Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Çocuk sahibi olmak isteyen veya hamilelikten şüphelenen kişiler hamileliğe ilişkin belirtiler üzerinde sıklıkla araştırma yapar ve bunlardan bazılarının kendilerinde söz konusu olması halinde “Acaba hamile miyim?” düşüncesine kapılır.
Hamileliğe ilişkin birçok belirti, hamilelik dışı durumlarla karıştırılabilir niteliktedir. Bunun nedeni gebeliğin çok erken döneminde hamileliğin belirgin bir semptoma neden olmayışıdır.
Hamileliğin ilk önemli belirtisi adet gecikmesi olmasına karşın özellikle hamile kalmak isteyen heyecanlı bireyler daha erken belirtileri araştırmak ister.
Bu noktada dikkat çeken durumlardan bir tanesi de implantasyon kanaması, hamilelik kanaması, tutunma kanaması, üstüne görme gibi farklı adlarla da tanımlanabilen yerleşme kanamasıdır.
Üstüne görme nedir diye merak eden bireylerin yaşadıkları durumun yerleşme kanaması olduğunu bilmesi gerekmektedir. İşte yerleşme kanaması hakkında pek çok kişi tarafından merak edilen soruların yanıtları.
Yerleşme kanaması, genellikle korunmasız cinsel birlikteliğin ardından döllenmenin gerçekleşmesi halinde döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sırasında oluşabilen kanamadır.
Bu kanamanın ortaya çıkabileceği zaman dilimi, genellikle döllenmenin gerçekleşmemiş olması halinde bireyin adet göreceği zamana denk geliyor olması nedeniyle adet kanaması ile sıklıkla karıştırılabilmektedir.
Hatta gebelikte implantasyon kanamasının nasıl ve neden olduğu hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler, hamilelikte üstüne görme olarak adlandırarak hamile olmasına karşın adet olduğu düşüncesine kapılabilmektedir.
Bu yanlış bir kanı olup hamileliğin üstüne adet görme şeklinde bir durum mümkün değildir. Gebelikte yerleşme kanaması olağan bir durum olmakla birlikte her kadında görülmek zorunda da değildir.
Bazı kadınlar herhangi bir yerleşme kanaması yaşamaksızın hamile kalabilir. Bazılarında ise bu kanama yalnızca hafif lekelenmeler şeklinde görülebilir.
Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Yerleşme kanaması yaşadığından şüphelenen bireylerin birçoğu üstüne görme ne zaman olur, yerleşme kanaması ne zaman başlar, yerleşme kanaması adet gecikmesinden sonra olur mu, transfer sonrası yerleşme kanaması kaçıncı gün olur gibi soruların yanıtlarını merak eder.
İmplantasyon kanaması ne zaman olur sorusuna bir yanıt olarak yerleşme kanamasının genellikle yumurtlama ve döllenme sonrası 6-12 gün aralığında gerçekleştiği söylenebilir.
Burada 6 günlük bir zaman aralığının söz konusu olmasının nedeni bireylerin yumurtlama gününün menstruasyon periyodunun kaçıncı gününe denk geldiği, ortalama kaç günde bir adet gördüğü gibi konuların değişken olmasıdır.
Embriyo transferi yaptıran bireylerde ise yerleşme kanamasının 5-6 gün içerisinde olması beklenir. Her kadında görülmese de yerleşme kanamasının hamile kalan kadınlar arasında görülme sıklığı yaklaşık %25 olarak belirtilmektedir.
Bu da kısmen yaygın görülen bir durum olduğunu gösterir. Yerleşme kanaması yaşayanlar için bu durum hamileliğin en erken belirtisi olarak sayılabilir.
Yerleşme kanaması, yukarıda da belirtildiği gibi döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sırasında gerçekleşen bir kanamadır.
Hamilelik şüphesi bulunan kadınlar arasında en çok merak edilen konulardan bir tanesi de yerleşme kanamasının cinsel ilişkiden kaç gün sonra gerçekleşeceğidir.
Cinsel birliktelik sonrasında sperm hücreleri, kadın vücudunda 2 ile 3 gün aralığında bir süreç boyunca canlılığını koruyabilmektedir.
Yumurtlama zamanı tam olarak bilinemediğinden döllenme, cinsel ilişki sonrasında hemen veya 3 gün içerisinde gerçekleşebilir. İmplantasyon kanaması döllenme sonrası 6-12 gün aralığında gerçekleşeceğinden bu süre cinsel ilişki üzerinden hesaplandığında 15 güne kadar uzayabilir.
Bu süreler ortalama 28 günde bir adet gören bir kadın üzerinden hesaplanmış olup 32 – 33 gün gibi daha uzun periyotlara sahip olan kadınlarda bu süreçler 1-2 gün daha uzayabilir.
Yerleşme kanaması kaç gün sürer ya da üstüne görme kaç gün sürer gibi sorular, özellikle yaşadığı durumun adet kanaması mı yoksa yerleşme kanaması mı olduğuna karar veremeyen kadınlar tarafından sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesidir.
Bu konu aynı zamanda üstüne görme adet kanaması gibi olur mu diye merak edenler için de önemli bir noktadır. Adet kanamasının aksine implantasyon kanaması, genellikle 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanamasına göre süresinin yanı sıra yoğunluğu da daha azdır.
Yerleşme kanaması, döllenmiş olan yumurtanın rahime yerleşmesinden dolayı ortaya çıkan bir kanama olduğundan aslında gebeliğin başlangıcı olarak değerlendirilebilir.
Fakat bu kanama, adet gecikmesinden ve gebeliğin test ile tespit edilebilecek evresine gelinmesinden daha önce gerçekleştiğinden, kanama sürecinde hamileliğin söz konusu olup olmadığı kesin olarak bilinemez.
Dolayısıyla gebeliğin başlangıcı, kanamaya denk gelen süre içerisinde olsa da öğrenileceği en erken tarih bundan birkaç gün sonrasına denk gelmektedir.
Üstüne görme belirtileri arasında ağrı genellikle yer almaz. Fakat bazı bireylerde adet sancısı benzeri çok şiddetli olmayan ve aralıklı ağrılar yaşayabilmektedir. Adet sancısı ile karşılaştırıldığında yerleşme kanamasında görülebilen ağrılar çok daha hafiftir ve sürekli değildir.
İmplantasyon kanaması, adet sancısı gibi yoğun başlayıp zamanla azalır ve kaybolur. Fakat adet sancısına oranla çok daha az miktarda ve damla damla kanama söz konusudur.
Kanama rengi tipik olarak kahverengi veya siyahtır. Fakat bazı durumlarda kırmızı veya pembe renkli de olabilir. Bu gibi yerleşme kanaması belirtileri haricinde kanama belirtileri adet sancısı ile oldukça benzerdir ve bu nedenle iki durum birbiriyle sıklıkla karıştırılır.
Yerleşme kanaması ile adet kanamasının ayırt edilmesi oldukça güçtür. Özellikle menstruasyon döngüsü düzensiz olan, aydan aya süresi ve kanama yoğunluğu değişkenlik gösteren kadınlarda bu iki durumu ayırt etmek çok zordur.
Yerleşme kanaması adete kaç gün kala olur veya yerleşme kanaması adetten kaç gün önce olur gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Adetleri düzenli olan kadınlarda yerleşme kanaması adet zamanından birkaç gün önceki sürece denk gelir. Kan miktarı daha az, rengi daha koyu ve kanama süresi daha kısadır.
Yerleşme kanaması | Adet kanaması |
Soluk pembe veya soluk kahverengindedir. | Çok canlı kırmızı renktedir. |
Akıntı şeklinde ve koyu yapılıdır. | Akışkan yapıdadır. |
Minimum 3 saat, maksimum 3 gün sürer. | Süresi 5-7 gün arası değişir. |
Adet tarihinden önce gerçekleşir. | Her ay belli bir zamanda gerçekleşir. |
Döllenmeden yaklaşık olarak 6-8 gün sonra Beta-HCG hormonunu ölçen kan testleri ile gebeliğin olup olmadığı öğrenilebilir.
Erken sonuç verebilme niteliğine göre değişmekle birlikte döllenme sonrası 7-14 gün içerisinde ise yine Beta-HCG hormonunu ölçen ve evde yapılabilen idrar testleri uygulanabilir.
Dolayısıyla yerleşme kanaması bittikten birkaç gün sonra kan testi ve erken sonuç verebilen idrar testleri yapılabilir. Diğer idrar testlerinde ise doğru sonucun elde edilebilmesi için birkaç gün daha beklenmesinde fayda vardır.
Adet döneminin ilk günü ardından yumurtlama, döllenme, yerleşme kanamasının zamanları bir yerleşme kanaması takvimi ile somutlaştırılabilir. Buna göre:
Bu tablo 28 günde bir adet gören bir bireye göre hazırlanmış olmakla birlikte daha uzun veya daha kısa zaman aralıkları ile adet gören kadınlarda belirtilen günlerde de değişiklik söz konusu olacaktır.
Eğer siz de hamilelik belirtileri yaşıyorsanız, yerleşme kanamasına benzer bir kanamanız olduysa veya adet gününüz geciktiyse bir muayene randevusu alarak gerekli testleri yaptırabilirsiniz.
Hamile iseniz gebelik takibine başlayabilir, hamilelik düşünüyorsanız buna yönelik tıbbi destek alabilirsiniz. Randevu talepleriniz ve tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
823 thoughts on “Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Ne Zaman Olur?”
Önceki 1 … 4 5 6 7 8 … 68 SonrakiMerhaba benim 2 sezeryanim ilk doğumun ardından da adet olmaya başladım şimdide adet oluyorum 3 aydır dogum yapmışım 50 inci günde adet oldum yani12 mayısta ilk edet tarihim 10 gün sürdü normalde 1 hafta sürer ama dogum yaptığım için önemsemiyorum lakin 1 haziranda 3 günlük biten kahverengimsi bi kanamam oldu sizce gebelik varmıdır
Merhaba,
Yerleşme kanaması olabilir. Kanamalarınız tam olarak sökülmezse ve kahverengi olarak gelmeye devam ederse 1 hafta sonra kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba, 4 Şubat’ta kahverengi renginde az miktarda 5 gün süren bir kanamam oldu. Sonrasında geri çekilme yöntemiyle bir birliktelik yaşadım. Adet dönemlerim düzensiz . 26 Şubatta adet oldum. Idrarda gebelik testi yaptım ve negatif cikti. 10 Nisan tarihinde tekrar adet oldum . Bu son adet tarihim bir daha adet olmadım. Gebelik olabilir mi?
Merhaba,
Kesin bir sonuç için kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba. 14 aylık evliyiz. 23 martta 8 haftalık sponten düşük yaptım sonrasında 9 mayısta adet oldum ve şuan adetime 6 gün kala koyu renkli aralıklı akıntı basladı. Hamile miyim bebek istiyoruz.
Merhaba,
Yerleşme kanaması olabilir. Kanamalarınız tam olarak sökülmezse ve lekelenme şeklinde gelmeye devam ederse 1 hafta sonra kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
merhabalarhocam ben adetime 4 gün kala dün gün boyu kahverengi çok az lekenmiş gördüm bugün ise yoğun kanamam hamilelik varmıdır
Merhaba,
Kanamanız yoğunlaştığı için hamilelik olasılığı düşük görünüyor. Kesin bir sonuç için kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Adet günüm 5 gün gecikti gecikmemin 6.gününde ağrım oldu ve koyu kahverengi ve hafifi pembeye çalan renkte kanamam oldu 3 saat kadar sürdü suan durdu gecikmemin 4.gününde evde test yaptım negatif çıktı normalde korunarak ilişkiye gireriz ama 16 mayıs daki ilişkiden eşim şüpheli sizce hamile olabilir miyim bu kanama yerleşme kanaması olabilir mi
Merhaba,
Yerleşme kanaması olabilir. Kanamalarınız tam olarak sökülmezse ve lekelenme şeklinde gelmeye devam ederse 1 hafta sonra kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba 7 aylık evliyim, 27 Nisan tarihinde şiddetli adet dönemi geçirdim 4 gün sürüyor, bugün 28 mayıs adetim 4 gün gecikti sanırsam, kustum bir sabah bide akşam, eşimle ilişkiye girdik kasıklarım ağrıyor belim de sancı var lavobada peçeteyle sildiğimde açık pembe lekeli kanlar vardı ama açık.. hala adet olmadım acaba adetim bi başlıyor yoksa hamilemiyim?
Merhaba,
Belirtileriniz gebeliğe işaret ediyor. Kahverengi, pembe akıntı yerleşme kanaması olabilir. Kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba ben normalde her ay düzenli adet görüyorum. Fakat bu ay 6 gün bi gecikmem oldu.3.5 senelik evliyim. Yaklaşık 1 haftadan beri aralıklarla mide bulantilarim.halsizligim , sol kasığımda ara ara batma vücut ateşimde bi sıcaklık vardı hatta bu sabahta aynı şekilde. Fakat az önce 1 2 damla şekilde açık pembe leke sonrasında ise kahverengi çamur şeklinde kanamam oldu test yaptım negatif çıktı. Aklım karıştı sizce bir kaç gün sonra bir daha test yapmalimiyim?
Merhaba,
Belirtileriniz gebeliğe işaret ediyor. Kahverengi, pembe akıntı yerleşme kanaması olabilir. Kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar son adet tarihim 22.02.2020 29 günde bir adet görüyorum bu ay 26.05.2020 de kahverengi bir akıntım oldu hamile olabilir miyim ?
Merhaba,
Yerleşme kanaması olabilir. Kanamalarınız tam olarak sökülmezse ve lekelenme şeklinde gelmeye devam ederse kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba benim bu ayın 24 ünde regl günümdü fakat o tarihte olmadım bir gün sonra eşimle birlikte olduğumuz esnada ufak bi kanama gerçekleşti bir damla kadar ama birdaha herhangi bi kanama olmadi çok hafif pembe bir leken geldi nedeni nedir acaba neden böyle birşey olmustur? Yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba,
Cinsel birleşme esnasında vajina iç duvarında sürtünmeden kaynaklı lekelenmeler olabiliyor. Lekelenmeler, kanamalar devam eder fakat adetiniz sökülmezse doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba normalde 21 25 günde bir adet oluyordum fakat bu ay 9 gün gecikti ve adetim 1 gün sürdü ama 9 gün boyunca adet ağrıları yaşadım ve gögüs ağrılarım hala devam etmekte hamilelikte üstüne görme olabiliyormuş fakat benim her zaman geldiği gibi geldi ama sadece 1 gün sürdü ramazan ayında oruç tuttum çalışıyordum işi bıraktım uyku düzenim çok değişti bir ay içerisinde ve kilo kaybım oldu yaklaşık 5 6 aydır da her adet zamanımda aprı kesici kullanırdım bu ay kullanmadım acaba onunla bir ilgiside olabilir mi ? Ara ara kasıklarımdada ağrıdan ziyade yanma oluyor. Sizce hamilelik söz konusu olabilir mi ? Yoksa stres uyku düzeni beslenme değişikliğyle mi ilgili ?
Merhaba,
Ani kilo kayıpları, stres, psikolojik durum ve hava değişimleri adet düzensizliğine neden olabilir. Adet kanamalarında azalmalar olabilir. Gelecek aylarda da aynı durum tekrarlanırsa doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi