Bahceci Tup Bebek Kadındaki En Önemli Kısırlık Sebepleri | Bahçeci Sağlık Grubu

Kadındaki En Önemli Kısırlık Sebepleri

Kadında yumurtlama bozuklukları, tıkalı veya hasar gören tüpler, rahim ağzına ait birtakım problemler ve çikolata kistleri anne olmayı engeller. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık…

Kadındaki En Önemli Kısırlık Sebepleri
    

Kadında yumurtlama bozuklukları, tıkalı veya hasar gören tüpler, rahim ağzına ait birtakım problemler ve çikolata kistleri anne olmayı engeller.

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında kadınla ilgili sorunlar görülüyor. Yumurtanın kalitesiz ve az olması, tüplerdeki tıkanıklık, endometriozis (çikolata kistleri) ve rahim bozukluğu gibi sorunlar kadın kısırlığının en önemli nedenleridir.

Tüpleri Tıkalı Kadının Anne Olma İhtimali Nedir?

Dış gebelik; embriyonun rahim dışında gelişmesi anlamına gelir. Dış gebelik geçirmiş bir kadının tekrar dış gebelik yaşama şansı yüzde 10’dur.

Kadının çocuk sahibi olamaması nedenleri arasında tüplerle ilgili sorunlar ise ilk sıradadır. Kısırlık nedeniyle çiftlerde yapılan muayene, ultrason ve sperm tahlili normal sonuç vermişse mutlaka bir rahim filmi çekilerek kanalların durumu değerlendirilmelidir.

Tüp Bebek Şansınız Var!

Özellikle birden fazla kürtaj, sezaryen veya patlamış apandisit gibi karın içi ameliyat geçirmiş kadınlarda tüplerde sorun ihtimali yüksektir.

Rahim filmi sonucunda tüplerden bir veya ikisinde tıkanıklık tespit edilmişse bir sonraki aşama laparoskopi denilen bir ameliyattır. Laparoskopi göbekten ışıklı bir aletle girilerek tüplerin açık olup olmadığını eğer varsa karın içi yapışıklıklara ve anormalliklere müdahaleyi mümkün kılan bir yöntemdir.

Eğer tüplerden biri açık diğeri kapalı ise aşılama tedavisi denenebilir. İhtimal düşük olsa da kendiliğinden gebelik şansı da mevcuttur. Ancak yaşın ileri olduğu durumlarda tüp bebek tedavisi önerilir.

Rahim filminde tıkanıklıkla beraber tüplerin içinde sıvı birikimi gözlenip bu yapılar ultrasonla da izlenebilir hale geldiği durumlarda da tüp bebek işlemi uygulanmalıdır. Ancak tedaviye geçmeden önce tüplerin bu hasarlı yani içi sıvı dolu bölümleri laparoskopiyle çıkarılmalıdır.

Rahimdeki Şekil Bozukluğu Gebeliğe Engel Olur mu?

Kadınların yüzde 5’inde doğuştan rahim şekil bozukluğuna rastlanmaktadır. Rahim gelişimi sırasında birleşmesi gereken 2 rahim boşluğu gelişimin farklı aşamalarında bozularak tam ya da kısmen birleşmeyebilir ya da tek taraftaki rahim gelişimine devam ederken diğer taraf gelişmeyebilir.

Doğuştan ya da sonradan oluşan bu tür rahim bozuklukları gebe kalamama, düşük veya erken doğuma sebebiyet verir. Muayene, ultrasonografi, rahim filmi (HSG) ve laparoskopi sonrasında tam konabilir.

Bu gibi durumlarda yapılması gereken gebeliğin gelişebileceği yeterlilikte bir rahim boşluğu oluşturabilmek için histeroskopi ve gerekirse laparoskopi yapılmasıdır. Tansiyon sorunu ise mutlaka takip edilmelidir. Çünkü bazı tansiyon ilaçlarının hamilelikte kullanımı bebek üzerinde ciddi hasarlara yol açabilir.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: