Bahceci Tup Bebek Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem Kullanımı | Bahçeci

Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem Kullanımı

Tüp bebek tedavisi; kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin çocuk sahibi olmasını sağlayan bir yardımcı üreme tekniğidir. Gelişen teknoloji, laboratuvar imkanlarının iyileşmesi ve tüp bebek süreci…

Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem Kullanımı
    

Tüp bebek tedavisi; kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin çocuk sahibi olmasını sağlayan bir yardımcı üreme tekniğidir.

Gelişen teknoloji, laboratuvar imkanlarının iyileşmesi ve tüp bebek süreci ile ilgili bilgilerin artmasıyla bu tedavi yöntemi oldukça yüksek başarı oranlarını yakalamıştır.

Tüp bebek tedavisinde, laboratuvar ortamında döllenen yumurtanın embriyo haline gelmesi ve anne rahmine transfer edilmesi; sürecin oldukça önemli bir kısmıdır.

Embriyonun anne rahmine daha iyi yerleştirilmesini sağlamak amacıyla çeşitli ilaç tedavilerinden yardım alınabilir. Estrofem, bu amaçla kullanılan ilaçlardan biridir.

Estrofem Nedir?

Estrofen her bir tablette 2 mg estradiol içeren bir ilaçtır. Oral yolla yani ağızdan kullanılan bu ilaç, doktorun hastaya önerdiği süre boyunca kullanılmaya devam eder. Hastalar tarafından ‘Estrofem günde kaç tane kullanılır?’ sorusu sıkça sorulan bir sorudur.

Kutudaki 28 tablet, her gün için bir adet kullanıma göre tasarlanmıştır. Hastaların her gün aynı saatte bir tane hapı içmesi gerekir.
İlacın etken maddesi olan estradiol, kadın cinsiyet hormonlarından olan östrojen türlerinden bir tanesidir. Kadın vücudunda üç farklı tür östrojen hormonu üretilir. Bu türler:

Estradiol (E2): Doğurganlık çağındaki kadınlarda en çok üretilen türdür.

Estriol (E3): Gebelik dönemindeki üretilen temel östrojendir.

Estron (E1): Menopoza girdikten sonra tek üretilen östrojen çeşididir.

Östrojen, kadın üreme sağlığı için oldukça önemli bir hormondur. Üremenin yanı sıra genel vücut sağlığı üzerinde de etki gösterir. Östrojen; ergenlik döneminde meme gelişimi, adet döngülerinin başlaması, genital ve kol altı bölgelerinde kıllanma gibi değişimleri sağlayan hormondur.

Çocuk sahibi olmak için önemli olan düzenli adet döngüsü için de östrojen hormonuna ihtiyaç vardır. Östrojen vücut üzerinde; kolesterol düzeylerinin kontrolü, kemik sağlığı, ruh hali (mod), cilt ve kalp sağlığı gibi pek çok farklı konuda etki gösterir.

Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem Neden Kullanılır?

Tüp bebek tedavisi normal yollarla çocuk sahibi olmakta sıkıntı çeken çiftler için uygulanan bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisi için anne adayından yumurta ve baba adayından sperm alınması gerekir.

Anne adayından yumurta almadan önce, daha çok sayıda ve döllenmeye daha uygun yumurtalar elde edebilmek için çeşitli işlemler uygulanır. Bu işlemlerde; yumurta üretiminde ve olgunlaşmasında etkili olan hormonlara benzer etki gösteren ilaçlar kullanılır.

Bu sayede kadından tüp bebek tedavisinin başarılı olmasına yetecek özellikte yumurtalar toplanır. Bu yumurtalar ve erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında birleştirilir, döllenme gerçekleşir. Döllenen ve zigot adını alan bu yapı birkaç gün laboratuvarda bekletilir ve uygun zaman geldiğinde anne rahmine transfer edilir.

Rahim, her adet döngüsünde kendini olası bir gebeliğe hazırlar. Rahmin iç yüzeyini kaplayan endometrium dokusu, adet döngüsünün sonlarına doğru iyice kalınlaşarak döllenmiş yumurtanın implante olması için uygun ortamı hazırlar. Eğer döllenme gerçekleşmezse endometrium dokusuna implantasyon olmaz ve adet kanaması başlar.

Adetin son günlerine doğru endometrium dokusu eski haline döner. Her adet döngüsünde bu olaylar yinelenir. Endometriumda gebeliğe hazırlık olarak gerçekleşen bu değişimde etkili olan hormon östrojendir. Östrojen hormonu düzeyleri adet döngüsünün ortalarına doğru en yüksek değerlere ulaşır ve bu yükseliş endometriumun kalınlaşmasını sağlar.

Tüp bebek tedavisinde Estrofem kullanımı, rahmin embriyo transferi öncesi hazırlanmasına yardımcı olur. Estrofem, bir östrojen türü olan estradiol içerdiğinden; bu ilacın kullanımı rahimdeki endometrium tabakasını gebeliğe hazırlar.

Endometriumun embriyo transferi öncesi ideal kalınlıkta olması, embriyonun rahme başarılı bir şekilde tutunması için büyük önem taşır. Embriyonun rahme düzgün bir şekilde tutunması ve yerleşmesi, ilerleyen dönemde bebeğin gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Tüm bu nedenlerle doktorlar tarafından tüp bebek tedavisi için Estrofem reçete edilebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem Ne Zaman Kullanılır?

Tüp bebek tedavisinde Estrofem, embriyo transferinden önce başlayarak genellikle gebeliğin 6-8’inci haftasına kadar kullanılır. Ancak her ilaçda olduğu gibi uygun doz ve süre hastalar arasında farklılık gösterebilir. Bu nedenle Estrofem’i doktorun önerdiği şekilde kullanmak faydalı olacaktır.

Hamilelikte Estrofem kullanımı uygun doz ayarlandığı takdirde bir sıkıntıya sebep olmaz. Ancak gebelik gerçekleştiği andan itibaren doktorun haberdar edilmesi ve gerekli durumlarda doz düzenlemelerinin yapılması gerekir.

Estrofemin Yan Etkileri Nelerdir?

Estrofem kullananlar, ilaca bağlı birkaç yan etki ile karşılaşabilirler. İlaca bağlı yan etkilerin bazıları yaygın olarak gözlenebileceği gibi bazıları oldukça nadir görülür.

Estrofem’in yaygın görülen yan etkileri:

  • Depresyon
  • Baş ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Bulantı
  • Bacakta kramp
  • Memede hassasiyet, ağrı veya büyüme
  • Sıvı toplanması, ödem
  • Kilo artışı

olarak sıralanabilir.

Estrofem’in seyrek görülen yan etkileri:

  • Görme bozukluğu
  • Damarlarda kan pıhtısı oluşumu (venöz embolizm)
  • Mide yanması
  • Kusma
  • Şişkinlik, gaz
  • Safra taşı oluşumu
  • Kaşıntı, ürtiker (kurdeşen)

şeklinde sayılabilir.

Sayılan yan etkilerden bir ya da birkaçına sahip hastaların, bu etkileri doktoruna bildirmesi gerekir. Eğer hastada ilaca bağlı etkiler, günlük yaşamı kısıtlayacak hale geldiyse ya da şiddetli biçimde görülüyorsa, ilacın kesilmesi gündeme gelebilir. Olası yan etkiler ve ilaç kullanımının devamı gibi konularda doktora başvurmakta fayda vardır.

Estrofem Adeti Etkiler mi?

Estrofem hormon içeren bir ilaçtır. Bu ilacın kullanımına bağlı olarak; adet düzeninde değişiklikler, ara vajinal kanama veya vajinal akıntı gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Tüp bebek tedavisinde adet düzensizliklerinin hamileliğe bağlı görülebileceği de unutulmamalıdır. Herhangi bir adet gecikmesi durumunda öncelikle gebeliğin akla gelmesi ve bu ihtimal dışlandıktan sonra diğer sebeplerin araştırılması gerekir.

Tüp bebek tedavisinde Estrofem kullanımı dahil olmak üzere tüp bebek süreci ile ilgili tüm merak ettiklerinizi Bahçeci Tüp Bebek Merkezine danışabilirsiniz. Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: