
Yumurtlama olup olmadığı nasıl anlaşılır?
İnfertilite Tedavileri Nelerdir?
Kadın İnfertilitesinde Yumurtlama Sorununun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yumurtalama problemleri, kadın infertilitesinin en sık rastlanan sebebi ve aynı zamanda da doğru bir tedavi ile başarı şansının en yüksek olduğu gruptur. Yazımızda yumurtlama problemleri ve yumurtlama tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevabını bulabilirsiniz.
Kadın İnfertilitesi Nedir?
Kadın infertilitesi; kadın yaşı, genetik kromozal bozukluklar, rahim içi sorunları veya yumurtalama problemlerinden kaynaklı oluşan kısırlığa verilen isimdir.
Genellikle kadınlar adet düzensizliği veya adet olamama şikayeti ile merkezimize başvururlar. Bazı kadınlarda ise vücut tüylenmesinde artış, akne, göğüslerden süt gelmesi şikayetleri olabilir.
Düzenli, yani yaklaşık 28 günlük döngülerle adet gören bir kadının yumurtlaması da büyük olasılıkla düzenlidir fakat nadiren de olsa yumurtlama problemi mevcut olabilir.
Yumurtalık rezervinin çok azalmış olması, radyoterapi ya da kemoterapi sonrası yumurtalık hasarı, polikistik yumurtalıklar, prolaktin hormonu yüksekliği, ağır psikolojik stres, kısa süre içinde fazla kilo kaybı ya da alımı, tiroid bezi ya da böbreküstü bezi fonksiyon bozuklukları yumurtlama problemlerine yol açabilir.
Yumurtlama Problemleri Nelerdir?
Yumurtlama problemleri, genetik kaynaklı, stres, beslenme düzensizliklerine bağlı gelişebilir. Yumurtlama problemlerinin en sık görülen nedenlerinden birisi polikistik over hastalığıdır. Her yumurtlama problemi polikistik over sendromuna bağlı olmamaktadır.
Polikistik over hastalarında genellikle yumurtlama düzensizdir. Adetler seyrektir, aşırı kıllanma ve kilo alma, insülin direnci oluşması belirtileri vardır.
Hiç yumurtlama olmayan hastalarda ise genellikle beyinde hipofiz bezi ile ilgili problemler, prolaktin hormonu yüksekliği, erken menopoz, genetik kromozomal bozukluklar görülür.
Yumurtlama problemi olan hastalar, adet düzensizliği yaşayabilir, hiç adet görmeyebilir, vücudu yeterince östrojen ve progestron salgılamadığı için immunolojik rahatsızlıklar oluşabilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı takibinde tedavi olmaları önem arz etmektedir.
Yumurtlama olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Yumurtlama olup olmadığını tespit etmede en güvenilir yol ultrason ile yumurta takibi yapmak ve yumurtanın ‘çatladığını’ görmektir. Fakat sorunu olmayan kadınlarda da zaman zaman yumurtlama olmaması söz konusudur ve bu sebeple tek bir takip ile yumurtlama probleminin adını koymak doğru değildir.
Ayrıca istenecek TSH hormonu, PRL (prolaktin) hormonu, serum androjen düzeyleri (serbest testosteron, LH, DHEAS….), FSH hormonu tanı koymada yardımcı olabilir.
İnfertilite Tedavileri Nelerdir?
Kadın infertilitesini değerlendirme ilk görüşme ile başlar. İlk görüşmede bazı noktaların araştırılması yol göstericidir; adet düzensizliği, tüylenme artışı, obezite, geçirilen karın içi veya pelvik operasyonlar, daha önce kemoterapi veya radyoterapi tedavisi alınması, adet sırasında veya ilişki esnasında ağrı olup olmadığı, daha önce spiral (RIA) ile korunma, geçmişteki doğum ya da kürtajlar, memelerden süt gelmesi, sigara içimi, tiroid hormonu ile ilgili bozukluklar ve guatr hastalığı sorgulanır.
Sonrasında yapılan jinekolojik muayene ile vajina ve rahim ağzı olan serviks enfeksiyon ve yara (erozyon) yönünden incelenir.
Gerekli ise akıntı örnekleri ve mutlaka smear testi alınmalıdır. Yine muayene sırasında tespit edilen kasıklardaki hassasiyet bir enfeksiyon belirtisi olabilir ve muhtemel bir kitle de muayene sırasında tespit edilebilir. Sonrasında ultrason ile rahim, endometrium ve yumurtalıklar incelenerek istenecek tetkikler kararlaştırılır.
İnfertilite tedavileri kişiye özel planlanır. Tedavi, tanıya ve hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Yumurtlama problemi yaşayan kadınlarda genel hatlarıyla aşağıdaki tedaviler uygulanır.
Kadın İnfertilitesinde Yumurtlama Sorununun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yumurta kalitesi düşük olan, infertilite tedavisi gören özellikle kadın kaynaklı infertilite sebebi olan hasta grubunda femara gibi ilaçlar kullanılırken, yumurtlama fonksiyon bozukluğuyla ilgili polikistik over sendromlu hastaların tedavisinde, tedavi seçenekleri daha fazladır. Öncelikli olarak hastaların fazla kilosu mevcutsa kilo vermesi önerilir.
Kilo verdikten sonra bir grup hastada düzenli adet görme geri gelir ve kendiliğinden gebe kalabilirler. Eğer kilo vermeye rağmen gebe kalamazsa hastalar ağız yoluyla kullanılan hap tedavisiyle yumurtla sağlanır. Bu tedaviyle hastaların %30-40’ında yumurtlama elde edilir ve yaklaşık %15-20’si gebe kalır.
Bu tedaviye yanıt alınmadığı takdirde cerrahi tedavi söz konusu olur. Laparoskopik yöntemle yumurtalıklar üzerine yapılan ufak tefek hasarlar bu hastalarda yumurtlama fonksiyonunun geri dönmesini sağlayabilir.
Bu işleme laparoskopik overyen drilling denmektedir. Bununla da tedavi başarısı elde edilemezse günlük iğne tedavisiyle yumurtlama sağlanır. Eğer bununla da başarı elde edilemezse hasta tüp bebek programına alınır.
Yumurtlama İlaçları Nelerdir ve Nasıl Kullanılmalıdır?
Yumurtlama uyarıcı ilaçlar hormonal içerikli olup tablet formda olanlar (clomiphene, tamoxifen, bromocriptine, Letrozole) ve iğne formunda olanlar (HMG veya FSH) mevcuttur.
Clomiphene (Klomifen) Nedir?
Clomiphene (Klomifen) en eski fertilite ilacıdır ve 1960’lardan beri kullanılmaktadır. Clomiphene vücutta estrojen hormonu yokmuş gibi bir durum oluşturarak bunu telafi etmek amacıyla FSH ve LH hormonlarının fazla salınımına sebep olur ve böylelikle folikül dediğimiz yumurta içeren kesecikler gelişmeye başlar. Clomiphene ile ovulasyon uyarılmasında adetin 2-5. günlerinde günde 1 tablet (50 mg) ile başlanarak 5 gün boyunca devam edilmesi önerilir.
Folikül gelişiminin olmadığı durumlarda doz günde 3 tablete kadar arttırılabilir. Foliküler gelişim sonrası ovulasyon (yumurtlama) olduğu ultrason ile takip edilebileceği gibi adetin 21-23. günlerinde kan progesteron düzeyi de bilgi verebilir.
Genellikle folikül gelişimi olursa ilacın son tabletinden bir hafta sonra ovulasyon gerçekleşmektedir. Bu sebeple ilacın son tabletinden 5 gün sonra başlanarak bir hafta süreyle günaşırı ilişkide bulunulması önerilmektedir.
Clomiphene tedavisi ile ovulasyon %80 oranında gerçekleşmekte iken gebelik oranı 6 ayın sonunda %30-50 civarındadır. İkiz gebelik oranı %10’dur.
Bu ilacın yan etkilerine gelirsek, sık gözlenmemekle beraber sıcak basmaları, bulantı, baş ağrısı, karın ağrısı olarak sayılabilir. Clomiphene ilacının toplamda 12 aydan fazla kullanılması muhtemel over kanseri gelişim riski nedeniyle önerilmemektedir. Eğer 4 aylık clomiphene tedavisine rağmen ovulasyon elde edilememiş ise ilaca devam edilmemelidir.
Tamoxifen Nedir?
Tamoxifen, clomiphene ilacına benzer mekanizma ile çalışır. Kullanımı aynı şekildedir. Clomiphene kullanırken bazen ultrasonda gözlenen endometrial kalınlığın yeterli olmaması durumu Tamoxifen ile gözlenmemektedir. Son zamanlarda Tamoxifen ilacının Clomiphene ile aynı ve hatta üstün olduğu yönünde fikirler ağırlık kazanmıştır.
Letrozole, yumurtalıklarda estrojen üretimini bloke eder ve bunu telafi amacıyla beyin hipofiz bezinden folikül gelişimini uyarıcı hormonların fazla salınımına neden olur. Böylelikle yumurtalıklarda folikül gelişimi başlar. Letrozole kullanımına genellikle adetin 3. günü başlanır ve 5 gün süreyle günde bir (2,5 mg) ya da iki tablet alınır. Clomiphene tedavisi ile folikül gelişimi ya da yumurtlaması olmamış kadınların önemli bir kısmında Letrozole ile yanıt alınabilmektedir.
HMG Nedir?
HMG (human menopausal gonadotropin), hem FSH hem de LH hormonlarını içeren iğne formunda bir fertilite ilacıdır. HMG, menopozdaki kadınların idrarından elde edilmektedir.
Clomiphene/Letrozole tedavisinin başarısız olduğu ya da kendi FSH ve LH hormonları üretilmeyen kadınlarda kullanılmaktadır. Pahalı ve takip gerektiren ilaçlardır.
Doz kişiden kişiye ve hatta aynı kişide bir aydan diğerine değişiklik gösterebilmektedir. Günlük enjeksiyonların yapıldığı 8-10 günlük takiplerde ultrason kontrolü önerilir çünkü fazla sayıda folikül gelişim riski söz konusudur.
Çoğul gebelik riski %20’lerdedir. Bazı kadınlar bu tip iğnelerle çok sayıda yumurtanın büyütülmesi ile yumurtaların biteceği ve erken menopoza gireceği korkusundadırlar.
Fakat bu doğru değildir. Çünkü normalde her ay bir kadında 40-60 yumurta büyümek ve olgun hale gelmek için yola çıkmakta ve sadece biri olgun (dominant) hale gelerek diğerleri atreziye gitmekte yani gerilemektedir. HMG tedavisi ile atreziye gidecek olan yumurtaların bir kısmının gelişip büyümeye devam etmesi uyarılmaktadır.
FSH Nedir?
FSH (follicle stimulating hormone), HMG’ye benzer bir ilaç olup sadece FSH içermektedir. HMG ile olduğu gibi yumurtalıkların aşırı uyarılması sözkonusu olabileceğinden tedavisi sırasında ultrason ile sıkı takip önerilmektedir.
Yine çoğul gebelik riski %20’lerdedir ve bunların da üçte biri üçüz ve üzeri olabilmektedir. Menopozdaki kadınların idrarından elde edilen FSH preparatları olduğu gibi rekombinant DNA teknolojisi ile elde edilen saf FSH preparatları da mevcuttur.
LH (luteinizing hormone), FSH ve HMG gibi bir hormon olup bazı durumlarda (hipogonadotropik hipogonadism gibi) FSH ile birlikte kullanılmaktadır. HMG içerisinde de LH hormonu bulunmaktadır.
HCG Nedir?
HCG (human chorionic gonadotropin), normalde plasentadan salınan bir hormondur ve gebe kadınların idrarından saflaştırılarak elde edilmektedir.
Yumurtlama tedavilerinde yukarıda bahsedilen fertilite ilaçları ile folikül gelişimi sağlandıktan sonra HCG verilmesi son aşamadır. Foliküllerin boyutları, endometrium (rahim iç tabakası) kalınlığı ve kan estrojen düzeylerine göre HCG iğnesinin zamanlaması yapılır. HCG verildikten 36-48 saat sonra foliküller çatlayarak içerisindeki yumurtayı salarlar.
Bromocriptine ve Cabergoline Nedir?
Bromocriptine, Cabergoline; folikül gelişimini doğrudan uyarmayan fakat prolaktin (hipofiz bezinden salgılanan süt hormonu) düzeyini düşüren ilaçlardır.
Yumurtlama problemi olan ve prolaktin düzeyleri yüksek hastalarda bu ilaçların kullanımı sonucu prolaktin seviyeleri normale döner ve yumurtlama başlayarak gebelik oluşabilir. Bulantı, kusma ve baş dönmesi yan etkilerindendir. Düşük dozlarda başlayarak sonrasında doz artırımı yapılması yan etkileri azaltmaktadır.
GnRH Analogları Nedir?
GnRH analogları (GnRH agonistleri ve GnRH antagonistleri), spontan LH kaçaklarını (tedavi sırasında istenmeyen erken yumurtlama sinyali) engellemek amacıyla verilen ve bu nedenle olabilecek tedavi iptallerini engelleyerek tedavi kontrolünü arttıran ilaçlardır.
FSH ve HMG ile yumurtalıkların uyarılması sırasında uygulanmaktadırlar. Bu ilaçlar değişik tedavi protokollerine göre verilebilir. Yan etkileri sıcak basmaları, vaginal kuruluk, duygu durum değişimleri ve depresyon olarak belirtilmektedir.
59 Yorum
Merhaba 39 yaşındayım 22 fsh ve 0,28 amh ile tek deneme de normal yollardan hamile kaldım ancak bebeğin kalbi durduğu için kürtaj olmak zorunda kaldım bundan sonra direk tüp bebeğe mi başlamalıyım yoksa doğal yollarla 1/2 ay deneyeyim mi?
20 Şubat 2021 / 12:27Merhaba,
Vakit kaybetmeyip tüp bebek için görüşmenizi öneririz. Dilerseniz buraya tıklayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
1 Mart 2021 / 08:54Bahçeci Ailesi
Merhaba adet düzensizliğim var şuan adetim ve doktorum 3. Günü letrol e baslamami soyledi yumurtaları uyariyormus dogrumudur.
26 Ağustos 2020 / 16:22Merhaba,
Yumurta büyütmek için kullanılan iğne ve ilaçlar yumurtalığı uyarıcı etkidedir. Dileriz güzel haberler alırsınız.
Saygılarımızla,
28 Ağustos 2020 / 16:50Bahçeci Ailesi
Hocam doktorum femarayi beş gün kullanmamı söylemedi. BEn yedi gün kullandım pgt den gelen sağlıklı embriyo transferi olucakti acaba yedi gün kullanmam sorun yaratır mı.ilaci. Bıraktık bu şekil yumurta oglungunu takip edicek
24 Kasım 2021 / 23:28Merhaba,
Sizi takip eden doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
25 Kasım 2021 / 14:03Bahçeci Ailesi
Merhaba hocam 21 yaşındayım ve 6 tane polikisoik oval var adetim 2 ayda bi oluyorum veya hic doktora gittim önce adet sökücü hap verdi adet gördum sonra da fevara hap yazdı afettin 3 günü kulanmaya başla dedi ve bende başladım acaba ben de hamile kalabilir miyim sabah akşam kulanıyorum hapı 5 ml
14 Ağustos 2020 / 00:00Merhaba,
Femara yumurtalarınızı olgunlaştıracaktır. Gebe kalma ihtimalinizi artıracaktır. Dileriz güzel sonuçlar alırsınız.
Saygılarımızla,
14 Ağustos 2020 / 14:27Bahçeci Ailesi
Ayni bende böyleym inşallah olmuştur sizin benimde olur inşallah
20 Aralık 2022 / 12:16Merhaba hocam doktora çıktım bana PCO tanısını koydu yumurta fazlalığı olduğunu söyledi fakat bu hastalığın hiçbir özelliğini taşımıyorum heray da düzenli adet goruyorum başka bı doktora çıktım yumurtaların o izlenimi veriyo ama PCO değilsin dedi bana tedavi başlangıcı olarak klomen verdi içmekten çok korkuyorum yumurtalar da fazlalık varsa eğer onlar büyüyüp kıs olarak vücutta kalır mı ?
23 Haziran 2020 / 21:49Merhaba,
Doktorunuzun uygun gördüğü ilacı kullanabilirsiniz. Ultrason muayenesi sonrası size en uygun tedavi planını yapmıştır. Endişe etmeyin.
Saygılarımızla,
9 Temmuz 2020 / 09:42Bahçeci Ailesi
Femara kullandım yumurtam gelişmedi 3. Aşılamayı yaptırıcam iki gün sonra tekrar folikül bakılıcak klomen kullanabilir miyim bu süreçte lütfen bilgilendirin doktoruma soru sormaya korkuyorum hemen iptal edecek aşılamayı ama artık manevi olarak yoruldum ltfn bilgi verir misiniz sizce nasıl Bi yol izlemeliyim
10 Ocak 2020 / 09:46Merhaba,
Ultrason muayene bulgularınızı görmeden kullanmanız gereken ilaçlarla ilgili yorum yapmamız doğru olmaz. Dileriz tedaviniz güzel sonuçlanır.
Saygılarımızla,
10 Ocak 2020 / 16:42Bahçeci Ailesi
İyi günler,Yumurta çatlatma iğnesi yapıldı adetin 14 cü günü.İğneyle tedavide geç döllenme olması mümkünmü?Yumurtlama günü belli çünkü 15 ci günü çatladı.
7 Ocak 2020 / 11:23Merhaba,
Geç döllenme olabilir. Çatlatma iğnesini vurduktan en erken 15 gün sonra adetiniz geçtiği takdirde test yaptırabilirsiniz.
Saygılarımızla,
7 Ocak 2020 / 13:57Bahçeci Ailesi
Hocam 2 aydır folıkul kıstım vardı desolet kullandım adet oldum 6. Gün 26 mm folıkulum gozuktu erken yumurtlama mı söz konusu gebelıge engel mı
2 Ocak 2020 / 05:45Merhaba,
6. gün 26 mm folikül olması kesin olmamakla birlikte önceki aydan kalan folikül kistini gösteriyor olabilir. İlaç foliküle etki etmemiş olabilir. Kist dışında büyüyen bir yumurta yoksa gebelik ihtimaliniz düşük görünüyor. Doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla,
3 Ocak 2020 / 16:33Bahçeci Ailesi
Selam,20 mm olan folikül için çatlatma iğnesi yapıldı.iğneden 3 gün sonra tekrar ultrasonda bakılınca yumurta kaybolmuştu.Böyle bir durumda yumurtlama olmuşmudur nasıl anlaşılır,iğneden 1 gün sonra pembe akıntı da vardı.Klomenle tedavi oldum.
31 Aralık 2019 / 12:35Merhaba,
Yumurtlamayı doktorunuz ancak ultrason muayenesinde görebilir. Yumurtlama gerçekleşip gerçekleşmediğini net olarak doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla,
3 Ocak 2020 / 16:25Bahçeci Ailesi
Merhaba,klomen kullandıktan sonra 19 mm yumurtam oluştu.19 mm iken çatlatma iğnesi yapıldı ve aynı gün ilişki oldu.Çatlatma iğnesinden sonraki gün(26 saat sonra)pembe, kaygan,yapışkanlı akıntı oldu 2 defa.Merak ettiğim acaba yumurta mı çatladı,çatlayınca böyle akıntı olurmu?Bir de ilişkiye devam etmelimiyim.TEŞEKKÜRLER..
26 Aralık 2019 / 17:06Merhaba,klomen kullandıktan sonra adetin 12.günü solda 16 mm bir adet baskın yumurtam oluşmuş.Doktorum 14.gün için ovitrelle iğne yaptırıp ilişki önerdi.Yumurta takibi için gelmene gerek yok dedi.Bu durumda evde ovulasyon testi ile takibini yapsam sağlıklı sonuç alırmıyım acaba.3 aydır tedavi görüyorum.
24 Aralık 2019 / 08:08Merhaba,
Çatlatma iğnesini takip eden 6 gün boyunca gün aşırı cinsel ilişkiye girebilir ve yaklaşık 10 gün sonra test yapabilirsiniz veya ovulasyon testi kullanabilirsiniz. Dileriz güzel sonuçlar alırsınız.
Saygılarımızla,
24 Aralık 2019 / 14:13Bahçeci Ailesi
Merhaba benim sorunum iki yumurta oluşuyor fakat büyümüyor catlamiyor neyapabilirim
18 Aralık 2019 / 20:22Merhaba,
Yumurtlama sorunlarının pek çok nedeni olabilir. Detaylı tıbbi değerlendirme sonrası yardımcı olabiliriz. Detaylı bilgi almak için 444 39 49’dan bizi arayabilir ya da buraya tıklayarak telefon numaranızı bırakabilirsiniz.
Saygılarımızla,
19 Aralık 2019 / 17:46Bahçeci Ailesi
Merhaba bir yıllık evliyim amh testim 2-3.5 arasında çıkıyor ama fshm 65 lerde ne yapmalıyım
11 Aralık 2019 / 21:54Merhaba,
Ultrason tetkiki yaptırarak laboratuvar sonuçlarınızı en doğru şekilde değerlendirebilirsiniz. Kan değerleriniz tek başına herhangi bir anlam taşımamaktadır.
Saygılarımızla,
13 Aralık 2019 / 17:16Bahçeci Ailesi
Ben muayene için gittiğim hastanede yumurta rezervinin düşük olduğunu tek tüpümün tıkalı olduğunu öğrendim ve tesviye hemen başlamak gerek denildi ve başladık laparoskopioldum acımadı şimdi tüp bebek için başlanıldı geçen ay yumurta toplama iğneleri oldu 20 tane 2 yumurta geldi biri dollendi o da 5.gun e çıkmadı bu ay adetin ikinci günü muayenede hiç yumurtam yok dedi doktor FSH yuksek çıktı 34 ve bana doğum kontrol hapı verdi denielle doğru mu ilerliyoruz doktor bu FSH ile tüp bebrk te olmaz diyor olmaz mı gercekten anne olamiycakmiyim ben 🙁
30 Ekim 2019 / 00:12Merhaba yumurtayı artırıcı herhangi bir öneriniz varmı antioksidanlar gibi teşekkür ederim
13 Eylül 2019 / 23:40Merhaba,
Yumurta kalitenizi artırmak için incir, ceviz, badem gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketebilir, organik beslenme, spor, sigara ve alkolden uzak durabilirsiniz.
Saygılarımızla,
16 Eylül 2019 / 16:41Bahçeci Ailesi
Ya benim yumurtalığım zayıftır doktorum letu yazdı daha öncede klomen kullanmıştım. Fakat bi faydası yoktu letuda bi faydası olurmu
6 Aralık 2017 / 12:24Merhaba,
Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz.
Dilerseniz iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
5 Aralık 2017 / 11:40Bahçeci Ailesi
Hormonlarımda yüksek Lütfen cevap verirmisiniz bilgilendirin beni kafam çok karışık
1 Aralık 2017 / 14:28Merhaba,
Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz.
Dilerseniz hangi merkezimizle iletişime geçmek istediğinizi bize iletebilirsiniz ve iletişim bilgilerinizi yazabilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
5 Aralık 2017 / 09:05Bahçeci Ailesi
Iyi geceler stresten uyuyamadım üstüne t itredigim dakikası dakikasına ilaçlarına iğnelerine dikkat ettiğim tüp bebek tedavisinde bugün 1 anlık dalgınlıkla 11 de vurulmam gereken ovitrelle iğnesini 10 da vurdum ne yapmam gerekiyor şimdi bütün emeklerin bosamı gitti
10 Ekim 2017 / 01:35Ya hocam 25 yasindayim 1 kizim var simdi hamile olmak istiyorum ama yumurtaliklar cok tembelmis simdi klomen iciyorum bundan sonraki ay ne olacak tedavi asamasi ne
11 Eylül 2017 / 12:19selam.bende post coital test sonucu neqativ cikiyo.ve sunuda soyleyim yumurtslarimda problem var gelismiyor catlsmiyor.acaba diyorum post coital bu yuzdenmi neqativ cikiyor.birde ki bir sorum var netden pressed gel diye bir gel haqqinda okudum bi gel bize yardimci olurmu.spermlerin tuplere yumurtaya ulasmasina yardimci olurmu.lutfen cevablandirardiz .azeriyim.su an cok caresiz durumdayim.tup bebekle 5 yil onfe hamilrliuim olmus bir kizim var
20 Haziran 2017 / 22:35Merhaba,
Sizi muayene etmeden durumunuzla ilgili bir yorum yapmamız ya da öneride bulunmamız doğru olmayacaktır. Dilerseniz Bakü’deki kliniğimizle iletişime geçebilir ve muayeneye gelebilirsiniz.
Saygılarımızla,
17 Temmuz 2017 / 13:08Bahçeci Ailesi
46 yaşındayım adet oluyorum hamile kalma şansım varmıdır?
24 Aralık 2019 / 18:13Merhaba,
Yumurta kalitesi 35 yaşından sonra hızla düşer, yaşınız sebebiyle şansınız düşük fakat düzenli adet gören her kadının gebe kalma ihtimali bulunmaktadır.
Detaylı bilgi almak için 444 39 49’dan bizi arayabilir ya da buraya tıklayarak telefon numaranızı bırakabilirsiniz.
Saygılarımızla,
25 Aralık 2019 / 14:05Bahçeci Ailesi
Ben remisyonda meme kanseri hastasiyim. 4-5 aydir tamoksifen kullaniyorum. Su anda gene kalmak degil sadece yumurta toplatmak istiyorum. Fetüse etkisi olabileceğini biliyorum ancak yumurta toplatmama engel mi? Halihazırda bu ilaç kullanılırken hemen ardından letrozol içeren bir yumurta toplatma protokole geçmem sorun olur mu? Teşekkürler
14 Haziran 2017 / 01:03Merhaba,
Öncelikle sizi muayene etmeli ve duruma göre bir tedavi planı belirlemeliyiz. Kanser tedavisi öncesi toplama işlemi yapılması daha doğru olacaktır. Bize 444 39 49 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
17 Temmuz 2017 / 14:49Bahçeci Ailesi
Hocam ben 8 yıllık evliyim tedavi gordum benim yumurtam catlamiyo dediler doktor lar 2 kez aşılama yaptım tutmadi klomen ve catlatma iğnesi yaptırdım bana nolur yardımcı olrmusunuz
25 Temmuz 2018 / 12:35Merhaba,
Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz.
Dilerseniz iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
26 Temmuz 2018 / 12:36Bahçeci Ailesi
Mrb hocam benimde 5yaşında bir kızım var 5yıl seprel ile korundum bir yıldır çıkarıp hiç korunmadık şimdi ise kendiliğinden olmuyor bebek şuanda yurtdışı dayım burda pek doktorlar anlamıyor bende bi arkadaşım tavsiye etti bu ilacı eczaneden aldım clomiphen ilçın adı kutlamak istiyorum ne tavsiye edersiniz
4 Mart 2017 / 22:07Merhaba,
Bu tarz ilaçları kullanmadan önce bir uzmana görünmenizi tavsiye ederiz. Muayene olmadan ilaca başlamamalısınız.
Saygılarımızla,
16 Mart 2017 / 11:21Bahçeci Ailesi
Ben üç defa klomen kullandım doktorum yumurtalarimin fazla gelişmediğini ama bizim yumurta çatlamış gibi dusunurek eşimle birlikte olmamızı önerdi bu arada kanimi aldı sonucu bi haftaya çıkacakmış ne yapmam gerek yumurtalarimi geliştirme durumu yöntemi varmı.
23 Aralık 2016 / 17:09Merhaba,
Yumurta geliştirmek için bir takım hormon ilaçları var ancak bunlar doktor kontrolünde alınması gerekli olan ilaçlardır. Doktorunuz size kontrollü cinsel ilişkiyi önermiş. Deneyin olmazsa durumunuzun tekrar incelenmesi gerekebilir.
Saygılarımızla,
26 Aralık 2016 / 16:00Bahçeci Ailesi
Mrb hocam hamile kalmak icin tedavi goruyorm gecen ay klomen ve progestan kullandm adet olunca tekrar gittim doktoruma yine ayni ilaclari verdi bu ay hamile kalma sansim daha mi yuksek
22 Aralık 2016 / 14:22Merhaba,
Bu konuda size en doğru cevabı takibinizi yapan doktorunuz verecektir. Durumunuzla ilgili bir bilgimiz olmadığı için bir öneride bulunmamız doğru olmayacaktır.
Saygılarımızla,
26 Aralık 2016 / 15:52Bahçeci Ailesi
Merblar ben 4 günde ouregon600 kullanıyorum ama yumurtalıkların hala küçükmüş zamanla buyurmu 75 mil vuruyorum
20 Aralık 2016 / 09:37Merhaba,
Bu konuda sizi en iyi yönlendirecek kişi takibinizi yapan doktorunuzdur. Sizi muayene etmeden ilaç dozlarınız ile ilgili bilgi vermemiz doğru olmayacaktır.
Saygılarımızla,
20 Aralık 2016 / 10:14Bahçeci Ailesi
Ben yeni evliyim.yumurtalarim cok temmel dedi doktorup.klomen kullandim bir kac ay yumurtam grlismekte dedi igne verdi doktorum yuumurta catlatma igmesi.gecen gun ayni hastamede kendi doktorum olmadigi icin baska doktora girdim.doktor hic bir faydaetmemis ilaclar buyumemis dedi ama bir ay once durum dahafarkliydi umidim kiriliyor ve korkuyorum cocuk sahibi olamayacam diye.ne yapmlaiyimm yardimciolur musunuz lutfen
19 Aralık 2016 / 03:04Merhaba,
Sizi muayene etmeden bu konuda bir öneride bulunmamız doğru olmayacaktır. Ancak bir muayene sonrası sizin hangi ilaçları hangi dozda almanız gerekiyor, hamile kalmanız için nasıl bir tedavi yöntemi uygulamamız gerekiyor karar verebiliriz. Dilerseniz 444 39 49 numaralı telefondan randevu alarak kliniğimize gelebilirsiniz.
Saygılarımızla,
20 Aralık 2016 / 10:28Bahçeci Ailesi
Ben klomen kullandim 3 aylik tedavi surecindeyim sol yumurtaligim catladi o ay hamile kalamadim adet oldum doktorum yine verdi klomeni sag yumurtaligim catlamasi icin iki yumurtalik spermi tutarsa ikiz olanagi var dedi sizce ikiz olurmu hamile kalabilirmiyim esimde baktirdi sperm sayisina her ikimizdede sorun yok
30 Kasım 2016 / 20:40Merhaba,
Böyle bir ihtimal var ama kesin 2 yumurta da döllenir diyemeyiz. Tek yumurtanız da döllenebilir.
Saygılarımızla,
5 Aralık 2016 / 13:38Bahçeci Ailesi
mrhb. primer amanore tanısı konulan hastaları n anne olabilme şansı hiç yokmu ?
29 Temmuz 2016 / 23:44Merhaba,
Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz. Dilerseniz https://bahceci.com/iletisim/ linkinden iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
1 Ağustos 2016 / 12:09Bahçeci Ailesi
Merhabalar özlem hanım eşimde Primer amanore durumunuz nedir bir gelişme varmı inşallah hayırlısı olur ALLAH yardımcımız olsun
23 Haziran 2021 / 11:03Selam eşimin yumurtaları gelişiyordu ve doktor güçlenmesi için puregon ilacıtavsiye etti 3 gün boyunca kullandı 4. Gün yumurtaları inneile çatlatmak için hastaneye gitti ultrason yaptılar yumurtaların kendi kendine küçüldüğünü gördüler bunun neden olduğunu ve tedavisi nedir bilgilendirirseniz sevinirim yurt dışındayım türkmenistanda burdaki doktorlar bek biliçli deyiller yardımlarınızı bekliyorum saygılar
21 Temmuz 2016 / 18:39