Bahceci Tup Bebek Vajinal Kuruluk Nedir? Neden Olur? | Bahçeci Sağlık Grubu

Vajinal Kuruluk Nedir? Neden Olur?

Vajinal kuruluk kadınların hayatında bir veya birçok kez yaşadıkları yaygın bir hastalıktır. Sağlıklı bir kadının vajinasının duvarları normalde ince, berrak ve kaygan bir sıvı…

Vajinal Kuruluk Nedir? Neden Olur?
    

Vajinal kuruluk kadınların hayatında bir veya birçok kez yaşadıkları yaygın bir hastalıktır. Sağlıklı bir kadının vajinasının duvarları normalde ince, berrak ve kaygan bir sıvı ile kaplıdır. Bu sıvının ortaya çıkmasını sağlayan hormon östrojendir ve vajina duvarının kalın, esnek, sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Kadınların hayatlarının belirli dönemlerin östrojen seviyesinin değişikliği nedeniyle, vajinadaki nem miktarında azalmalar olabilir. Vajinada meydana gelen bu nem kaybı kuruluğa neden olur. Kadınlar çoğu zaman bunu bir tahriş gibi algılasa da cinsel birliktelikler oldukça sancılı olabilir.

Vajinal kuruluk östrojen seviyesinin azalması dolayısıyla çoğunlukla menopoz döneminde ortaya çıkar. Ancak bu kesinlikle menopozda ortaya çıkacaktır anlamına gelmez. Diğer hastalıklar için kullanılan bazı ilaçlar vajinal kuruluğa yol açabilir.

Vajinal Kuruluk Nedir?

Sağlıklı bir kadın yaşlandıkça, vücudunda meydana gelen hormonal değişiklikler vajinal duvarların incelmesine sebebiyet verir. Vajinal duvarların incelmesi, vajinanın nemlenmesini sağlayan hücrelerin azalması anlamına gelir. Bu da vajinal kuruluğun ortaya çıkmasına neden olabilir. Vajinal duvarların incelmesi çoğunlukla hormonal değişikliklerin sonucu olsa da her zaman bu sebepten dolayı bu hastalığın ortaya çıktığı söylenemez. Vajinal kuruluk günlük yaşamda her zaman kadını rahatsız etmeyebilir. Fakat yaşam kalitesini ve ilişkileri olumsuz yönde etkiler. Hatta cinsel ilişki sırasında kadının oldukça fazla ağrı hissetmesine neden olarak kendini gösterir. Yumurtalık kanseri ortaya çıkmış hastalarda, yumurtalıkların alınması da vajinal kuruluğun ortaya çıkmasının başlıca nedenlerindendir. Kuruluğun meydana gelmesinden sonra vajinada akıntı meydana gelebilir. Bunun yanında bazen dayanılamayacak şekilde kaşıntılar oluşabilir. Hastalar sık sık idrara çıkabilir ve bu idrarlar ağrılı olabilir.

Vajina Kuruluğu Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Vajinal kuruluk sebepleri her ne kadar hormonlara bağlı olsa da çeşitli hastalıkların sonucunda da ortaya çıkabilir. Ancak en önemli etken östrojen hormonunun menopoza bağlı olarak azalmasıdır. Östrojen hormonu yumurtalıklar, göğüsler ve vücut hatları gibi kadınsal özellikleri kontrol eder. Östrojen hormonu hamilelik ve adet döngüsünde de önemli rol oynar. Bunun yanında vajinanın sağlıklı kalması içinde birçok sıvının salgılanmasını sağlar. Bu nedenle bu hormonun azalması vajinal kuruluk nedenleri nedir sorusunun en temel cevabıdır. Ancak vajinal kuruluk neden olur dendiğinde birkaç tane hastalıktan da bahsedilir. Bunlardan Sjögren sendromu genital bölgede kuruluk oluşumunu tetikler. Bu sendrom tükürük ve gözyaşı bezlerinin iltihaplanmasının yanı sıra bazı durumlarda vajinal kuruluğa da neden olur.

Antihistaminikler soğuk algınlığı ve alerjik semptomların tedavisinde kullanılan ilaçlardandır. Bu ilaçların temelde tedavi yöntemi vücut salgılarını kurutmaktan geçer. Antihistaminikler bu nedenden dolayı genital bölgede kuruluk oluşmasını tetikleyebilir. Antidepresanlar da libido azalması, orgazma ulaşmakta zorluklar ve vajinal kuruluklara neden olabilir. Ayrıca sigara içen kadınlar menopoza daha erken girme eğiliminde olduğundan daha erken vajinal kuruluk sorunuyla yüzleşebilirler. Kanser tedavisinde kullanılan radyasyon veya kemoterapi vücudun birçok yerini etkileyeceği gibi vajinal kuruluğa da neden olur. Doğum yapan ve emziren kadınlarda da östrojen seviyesi azalabilir, bu da direkt olarak vajinal kuruluk sebeplerindendir. Ayrıca rahim fibroidleri ve endometriozis tedavilerinde kullanılan antiöstrojen ilaçlarının da yan etkileri arasında vajinal kuruluk vardır. Kuruluğa neden olabilecek pek çok faktör olabildiğinden bu sorunu yaşayan hastalar mutlaka hekime başvurmalı ve önerilen tedavi planına uymalıdır.

Vajinada Kuruluk Evde Tedavi Edilebilir mi?

Vajinada kuruluk çok ciddi olmaması halinde evde tedavi edilebilecek hastalıklardan olabilir. Vajinal kuruluk yaşayanlar evde uygulayacakları birkaç yöntemle acılarını hafifletebilirler hatta tam olarak iyileşme bile sağlayabilirler. Hatta geçmişte kanser tedavisi gören kadınların hormon tedavisi alması tehlikeli olduğundan yalnızca bireysel yöntemleri kullanmaları gerekir. Su bazlı kayganlaştırıcılar vajina duvarını nemlendirmede oldukça etkilidir. Günlük düzenli olarak su bazlı kayganlaştırıcı kullanmak cinsel ilişkide kuruluk hissini de ortadan kaldırabilir. Yalnızca vajinal kuruluğun tedavisine yönelik üretilmiş olan vajina kuruluğu için krem de oldukça etkilidir. Bu nedenle vajinal kuruluk için krem kullanmak semptomları üç güne kadar ortadan kaldırabilir. Vajinal kuruluk için jel kullanmak da oldukça etkili bir yöntemdir. Vajinanın yapısına zarar vermeden yalnızca vajina duvarını nemlendirmeye yarayan bu jeller, düzenli kullanımda tüm semptomların ortadan kaybolmasını sağlayabilir.

Ayrıca soya fasulyesi ve soya ürünlerinde bulunan bileşikler östrojen hormonunun etkilerini taklit eder. Bu nedenle günlük diyetlere soya eklenmesi, vajinal kurulukla mücadeleye yardımcı olur. Halk arasında karayılan otu olarak bilinen black cohosh bazı hastalarda ağrıları hafifletebilmektedir. Bilimsel olarak herhangi bir araştırma bu konuda olmasa da vajinal kuruluk yaşayan hastalara önerilmektedir. Yabani yam yani tatlı patates de bu hastalığın tedavisi için evde kullanılmaktadır. Tatlı patatesi diyetine ekleyen hastalarda semptomların hafiflediği görülmüştür. Vajinal kuruluk için bitkisel tedavi yöntemlerinin yanında vajinal temizlik ürünlerinden kaçınmak da etkili bir yöntemdir. Duşlarda kullanılan bu tür temizlik maddeleri, deterjan bazlı olduğundan kuruluğa yol açar. Bu nedenle yalnızca su ile vajina temizliğini yapmak kuruluk hissinin önüne geçer. Her ne kadar cinsel birliktelik kuruluktan dolayı acı verici olsa da düzenli cinsel birliktelik doğal yağlanmanın önünü açar. Yapılan araştırmalar eşleriyle düzenli cinsel birlikteliği olan kadınların daha az vajina kuruluğu yaşadığını göstermiştir.

Vajinal Kuruluk Belirtileri

Vajinal kuruluk belirtileri birden fazla olabilmektedir. En belirginleri vajinal kaşıntı, yanma ve tahriştir. Bu vajinal değişimler enfeksiyonların da ortaya çıkmasına neden olabilir. Cinsel ilişkide kuruluk kadın için ağrı olarak kendini gösterir. Vücutta düşen östrojen seviyesi vajinanın daralmasına neden olduğu için bu ağrılar ortaya çıkar. Yine vajinal kuruluk yaşayanlar sıcak basmaları, gece terlemeleri, uykusuzluk, ani ruh hali değişimleri, yorgunluk, akne, idrar semptomları ve hafıza problemleri gibi belirtiler gösterebilirler. Tüm bunların yanında bazı hastalar vajinalarında hissettikleri rahatsızlıktan dolayı cinsel ilişki istiyormuş hissine kapılabilirler. Tüm bu gizli belirtilerin yanı sıra aslında günlük yaşantılarda vajinal kuruluğun çok net belirtileri vardır. Otururken, yürürken, ayakta dururken, egzersiz yaparken ve idrara çıkıldığında aşırı derecede ağrılar görülebilir. Bu belirtiler hasta cinsel olarak aktif olmasa bile günlük yaşamı etkiler. Hastanın vajinasının yapısı değişir. Bunun sebebi de vajina çeperindeki incelmedir. Vajinal akıntılar sağlıklı bütün kadınlarda görülmektedir ve bu akıntılar kayganlıkla birlikte vajinanın sağlığını koruması için vardır. Ancak vajinal kuruluğun ortaya çıktığı hastalarda bu akıntı daha yoğun ve kokulu olabilir.

Vajinal Kuruluk Tedavisi

Yukarıda bahsedilen tedavi yöntemlerinin bir işe yaramadığı durumlarda bir uzmanın kontrolü önemlidir. Hastanın haricen östrojen alımında bir sakınca olmadığı durumlarda çeşitli yollarla hastaya östrojen takviyesi yapılabilir. Böyle durumlarda doktor vajinal östrojen kremleri önerebilir. Bu kremler doğrudan doğruya yatmadan önce vajina duvarına masaj yaparak uygulanması suretiyle kullanılır. Genelde bir ila üç hafta arasında her gün kullanılır ve daha sonraki haftalarda uzman kontrolünde kremin kullanım sıklığı düşürülür. Bunun yanında vajinal östrojen fitilleri de önerilmektedir. Yine uzman kontrolünde günlük kullanılmaya başlanan fitiller hastanın vajinal kuruluk belirtilerinin azalması sonucunda gün aşırı kullanılmaya başlanır. Nadir de olsa kullanılan yöntemlerden birisi ise vajinal östrojen halkası tedavisidir. Bu yöntemle uzman tarafından vajinanın üst kısmına yerleştirilen yumuşak ve esnek halka belirli aralıklarla östrojen salınımı sağlar. Bu da vajina kuruluğunun önüne geçer. Son olarak da uzmanlar vajinal östrojen tableti de önerebilir. Yine fitil ve krem gibi belirli aralıklarda tablet kullanılarak kuruluğun önüne geçilmeye çalışılır.

Eğer siz de vajinal kuruluk belirtileri gösteriyorsanız öncelikle bir uzmana gözükerek hastalığınızın teşhisini sağlayabilirsiniz. Muayene için randevu talepleriniz ve tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: