Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 39. Hafta

Gebelikte 39 hafta, bebeğin beyin gelişiminin hız kazandığı dönemdir. Doğumun her an yaşanabileceği bu hafta içinde bebek, anne karnından çıktığında dış dünyaya uyum sağlayabilmek,…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 39. Hafta
    

Gebelikte 39 hafta, bebeğin beyin gelişiminin hız kazandığı dönemdir. Doğumun her an yaşanabileceği bu hafta içinde bebek, anne karnından çıktığında dış dünyaya uyum sağlayabilmek, vücut ısısını dengeleyebilmek ve üşümemek için bolca yağ depolamaya devam eder. Yaklaşık olarak bir karpuz büyüklüğüne ulaşan bebeğin, anne karnında hareket edeceği pek fazla alan kalmadığı için hareketleri kısıtlanmış durumdadır. Bu yüzden anne adayları gebelikte 39 hafta içinde bebeğin eskisi kadar hareketli olmadığını düşünebilir. Kasları güçlenen bebeğin hareketleri nadiren hissedilse de yaptığı hareketler, anne karnının dışından görülebilecek düzeydedir. Bu dönemde anne adayı, genellikle kendisini yorgun hisseder. Aşırı duygusallaşan anne adayı, 39 haftalık gebelik kontrolüne gittiğinde bebeğinin baş aşağı duruş pozisyonu ya da farklı bir deyişle doğum pozisyonunda olduğunu görebilir. Bebeğin doğum pozisyonu almasına bağlı olarak rahatlayan mide ve akciğerler sayesinde, annenin nefes açlığı hissi ve sindirim sistemi problemleri ortadan kalkar. Ancak bebeğin kafasının, annenin pelvis kemikleri arasında bulunmasına bağlı olarak idrar torbası sıkışır. Bu da anne adayının idrara çıkma ihtiyacının sıklaşmasına yol açar. Anne adayı bazı gecelerde tuvalete gitmekten uyku uyuyamaz hale gelebilir. Bu durumda su tüketimi kesinlikle azaltılmamalı, bunun yerine günlük su tüketiminin büyük bölümü gün içine yayılmalı, yatmaya yakın saatlerde su tüketimi sınırlandırılmalıdır. 39. haftada doğum yapanlar, bebekleri dış dünyaya adapte olabilecek kadar geliştiğinden, onu rahatlıkla kucaklarına alabilir.

39 Haftalık Gebelik

Hamilelikte 39 hafta, bebeğin pembe cildinin beyazlaşmaya başladığı dönemdir. Bunun sebebi, deri katmanlarının gelişimini sürdürmesi ve bebeğin doğduktan sonra vücut ısısını kontrol altında tutabilmek için yağ depolamaya devem etmesidir. Anne karnındaki bebeğin alanının daralmasına bağlı olarak bebeğin hareketleri azalabilir. Ancak anne adayının, 39 haftalık bebek hareketlerini dikkatle takip etmesi önemlidir. Bebeğin hareketlerinde ciddi seviyede azalma ya da tamamen hareketsizlik hissedilmesi durumunda derhal doktora haber verilmelidir. 39 hafta hamilelik döneminde anne adayı, aşırı duygusaldır. Doğum endişesine bağlı olarak tuhaf ya da korkunç rüyalar görebilir. Kendisini sürekli olarak yorgun ve halsiz hissedebilir. Bebeğin pozisyonuna bağlı olarak anne adayı, pelvik bölgesinde baskı hissedebilir. Aynı şekilde bebeğin son derece aşağıda konumlanması nedeniyle, kasık ağrısı da yaygın olarak görülür. Bebek, hareket ettikçe bölgede bulunan sinirler etkilenir ve anne adayı anlık olarak elektrik çarpmış gibi hissedebilir. Doğumun yaklaştığı ve artık her an gerçekleşebileceği bu dönemde anne adayı, doğum belirtilerine dikkat etmelidir. Bu dönemde anne adayları tarafından merak edilenlerin başında, 39 haftalık gebelik doğum belirtileri yer alır.

39 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri Nelerdir?

Hareket edildiğinde azalmayan kasılma ve sancı varlığı en önemli doğum belirtilerindendir. Rahim boynunda yer alan kılcal damarların çatlamasına bağlı olarak anne adayı, iç çamaşırında lekelenme ya da kan görebilir. Ayrıca su ve nişan gelmesi de doğum belirtileri arasındadır. Bu gibi belirtilerin varlığında hekime haber verilip, hemen hastaneye gidilmelidir. Rahmin kasılmasına bağlı olarak kramp girmesi ya da sancı hissedilmesi de son derece olağandır. Bu kasılmalar, Braxton Hicks kasılmaları olarak tanımlanan yalancı kasılma olabileceği gibi, doğumun habercisi olan gerçek kasılmalar da olabilir. Bu yüzden sancıların yürüyüşle ya da pozisyon değiştirildiğinde azalıp azalmadığının kontrol edilmesi gerekir. Farklı bir deyişle yalancı sancılar hareketle birlikte azalabilir ya da tamamen geçebilirken gerçek doğum sancısı, pozisyon değişimiyle ya da hareketle azalmaz. Aksine doğum sancısı düzenlidir ve gittikçe şiddetlenir.

Gebelikte 39, haftada sümüksü akıntı gelmesi de doğumun başlamak üzere olduğunun belirtilerindendir. Halk arasında nişan gelmesi olarak da bilinen bu durum, rahim ağzında bulunan ve bebeği dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı koruyan, bir tür tıkaç vazifesi gören sümüksü yapının yumuşaması ve vajinadan çıkmaya başlamasıyla oluşur. Buna bağlı olarak 39 haftalık gebelikte akıntı görülebilir. Nişan gelmesi durumunda paniğe kapılınmamalı ve hekime haber verilmelidir. Bu dönemde merak edilen bir diğer soru da, 39 haftalık bebek kaç kilo olur? şeklindedir.

39 Haftalık Bebek Kilosu & Boyu

39 haftalık bebek kilosu, anne adaylarının bu dönemde endişelendiği bir diğer konudur. 39 haftalık gebelik bebek kilosu 3 ila 3,5 kg. kadardır. Boyu ise yaklaşık olarak 48 ila 53 cm. aralığındadır. Bebeğin kilosu ve boyunun bu değerlerde bulunmaması bebeğin az ya da çok geliştiği anlamına gelmez. Bebeğin gelişimi, haftalık kontroller sırasında hekim tarafından düzenli olarak takip edilir ve bebek gelişim skalası üzerinden değerlendirilir.

39 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Gebeliğin son dönemlerinden biri olan 39. haftada, anne adaylarının merak ettiği bir diğer soru da “39 hafta gebelik kaç aylıktır?” şeklindedir. 39. haftanın ilk günü itibariyle bebek tam olarak 273 günlüktür. Farklı bir deyişle, anne adayı 9 ay 3 günlük hamiledir. “39 hafta kaç ay?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

39 Haftalık Gebelikte Sancı Olur mu?

39 haftalık gebelikte sancı olmaması, anne adaylarının endişelenmesine yol açsa da bu korkulacak bir durum değildir. Gebeliğin 42. haftayı aşması, fetüste yolunda gitmeyen bir durum olması, bebekte gelişim geriliği gibi durumlarda doğum, suni sancıyla gerçekleştirilebilir. Suni sancı, vajinaya rahim ağzının yumuşamasını sağlayan ilaç koyulması ve rahim kasılmalarını başlatan hormonların anne adayına verilmesi gibi farklı yöntemlerle yapılabilir.

39 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

39 haftada bebek hareketleri farklılık gösterebilir. Çoğunlukla anne karnında yeterli alan olmadığı için bebeğin hareketleri azalır. Ancak bazı anne adayları, “39 haftalık gebelikte bebek çok hareketli” şeklinde ifadelerde bulunabilir. Genel olarak bebeğin, eskiye kıyasla daha az hareketli olması beklenir. Ancak bebeğin hiç hareket etmiyor olması durumunda hekime haber verilmelidir. Bebeğin çok hareketli olması durumunda ise hekim, anne adayının bu hareketliliği takip etmesini, not almasını ve belirli aralıklarla kendisine haber vermesini isteyebilir.

39 Haftalık Gebelikte Akıntı Olur mu?

Gebelik sırasında bir miktar mukus, rahim ağzını kapatarak bakterilerin rahime girişini engeller. Nişan olarak tanımlanan bu mukus yapısı bebeği, dış ortamdan gelecek bakterilere karşı korur. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte rahim ağzı yavaş yavaş açılmaya başlar. Açılmaya bağlı olarak nişan gelmesi olarak bilinen durum yaşanır. Farklı bir deyişle servikal mukus, sızıntı şeklinde ya da birden düşebilir. Bu durum bazen doğumun başladığının bir göstergesi olsa da her anne adayında görülmeyebilir. İlk kez doğum yapacak olan anne adaylarında nişan gelmesi, doğumdan günler önce olabilir. Vajinal akıntı normal kıvamından daha sulu ise, bu durum amniyotik kesenin yırtıldığının habercisi olabilir. Birkaç saat içinde doğumun başlayacağını gösteren bu durumda hekime haber verilmeli ve hastaneye gidilmelidir.

39 Haftalık Gebelikte Anne Karnının Sertleşmesi

39 haftalık gebelikte karın sertleşmesi pek çok farklı durumdan ötürü gerçekleşebilir. Braxton Hicks kasılmaları ve kabızlık, karın sertliğine yol açan etkenler arasında yer alır. 1 saat içinde dört kereden fazla kasılma olması, karın sertliğinin giderek artması, sertleşmeye bağlı olarak nefes alamama gibi şikayetlerin varlığında, bu durum hekime bildirilmelidir. Gebeliğin bu döneminde anne adayları sıklıkla “39 hafta 5 günlük hamileyim doğum ne zaman?” gibi sorular sormaya başlar. Doğumun ne zaman başlayacağı tam olarak bilinmese de, anne adayının doğum belirtilerini takip etmesi önemlidir.

39 Haftalık Hamilelikte Doğum Belirtileri Nelerdir?

Doğum belirtileri, hareketle azalmayan, düzenli ve şiddeti sürekli artan sancı, damlama ya da akma şeklinde su gelmesi ve nişan gelmesi olarak sıralanabilir. Bu gibi belirtilerin varlığında hekime haber verilmeli ve hastaneye gidilmelidir.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: