Bahceci Tup Bebek Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 27. Hafta | Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 27. Hafta

Zorlu ve bir o kadar da keyifli geçen iki trimesterin ardından 27. haftaya ulaşan anne adayları, gebeliğin 3. ve son trimesterine adım atmıştır. Bu…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 27. Hafta
    

Zorlu ve bir o kadar da keyifli geçen iki trimesterin ardından 27. haftaya ulaşan anne adayları, gebeliğin 3. ve son trimesterine adım atmıştır. Bu trimester, bebeğin dış ortama adapte olabilecek şekilde gelişimini tamamlarken anne adaylarında artan kilo ve büyüyen karın ile birlikte zorlu geçen bir süreci ifade eder. Bu süreçte bebekte boy ve kilo artışı hızlı bir şekilde devam eder. Gözler ve kulaklar doğumda ihtiyaç duyulan gelişmişlik seviyesini tamamlamaya başlar. Ayrıca akciğerdeki alveoller de küçük solunum alıştırmaları ile dış dünyada soluk alıp verebilmek için hazırlıklarını tamamlamaya başlar. İşte, 27 haftalık hamilelik döneminde hem annede hem de bebekte meydana gelen değişimler…

27 Haftalık Gebelik

Anne ve bebeğin doğuma adım adım yaklaştığı bu haftada ’27 haftalık gebelik kaç aylık olur?’ sorusu sıklıkla anne adaylarının kafasını kurcalamaktadır. Hamilelikte 27 hafta geride bırakılıyorsa annenin, gebeliğinin 7. ayının içerisinde olduğu söylenebilir. Bu da hamileliğin son 3 aylık dönemine geçildiği anlamına gelir. 3. trimester, gebeliğin en ağır ve anne açısından en zorlu geçtiği dönem olsa da doğum heyecanı ve bebek alışverişleri nedeniyle bir o kadar da heyecan vericidir. 27 haftalık doğan bebek için hayatta kalma şansı %85 civarındadır. Karaciğer, akciğerler ve immün sistem tam olarak gelişimini tamamlamamış olsa da bu oranın yüksekliği bebeğin önceki haftalara oranla oldukça gelişmiş olduğunun bir kanıtıdır. 27 hafta gebelik, anne adaylarının vitamin ve mineral gereksinimlerinin önceki haftalara oranla bir miktar artmış olduğu bir hafta olduğundan anne adaylarının taze sebze ve meyveleri bol miktarda içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı uygulamaya özen göstermesi gerekmektedir.

27 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

’27 haftalık gebelikte bebek kaç kilo olmalıdır?’ sorusu, bu haftadaki anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Hamilelikte 27 haftanın geride bırakıldığı bu dönemde 27 haftalık gebelik bebek kilosu ortalama 900 gram, boy uzunluğu ise 37 cm. civarındadır. Hekimler, rutin muayeneler sırasında boy ve kilonun yanı sıra baş çevresi gibi farklı ölçümler de yaparak bebeğin büyüme ve gelişimini kontrol edebilir. Aynı zamanda bu haftada yapılacak ultrason görüntülemelerinde bebeğin boyutları ve annenin anatomik yapısı incelenerek doğumun ne şekilde gerçekleştirilebileceği konusunda da hekim tarafından yorumlamalar yapılabilir. Aynı gebelik haftasında da olsa tüm bebeklerin boy ve kiloları birbirinden farklı olacağından anne adaylarının verilen ortalama boy ve kilo seviyeleri üzerinden bebeklerinin sağlığını değerlendirmemesi, kafasındaki soru işaretleri konusunda yalnızca hekimlere danışması gerekmektedir. Gebelik sürecinde sürekli olarak uygulanan rutin muayeneler sırasında bebeğin büyüme ve gelişimi ile annenin sağlığı konularında herhangi bir sorunun varlığı halinde hekimler gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır.

27 Haftalık Bebek Görüntüsü

27 haftalık hamile olan anne adayları, bebeklerinin bu haftada nasıl göründüğünü sıklıkla merak etmektedir. Hem bebeği ultrasonda görebilmek, hem de büyüme ve gelişme durumu hakkında bilgi almak için anne adayları bu haftada bir ultrason muayenesinden geçebilirler. Bebeğin anne karnındaki pozisyonunun uygun olması halinde hekim tarafından yapılacak muayene sırasında boy, kilo, baş çevresi gibi ölçümler yapılarak anne adayı bilgilendirilir. Bu muayene sırasında aynı zamanda bebeğin içerisinde bulunduğu amniyotik sıvının yeterli miktarda olup olmadığı ve annenin sağlık durumu hakkında da değerlendirmeler yapılabilir. İsteği halinde anne adayına 27 haftalık bebek ultrason görüntüsünün bir çıktısı da verilebilmektedir.

27 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Gebelikte 27 hafta ile birlikte bebek, rahim ve plasenta hızla büyümeye devam ettiğinden anne karnı da büyür. Karnın büyümesi ve bebeğin yaptığı baskılar nedeniyle annede mide yanması ve reflü, bel ve kasık ağrıları, uyku düzeni bozukluğu ve ödem gibi sorunlar sıklıkla görülür. Özellikle bebeğin mideye yaptığı baskı nedeniyle ortaya çıkan reflü şikayetinin azaltılabilmesi için anne adayları az ve sık beslenmeli, asitli besinler ve kahve tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Progesteron hormonunun da etkisiyle annede akciğer kapasitesi genişlediğinden hızlı nefes alıp verme ve nefes darlığı hissiyatları oluşabilir. Bu durum normaldir ve doğuma hazırlanabilmek adına nefes egzersizleri yapılabilir. Ayrıca sindirim faaliyetleri de yavaşladığından kabızlık sorununun önlenebilmesi adına bol sıvı alınmalı, posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kuru baklagil, sağlıklı kuru yemişler ve yoğurt, kefir gibi probiyotiklerin tüketimine özen gösterilmelidir. Anne adaylarında bu dönemde vajinal akıntıların olması normaldir. Akıntı miktarı aşırı olmadığı, kötü koku ve renge sahip olmadığı müddetçe bir sorun teşkil etmez.

27 Haftlaık Gebelikte Anne Kilosu Kaç Olmalı?

27 haftalık gebelik anne kilosu için yaklaşık 500 gramlık bir artışı gerektirir. Gebelik öncesi kilosu normal aralıklarda olan bireylerde tüm gebelik dönemi boyunca 10-14 kg aralığında bir kilo alımı hedeflenir. Aylık 1,5-2 kg olarak da ifade edilebilecek bu kilo artışı ilk trimesterde bundan daha az, üçüncü trimesterde ise daha fazla olabilir. Kilo alımının bu aralıkta tutulabilmesi için anne adayının sağlıklı ve dengeli beslenmesi; lif içeriği yüksek olan, probiyotik ögeler içeren taze sebze ve meyveler ve balık gibi besin türlerini bol miktarda barındıran bir beslenme programı uygulaması gerekmektedir. Nasıl beslenmesi gerektiği konusunda tereddütler yaşayan anne adayları bu süreçte bir diyetisyenden yardım alabilir. Kilo kontrolünün sağlanabilmesi, vücudun doğuma ve doğum sonrası sürece hazırlanması ve gebeliğe bağlı oluşan ağrı, ödem gibi sorunların azaltılabilmesi açısından düzenli egzersiz yapmak da çok önemlidir. Yüzme ve hafif tempolu yürüyüşlerin yanı sıra hekiminizin önereceği bazı egzersiz türlerini günlük olarak uygulamanız ideal kilo artışını elde etmenizi ve üçüncü trimesterde yoğun şekilde görülen gebeliğe bağlı şikayetlerinizi büyük oranda önlemenizi sağlayacaktır.

27 Haftalık Bebek Gelişimi

27. hafta ile birlikte gebeliğin son 3 aylık dönemine geçildiğinden bebekte kas gücü ve kontrolünün gelişimine bağlı olarak yumruk ve tekmeler daha güçlü hale gelebilir. İşitme duyusunun oldukça güçlenmiş olmasından dolayı bebek dışarıdan gelen sesleri çok net olmasa da duyabilir, anne ve babasının sesini ayırt edebilir. Bu nedenle onunla konuşabilir, şarkılar söyleyebilir veya müzik dinletebilirsiniz. Bu hafta ile birlikte bebeğin yüzünün karakteristik görünümü oturmaya başlamış; akciğerleri, karaciğeri ve immün (bağışıklık) sistemi büyük ölçüde gelişim göstermiştir.

27 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

27. hafta ile birlikte bebeğin büyümesine bağlı olarak anne karnında hareket edebileceği alan kısıtlanır. Bu nedenle anne adayları sürekli olarak bebeğin hareketini hissetmeyebilir. Bu durumda endişeye kapılmak yersizdir. Bebek genellikle günün belirli saatlerinde uyurken bazı saatlerde daha aktif olur. Bu durum bebeğin anne karnındaki yaşamının bir düzen içerisine girdiğini gösterir. Aktif olduğu saatlerde bebeğin uzuvlarının ve hareket kabiliyetinin gelişmişliğinden kaynaklı olarak tekme, yumruk gibi hareketler anne tarafından hissedilebilir. Aynı zamanda bebeğin hareketleri ultrason görüntülemesi esnasında da kolaylıkla görülebilir. Burada görülen hareketler ikinci trimestere oranla çok daha kararlı ve nettir.

Eğer siz de hamileliğinizde 27. haftaya ulaştıysanız bu haftada bir kontrol muayenesinden geçmek, bebeğinizi ultrasonda görmek ve gelişimi hakkında bilgi almak için muayene randevusu alabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: