Bahceci Tup Bebek Hamileyken Hamile Kalmak Mümkün mü? | Bahçeci Sağlık Grubu

Hamileyken Hamile Kalmak Mümkün mü?

Hamileyken Hamile Kalmak Mümkün mü?; Hamilelikle ilgili yanlış bilinen noktalardan biri, hamileyken doğumdan bir süre sonrasına kadar tekrar hamile kalamayacağı düşüncesidir. Bu bilgi, normal…

Hamileyken Hamile Kalmak Mümkün mü?
    

Hamileyken Hamile Kalmak Mümkün mü?; Hamilelikle ilgili yanlış bilinen noktalardan biri, hamileyken doğumdan bir süre sonrasına kadar tekrar hamile kalamayacağı düşüncesidir. Bu bilgi, normal koşullarda geçerli olsa da, çeşitli hormonal ve fizyolojik problemler yaşayan kadınlar, hamileyken ikinci kez hamile kalabilir.

Süperfetasyon adı verilen bu durum, erkenden teşhis edilmediği zamanlarda hem anne adayının hem de rahimdeki ilk gebeliğin sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Bu nedenle de tüm hamile kadınların süperfetasyon tehlikesine karşı dikkatli olmasında yarar vardır. Eğer siz de “Süperfetasyon nedir” ve “7 aylık hamileyken hamile kalınır mı?” gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız, yazının devamını inceleyebilirsiniz.

Süperfetasyon Nedir?

Hamilelik, anne adayının rahmindeki yumurtalardan bir ya da ikisinin döllenmesiyle gerçekleşir ve hamile kalındığı andan itibaren kadın vücudu yumurtlamayı keserek döllenen ilk embriyoyu korumaya alır.

Hormonal bozukluk yaşayan kadınların bir bölümünde ise hamileyken de yumurtlama devam eder ve bu durumda süperfetasyon, yani hamileyken tekrar hamile kalma riski ortaya çıkar.

Süperfetasyon, ağırlıklı olarak memeli hayvanlarda görülen ve insanlarda nadiren rastlanan bir durum olsa da yine de dikkat edilmesi gereken bir ihtimaldir.

Son yüz yılda dünya genelinde yalnızca 6 kez kayda geçen süperfetasyon, kimi durumlarda başarılı gebeliklere dönüşebilse de çeşitli riskleri de beraberinde getirir.

Bu nedenle hamile kadınların doktor kontrollerini ihmal etmemelerinde ve olası bir süperfetasyon durumunu erkenden tespit etmelerinde yarar vardır.

Hamileyken Hamile Kalmak Mümkün mü?

Hamileyken hamile kalınır mı? Hamileyken hamile kalmak yani süperfetasyon, tıp tarihinde yalnızca 12 kez rastlanmış bir durumdur. Son örnekleri yakın tarihte gerçekleşen süperfetasyon, ağırlıklı olarak öncül gebeliğin 2. ila 4. haftaları arasında gerçekleşir.

Süperfetasyon durumunu tetikleyen sebeplerden biri de tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Tüp bebek tedavisinde verilen ilaçlar, yumurtaları olgunlaştırma ve döllenmeye hazırlama amacı taşır.

Kimi durumlarda ilaçların etkisi, tüp bebek işlemi yapıldıktan ve yumurtaların döllenmesi başarıyla tamamlandıktan sonra da devam eder.

Bu gibi durumlarda, esas döllenme işlemini takip eden 2 ila 4 haftalık süreçte cinsel ilişki yaşanması durumunda ikincil bir döllenme gerçekleşebilir. Süperfetasyon, kimi durumlarda süperfekondasyonla karıştırılabilir. Süperfekondasyonla süperfetasyon arasındaki farklar şöyledir:

Süperfekondasyon, birden fazla kişiyle ilişki yaşayan kadının her iki erkekten de aynı yumurtlama döneminde hamile kalmasıdır. Bu durumda, doğan çocuklar ikiz olsa da babaları ve dolayısıyla da genetik yapıları farklı olur. Süperfetasyon, kadının aynı kişiden belirli aralıklarla iki kez hamile kalması durumuna verilen isimdir.

Süperfekondasyon durumunda döllenen yumurtalar arasında ağırlıklı olarak 2 ila 4 haftalık bir fark olur. Süperfetasyon da 2-4 hafta içinde gerçekleşse de bu durumun daha ileri tarihlerde gerçekleşme ihtimali de vardır.

Gebe İken Yumurtlama Olur mu?

Hamileyken tekrar hamile kalmak için elbette ki gebelik boyunca yumurtlamanın sürmesi, yani adet döngüsünün devam etmesi gerekir. Peki, hamileyken adet görüp hamile kalan var mı? Bu soruya “Evet” yanıtı rahatlıkla verilebilir.

Hamileyken hamile kalma ihtimali, esasen son derece düşüktür. Tüp bebek tedavi yöntemlerinin gelişmesi, yaşı ilerlemiş kadınların daha fazla hamile kalmaya başlaması, kısırlık ve ovülasyon eksikliğine daha net çözümler bulunabilmesi, kadınların genel olarak daha sağlıklı bir doğurganlığa kavuşmasını sağlar ve bu nedenle de süperfetasyon oranları her geçen gün daha da artar.

Yalnızca son 10 yıl içinde dünya genelinde 2 süperfetasyon vakası yaşandığı bilinir. Tıp ilerledikçe daha fazla kadının süperfetasyon durumuyla karşılaşacağı tahmin edilir.

Spiral Çıkarıldıktan Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?

Spiral, en etkili korunma yöntemlerinden biridir ve hamileliği %99 oranında engeller. Spiralin en önemli özelliklerinden biri de doğurganlık üzerinde herhangi bir kalıcı etkide bulunmamasıdır. Takılı olduğu süre boyunca hamileliği önleyen spiral, çıkarıldıktan sonra herhangi bir olumsuz sonuca yol açmaz. Bu nedenle spiral çıkarılır çıkarılmaz hamilelik şansı doğar.

Hamile kalma amacıyla spiralini çıkartan kadınların %80’i, düzenli olarak denemeleri durumunda 1 yıl içinde hamile kalabilir. Spirali çıkardıktan sonra denemelerine rağmen 1 yıl içinde hamile kalamayan kadınlarda ise fertiliteden şüphe edilebilir. 1 yıllık deneme sonunda hamile kalamayan kadınların kendilerinde ya da eşlerinde kısırlık bulunup bulunmadığının tetkik edilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları son derece önemlidir.

Hamileyken Adet Olunur mu?

Hamileyken adet olmak, son derece zordur. Hamileliğin gerçekleşmesiyle birlikte vücuttaki hormon dengesi değişir ve bu da adet oluşumunu baskılar. Bu nedenle hamileyken adet kanaması yaşanması ihtimali son derece düşüktür. Kimi kadınlarda ise yumurtlama tam olarak sona ermez ve süperfetasyon durumunu mümkün kılan küçük kanamalar yaşanabilir.

Bu kanamalar, gebelik öncesindeki adet kanamalarından daha hafif ve acısız olacağı için pek çok kadın tarafından yerleşme kanamasıyla karıştırılabilir. Kanamalar, ağırlıklı olarak hamileliğin başlarında, yani ilk gebeliğin henüz tespit edilmediği dönemde yaşanır. Bu sebeple de kolayca gözden kaçabilir.

Hamileyken Korunmak Gerekir mi?

Hamileyken korunmak, süperfetasyon ihtimalinden kaçınmanın en güvenli yoludur. Süperfetasyon, özellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşmesi durumunda gebeliği ve anne sağlığını tehdit edebilir. Bu yüzden süperfetasyona karşı tedbir almanızda ve hamileyken korunmanızda yarar bulunur. Tercih edeceğiniz korunma yöntemi de büyük önem taşır.

Bu süreçte doğum kontrol hapları ve ertesi gün hapları kullanmanız, mevcut hamileliği sonlandırabilir ve bu nedenle de son derece risklidir.

Hamileyken tercih edebileceğiniz en güvenli korunma yöntemi kondomdur. Kondom kullanırken ise cildinizin hassasiyet göstermediğine ve alerjik reaksiyon gelişmediğine dikkat etmeniz önerilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



1 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhaba hocam bn 270.0 betam çıktı tahminimce 4 haftalık ikiz olmasını çok istiyordum acaba şimdi ikiz olurmu nasıl olur

    10 Ağustos 2023 / 09:26
Diğer Yorumlar
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: