Bahceci Tup Bebek Polimenore Nedir, Sebepleri Nelerdir? | Bahçeci Sağlık Grubu

Polimenore Nedir, Sebepleri Nelerdir?

Polimenore 21 günden kısa süren adet döngüsünü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Polimenore yani sık adet olmak, anormal uterin kanamanın sadece bir şeklidir. Normal…

Polimenore Nedir, Sebepleri Nelerdir?
    

Polimenore 21 günden kısa süren adet döngüsünü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Polimenore yani sık adet olmak, anormal uterin kanamanın sadece bir şeklidir.

Normal bir adet döngüsü 24 ila 38 gün arasındadır. Bazı kadınlar için daha kısa bir döngü uzunluğu da normal olabilir. Ancak sık adet görmek çoğunlukla bazı tıbbi durumlardan kaynaklanır.

Yumurtlama genellikle beklenenden daha erken ya da adet kanaması sürecinde gerçekleşir. Bu da doğurganlığı etkileyebilir. Polimenoresi olan kadınlar sıklıkla adet düzensizliği veya tahmin edilemez periyotlardan şikayet eder. Ailede fibroid, kist veya erken ​​menopoz öyküsü varlığı sık adet için risk oluşturur.

Polimenore (Sık Adet Görmek) Nedir?

Polimenore, bir kadının 21 günden daha az aralıklarla düzenli kanama yaşadığı adet döngüsü anormalliklerini tanımlar. Yetişkin bir kadın için normal bir adet döngüsü 21 gün ila 37 gün arasındadır.

Polimenore anormal vajinal kanama formlarından biridir. Anormal kanamalar menstrüasyonla birlikte veya bunlardan bağımsız olarak ortaya çıkabilir.

Menstrual döngü ile ilgili kanama; zamanlama, süre veya miktarla ilişkili olabilir. Adet sıklığının azalması durumuna ise oligomenore denir. Bu durumda adet aralıkları 37 günden daha fazla fakat 90 günden azdır.

Amenore ya da adetlerin yokluğu ise aralıkların 90 gün veya daha uzun sürmesi anlamına gelir. Aşağıdaki durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır:

  • Yoğun adet dönemleri
  • Adet dönenlerinde koyu renkli pıhtıların varlığı
  • Periyotlar arasında lekelenme veya kanama
  • Alt karında birkaç günden fazla devam eden ağrı
  • Adet dönemleri sırasında normalden daha fazla kramp
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı

Polimenore Sebepleri Nelerdir?

Bazı kadınlarda polimenore nedeni olan herhangi bir anormallik bulunmaz. Bununla birlikte çoğu kadında polimenore bir problemin varlığına işaret eder. Sık aralıklarla adet görmeye neden olabilen, altta yatan birçok faktör bulunur.

Polimenore kadınlarda kısırlık belirtileri olarak görülebilir. Doğurganlıkla ilgili sorunlara neden oluyorsa ve gündelik hayatı olumsuz yönde etkiliyorsa tedavi edilip edilmeyeceğini görmek için neden araştırılmalıdır. Polimenoreye yol açabilen faktörler arasında şunlar sayılabilir:

1. Stres: Bu, diğer menstrual anormalliklerin yanı sıra polimenorenin de yaygın bir nedenidir. Stres faktörü, vücuttaki hormonal dengeyi etkileyerek adet düzensizliklerine neden olur. Sıklıkla strese yol açan nedenler yok edildiğinde, stres giderici egzersizler ve aktiviteler yapıldığında şikâyetin ortadan kalktığı görülebilir. Bu kadınlarda gerekirse stres tedavisi için ilaçlar da başlanabilir.
2. Enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da polimenore nedeni olabilir. Klamydia olan kadınlar ek olarak ciddi karın ağrısı ve vajinal akıntı yaşayabilir. Bel soğukluğunun diğer belirtileri; vajinal bölgede aşırı kaşıntı, idrar yaparken yanma hissi ve vajinal akıntıdır. Bu rahatsızlıkların her ikisi de antibiyotiklerle kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Enfeksiyonların derhal teşhis edilip tedavi edilmesi önemlidir. Aksi halde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
3. Yapısal Problemler: Anormal adet kanamasına neden olabilecek anatomik problemlerin örnekleri arasında fibroidler, polipler, endometriozis, endometrial hiperplazi veya rahim kanseri gibi bazı kanserler bulunur. Fibroid, rahim yüzeyinde ve bazen rahim boynunda gelişen küçük kas dokusu yumaklarıdır. Kistler ise içi sıvı dolu ceplerdir. Endometriozis, normal olarak rahim iç yüzeyini döşeyen hücrelerin, yumurtalıklar veya fallop tüpleri gibi diğer alanlarda bulunması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Belirtileri ağır ve ağrılı dönemler, cinsel ilişki sırasında ağrı, dönemler arasında lekelenme ve adet döngüsündeki anormallikler şekilde sıralanabilir. Endometriozis çeşitli ilaçlar ve gerekli durumlarda cerrahi yolla tedavi edilebilir.
4. Hormon dengesizlikleri: Çeşitli hormon anormallikleri, tiroid, adrenal veya hipofiz bezi işlev bozukluğu gibi durumlar polimenore nedeni olabilir. Polikistik over sendromu oldukça yaygın bir nedendir ve bir kadının yumurtalıkları yüksek miktarda erkeklik hormonu (androjen) ürettiğinde ortaya çıkar.
5. Menopoz: Menopoz, bir kadının adet döngüsünün kalıcı olarak durduğunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Genellikle 40’lı yaşların sonunda veya 50’lerin başında meydana gelir. Menopoz öncesi ve sırasında kadınlar polimenore gibi adet döngüsünde anormallikler, depresyon, ruh hali dalgalanmaları, sıcak basması gibi çok farklı şikâyetlere yol açabilecek büyük hormonal değişikliklerden geçer.
6. Diğer nedenler: Diğer nedenler arasında sık görülenler; bazı ilaçlar, kanama bozuklukları, psikolojik bozukluklar, yetersiz beslenme, hızlı kilo değişimleri, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kronik pelvik inflamasyon ve daha nadir olarak da dişi üreme organlarının kanseri yer alır.
Polimenore Tedavisi Nasıldır?

Polimenore tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak planlanır. Uygun tedavi için öncelikle sebebin tanımlanması zorunludur. Tedavi kişinin durumuna göre farklılık gösterebilir.

Örneğin eğer bir kadın polimenoreye bağlı çok sık adet olmak şikâyetiyle başvurmuşsa, ancak gebe kalmak istemiyorsa, doğum kontrol hapları adet döngüsünü uzatmak için iyi bir seçenek olabilir.

Doğal olarak daha kısa döngüleri olan veya yakın zamanda adet görmeye başlayan kadınlarda tedaviye ihtiyaç yoktur. Kansızlık ortaya çıkarsa demir takviyeleri önerilebilir. Tiroid bezinin aşırı ya da yetersiz çalışmasına bağlı olarak polimenore ortaya çıkmışsa bu sorunun tedavi edilmesi gerekir.

Yaşam tarzı değişiklikleri stres düzeyinizi büyük ölçüde etkileyebilir ve bu da adet döngüsünü değiştirebilir. Stresi hafifletmek için sık ve düzenli egzersiz yapmak, meditasyon, hobiler edinmek, arkadaşlarla vakit geçirmek ve psikiyatrik destek almak etkili olacaktır.

Aşırı kilolardan kurtulmak da düzensiz adet döngülerinin tedavisinde yardımcı olabilir. Rahimde kist veya fibroidi olan hastalara birkaç farklı tedavi seçeneği önerilebilir. Bu seçenekler ise şunlardır:

Rahim içi araç (RİA): RİA bir doğum kontrol şeklidir ve yoğun dönemleri hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, fibroidleri küçültmez.

1. MR eşliğinde ameliyat: Bu prosedür, hasta bir MR tarayıcısının içindeyken gerçekleştirilir. Fibroid veya kistin çıkarılması için kullanılır.
2. Uterin arter embolizasyonu: Bu, rahime kan akışını bloke eden bir işlemdir. Böylece yeterince kanlanamayan fibroidlerin küçülmesi ve büzülmesi sağlanır.
3. Miyomektomi: Fibroidleri çıkarmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Farklı şekillerde yapılabilir. Histeroskopik myomektomi işleminde kesi gerekmez ve fibroid serviks içinden çıkarılır. Laparoskopik myomektomide ise fibroidleri çıkarmak için karına küçük kesiler yapılır. Abdominal myomektomi ise daha büyük kesirlerle yapılan açık karın ameliyatıdır.

Polimenore ve Gebelik

Polimenore sorunu olan kadınlar için hamile kalmak genellikle daha zordur fakat yine de mümkündür. Sık sık adet olmak ile gebe kalma arasındaki olumsuz ilişkinin iki önemli nedeni vardır.

Ovulasyon yani yumurtlama beklenenden daha erken ve düzensiz olabilir ve sıklıkla her ay farklı zamanlarda meydana gelir. Bu problemle başa çıkabilmek için ovulasyon testleri kullanarak yumurtlama zamanının izlenmesi yararlı olacaktır.

Diğer problem yumurtlama ile adet kanaması arasındaki sürenin (luteal faz) döllenme ve implantasyonun gerçekleşebilmesi için genellikle çok kısa olmasıdır. Doğum kontrol hapları luteal fazın uzamasına yardımcı olabilir ancak yumurtlamanın oluşmasını da önler.

Bu da, hapların gebe kalmaya çalışan kadınlar için yardımcı olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, doğurganlığı arttırmak için doktor tarafından reçete edilebilecek başka ilaçlar da vardır. Birçoğu kısa luteal evrelere sahip kadınların hamile kalmasına yardımcı olmakta başarılıdır.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak ve gebelik, tüp bebek, infertilite ile ilgili tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



55 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhaba ben adet düzensizliği yaşıyorum bazen iki ayda bir olan adet dönemim son bir aydır inanılmaz bir hal aldı. Son düzenli adet dönemimin üzerinden iki hafta geçtikten sonra yine adet oldum tam bitti derken lekelenmeyle beraber yeniden başladı ve 3 gendür hala devam ediyor buna sebep ne olur?

    23 Mayıs 2020 / 03:04
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Adet düzensizlikleri stres, hava değişimi gibi basit nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Fakat erken adet ya da adet döneminin aralıklarının kısalması yumurta rezerv azlığına işaret eder. Vakit kaybetmeden kadın doğum doktoruna başvurmanızı öneririz. Dilerseniz detaylı değerlendirme için buraya tıklayarak doktorlarımızdan ücretsiz görüşme randevusu alabilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      10 Haziran 2020 / 10:53
      • ***** Yanıtla

        Merhaba
        İkinci doğumu yapalı 9 ay olucak. Doğum sonrası 2 ayın bitiminde reglim düzene girdi. Her ay düzenli olurken bu ay 6 sında olduğum reglim 7 gün sürdü ve bugün yine oldum hayatımda ilk bir ay içinde iki defa oldum. Açıkçası bu beni korkuttu acaba neden olabilir. Bir doktora görünmem gerekli midir?

        20 Temmuz 2020 / 23:37
        • Bahçeci
          Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

          Merhaba,

          Adet düzensizlikleri stres, hava değişimi gibi basit nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Emzirme döneminde de bu düzensizlikler devam edebilir. Gelecek aylarda da bu düzensizlikleriniz devam ederse kadın doğum doktoruna başvurmanızı öneririz.

          Saygılarımızla,
          Bahçeci Ailesi

          22 Temmuz 2020 / 15:04
  • ***** Yanıtla

    Merhaba ben hafta da bir adet oluyorum ve alt karın bölgem ayda en az 20 gün ağrıyor bu bende halsizlik ve uyku problemi yapıyor sebebi ne olabilir bu durumdan cok sikayetçiyim

    14 Haziran 2020 / 18:38
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhaba,

      Adet düzensizliklerinin bir çok sebebi olabilir. Myomlar, kistler veya farklı bir kadın hastalığı sebepli kanamalarınız oluyordur. Vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      2 Temmuz 2020 / 12:05
  • ***** Yanıtla

    Merhaba ben 20 yaşındayım bekarım 6 yıldır adet düzensizliği görüyorum 15 güne bir regli oluyordum hastaneye gittim bir kaç test yapıldı ldh ve progestron hormonları yüksek çıktı ve kadın doğum hapı verildi 3 ay kullandim bıraktım ve yine aynı şikayetlerim oldu ben bu ilacı sürekli içmem mi gerekiyor?

    22 Haziran 2020 / 23:06
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Adet düzensizliklerinizin sebebine yönelik tedavi uygulanması gerekmektedir. Sizi muayene eden doktorunuzun en doğru tanıyı koyacaktır. İlacı sürekli olarak kullanmanızı öneriyorsa kullanınız.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      24 Haziran 2020 / 14:46
  • ***** Yanıtla

    Merhaba 19 yaşındayım 1 ay içinde 4 kez adet oldum doktor yumurtalık kistinden kaynaklandığını söyledi bunun bitkisel bir tedavisi yok mudur

    3 Temmuz 2020 / 17:32
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhaba,

      Yumurtalık kistleri ilaç veya operasyon ile tedavi edilmektedir. Bitkisel çözümler etki etmeyebilir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      9 Temmuz 2020 / 08:35
Diğer Yorumlar
1 2 3 6
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: