Gebelikte 31 hafta bebeğin, kol ve bacak gelişiminin yanı sıra zihinsel gelişiminin de devam ettiği bir dönemdir. 31 haftalık bebek, bu dönemde REM uykusu olarak bilinen derin uyku fazına geçerek zihinsel gelişimine destek olur. Gözlerindeki renk pigmentlerinin gelişimi bu hafta itibarıyla başlasa da bebeğin göz renginin son halini alması, doğumdan sonraki aylarda gerçekleşir. 31 haftalık hamilelik aynı zamanda bebeğin ağırlığının belirgin olarak arttığı ve buna bağlı olarak anne adayının kendisini halsiz ve yorgun hissettiği bir dönemdir. Bazı anne adaylarının memelerinden kolostrum olarak adlandırılan ilk süt akıntısı gerçekleşebilir. 31 haftalık gebelik döneminde anne adayı, rahim kaslarının genişlemesiyle yaklaşık 30 saniye süren kasılmalar hissedebilir. Ağrı ya da rahatsız edici bir duyguya yol açmayan kasılmaların düzenli olması, dört saat ve daha kısa aralıklarla gerçekleşmesi, erken doğum belirtisi olabileceğinden böyle bir durumun varlığında hekim ile irtibata geçilmelidir. Bu dönemde anne adaylarının sıklıkla sorduğu “31 haftalık bebek kaç kilo olur?” ve “31 haftalık gebelik kaç aylıktır?” sorularının yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
31 Haftalık Gebelik
Bebeğin hızla gelişimini sürdürdüğü hamilelikte 31 hafta, bebeğin özellikle beyinsel gelişiminin ön planda olduğu dönemdir. Sinir hücreleri arasındaki bağlantıların kurulduğu 31. haftada bebek, çoğunlukla farklı yüz mimikleri yapmakla meşguldür. Şimdiye kadar karaciğerden üretilen kırmızı kan hücreleri, bu dönemde kemik iliğinden üretilir. Yutkunma refleksinin gelişimine bağlı olarak sıklıkla hıçkıran bebek, zaman zaman rahim duvarı üzerinde ayakta durmaya çalışabilir. Bebeğin gelişimine bağlı olarak büyüyen rahim, bu dönemde yaklaşık 31 cm boyutuna ulaşır. Bu durum anne adayının kendisini nefessiz hissetmesine yol açabilir ancak nefessiz kalma hissinin yoğun ya da sık yaşanması anemi belirtisi de olabilir. Anemiye yol açan etkenlerden biri de demir eksikliğidir ve bu dönemde sıkça görülür. Bu yüzden demir bakımından zengin gıdalar tüketilmesi önerilir. Hekim gerekli gördüğünde demir takviyesi kullanılmasını isteyebilir. Anne adaylarının merak ettiği konulardan bir diğeri ise 31 haftalık bebek kilosu ve boyudur.
31 Haftalık Bebek Kilosu & Boyu
Bu dönemde bebeğin akciğerleri ve üreme sistemi hızla gelişmeye devam eder. Ayrıca bebeğin boyu ve kilosunda da bir miktar artış olur. 31 haftalık gebelik bebek kilosu 1,5 ile 1,7 kg arasındadır ve boyu da 40 cm uzunluğa erişir.
31 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Bu dönemde merak edilen bir diğer soru da “31 haftalık gebelik kaç aylık olur?” şeklindedir. Son görülen adet kanamasının ilk günü gebeliğin başlangıç tarihi kabul edildiğinden gebelik, aylık olarak değil haftalık olarak hesaplanır. Bu sorunun sıklıkla sorulmasının nedeni budur. 31 haftalık gebelik, 31. haftanın ilk günü baz alındığında toplam 217 güne tekabül eder. Bu da 7 ay ve 1 hafta olarak hesaplanır.
31 Haftalık Gebelikte Doğum Olur mu?
31 haftalık doğum ile dünyaya gelen bebek, çok prematüre bebek sınıfında yer alır. 31 haftalık doğan bebek kendi başına dünyaya adapte olamaz. Bunun temel sebebi, akciğerlerinin henüz tam olarak olgunlaşmamış olmasıdır. Bu yüzden nefes almak için solunum cihazına ihtiyaç duyar ve bakımı kuvözde yapılır. 31 haftalık doğum yapanlar, bebeklerini kucaklarına alabilmek için yaklaşık 6 hafta daha beklemelidir.
31 Haftalık Bebek Görüntüsü
Kol ve bacaklarının yanı sıra başının da gövdesine daha orantılı olduğu 31. haftada bebek, ultrasonla görüntülendiğinde derin uykuda olabilir. REM olarak tanımlanan derin uyku fazına geçen bebek ışığa karşı da duyarlıdır. Yani gündüzleri daha az, geceleri daha fazla uyuyarak zaman geçirir. Bebek uyanık olduğunda baş, kol ve bacaklarının yanı sıra yüz mimiklerini de hareket ettirir. 31 haftalık bebek görüntüsü incelenirken bebeğin güldüğü, somurttuğu ya da kızgın bir yüz ifadesi takındığı görülebilir. Emme, hıçkırma ve esneme de 31. haftada sıklıkla yapılan hareketler arasındadır. Elleriyle sık sık kendisine ve çevresine dokunur, el parmaklarını emer.
31 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
Bebeğin, gelişimini sürdürdüğü bu dönemde anne adayında da bazı değişiklikler olur. Anne adayının memesinden kolostrum olarak tanımlanan ilk süt akıntısı bu dönemde gelebilir. Bu yüzden kıyafetlerin korunması için sütyenin içine emzirme pedi koyulabilir. Memelerin büyümesine bağlı olarak kişi, kendini rahatsız hissedebilir. Özellikle yaz aylarında bu durum enfeksiyon riskini artırır. Sık sık duş almak ya da pudra kullanmak enfeksiyon riskini azaltır. Çatlak oluşumu da bu haftalarda görülebileceğinden hekimin önerdiği çatlak kremleri kullanılabilir. 31 haftalık gebelik annedeki değişiklikler bunlarla sınırlı değildir. Braxton Hicks kasılmaları ilk kez bu haftalarda hissedilir. Seyrek aralıklarla oluşan kasılmalar, genellikle 30 saniye kadar sürer ve ağrı ya da rahatsızlığa yol açmaz. Bu dönemde “31 haftalık hamileyim, ara sıra kasılma hissediyorum” tarzındaki yakınmalar son derece normaldir ancak dört saat ve daha kısa aralıklarla gerçekleşen ya da bir saat içinde dört kereden fazla hissedilen kasılmalar, erken doğum belirtisi olabilir. Bu yüzden kasılmaların sıklığı dikkatle takip edilmeli ve gerektiğinde bu durum hekime bildirilmelidir.
31 Haftalık Bebek Gelişimi
Yavaş yavaş doğum kilosuna yaklaşan bebeğin beyin gelişimi bu haftada hız kazanır. Göz kapaklarını daha iyi açıp kapatabilen bebeğin göz gelişimi de tamamlanır. Ses ve ışığı algılayabilen bebek, bu dönemde aydınlıkta daha uzun süre uyanık kalır. Üreme sisteminin gelişimi de gebeliğin 31. haftasında devam eder. Kız bebeklerde klitoris daha belirgin bir hal alırken erkeklerde testisler, böbreklerin yanındaki yerlerinden er bezlerine doğru ilerler. 31 haftalık bebek gelişimi sürecinde oluşan lanugo olarak tanımlanan ve halk arasında ayva tüyü olarak bilinen ince tüyler bu haftadan itibaren dökülmeye başlar.
31 Haftalık Gebelikte Bebeğin Hareketleri
31 haftalık gebelik görüntüsü incelendiğinde bebeğin rahim içinde çok fazla alana sahip olmadığı görülebilir. Yerin daralmasına bağlı olarak 31 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması son derece normaldir. İlerleyen haftalarda bebek, doğum pozisyonu olan baş aşağı duruş şekline geçmeye başladığında bebeğin hareketleri daha da kısıtlanır. Ayrıca bu dönemde ışığa ve sese karşı duyarlı olan bebek, daha düzenli bir şekilde uyur. Bir süre hareketsiz kalan bebeğin birden hareketlenmesinin sebebi de budur. Bebeğin hareketlerinin önceki haftalara göre azalmış olması onun sağlıksız olduğu anlamına gelmez.
31 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu hafta bacak ve ayaklarda şişlikler olabileceğinden rahat ve geniş kıyafetler tercih edilmeli, dar ve rahatsız ayakkabı kullanımından uzak durulmalıdır. Yorucu işlerden kaçınılmalı ve ağır egzersizler yapılmamalıdır. Değişen ağırlık merkezine bağlı olarak bel bölgesine daha fazla yük biner. Bu yüzden oturup kalkarken ani hareketler yapmaktan kaçınılmalı, otururken bel ve kol desteklenmelidir. 31 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında bebeğin en konforlu olduğu yatış pozisyonu olan yan yatmak da bulunur. Ayrıca beslenme, hem anne hem de bebek için önemlidir. Bu dönemde sindirim sistemi problemlerini azaltmak için yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir. Besleyici değeri yüksek ve kalorisi düşük besinler tercih edilmelidir. Mevsim meyveleri ve sebzelerinin yanı sıra protein yönünden zengin besinlerin tüketilmesi de önerilir.
Henüz yorum yapılmamış