Kan Uyuşmazlığı Testi (İndirekt Coombs) Nedir? - Bahçeci

Kan Uyuşmazlığı Testi (İndirekt Coombs) Nedir?

Kan Uyuşmazlığı Testi (İndirekt Coombs) Nedir?
03.03.2020 56

Kan, kaynağı insan olan ve her insanda kendine özgü özellikleri barındıran yaşamsal bir sıvıdır. İnsanların tümünde belirli miktarlarda bulunan kanın yapısı insanların sağlık durumu hakkında pek çok fikir verir.

Kaynağı insan olduğu için acil durumlarda yalnızca başka bir insandan alınan kan ihtiyaç sahibine verilebilir.

Ancak her kanın kendine özgü birtakım özellikleri olduğundan herkes arasında kan transferi gerçekleştirilemez. Kan transferinin gerçekleştirilebilmesi için bireylerin kan grubuna bakılır.

Kan grubu uygun olan insanlar arasında ihtiyaç halinde kan transferi, kan bağışı yapılabilir. Kan grupları A, B ve 0 olarak ayrılır, pozitif veya negatif olarak da bir RH faktörüne sahiptir.

AB-0 ve RH uyuşmazlığı, anne ile yeni doğacak bebeğin kan gurubunun farklı olması durumunda ortaya çıkar. Böyle durumlarda tüm hamilelik boyunca ve doğumda bebeğin yaşam riski var demektir. Peki kan uyuşmazlığı nedir?

Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Hamilelik süresince annenin kanı ile bebeğin kanının birbirine karışması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Özellikle doğum esnasında bebekten gelen kan annenin kanına karışabilir.

Bu şekilde anne ve bebeğin kanı karıştığında; annenin kanının RH negatif olması, bebeğin kanının ise RH pozitif olması durumunda annenin vücudu bebeğin vücuduna yabancı bir madde olarak tepki verir. Bu nedenle annenin vücudu bebeğin RH pozitif kanına karşı antikorlar yani proteinler oluşturur.

İlk hamilelikte uyuşmazlık olması halinde antikorlar oluşup bebeğin vücuduna etki etmeden doğum gerçekleştir. Ancak oluşan bu antikorlar anne vücudunda kalacaktır.

Bu nedenle ikinci veya sonraki doğumlarda sorunlara neden olma olasılığı ilk doğuma göre oldukça yüksektir. Anne vücudunda oluşan antikorlar plasentaya geçebilir ve bebeğin kırmızı kan hücrelerine saldırabilir. Bu da bebekte hemolitik anemiye yol açabilmektedir.

Bu anemi halinde bebeğin vücudu yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretemeden daha fazla kan hücresi yok olur. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen transferini sağlar.

Yeteri kadar kırmızı kan hücresi olmaması halinde ise bebek oksijensiz kalacak ve bu ciddi sorunlara yol açacaktır. İleri düzey hemolitik anemi bebeğin ölümüne yol açabilir. Kan uyuşmazlığı bu şekilde ölümcül etkilere sahip olabileceğinden, hamilelik durumlarında birçok test yapılmaktadır.

İndirekt Coombs Testi (ICT) Nedir? Neden Yapılır?

İndirekt coombs testi nedir sorusuna yanıt vermekle başlamak gerekirse ICT, kan uyuşmazlığı testi olarak bilinir. Anne veya babanın kan uyuşmazlığı olması durumunda, gebe olan anneden kan alınarak kan uyumu testi yapılır. Diğer rutin kan testleri gibi annenin kolundan bir miktar kan alınarak ICT testi yapılır.

Bu testin amacı çiftler arasındaki kan uyuşmazlığını saptamak değil, hamile anne ile bebek arasında herhangi bir kan etkileşimi durumu olup olmadığını saptamaktır.

Bu test çiftler arasındaki uyuşmazlığı tespit etmek için değildir; annenin kan gurubunun RH negatif, babanın kan grubunun ise RH pozitif olması durumunda zaten bir uyuşmazlık söz konusudur.

Bunun için ayrıca bir test yapılmasına gerek yoktur. Anne baba arasında uyumsuzluk olması durumunda gebeliğin başlangıcında ICT testi yapılır. İndirekt coombs testi negatif çıkanlar tekrardan ayda bir teste tabi tutulurlar.

Bu testin sonuçlarına göre anne sürekli kontrol altında tutulur ve sağlık bir doğum gerçekleştirilmesi amaçlanır. İndirekt coombs testi pozitif çıkanlar ise hekim tarafından önerilecek tedavi planı doğrultusunda tedavi ve takip altına alınmalıdır.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Kan Uyuşmazlığı Testi Sonuçları

Kan uyuşmazlığı sonuçları hayati önem taşır. İndirekt coombs testinin negatif olması annenin kanında bebeğin kanına karşı herhangi bir antikorun üretilmediği anlamına gelir.

Böylece istenilen bir durum ortaya çıkmış olur. Bebek ile anne arasında kan uyuşmazlığı olsa da anne kanında antikor olmaması, bebeğin kanının annenin kanına karışmamış ve herhangi bir etkileşim meydana gelmemiş olduğu anlamına gelir.

Her ne kadar ICT testi negatif de çıksa, doğuma kadar anneye RH uyuşmazlığı, yani kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.

İndirekt coombs testi pozitif çıkanlar risk grubundadırlar. Testin pozitif olması annenin kanında bebeğin kanına karşı antikor bulunduğu anlamına gelir.

Hamilelikte bu kesinlikle istenen bir durum değildir. İndirekt coombs testi pozitif ise annenin kanı bebeğin kanına karışırsa, bebeğin kırmızı kan hücrelerini yabancı bir madde olarak görecek demektir.

Bu durumda annenin antikorları bebeğin kanının yapısını bozar ve bebeğin oksijensiz kalmasına neden olur. Bu sorun hayati riskler taşıdığı için gerekli tedaviler bir an önce yapılmalıdır. Aksi halde anemi, sarılık, kalp yetmezliği ve beyin hasarı ortaya çıkabilir.

Kan Uyuşmazlığı Testi Aç Karnına mı Yapılır?

Tıpta neredeyse bütün kan testleri, kanın saf halini görebilmek amacıyla aç karnına yapılır. Kan uyuşmazlığı testi aç karnına mı yapılır sorusunun cevabı ise bunlardan farklıdır.

Kan uyuşmazlığı sonuçları yalnızca annenin kanında bulunan antikorları değerlendirmek açısından önemlidir. Bu durumun açlık veya toklukla alakası yoktur.

Ayrıca ICT kan uyuşmazlık testi yaptırmaya gelmeden önce anne adayının herhangi bir hazırlık yapmasına da gerek yoktur. Diğer kan testlerinde olduğu gibi koldaki herhangi bir damardan belirli bir miktarda kan alınması yeterlidir.

Bazı anne adaylarında kan verme halinde tansiyon düşmesi gibi durumlarla karşılaşılabildiğinden, bu bireylerin tok gelmesi daha faydalıdır.

Ayrıca evlilikte kan uyumu testi yaptıracak çiftlerin de kan vermeye aç gelmesine gerek yoktur. Yine aynı şekilde koldan, uygun bir damardan kan alınarak gerekli testler yapılır.

Daha önce çiftler kan grubunu bilse dahi eşler arasında kan uyuşmazlığı testi mutlaka yapılır. Bu test yapılarak çiftler gelecekte oluşabilecek konular hakkında bilgilendirilirler.

İndirekt Coombs Testi (ICT) Fiyatı

İndirekt coombs testi fiyatı bütün çiftlerin kafasında bir soru işareti oluşturur. ICT testi sonucu negatif çıkanlar gebeliğin yirminci haftasından itibaren ayda bir kere test yaptırmak durumundadırlar. Test sonuçlarına göre 28. haftadan itibaren RH immünglobulin, yani kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir.

Bu testler anne adayının her zaman sağlık kontrolüne gittiği sağlık kuruluşunda yapılabilir. Aile kurumu ülkemizde önemli olduğundan aile hekimliklerinde, toplum sağlığı merkezlerinde, hastanelerde bu testler ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Ancak bazı özel hastaneler fiyat politikaları gereğince ücret talep edebilirler.

Anne adayının ICT testi yaptırdığı yerde, anne adayı ile ilgilenen sağlık ekibi gerekli yönlendirmeyi yaparak sağlıklı bir doğum gerçekleşebilmesi için her şeyi yapacaktır.

Kan Uyuşmazlığı Tedavisi

Kan uyuşmazlığının en önemli tedavisi anne adayına önerilen Rh immünglobulin adı verilen ilaçtır. Hemolitik anemisi olan bir bebeğin durumuna göre tedavi yolu izlenir. Tedavinin amacı bebeğin sağlıklı olmasını sağlamak ve annenin başarılı bir doğum yapmasını gerçekleştirebilmektir.

Ayrıca annenin sonraki doğumlarında oluşabilecek uyumsuzlukların da önüne geçilmesi hedeflenir. Anne ile bebeğin kanının birbirine karışması halinde bazı durumlarda herhangi bir tedavi uygulanmadan beklenebilir.

Bebeğin vücudu zamanla kendisini iyileştirecektir. Tedaviye ihtiyaç duyulması halinde ise bebeğe eritroprotein veya demir takviyesi yapılabilir. Bu ilaçların bebeğe verilmesinin temel amacı bebeğin vücudunun kırmızı kan hücresi üretmesini sağlamaktır.

Hemolitik anemi ileri düzey ise ve bebekte ileri düzey sarılık oluşmuş ise bebeğin göbek kordonundan kan nakli yapılması gerekir. Anemi durumunun şiddetine göre kadın doğum uzmanı erken doğum isteyebilir.

Erken doğum yaptırmanın amacı tedaviye bir an önce başlamaktır. Ayrıca yeni doğan bebeklerin kanlarındaki bilirubin miktarını azaltmak için özel ışıklar kullanılabilir. Bilirubin seviyesini azaltmak önemlidir çünkü gereğinden fazla artması bebeğin beynine zarar verebilir.

Eğer sizin de eşinizle aranızda kan uyuşmazlığı var ise ve gebeyseniz, kan uyuşmazlığı nedir sorusuna yanıt arıyorsanız, en yakın kadın doğum uzmanından muayene randevusu almanızda fayda vardır.

Randevu talepleriniz ve gebelik sürecinize ilişkin aklınıza takılan soruların yanıtlarını almak için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin


56 thoughts on “Kan Uyuşmazlığı Testi (İndirekt Coombs) Nedir?

1 2 3 5
  1. Merhaba,
    Hamileliğimin 5-7 haftası sürekli kanamalı bir akıntıyla geçti. Kanamamın onuncu gününde doktora gidip iğnemi olabildim. 7 haftam da anti coombus testim pozitif 1/16 cıktı. 11. Haftada testi yenilediler ama kan tüpünü yanlış laboratuara göndermişler. 12. Haftamdayım tekrar gidip kan vereceğim. Test için geç kalındı mı ve yine düşmemiş cıkarsa bebeğim tehlikede mi demek?
    Cevabınız için şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba,

      Testi yaptırabilirsiniz. Sonuca göre doktorunuz gereken tedaviyi düzenleyecektir, endişe etmeyin. Güzel bir hamilelik süreci geçirmenizi dileriz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  2. Merabalar benim indirekt coombs testi yapıldı 28 haftamda negatif çıkmış fakat gittigim hastane pandemi hastanesi olmuş o yuzden gidemiyorum başka hastaneden randevu aldım 2 hafta sonraya sizce problem olurmu o kadar beklersem 32 haftamda olucam randevuya gittigimde

    1. Merhaba,

      Kendi doktorunuzla irtibata geçerek onun yönlendirmesiyle planlama yapmanız daha doğru olacaktır. Test negatif çıktığı sürece kanama olmaması durumunda doktor onayıyla kan uyuşmazlığı iğnesi ertelenebilir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  3. Hocam merhaba, ben 2 hafta önce 1 aylık gebe iken kürtaj oldum.Kan uyuşmazlığı var fakat iğne yapılmadı ne yapmam gerekiyor?

    1. Merhaba,

      Diğer gebeliklerinizde doktorunuza mutlaka söylemelisiniz. Gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  4. Merhaba hocam. Merhaba ilk gebelikte kan uyuşmazlık iğnesi oldum doğum sonrası da oldum. 2. Gebeliğim suan İndirect comb testim NEGATIF Cıktı. İğneye gerek var mı.

    1. Merhaba,

      Doktorunuz bu konuda sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  5. İyi günler hocam benim 2.gebeliğim şuan birinci gebeliğimde indirekt coombs testim negatif çıkmıştı ve bir işlem uygulanmadı doktorumda 28. Haftada iğneye gerek yok demişti ama 2. Gebeliğinde 28. Haftada vurulman gerekiyor demişti.
    1. Doğumumda 72 saat içerisinde iğne vuruldum. Benim şuan 28. Haftada vurulmam gerekiyor mu iğne yoksa yine test sonuçlarına göre mi karar veriliyor.

    1. Merhaba,

      28. haftada tekrar vurulmalısınız.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      1. Merhabalar ilk gebeliğim dış gebelikti. 2. Hamileliğin 28+1 haftadayiz kan uyuşmazlığı testim negatif çıktı iğne yaptırmam gerekiyor mu

        1. Merhaba,

          Sizi takip eden doktorunuza danışmanızı öneririz.

          Saygılarımızla,
          Bahçeci Ailesi

  6. Hocam ben 1 aylık gebeliğimi 1 hafta önce sonlandırmak durumunda kaldım. Eşimle aramda kan uyuşmazlığı var. Kürtaj sonrası iğne yapıldı. Şu an İndirekt coombs testi yaptırsam net bir sonuç alabilir miyim ?

    1. Merhaba,

      Öncelikle çok geçmiş olsun. Doktorunuz önermediği sürece test yaptırmanıza gerek yok. Doktorunuz sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  7. Merhaba 27+3de rh uyusmazligi ignemi vuruldum.32. haftamda indirek coombs testim pozitif geldi daha detayli kan aldilar sorun olurmu

    1. Merhaba,

      Test sonucunda yönlendirme yapacaklardır. Şuan yorum yapmamız doğru olmaz. Dileriz sağlıkla kucağınıza alırsınız.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  8. Merhaba hocam, İndirekt coombs testim pozitif çıktı. Doktorum bebek etkilenmiş olabilir diye iğneyi yaptırmadı tekrar test istedi. Bu ne demek. Nasıl bir etkilenme olabilir. Korkulacak bir şeyhidir.

    1. Merhaba,

      Kan uyuşmazlığı olmuş olabilir. Doktorunuz test sonucuna göre sizi yönlendirecektir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  9. Merhaba hocam indirekt coombs testim negatif çıktı. Doktorum negatif çıktığı için herhangi bir uyuşmazlık iğnesi yaptırmadı. Doğumdan sonra AB-0 uyuşmazlığımız çıktı (ben 0 negatif(anne), eşim (baba) A pozitif, bebeğimiz ise Tam kesin olmamakla birlikte A ile uyumlu negatif çıktı. 6. Aydan itibaren bir daha bakılacak. Bu durum uyuşmazlık iğnesi olmamamla alakalı mı onu merak ediyorum. Lütfen cevaplar mısınız?

    1. Merhaba,

      Test negatif çıktığı için doktor iğne yaptırmamıştır. Bu sebeple birebir olarak iğne olmadığınız için denilmesi mümkün değildir. Dileriz takipler sonucu herhangi bir sorun çıkmaz. Geçmiş olsun.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  10. Merhaba hocam gebelik düşünüyorum indirekt coombs testi yapildi pozitif cikti ve arastirmaya gondrildi ne anlama geliyor yardımcı olurmusunuz.

    1. Merhaba,

      Kan uyuşmazlığınız pozitif çıkmış, gebelikte sorun olmaması adına doktorunuz gerekli planlamaları yapacaktır. Endişe etmeyin.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      1. Hayırli aksamlar hocam benim kan grubum b rh(-) esim 0 rh(+) kan uyusmazligi war 30 haftalik hamileyim 1.gebeligim kimyasal gebelik olmustu indirekt coombs sonucu 1 ay once negatif cikmisti ama 2 gundur kan veriyorum sonuclar pozitif cikiyo ne yapacagimizi sasirmis durumdayız yardımci olur musunuz ?

        1. Merhaba,

          Sizi takip eden doktorunuza danışmanızı öneririz.

          Saygılarımızla,
          Bahçeci Ailesi

1 2 3 5

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Kan Uyuşmazlığı Testi (İndirekt Coombs) Nedir?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Kan Uyuşmazlığı Testi (İndirekt Coombs) Nedir?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.