmamalıdır.

Hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde sperm sağlığını desteklemek için yapabileceğiniz uygulamalar genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Sağlıklı bir kiloya sahip olmak
  • Tütün kullanımı gibi zararlı alışkanlıkları sonlandırmak
  • Hekimleriniz tarafından önerilen vitamin ve mineral takviyelerini kullanmak
  • Testislerin soğuk kalmasına özen göstermek
  • Uyku düzenini sağlamak

Sperm hücreleri testislerde üretilen erkek üreme hücreleridir. Sperm hücrelerinin sağlıklı olması, babalık isteminin yerine getirilmesi açısından oldukça önemlidir.

Sperm sağlığı hakkında merak ettiğiniz diğer konular hakkında ayrıntılı bilgi almak için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: