Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Ne Zaman Olur? - Bahçeci

Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Ne Zaman Olur?

Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Ne Zaman Olur?
20.12.2019 823

Çocuk sahibi olmak isteyen veya hamilelikten şüphelenen kişiler hamileliğe ilişkin belirtiler üzerinde sıklıkla araştırma yapar ve bunlardan bazılarının kendilerinde söz konusu olması halinde “Acaba hamile miyim?” düşüncesine kapılır.

Hamileliğe ilişkin birçok belirti, hamilelik dışı durumlarla karıştırılabilir niteliktedir. Bunun nedeni gebeliğin çok erken döneminde hamileliğin belirgin bir semptoma neden olmayışıdır.

Hamileliğin ilk önemli belirtisi adet gecikmesi olmasına karşın özellikle hamile kalmak isteyen heyecanlı bireyler daha erken belirtileri araştırmak ister.

Bu noktada dikkat çeken durumlardan bir tanesi de implantasyon kanaması, hamilelik kanaması, tutunma kanaması, üstüne görme gibi farklı adlarla da tanımlanabilen yerleşme kanamasıdır.

Üstüne görme nedir diye merak eden bireylerin yaşadıkları durumun yerleşme kanaması olduğunu bilmesi gerekmektedir. İşte yerleşme kanaması hakkında pek çok kişi tarafından merak edilen soruların yanıtları.

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme kanaması, genellikle korunmasız cinsel birlikteliğin ardından döllenmenin gerçekleşmesi halinde döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sırasında oluşabilen kanamadır.

Bu kanamanın ortaya çıkabileceği zaman dilimi, genellikle döllenmenin gerçekleşmemiş olması halinde bireyin adet göreceği zamana denk geliyor olması nedeniyle adet kanaması ile sıklıkla karıştırılabilmektedir.

Hatta gebelikte implantasyon kanamasının nasıl ve neden olduğu hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler, hamilelikte üstüne görme olarak adlandırarak hamile olmasına karşın adet olduğu düşüncesine kapılabilmektedir.

Bu yanlış bir kanı olup hamileliğin üstüne adet görme şeklinde bir durum mümkün değildir. Gebelikte yerleşme kanaması olağan bir durum olmakla birlikte her kadında görülmek zorunda da değildir.

Bazı kadınlar herhangi bir yerleşme kanaması yaşamaksızın hamile kalabilir. Bazılarında ise bu kanama yalnızca hafif lekelenmeler şeklinde görülebilir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Hamilelikte Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Yerleşme kanaması yaşadığından şüphelenen bireylerin birçoğu üstüne görme ne zaman olur, yerleşme kanaması ne zaman başlar, yerleşme kanaması adet gecikmesinden sonra olur mu, transfer sonrası yerleşme kanaması kaçıncı gün olur gibi soruların yanıtlarını merak eder.

İmplantasyon kanaması ne zaman olur sorusuna bir yanıt olarak yerleşme kanamasının genellikle yumurtlama ve döllenme sonrası 6-12 gün aralığında gerçekleştiği söylenebilir.

Burada 6 günlük bir zaman aralığının söz konusu olmasının nedeni bireylerin yumurtlama gününün menstruasyon periyodunun kaçıncı gününe denk geldiği, ortalama kaç günde bir adet gördüğü gibi konuların değişken olmasıdır.

Embriyo transferi yaptıran bireylerde ise yerleşme kanamasının 5-6 gün içerisinde olması beklenir. Her kadında görülmese de yerleşme kanamasının hamile kalan kadınlar arasında görülme sıklığı yaklaşık %25 olarak belirtilmektedir.

Bu da kısmen yaygın görülen bir durum olduğunu gösterir. Yerleşme kanaması yaşayanlar için bu durum hamileliğin en erken belirtisi olarak sayılabilir.

Yerleşme Kanaması İlişkiden Kaç Gün Sonra Olur?

Yerleşme kanaması, yukarıda da belirtildiği gibi döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sırasında gerçekleşen bir kanamadır.

Hamilelik şüphesi bulunan kadınlar arasında en çok merak edilen konulardan bir tanesi de yerleşme kanamasının cinsel ilişkiden kaç gün sonra gerçekleşeceğidir.

Cinsel birliktelik sonrasında sperm hücreleri, kadın vücudunda 2 ile 3 gün aralığında bir süreç boyunca canlılığını koruyabilmektedir.

Yumurtlama zamanı tam olarak bilinemediğinden döllenme, cinsel ilişki sonrasında hemen veya 3 gün içerisinde gerçekleşebilir. İmplantasyon kanaması döllenme sonrası 6-12 gün aralığında gerçekleşeceğinden bu süre cinsel ilişki üzerinden hesaplandığında 15 güne kadar uzayabilir.

Bu süreler ortalama 28 günde bir adet gören bir kadın üzerinden hesaplanmış olup 32 – 33 gün gibi daha uzun periyotlara sahip olan kadınlarda bu süreçler 1-2 gün daha uzayabilir.

Yerleşme Kanaması (İmplantasyon Kanaması) Kaç Gün Sürer?

Yerleşme kanaması kaç gün sürer ya da üstüne görme kaç gün sürer gibi sorular, özellikle yaşadığı durumun adet kanaması mı yoksa yerleşme kanaması mı olduğuna karar veremeyen kadınlar tarafından sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesidir.

Bu konu aynı zamanda üstüne görme adet kanaması gibi olur mu diye merak edenler için de önemli bir noktadır. Adet kanamasının aksine implantasyon kanaması, genellikle 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanamasına göre süresinin yanı sıra yoğunluğu da daha azdır.

Yerleşme Kanamasından Ne Kadar Sonra Gebelik Gerçekleşir?

Yerleşme kanaması, döllenmiş olan yumurtanın rahime yerleşmesinden dolayı ortaya çıkan bir kanama olduğundan aslında gebeliğin başlangıcı olarak değerlendirilebilir.

Fakat bu kanama, adet gecikmesinden ve gebeliğin test ile tespit edilebilecek evresine gelinmesinden daha önce gerçekleştiğinden, kanama sürecinde hamileliğin söz konusu olup olmadığı kesin olarak bilinemez.

Dolayısıyla gebeliğin başlangıcı, kanamaya denk gelen süre içerisinde olsa da öğrenileceği en erken tarih bundan birkaç gün sonrasına denk gelmektedir.

Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur mu?

Üstüne görme belirtileri arasında ağrı genellikle yer almaz. Fakat bazı bireylerde adet sancısı benzeri çok şiddetli olmayan ve aralıklı ağrılar yaşayabilmektedir. Adet sancısı ile karşılaştırıldığında yerleşme kanamasında görülebilen ağrılar çok daha hafiftir ve sürekli değildir.

İmplantasyon Kanamasının Rengi ve Kıvamı Nasıldır?

İmplantasyon kanaması, adet sancısı gibi yoğun başlayıp zamanla azalır ve kaybolur. Fakat adet sancısına oranla çok daha az miktarda ve damla damla kanama söz konusudur.

Kanama rengi tipik olarak kahverengi veya siyahtır. Fakat bazı durumlarda kırmızı veya pembe renkli de olabilir. Bu gibi yerleşme kanaması belirtileri haricinde kanama belirtileri adet sancısı ile oldukça benzerdir ve bu nedenle iki durum birbiriyle sıklıkla karıştırılır.

Yerleşme Kanaması Adet Kanamasından Nasıl Ayırt Edilir?

Yerleşme kanaması ile adet kanamasının ayırt edilmesi oldukça güçtür. Özellikle menstruasyon döngüsü düzensiz olan, aydan aya süresi ve kanama yoğunluğu değişkenlik gösteren kadınlarda bu iki durumu ayırt etmek çok zordur.

Yerleşme kanaması adete kaç gün kala olur veya yerleşme kanaması adetten kaç gün önce olur gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Adetleri düzenli olan kadınlarda yerleşme kanaması adet zamanından birkaç gün önceki sürece denk gelir. Kan miktarı daha az, rengi daha koyu ve kanama süresi daha kısadır.

Yerleşme kanaması Adet kanaması
Soluk pembe veya soluk kahverengindedir. Çok canlı kırmızı renktedir.
Akıntı şeklinde ve koyu yapılıdır. Akışkan yapıdadır.
Minimum 3 saat, maksimum 3 gün sürer. Süresi 5-7 gün arası değişir.
Adet tarihinden önce gerçekleşir. Her ay belli bir zamanda gerçekleşir.

Üstüne Görmede Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Döllenmeden yaklaşık olarak 6-8 gün sonra Beta-HCG hormonunu ölçen kan testleri ile gebeliğin olup olmadığı öğrenilebilir.

Erken sonuç verebilme niteliğine göre değişmekle birlikte döllenme sonrası 7-14 gün içerisinde ise yine Beta-HCG hormonunu ölçen ve evde yapılabilen idrar testleri uygulanabilir.

Dolayısıyla yerleşme kanaması bittikten birkaç gün sonra kan testi ve erken sonuç verebilen idrar testleri yapılabilir. Diğer idrar testlerinde ise doğru sonucun elde edilebilmesi için birkaç gün daha beklenmesinde fayda vardır.

Yerleşme Kanaması Hesaplama

Adet döneminin ilk günü ardından yumurtlama, döllenme, yerleşme kanamasının zamanları bir yerleşme kanaması takvimi ile somutlaştırılabilir. Buna göre:

  • 1. gün: Adetin ilk günü
  • 14-16. günler: Yumurtlamanın gerçekleştiği zaman aralığı
  • 18-20. günler: Döllenme
  • 24-26. günler: Yerleşme kanamasının başladığı zaman aralığı (kanama 2-4 gün sürer)
  • 28. gün: Döllenme gerçekleşmediyse adetin başlayacağı tarih

Bu tablo 28 günde bir adet gören bir bireye göre hazırlanmış olmakla birlikte daha uzun veya daha kısa zaman aralıkları ile adet gören kadınlarda belirtilen günlerde de değişiklik söz konusu olacaktır.

Eğer siz de hamilelik belirtileri yaşıyorsanız, yerleşme kanamasına benzer bir kanamanız olduysa veya adet gününüz geciktiyse bir muayene randevusu alarak gerekli testleri yaptırabilirsiniz.

Hamile iseniz gebelik takibine başlayabilir, hamilelik düşünüyorsanız buna yönelik tıbbi destek alabilirsiniz. Randevu talepleriniz ve tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin


823 thoughts on “Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Ne Zaman Olur?

1 8 9 10 11 12 68
  1. Merhaba ben bu ay koşman ve çatlatma iğnesi kullandım doktorun söylediği günlerde ilişki oldu. Bugün iğneden sonra 11. gün Ve ilişki oldu ilişki sonrası kanamam oldu. Bunun adet kanaması mı yerleşme kanamasını olduğunu nasıl anlarım. Kanama pembe kırmızıya yakın ve içinde pıhtılar vardı.

    1. Merhaba,

      Yerleşme kanaması olabilir. Kanamalarınız tam olarak sökülmezse 1 hafta sonra kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  2. Hocam merabalar ben kız arkadaşımla 30 haziranda korunmasız ilişkiye girdik fakat kesinlikle içine boşalma olmadı arkadaşım 15 gun sonra yanı 15 agustota adet olduğunu söyledi yanı aradan 15 gün geçti fakat zevk suyundan şüpheleniyorum arkasın hamile olabilir mi yanı gerçekten adet kanamasını yoksa üstüne görme kanamasimi

    1. Merhaba,

      Adet olduysa gebe olma ihtimali düşüktür. Fakat kesin bir sonuç için kız arkadaşınızın kandan Beta HCG testi yaptırmasını öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  3. Merhabalar hocam ben 27 günde 1 adet olan biriyim en son 26 haziranda adet oldum 5-7-9 temmuzda korumasız birliktelik yaşadık 12 temmuzda 2 gün fazla olmamakla birlikte kanama oldu sonrasında adet kanaması gibi gelmeye başladı bugün 17 temmuz hala devam ediyor normalde 23 temmuzda adet olmam gerekiyordu 11 gün erken gelmiş oldu neden olmuş olabilir yaşım bu arada 39 gebelik istiyoruz

    1. Merhaba,

      Adet düzensizlikleri hava değişimi, stres gibi basit nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Önümüzdeki aylarda da bu düzensizlikler ve kanamalar devam ederse kadın doğum doktoruna başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  4. Merhabalar ben her ayin 20.sinde düzenli olarak adet oluyorum 6 temmuz tarihinde aşılama yapildi bugün 12.gun kahverengi lekelenme(jelgibi) oldu ve her ay olduğu gibi adet sancisi var. Asilama oldugundan beri göğüslerimde şişlik ve agri var sizce yerleşme kanaması midir? Umarim öyledir.

    1. Merhaba,

      Yerleşme kanaması olabilir. Kanamalarınız tam olarak sökülmezse ve kahverengi olarak gelmeye devam ederse 1 hafta sonra kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  5. Adet dongusu gec oluyor ve yumurtalama donemimdede esimle iliskiye girdik gunleri aksatmadan ara kanama illa erken mi olmasi gerekiyor normalde 33 gunde bir adet oluyorum ve suan tamda adet olmam gereken zamanda sadece leke leke geldi hatta iki gun gecikti adetim 35 gun oldu genede yerlesme kanamasi olabilirmi

    1. Merhaba,

      Yerleşme kanaması olabilir. Kanda Beta HCG hormonuna baktırmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  6. Hocam merhaba benim sorum eşim burada deil qorew yerinde biz en son 3 ay önce ilişki yaşadık o qunden snra bnde 3 aydir çamur qibi 3 qun en fazla 4 qun süren bi kana oluyor ama kırmızı deil we en fazla 3 yada 4 ped kullanıyorum karnım baya şişmiş ruh halim çok değişik sinirliyim iştahsızlık war bazı insanlara karşı çok farklıyım boyle tiksinme qibi sizce nedeni nedir bana yardımcı olurmusunz? Bide benim qorumcem qecen qun 3 aylık hamile olduqunu oqrendi we ustune qormus 3 ay sizce olabilme durumu nedir?

    1. Merhaba,

      Belirtileriniz gebeliğe işaret ediyor. Üstüne adet görmüş olabilirsiniz. Kesin sonuç için kanda Beta HCG hormonuna baktırmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  7. Haziran başında adet oldum 26-28 gün döngüm 26 haziranda kahverengi lekelenme geldi ardından o gün akşamı eşimle korunmasız ilişki yaşadık ertesi gün olmam gereken adetimi olmadım. Üstünden 14 gün geçti bugün sulu kıvamda kahve lekelenme çamaşırımda ardından açık pembe damla şeklinde adet oluyorum sandım ped koydum ama yine çok açık kahve leke dışında ped de bir şey yok bugün yarın geciken adetim başlar diye bekliyorum. Stresli bir ay geçirdim bu gecikme ona bağlı olabilir mi. Bu gelen kahve pembe damla akıntılar geciken adet başlangıcımdır değil mi. Bu şekilde devam ederse döngüm bailamazsa ne yapmalıyım. Kist rahim ağzı kanseri gibi bişeyler olabilir mi.

    1. Merhaba,

      Kanser riski düşük. Kist oluşmuş olabilir. Kanda Beta HCG testi yaptırıp doktorunuzla görüşmenizi öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  8. Merhaba ben 16 haziranda çatlama iğnesi vuruldum 3 Temmuz da sadece peçeteye çok a pembe kan geldi sora yine sadece peçeteye kahverengi akıntı şeklinde geldi 4 temmuzda kanda gebelik bakıldı değer 2 çıktı ve 5 temmuzda bu akıntı kesildi hamilelik olabilirmi testi tekrarlasammı ilk defa başıma böyle birşey geldi

    1. Merhaba,

      Testi tekrarlamanızı ve doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  9. Merhaba, tam yumurtlama gününde tek korunmasız ilişki yaşadım. Adetim çok düzenlidir. Telefonda adet takvimi aplikasyonunu kullaniyorum ve nokta atışı tam gününde oluyor. İlk kez adetimden 2 gün önce ilk kahverengi akıntı geldi. Ped koydum kendim silmeden asla birşey gelmiyor. Adet desen Aden değilim, ama ilk günden beri sol kasığım sızlıyor bugünde adet olacakmisim gibi ağrı vardı ve o kahverengi akıntı geldi.ardindan kırmızıya çalan ama o da kahverengimsi pıhtı gibi geldi. ilk gün şuan hemen test yaptım ama sonuç negatif.cok mu erken yaptım acaba? Göğüs hassasiyeti vs tüm belirtiler mevcut.

    1. Merhaba,

      Yerleşme kanaması olabilir. Adet gecikmeniz olursa testi tekrarlamanızı öneririz.

      Saygılarımla,
      Bahçeci Ailesi

  10. Merhaba, ben her ay düzenli adet görüyorum 3 aydır korunmayı bıraktık, bu ay iki günde bir düzenli ilişki yaşadık, 4 temmuzda regl olmam gerekiyordu 1 temmuzda bir kanamam başladı açık kırmızı her ay ki adetimdem çok daha az geliyor evde gebelik testi yaptım negatif birde eğer bu yerleşme kanaması değilse regl günüm geldiğinde tekrar kanama mi olacak?

    1. Merhaba,

      Kanda Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz, idrar testleri bazen yanıltıcı olabiliyor. Eğer negatifse adetiniz tam sökülememiştir. Adet gününüzde tekrar kanama olabilir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

1 8 9 10 11 12 68

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Ne Zaman Olur?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Ne Zaman Olur?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.