Tüp bebek tedavisi sürecinin temel parçalarından biri olan beslenme, hem erkek hem de kadınlar için oldukça büyük öneme sahiptir. Kadın ve erkek üreme hücrelerinin kalitesi üzerinde önemli etkileri olan beslenme alışkanlıkları, alınan hücrelerin canlılığı, sağlıklı ve hareketli olması gibi konularda etkili olabilir.
Beslenme alışkanlıkları aynı zamanda embriyoların sağlıklı ve uzun ömürlü olmasına da katkıda bulunabilir. Bu sebeple erkeklerin tüp bebek planlamasından en az üç ay önce sağlıklı bir beslenme rutinine sahip olması ve bu süreçte sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan da uzak durarak sağlıklı bir hayat sürmesi beklenir.
Sizin için hazırlanan tüp bebek tedavisinde beslenme önerileri listesine göz atabilir, beslenme rutinlerinizi bu yönde düzenleyerek sağlıklı bir tüp bebek tedavisi süreci geçirebilirsiniz.
Tüp Bebek Öncesi Yapılması Gerekenler
Tüp bebek tedavisi sürecinde öncelikle herkes tarafından kabul edilen ve uzmanlarca tavsiye edilen sağlıklı beslenme programlarına geçiş yapmak ilk adımda yeterlidir.
Bu tedavi sürecinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve sağlığa zararlı olan besinleri beslenme rutininden çıkarmak gerekir.
Genel olarak işlenmiş gıdalar, trans yağ içeren besinler, raf ömrü uzun olan paketlenmiş ürünler, abur cubur olarak tabir edilen zararlı besinler, şekerli ve asitli içecekler, sağlıksız gıdalara örnek olarak verilebilir.
Beslenme programınızda bu tür gıdalar yer alıyorsa tüp bebek tedavisi öncesi bu gıdaları beslenme listenizden çıkarabilirsiniz. Bunların yanı sıra sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklarınız bulunuyorsa, üreme hücrelerinin kalitesi ve sağlığı için bu alışkanlıklardan uzak durmanız önerilir.
Beslenme programı ve zararlı alışkanlıkların dışında stres faktörü de üreme hücresi kalitesi konusunda oldukça etkilidir. Yaşam koşulları ve bu koşullar içerisinde sık sık oluşan stres, üreme hücrelerinin kalitesini ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Bu nedenle gün içerisinde olabildiğince stresten uzak durmaya gayret etmek, eğer mümkün değilse çeşitli meditasyon etkinlikleri yapmak ve nefes egzersizleri yaparak stresi vücudunuzdan uzaklaştırmak tüp bebek öncesi atabileceğiniz en güzel adımlardandır.
Beslenme düzeninizi değiştirirken, ne yönde ilerlemeniz gerektiği konusunda karışıklık yaşarsanız, bir uzmandan yardım alabilir, sizin için sağlıklı ve her yönden zengin bir beslenme programı oluşturmasını isteyebilirsiniz.
Tedavi sürecinde kritik önem taşıyan hususlardan biri de D vitamini alımıdır. Gün içerisinde en az 10 dakika sağlıklı gün ışığı alarak D vitamini desteği sağlayabilir, gün ışığı alma fırsatınız olmadığında doktorunuzun önerisiyle D vitamini tabletlerinden ya da spreylerinden faydalanabilirsiniz.
Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Tüp Bebekte Başarıyı Artırmak İçin Erkekler Nasıl Beslenmeli?
Tüp bebek tedavisinde beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve sağlıklı bir yaşam sürmek, başarıyı artırıcı bir rol oynayabilir. Siz de aşağıda bahsi geçen genel geçer kurallara göz atarak beslenme rutininizi yeniden değerlendirebilirsiniz.
Gün içerisinde en az 2,5, 3 litre su tüketilmesi, öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken kuralların başında gelir. Su tüketimi vücudun dengesi ve sağlığı için en önemli faktörler arasında yer aldığından, üreme hücrelerinin kalitesi üzerinde de oldukça etkilidir.
Tüm sebze ve meyvelerin mevsiminde ve taze olarak tüketilmesi oldukça önemlidir. Özellikle turunçgiller, havuç, soğan ve sarımsak, yeşil elma, limon, yeşil yapraklı sebzeler, beslenme rutininden eksik edilmemesi gereken faydalı besinlerdir.
Bu sebze ve meyvelerin olabildiğince doğal yollarla üretilmiş olması da büyük önem taşır. İşlenmemiş ve katkı maddelerine maruz kalmamış sebze ve meyveler, hem haşlanarak hem de çiğ olarak beslenme programına eklenebilir.
Kuruyemişler, sağlıklı beslenme programlarının olmazsa olmazları arasında yer alır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin olan kuruyemişler, özellikle mineraller açısından vücudun en büyük destekçisidir.
Mineral alımı ise genel vücut sağlığı ve üreme sağlığı üzerinde kritik önem taşır. Üreme hücrelerinin kalitesini artırmak için özellikle fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişlere yönelebilir, Omega-3 yağ asitleri ve demir minerali bakımından da oldukça zengin olan bu kuruyemişleri tüketerek sağlıklı beslenme rutininizi oluşturabilirsiniz. Kuruyemiş türlerini meyvelerle birlikte ara öğün olarak da tüketebilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri de beslenme programında olması gereken en önemli besin kaynaklarıdır. Özellikle sindirim sistemini destekleyen yoğurt ve kefir gibi gıdalar alabilir, imkânınız varsa bu besinleri evde mayalama yöntemiyle elde ederek tüketebilirsiniz.
Bu şekilde hem daha sağlıklı beslenebilir hem de tükettiğiniz süt ürünlerinin kalitesini ve besin değerlerini artırabilirsiniz.
Sağlıklı ve organik yollarla elde edilmiş olan nar ekşisi, pekmez ve bal türleri de beslenme rutininden eksik edilmemesi gereken gıdalar arasında yer alır.
Yağ tüketiminde ise sağlıklı yağ alımına dikkat edilebilir. Özellikle margarin ve rafine yağ gibi sağlıksız yağlardan uzak durabilir, bunun yerine zeytinyağı ve tereyağı gibi sağlıklı yağlar tüketebilirsiniz.
Nohut, kuru fasulye, barbunya gibi baklagiller, işlenmemiş sağlıklı kırmızı ve beyaz etler de protein alımını desteklediği için beslenme düzenine eklenebilir.
Son olarak probiyotikler bakımından oldukça zengin olan turşu çeşitleri de beslenme programına eklenebilir. Ancak yine hazır olarak satışa sunulan turşulardan uzak durmanız önerilir.
Bunun yerine mevsiminde taze olarak aldığınız sebzelerle, kaliteli bir sirke türüyle ve biraz kaya tuzu yardımıyla evde basit bir şekilde hazırlayabileceğiniz turşuları tercih edebilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisinde Ne Yenmemeli?
Tüp bebek tedavisi sırasında yenmemesi gereken gıdalar, genel olarak sağlığa zararlı olduğu bilinen gıda ve içeceklerdir. Sağlığa zararlı olan tüm gıdalar, vücudun genel sağlık ve dengesi üzerinde olumsuzluk yarattığı için bu gıdaların tüketimi üreme hücrelerinin kalitesi ve sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir.
Aşağıdaki sağlığa zararlı olduğu bilinen ve sperm hücrelerinin kalitesini düşürdüğü kanıtlanmış olan gıdaları, beslenme rutininizden çıkarabilir, daha sağlıklı bir hayat sürerek tedavi sürecinizi destekleyebilirsiniz.
- Yağ, şeker ve tuz oranı yüksek olan besinler,
- Paketlenmiş hazır gıdalar,
- İşlem görmüş olan konserveler,
- Kola, gazoz gibi asitli içecekler,
- Hazır meyve suları,
- Cips, bisküvi, çikolata gibi hazır gıdalar ve türevleri uzak durulması gereken besinlerden bazılarıdır.
Eğer siz de hamilelik ve tüp bebek yöntemi hakkında bilgi ve destek almak isterseniz, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi ile iletişim kurabilirsiniz.
Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış