Bahceci Tup Bebek

Nişan Gelmesi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Nişan gelmesi, doğumun başladığına dair vücudun verdiği ilk belirtilerden biridir. Rahim ağzı olarak bilinen servikste bulunan, anne karnındaki bebeği dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı koruyan…

Nişan Gelmesi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
    

Nişan gelmesi, doğumun başladığına dair vücudun verdiği ilk belirtilerden biridir. Rahim ağzı olarak bilinen servikste bulunan, anne karnındaki bebeği dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı koruyan mukus yapısının vajinal yoldan vücut dışına atılmasıdır.

Gebeliğin erken döneminden itibaren oluşan sümüksü yapı, rahim ağzında birikmiş vücut salgılarından oluşur. Doğum zamanının yaklaşması ile birlikte rahim ağzında meydana gelen servikal değişim başlar.

Serviks yumuşar, hafifçe açılır ve öne doğru pozisyon alır. Rahim ağzının açılması sonucunda, halk arasında hamilelikte nişan gelmesi olarak bilinen durum oluşur.

Farklı bir deyişle dışarıdan gelecek enfeksiyonlara karşı rahimde yer alan bebeği korumak için vücut tarafından salgılanan ve rahim ağzında biriken mukus benzeri yapı düşer. Gebelik boyunca bir tıkaç görevi yapan sümüksü yapının düşmesi ile birlikte gebeliğin son safhalarına gelindiği, doğumun yakın olduğu anlaşılabilir.

Sıklıkla sorulan ve anne adayları tarafından merak edilen, nişan geldikten kaç gün sonra doğum olur sorusunu yanıtlamadan önce hamilelikte nişan gelmesi nedir bunu iyi anlamak gerekir.

Nişan Gelmesi Nedir?

Sümüksü ya da jölemsi bir yapıda olan nişan, gebelik boyunca anne adayının vücudu tarafından salgılanan sıvıların, rahim ağzında birikmesi ile oluşur. Gebelik ilerledikçe salgılanan vücut sıvıları, rahim ağzında birikir ve bir süre sonra rahim ağzını tıpa gibi kapatır.

Vücudun savunma mekanizmalarından biri olan bu yapı, anne rahminde yer alan bebeği, dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara karşı korur. Rahim ağzının kapanması bebeği enfeksiyonlara karşı korurken, anne adayını da benzer dış etkenlerden korur.

Gebeliğin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayan ve serviksi tıkayarak enfeksiyonlara karşı bariyer oluşturan nişan, doğumun yaklaşması ile birlikte vücutta ve özellikle rahim ağzında oluşan değişimlere bağlı olarak vajinal yoldan vücut dışına atılır.

Doğum sürecinin yaklaşması ile birlikte rahim ağzı, normal vajinal doğumun rahat bir şekilde gerçekleşmesi için öne doğru hareket eder. Bu sırada esneyen ve yumuşayan rahim ağzı daha sonra kendini geriye doğru çekerek incelir ve kısalır.

Daha sonra bebeğin dışarı çıkışını kolaylaştırmak için genişler ve açılmaya başlar. Genişleme ve açılma hareketi ile birlikte rahim ağzında bir tıkaç görevi yapan nişan dışarı atılır.

Bu durum halk arasında gebelikte nişan gelmesi olarak bilinir. Sümüksü bir yapıda olan nişan, meni ya da jöle kıvamında da olabilir. Kalın ya da yumuşak, uzun ya da kısa kıvamlı olabilir.

Çoğunlukla berrak yapıda olan hamilelikte nişan rengi, pembe, kırmızı ya da kurumuş kan rengine benzer tonda kahverengi de olabilir. Hatta bazı durumlarda nişan kanlı bile olabilir.

Anne adayının vücudunda yaşanan servikal değişime bağlı olarak açılan rahim ağzından düşen nişanın gelmesi sırasında acı hissedilmez. Bu yüzden çoğunlukla nişan, iç çamaşırında ya da tuvalette fark edilir. Anne adayları tarafından sıklıkla sorulan nişan gelmesi nedir sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Nişan Gelmesi Belirtileri Nelerdir?

Doğumun başladığının bir işareti olduğuna inanılan nişan gelmesi bazı durumlarda gebeliğin 36. haftasında gelirken, bazı anne adaylarında gebeliğin son safhalarında gelir.

Bazen nişan gelmesi geniş zamana yayılırken, bazen ani ve tek seferde vajinal yoldan atılabilir. Rahim ağzında tıkaç görevi gören nişan, bazı kişilerde vajinal akıntı ile birlikte yavaş yavaş da gelebilir.

Gebelik süresince rutin akıntı ile gelen nişanın fark edilebilmesi için, vajinal akıntının rengi ve miktarı dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

Bu yüzden nişan gelmesi her ne kadar doğumun yaklaştığının bir belirtisi olsa da, doğumun ne zaman başlayacağına dair net bir bilgi vermez. Bazı anne adayları, nişan gelmesinden kısa bir süre sonra doğum yaparken, bazıları günler ya da haftalar sonra doğum yapabilir.

Servikal değişim ile birlikte oluşan nişan gelmesi durumu, kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu yüzden belirtileri de her kişide farklı görülür. Bazı anne adayları nişanı, tuvalete gittiğinde çamaşırında görürken, bazıları hamilelik akıntısı ile karıştırabilir.

Doğumda nişan gelmesi olarak da tanımlanan bu durumun ne zaman oluştuğu da önemlidir. Doğum tarihinden çok daha erken oluşması durumunda, diğer belirtiler de göz önünde bulundurularak hekime haber verilmelidir.

Özellikle mukus yapısının kanlı olması durumunda plasentanın durumunun kontrol edilmesi için vakit kaybetmeden hekime haber verilerek hastaneye başvurulmalıdır.

Nişan olarak tanımlanan vücut sıvılarının oluşturduğu sümüksü yapının vajinal yoldan gelmesi ile birlikte sık ve düzenli kasılmalar var ise bu durum, doğumun çok yakın olduğunun işareti olabilir.

Düzenli aralıklarla oluşan kasılmalar, vücudun doğum sürecine girdiğinin en iyi belirtisi olduğundan, bu durum acil olarak hekime bildirilmeli ve vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.

Ancak gebeliğin 36. haftasından sonra mukus ya da kanlı mukus fark edilmesine rağmen kasılmalar yoksa ve halk arasında su gelmesi olarak bilinen amniyotik kese açılmazsa hekime haber vererek beklemek daha doğru bir yaklaşımdır. Bu süre boyunca nefes egzersizleri ile kişi kendini rahatlatmalı ve sakin kalmalıdır.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Nişan Ne Zaman Gelir?

Gebelik boyunca vücuttan salgılanan sıvıların rahim ağzında birikmesi ile oluşan nişan, gebelik süresi boyunca bebeği ve anne adayını dışarıdan gelecek enfeksiyonlara karşı korur.

Gebelik döneminin sonuna yaklaşılması ile birlikte rahim ağzında biriken mukus benzeri yapı, vücut dışına atılır. Doğumun ilk belirtilerinden biri sayılan nişan gelmesinden ne kadar süre sonra doğumun gerçekleşeceğini söylemek ise güçtür.

Bazı vakalarda nişan gelmesinin hemen ardından doğum gerçekleşirken bazen nişan gelmesini takip eden haftalarda da doğum gerçekleşebilir. Dolayısıyla doğumun yaklaştığının habercisi olan nişan gelmesi, doğumun hemen olacağı anlamına gelmez.

Ayrıca bazı kişilerde nişan gebeliğin 36. haftasından doğuma kadar parçalar halinde gelirken, bazılarında birden ve tek parça olarak gelebilir. Bu yüzden de nişan gelmesi fark edilemeyebilir.

Her ne kadar nişan gelmesi doğumun ilk belirtisi sayılsa da bu durum doğumun tek belirtisi değildir. Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı nişan geldi ama sancım yok ifadesi de bu durumun ne kadar karakteristik olduğunun açık bir göstergesidir.

Doğum sancısı olarak bilinen ritmik ve düzenli sancı varlığı ve amniyotik kesenin yırtılması doğumun belirgin belirtileri arasında yer alır.

Gebelikte Nişan Kaç Kere Gelir?

Doğumun yaklaşması ile birlikte rahim ağzında oluşan değişimlere bağlı olarak, nişan gelmesi olarak tanımlanan durum yaşanır. Bu durumun kaç kez gerçekleşeceği ya da ne zaman olacağı kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Bazı kişilerde nişan tek seferde gelirken bazılarında, gebelik boyunca olması beklenen vajinal akıntı ile birlikte sürekli ve az miktarda gelebilir.

Bazı gebelerde nişan gelmesi doğumun gerçekleşeceğinin net göstergesi olan amniyotik kesenin yırtılması ya da farklı bir deyişle su gelmesi ile birlikte de görülebilir.

Bu yüzden bu soruya verilebilecek tek ve kesin bir yanıt yoktur. Nişan gelmesinin fark edilmesi durumunda hekime haber verilmeli ve nişanın kıvamı, miktarı ve rengi hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir. Eşlik eden kanama ya da sancı varlığında ise mutlaka en yakın hastaneye başvurulmalıdır.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: