Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Hormonlar dolaşıma katılarak vücuda haber ulaştıran kimyasal aracılardır. İnsan vücudunda yaklaşık 50 hormon bulunur. Vücudun düzenli çalışması için olduğu gibi, sağlıklı bir hamileliğin oluşması için de vücut tarafından bazı hormonlar salgılanması gerekmektedir.
Bu yazımızda, hamile kalmak isteyen anne adaylarının en çok sordukları progesteron nedir, progesteron testi nedir, progestan ne için kullanılır, sağlıklı bir kadında progesteron kaç olmalı ve progesteron kaç olursa hamile kalınır gibi soruların cevaplarını paylaşıyoruz.
Progesteron yumurtalık tarafından üretilen bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında bir yumurta bırakıldığında, yani yumurtlama döneminde salgılanır.
Progesteron, döllenmiş bir yumurtanın (embriyonun) rahim duvarına yapışmasını veya tutunmasını sağlamak için endometriumu (rahim duvarını) hazırlar. Hamilelik gerçekleşmezse, progesteron seviyeleri düşer ve adet kanaması gerçekleşir.
Eğer bir embriyo rahim zarına tutunursa, yumurtalık sekiz hafta boyunca progesteron üretecektir. Bu süreden sonraki dönemde yani hamileliğin geri kalanında progesteron plasenta tarafından üretilir.
Progesteron hormonu, kandan bakılan progesteron testi ile tayin edilir. “Progesteron hormonu kaç olmalı?” sorusu anne adaylarının oldukça sık sorduğu bir sorudur. Progesteron değerleri hamileliğin trimesterine göre değişiklik sergiler. Sağlıklı bir kadında progesteronun normal değerleri aşağıdaki aralıkta yer almalıdır.
Progesteron çocuk doğurmayı düşünen kadınlar için önemlidir, çünkü kadın infertilitesini etkileyen bir hormondur.
Yeterli progesteronun olmadığı durumlarda, hamile kalmakta sorun yaşanır. Progesteron seviyesi yumurtlama döneminde yükselmelidir. Az progesteron salgılandığı durumlarda rahim (uterus) duvarı yeterince kalınlaşmadığı için döllenmiş yumurtanın buraya tutunması mümkün olmaz. Bu durumda hamilelik gerçekleşemez.
Düşük progesteron, hamile olmayan kadınlarda anormal kanamaya neden olabilir. Düzensiz veya hiç gözlenmeyen adet kanamaları iyi çalışmayan yumurtalıkların ve düşük progesteron düzeylerinin sonucudur. Kadınlarda kısırlık belirtilerinden biri olarak düzensiz kanamalar görülebilir.
Hamile kalındığında, bebek doğana kadar uterusun korunması için hala progesterona ihtiyaç vardır. Zaten hamilelikte gözlenen göğüs hassasiyeti ve bulantı gibi belirtiler aslında artan progesteronun vücuttaki etkilerinin sonucudur.
Hamilelik sırasında, herhangi bir nedenden dolayı vücut gerekenden az miktarda progesteron üretirse, bu lekelenme ve düşük ile sonuçlanabilir. Düşük progesteron ektopik gebelik göstergesi de olabilir.
Progesteron ve östrojen birbirine karşıt çalışan iki hormondur. Bu nedenle vücutta yeterli progesteron bulunmadığı zaman östrojen baskın hale gelir ve aşağıdaki semptomlar gözlenebilir:
Progesteron hormonu normalde, kişinin doğal olarak ürettiği bir hormon olsa da, bazı durumlarda dışarıdan takviyesi gereklidir. Progesteron düşüklüğünde hamile kalmak zordur.
Bu nedenle bebek sahibi olamıyorsanız, istenen testlerin içerisinde progesteron da olacaktır. Progesteron seviyeniz düşük olduğunda doktorunuz size hormon tedavisi önerebilir.
Hormon tedavisinde progesteron ilaç olarak vücuda dışarıdan verilir. Tüp bebek tedavisinde döllenme dışarıda gerçekleştiğinden normalde progesteron iyi üretseniz bile embriyonun implante edileceği dönemle senkron olmanız için progesteron kullanılır.
Bunun haricinde, hamilelikte gözlenen kanamalarda, gebeliğin devamı için progesteron hormonu takviyesi gerekebilir. Progestan halk arasında düşük önleyici ilaç olarak da bilinir.
Ancak her progestan kullanımı her düşüğü önleyecek diye bir kural yoktur. Bebek sağlıklı değilse, progesteron eksikliği giderilse bile, vücut embriyoyu dışarı atmak isteyecektir. Böyle bir durum hangi ilaç kullanılırsa kullanılsın düşük ile sonuçlanır.
Progestan, progesteron içeren bir ilaçtır. Tüp bebek tedavisinde rahim duvarını implante edilecek embriyoya hazırlamak için progesteron hormonu verilir. Progestan iğne ya da progestan fitil progesteron replasman tedavisinde kullanılan etkili formlardır.
Bunun haricinde progestan aşağıdaki durumlarda reçetelenebilir.
Progestan fitil olarak kullanıldığında, vajina içerisine yerleştirilir ve rahme doğru itilir. Progestanı doktorunuzun tavsiye ettiği formda, miktarda ve uygulama şeklinde kullanmanız tedavinizin etkinliği için önemlidir.
Progestan ağızdan alındığı zaman emiliminin çok düşük (yaklaşık %10 oranında) olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle genelde intravajinal uygulama tavsiye edilir. Bunun haricinde doktorunuz size enjeksiyon olarak da progestanı reçeteleyebilir.
Progestan kullanımının tavsiye edilmediği birtakım durumlar vardır. Bu durumlar:
Bu nedenle aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız veya bu durumlara ait ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza belirtmenizde fayda vardır:
Düşük progesteron seviyelerini yükseltmek için sizin de yapabileceğiniz birtakım hayat kalitesi değişiklikleri vardır:
Progesteron, menopozal hormon dengesizliği semptomları yaşayan kadınlarda genellikle desteklenmez. Bunun nedeni menopozal semptomların çoğunlukla düşük östrojen seviyelerinden kaynaklanmasıdır.
Hormon replasmanı yukarıda anlatıldığı gibi bazı riskler taşıyabilir. Bu nedenle hormon replasman tedavisinin uzman bir doktorun kontrolünde yapılması önemlidir.
Progesteron düşük olabildiği gibi bazı durumlarda da yüksek olarak ölçülebilir. Progesteron seviyesi aşağıdaki durumlarda yüksek gözlenebilir:
Adet döngünüzdeki değişiklikler (luteal fazın uzaması)
Vücuttaki östrojen seviyelerinde azalma
Progesteron içeren ilaçların çok fazla kullanılması (oral veya transdermal progesteron kullanımında geçerlidir)
Gebelik
Pregnenolon veya diğer progesteron öncü maddeleri ile çok fazla destek alımı
Konjenital adrenal hiperplazi gibi adrenal bez ile ilgili problemler (adrenal hormonların aşırı üretimi veya adrenal enzim sinyalinde değişiklik)
Progesteronun hafif yüksekliğinde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
Bunun haricinde progesteron vücutta çok aşırı miktarda bulunursa çok daha az gözüken fakat enteresan bir şekilde yüksek östrojen belirtilerini taklit eden semptomlar gözlenebilir. Bu belirtiler aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Progesteron bir takviye nedeniyle aşırı yükselmişse bir süre sonra seviyesi azalacaktır. Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
102 thoughts on “Progesteron Nedir, Tüp Bebekte Progesteron Kullanımı Nasıldır?”
1 2 3 … 10 SonrakiMerhaba progesteron değerim 18.87 çıktı ne anlama geliyor acaba
Merhaba,
Progesteron hormonu çoğunlukla gebelikle birlikte yükselir. Normal seviyesi 1.5-2.00 dir. Gebelik ihtimalini düşünerek kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba 39 yaşındayım değerlerim hgc beta 0.32 prolaktin 11.74 E2 64.97 fsh 12.11 lh 3.15 progesteron 8.70 sizce bu değerlere göre doğal yollardan hamile kalabilir miyim
Merhaba,
Estradiol ve progesteron değeriniz yüksek görünüyor, testlerin adetin kaçıncı gün yapıldığı da önem taşımaktadır. Aktif bir yumurtanız olabilir. Fakat yalnızca kan testi sonuçları çocuk sahibi olmanızda bir sorun olup olmadığını belirmemiz için yeterli değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim içi bozukluklar da hamilelik oranlarını etkilemektedir. Dilerseniz buraya tıklayarak kan sonuçlarınızla ilgili detaylı bilgi alabilir, doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme sağlayabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Adetin 10.günü progesteron normal değeri kaç olmalı
Merhaba,
İlaç kullanımı ve ilaçsız kullanıma bağlı olarak değer değişebilir. Net olarak bir değer belirtemeyiz. Doktorunuz uygun değeri iletecektir.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba en son 18 Mayıs 2020 de regl oldum bugün kan değerim 1089 progesteron 6.73 kese henüz görünmedi sizce kimyasal gebelik olabilirmi? Ayrıca bugün Progestan 50 mg iğneye başladık.cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim
Merhaba,
Kese 1500 ve üzeri değerlerde gözükmektedir. 4 gün sonra tekrar ultrason muayenesine gitmenizi öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba?
Progesteron testi sonucum 10,5 çıktı.
33 yaşındayım hamile kalma şansım nedir?
Merhaba,
Progesteron hormonu çoğunlukla gebelikle birlikte yükselir. Normal seviyesi 1.5-2.00 dir. Gebelik ihtimalini düşünerek kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba 1 mayıs regli gördüm ve 21 mayıs progresteron tahlili verdim sonuç 0.15 ng/ml bu gebelik olmadığını mı gösterir ? Adetime 8 gün var daha
Merhaba,
Progesteron hormonu çoğunlukla gebelikle birlikte yükselir. Normal seviyesi 1.5-2.00 aralığındadır. Henüz erken bir dönem olduğu için net bir cevap verememekteyiz. Kesin sonuç için adetinizin gecikmesinden 1 hafta sonra kandan beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Adet gecikmesiyle iki gün arayla beta hcg değerlerim şöyle
14, 47, 175,326 ve progesteron 13.2
Adetim 5 gün geçti. Değerlerim normal midir? Bununla birlikte vajinal akıntıda ve mide bulantılarda azalma görüyorum. Tesekkürler cevabınız için
Merhaba,
Değerleriniz normal görünüyor. 14 gün sonra doktora ultrason muayenesi için gidebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba, her ay yumurtlama testinde cift cizgiden biriki gun sonra goguslerde şişlik ve hassasiyet oluyor. 4-5 gun sonra sönüyor. Bu durumda hamile olmadigima karar veriyorum. Peogesteron dusuyor diye sönüyor sanirim. Kesin hamile olmadigimin gostergesi midir bu durum?
Merhaba,
Progesteron hormonunun azalmasıyla semptomlar da azalır fakat bunlar hamilelik olmadığını kesin olarak göstermez. Hiçbir belirti olmadan da gebelik ihtimali olabilir. Adet gecikmesi yaşamanız halinde kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar tüp bebek yöntemiyle hamile kaldım son adet tarihine göre 8hafta 6 günlük hamileyim. Günde 3 kez estrofem, 3 kez vajinal yolla progestan günde bir adet göbekten progestan dex iğne, günde bir kez oksopar iğne, günde bir biesteron dhea ve folik asit içeren takviye alıyorum. Bu ilaçlar ve iğneler 12.haftaya kadar devam edecek mi lütfen cevap yazar mısınız çok teşekkürler
Merhaba,
Doktorunuz kese gelişiminize göre ilaçlarınızı düzenleyecektir. Kendi doktorunuzun ilaç kullanımınızı belirlemesi daha doğrudur. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmenizi dileriz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba 9. Gün Beta hcg değerim 112 ,11. Gün beta hcg değerim 243 ancak progesteron 5.4. Kimyasal gebelik mi? Haftalık progesteron iğnesi, vajinal progesteron tableti alıyorum. 5.4 ‘den 5.5’e çıktı ancak.
Merhaba,
Progesteron değeriniz beta değeriyle doğru orantıda ilerliyor. Şu an için bir sorun bulunmuyor. 2 gün aralıklarla testi tekrarlayarak doktorunuzla görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Progesteron sonucum için yardımcı olurmusunuz
Merhaba,
Değerinizi gönderebilirseniz yardımcı olmak isteriz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Mrb tüp Bebek için geçen ay yumurtalarım dondurldu ve bu ay transfer Olcam adetimin 14. günü porgestran testim 0.06 çıktı başka bir yerde daha yaptım orda da 0.37 çıktı bu transfere engelmidir lütfen cvp yazarsanız çok sevinirim 🙏