Bahceci Tup Bebek

Embriyo Transferi Sonrasında Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler

Embriyo Transferi Nedir? Embriyo Transferi Nasıl Yapılır? Embriyo Transferi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir? Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Tüp bebek tedavilerinde anne adayları…

Embriyo Transferi Sonrasında Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler
    

Tüp bebek tedavilerinde anne adayları için en merak edilen aşamalardan biri, embriyo transferidir. Bu işlem nasıl yapılıyor, herhangi bir acı hissediliyor mu, transfer sonrası nelere dikkat edilmeli gibi merak edilen soruların cevapları yazımızda!

Embriyo Transferi Nedir?

Embriyo transferi, laboratuvar ortamında istenen aşamaya gelen embriyo/embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Embriyo transferi kısa ve basit bir işlem olmakla birlikte tedavinin en önemli aşamalarından birini oluşturur.

Embriyo transferi işlemi; embriyo gelişimi, sayısı, hastanın yaşı, daha önceki dememe sayısı gibi farklı kriterler değerlendirilerek OPU (yumurta toplama işlemi) sonrası 2-6. günler arasında gerçekleştirilmektedir.

Özel bir durum söz konusu olmadığı sürece bu işlemde anestezi uygulanmaz. Rahmin ultrasonda net görüntülenebilmesi için transfere gelirken idrara sıkışık olmanız gerekmektedir.

Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Embriyo transferi sırasında anne adayı jinekolojik pozisyonda uzanır. Spekulum takılarak vajina ve serviks (rahim ağzı) steril bir solüsyon ile temizlenir. Embriyolog transfer edilecek embriyoları mikroskop altında çok az miktardaki özel bir sıvı ile birlikte özel bir enjektöre yükler.

Embriyo transfer kateteri vajina boyunca karından yapılan ultrasonografi kılavuzluğunda rahim tavanı ile arasında bir buçuk cm. mesafe kalana kadar ilerletilir. Embriyolar rahim boşluğuna bırakılır, sonra kateter dikkatle geri çekilir.

Embriyo Transferi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde transfer sonrasında yapılması gereken çok özel bir şey yoktur. Çiftler embriyo transferinden sonra işlemin yapıldığı klinikte yaklaşık yarım saat kadar istirahat edip sonrasında evlerine gidebilir.

Şehir dışından gelen çiftlerin transfer sonrasında 2-3 saatlik mesafelere yolculuk etmesinde sakınca bulunmuyor. Daha uzun mesafelerden gelen çiftler ise gerekli durumlarda işlemin yapıldığı şehirde bir gün kaldıktan sonra evlerine dönebilir.

Transfer işleminden sonra anne adayının 3 gün dinlemesi yeterlidir. Daha sonra günlük yaşantısına dönebilir.

Hapşırmanın, öksürmenin, uyurken sağa, sola dönmenin tutunma üzerinde olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca, merdiven inip çıkmanın da bir sakıncası yoktur. Gebelik oluşana kadar ağır egzersiz ve ağır işlerden uzak durmakta, ani hareketler yapmamaya özen göstermekte fayda var.

Göğüslerde dolgunluk, adet görecek gibi kasıklarda ağrı, pembe-kahverengi damla şeklindeki akıntılar transfer işlemi sonrasında görülebilecek durumlardır.

Bu durumlarla karşılaştığınızda korkmanıza ya da endişelenmenize gerek yoktur. Ancak görülen akıntıların kırmızı adet akıntısı gibi olması durumunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Transfer işleminden sonra duş almanızda bir sakınca yoktur. Hem transfer sonrasında hem de gebelik boyunca asitli içecekler, kahve ve bitkisel çayları tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir.

Sigara ve alkol kesinlikle kullanmamak gerekmektedir. Aşırı baharatlı, yağlı gıdalardan uzak durarak taze sebze, meyve ve protein ağırlıklı besinleri tüketmeye özen gösterip, bol su tüketmenizde yarar var. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kesinlikle kullanmayın.

Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlk birkaç gün ağır sportif egzersizler yapılmamalıdır.
  • Vajinal bir enfeksiyona yol açmamak için yüzme önerilmez.
  • Özellikle kurşun içerebilecek boya ve sıvılara maruz kalınmamalıdır.
  • Ağır şeyler kaldırıp taşınmamalıdır.
  • Sigara içilmemeli ve alkol kullanılmamalıdır.
  • İki hafta cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
  • Kullanılacak ilaçlar doktora danışılarak alınmalıdır. Luteal destek amacıyla verilen progesteron iğneleri ve diğer ilaçlar tarif edildiği şekliyle kullanılmalı, kesilmemelidir. Genellikle progesteron ile luteal destek gebeliğin 12. haftasının bitimine kadar devam etmektedir. Bu haftadan sonra vücutta progesteron desteğini plasenta sağlamaktadır.
  • Muhtemel listeria enfeksiyonundan kaçınmak amacıyla pastörize olmamış süt ve taze peynir yenmemelidir.

Yorumunuzu Gönderin



151 Yorum
  • Bahçeci
    Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

    Merhaba,

    Yüzde olarak bir rakam veremeyiz. Dileriz güzel sonuçlar alırsınız.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    31 Ağustos 2022 / 09:23
Diğer Yorumlar
1 14 15 16
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: