Bahceci Tup Bebek

Kaç Haftalık Hamileyim?

Hamilelik anne adayları için zorlu olduğu kadar heyecan verici bir süreçtir. Birçok hevesli anne adayı hamilelik sürecinde hafta hafta kendilerinde ve bebeklerinde meydana gelen…

Kaç Haftalık Hamileyim?
    

Hamilelik anne adayları için zorlu olduğu kadar heyecan verici bir süreçtir. Birçok hevesli anne adayı hamilelik sürecinde hafta hafta kendilerinde ve bebeklerinde meydana gelen değişimleri takip etmek ister.

Bu durum oldukça doğal olmasına karşın toplumdaki bilgi kirliliği nedeniyle bazı durumlarda anne adaylarının yanlış bilgilere ulaşıp yersiz endişelere kapılmalarını da beraberinde getirebilir.

Bilinmesi gereken en önemli husus, her gebeliğin kendine özgü olduğu ve gebelik sürecinde anne adaylarının kesinlikle kendilerini başkaları ile kıyaslamamaları gerektiğidir.

Hamilelik belirtileri ile sağlık kuruluşlarına başvurduktan sonra gebe olduğunu öğrenen kadınlar, bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlayarak bebeklerine kavuşmaya odaklanmalıdır.

Kaç haftalık hamileyim, bebeğimin kalp atışlarını ne zaman duyabilirim gibi sorular, annelerin merak ettiği konulardan bazılarıdır. İşte gebelik sürecinde anne adaylarının en sık sorduğu soruların yanıtları…

Hafta Hafta Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hafta hafta hamilelik belirtileri çoğu anne adayında ortak seyir gösterse de farklılıklar olabilmektedir. Hamileliğin başlarında rahimde ve yumurtalıklarda bir takım değişimler meydana gelir.

Hamilelikteki ilk dönemin birinci aşaması implantasyon başlar ve belirtiler ilk olarak bu aşamada oluşur. Yumurtanın rahim duvarına yerleşmesinden dolayı implantasyon kanamaları ortaya çıkar.

Bu kanamalar lekelenme şeklinde görülür ve ilk 2 haftalık sürecin herhangi bir gününde ortaya çıkar. Kanamaların devamı olarak psikolojik belirtiler de kendini gösterir.

Anne adayı implantasyon döneminde duygularını uçlarda yaşar. Bütün duygular daha belirgin olarak kendini gösterir. Buradan yola çıkarak hamilelik belirtilerinin embriyonun rahme tutunmasıyla başladığı söylenebilir.

Kaç haftalık hamileyim diye merak eden anne adaylarının sorularının cevabında embriyonun rahme tutunduğu gün baz alınır. Ancak birçok anne adayı regl dönemlerinin gecikmesinden önce bu durumları hamileliğe yormaz. 4. haftadan itibaren gebelik testleri pozitif çıkmaya başlar.

Son adet tarihine göre kaç haftalık hamileyim diyen bazı anne adaylarında ise testlerin pozitif çıkması 3. hafta itibariyle de gözlenebilir. Hamilelik kaç günde belli olur sorusunun cevabı da aslında budur. 3. hafta itibariyle hamilelik belli olur.

Bu haftalarda göğüslerin hassasiyeti, kusma, sık idrara çıkma, yorgunluk, bulantı ve vücut ısısının artışı olağan belirtiler arasındadır. 6. haftada ise anne adaylarının çok öfkeli veya çok mutlu hissetmeleri olağan bir durumdur.

Lekelenmeler de bu haftada oldukça normaldir. Ancak düşük riski yüksek bir dönem olduğu için muayeneler aksatılmamalıdır. 7. hafta itibariyle bebeğin boyutu önceki haftaya göre iki katına çıkar ve bebek hareketlenmeye başlar. Bu nedenle anne adayının sabahları bulantıları iyice artar.

Hamilelikte Kan Değeri Kaç Olmalı?

Hamilelikte kan değerleri en çok merak edilen konulardan biridir. Hamilelik testleri yapılırken amaç kandaki “Beta HCG” hormonunun değerine bakmaktır. Beta HCG hormonu, kadınlarda gebeliğin olup olmadığının belirtisidir.

Hamileliğin ilerlemesiyle ilgili hormonda değişiklikler meydana gelir ve ilk hamilelik belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Hamile olmayan bir kadında Beta HCG hormonu değerleri 0-10mlU/ml arasındadır.

Gün geçtikçe kandaki ilgili hormonun değerleri gittikçe artar. Kaç haftalık hamileyim sorusunun cevabı kan değerleri sonuçlarına göre tahmin edilebilir.

Sağlıklı bir hamilede Beta HCG değerleri ortalama olarak 12. günden sonra 10mlU/ml değerinin üstüne çıkmaya başlar. Yapılan araştırmalar 12. günde en düşük Beta HCG değerinin 17, ortalama olarak ise 48 olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Ancak bu değerler 119 mlU/ml’ye kadar ulaşabilir. Bu değerlerin her biri normaldir ve sağlıklı bir durumdur. Hormon değerleri 22. günde en düşük 540, ortalama olarak ise 2.034’e kadar çıkar, hatta bazı hamileliklerde Beta HCG değerinin 10.000’e kadar çıkması normaldir.

Hamilelik sağlıklı bir şekilde devam ettikçe de Beta HCG değerleri artışa devam eder. Bebeğim kaç haftalık diye merak eden anneler de Beta HCG testleri ile sorularına cevap bulabilir.

Tüp Bebekte Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?

Tüp bebek tedavilerinden sonra anne adaylarının merak ettiği sorulardan birisi hamilelik belirtilerinin ne zaman ortaya çıkacağıdır. Tüp bebek tedavisi bir takım süreçlerden sonra tamamlanan bir tedavi yöntemidir ve son aşaması embriyo transferidir.

Tedavinin başlaması ile son aşama olan embriyo transferi arasında 1-2 aylık bir süreç olur. Yani tedavi toplamda 1-2 ay kadar devam eder.

Bazı durumlarda ise embriyonun dondurularak dinlendirilmesi ve 1-2 ay sonra transferin yapılması söz konusudur. Böyle durumlarda ise tedavi süreci biraz daha uzamaktadır. Ancak bu süreç tedavinin bir parçasıdır ve endişe edecek bir durum söz konusu değildir.

Başarılı bir tüp bebek tedavisinin ardından, embriyo transferini takip eden 10 veya 12. günlerden sonra gebelik testleri sonuç vermeye başlar. Tedaviyi uygulayan ilgili doktor embriyo transferinden sonraki 10. gün kan testi yapar ve Beta HCG değerlerine bakar.

Bu değerlere göre gebelik neticesi konulur. Kaç haftalık hamileyim tüp bebek tedavilerinde en çok sorulan sorulardan birisidir. Genelde gebelik testi pozitif çıkan bir anne adayı 1 ya da 2 haftalık gebedir.

Kaç Haftalıkken Bebeğin Kalp Atışları Duyulur?

Sağlıklı bir gebelikte anne karnındaki bebek gelişimi 6. haftadan sonra hızlanır. Bu haftalarda ortalama olarak bebek 4-5 mm boyutlarına ulaşmıştır. Kalp taslağı oluşmaya başlamış ve kalp hareketlenmiştir.

6. haftanın sonuna doğru bebeğin kafa kısmı belirginleşmeye başlar ve göz taslakları da görülebilir. Pirinç tanesi kadar olan embriyonun kalp hareketleri bu hafta itibariyle görülebilir.

Hatta bu haftada embriyonun kalp hareketleri ailesine dinletilebilir. Hamileliğin ilerleyen safhalarında 20. haftaya yaklaşıldığında ise bebeğin kalp atışları stetoskop ile duyulmaya başlanır. Çünkü bu haftada kalp iyice şekillenmiş ve hareketleri belirginleşmiştir. Kalp ve bebek bu haftadan sonra hızla gelişimine devam eder.

Hamilelikte Kaç Haftalıkken Bebek Hareketleri Hissedilir?

Anne adaylarının en büyük hayallerinden birisi bebeklerinin hareketlerini karında hissetmektir. Sağlıklı bir hamilelikte bebek 7. hafta itibariyle hareket etmeye başlar.

6 ve 7. haftalarda artık ultrason ile bebeğin kalp atışları görülebilmektedir. Bebeğin kan dolaşımı da 7. hafta itibariyle başlar ve hareketlilik artarak devam eder.

Anne duygusal olarak bu zamanlarda bebeğin hareket ettiğini hissedebilir ancak fiziki olarak bir hareketlilik söz konusu değildir.

Genel olarak 14 ila 26. haftalar aralığında bebeğin hareketlerinin fiziki olarak hissedilmesi mümkündür. Bu hareket hissetme durumu 18 ve 22. haftalar arasında yoğunlaşır.

Daha önce doğum yapmış anne adayları önceki tecrübelerinden dolayı bebeğin ilk hareketlerini daha önce hissederken, ilk hamileliğini yaşayan anne adayları biraz daha geç ilk hareketleri hissedebilirler. Her ikisi de sağlıklı bir hamilelikte olağan bir durumdur.

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Sağlıklı bir gebelikte bebeğin cinsiyeti daha spermin yumurta ile buluştuğu anda bellidir. Ancak cinsiyetin gözlenebilmesi için belli şartlar söz konusudur. Kadında (X,X) olmak üzere iki kromozom mevcuttur.

Erkekte de yine iki adet olmak üzere (X,Y) kromozomları mevcuttur. Spermde X veya Y olmak üzere bir tane kromozom bulunur. Bu sperm eğer Y kromozomu taşıyorsa doğacak bebek erkek, X kromozomu taşıyorsa doğacak bebek kız olur.

Ancak bebeğin cinsiyetinin gözlenebilmesi ultrason ile mümkündür ve belli şartlara bağlıdır. Bebeğin anne karnındaki duruşu, annenin karnındaki gaz yoğunluğu, genital bölgeyi göbek bağının gizlemesi gibi durumlar cinsiyet öğrenimini geciktirebilir. Uygun koşullarda en erken olarak 3. ayın sonuna doğru cinsiyetin öğrenilmesi mümkündür.

Kaç Haftalıkken Doğum Yapılır?

Sağlıklı bir hamilelik sonucunda bebekler 38 ila 41. haftalar arasında dünyaya gelir. Doğumun bu haftalar arasında olmasının nedeni, bebeğin tam gelişimini tamamlamış olması ve artık doğum için gerekli şartların oluşmasıdır.

Son zamanlarda ailelerin isteğine göre doğum öne alınabilir. Bunun nedeni çoğunlukla bebeğin özel bir tarihte doğmasının istenmesi veya diğer özel sebepler olabilir. Böyle durumlarda annenin ve bebeğin sağlığının etkilenmeyeceği kesin ise sezaryen ile doğum yapılabilir.

Ancak ABD’de yapılan araştırmalar her ne kadar bebek gelişimini 38. haftada tamamlasa da 39. haftadan önce doğum yapılmamasını önerir. Çünkü bebekler akciğer gelişimini 39. hafta itibariyle tamamlar.

Gelişimini tamamlayamayan akciğerden dolayı bebekler, doğumdan sonra nefes almakta zorlanabilir ve bu nedenle oksijen desteğine ihtiyaç duyulabilir.

Doğal doğum ise yine 38. haftadan itibaren annenin ve bebeğin durumuna göre gerçekleşebilir. Kaç haftalık hamileyim ne zaman doğum yapacağım diye soran anne adayları sezaryen doğum yapmadığı, doğal doğumu tercih ettiği sürece 38. hafta itibariyle doğum yapmaya hazırdır ve doğum her an gerçekleşebilir.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: