Halk arasında rahim duvarı ya da rahim içi zarı olarak bilinen endometrium, adet döngüsü boyunca hemen her gün farklılaşır. Rahmin iç tabakası olarak da tanımlanan endometrium, üç ayrı tabakadan oluşur.
Fallop tüplerinde kadın üreme hücresi olan yumurtanın, sperm hücresi ile döllenmesi sonucunda meydana gelen embriyo, rahmin en iç kısmında bulunan tabakaya tutunur ve yaklaşık 40 hafta süren gebelik boyunca bebek, rahim içinde gelişimini sürdürür. Rahmin orta tabakası, düz kas dokusundan oluşurken dış tabakası seroza (seröz) zarı olarak tanımlanan kaygan bir zardan oluşur.
Rahim Duvarı İnceliği Nedir?
Rahim duvarı incelmesi, menstrüasyon dönemi boyunca sağlıklı her kadında gerçekleşir. Gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlayan rahim duvarının düzenli olarak kalınlaşıp incelmesini daha iyi anlayabilmek için adet döngüsünde kadın vücudunda neler olduğunu anlamak gerekir. Adet döngüsü sırasında beyinde yer alan hipotalamus, yine beyinde bulunan hipofiz bezini uyarır böylece hipofiz bezi, LH ve FSH hormonları salgılar ve dolaşım sistemine bırakır.
Hormonların yumurtalıklara ulaşmasıyla birlikte yumurtaların bir kısmı olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşan yumurtaların çatlamasıyla birlikte yumurtalar, içinde bulundukları keseciklerden ya da tıp dilindeki adıyla foliküllerinden çıkar ve döllenmenin gerçekleşeceği alana yani fallop tüplerine atılır. Yumurta, fallop tüplerinden rahme doğru ilerleyişini sürdürürken yumurta folikülü, östrojen üretimini üstlenir. Östrojen hormonunun etkisiyle rahim duvarı, olası bir gebeliğe karşı kalınlaşmaya başlar. Yumurtlama ile beraber kanda progesteron düzeyinde artış olur.
Progesteron hormonu, rahim duvarının luteinizasyonuna ve progesteron düzeyinin düşmesi ile beraber rahim duvarının dökülerek atılmasına yani başlangıç durumundaki kalınlığına ulaşmasına yol açar. Adet kanaması sırasında kalınlaşan rahim içi duvarı, bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan vücut dışına atılır.
Adet kanamasının sona ermesiyle birlikte bu döngü tekrar başlar. Ancak bazı durumlarda rahim içi duvarı, adet döneminin sona ermesine rağmen kalınlaşma sürecine girmez. Bu durum, rahim duvarı inceliği olarak tanımlanır.
Rahim duvarı inceliği olup hamile kalanlar bulunsa da bu durum kişinin gebeliği sağlıklı bir şekilde sürdürmesine engel olabilir. Farklı bir deyişle yumurtanın döllenmesiyle meydana gelen embriyo, rahim içine tutunamayabilir. Bu da gebeliğin devam etmesine engel olabilir.
Rahim Duvarı İnceliği Neden Olur?
Rahim duvarı inceliği pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilir. Bunların başında, geçirilmiş cerrahi müdahalelerden veya geçirilmiş ağır enfeksiyonlardan sonra oluşan yapışıklıklardan kaynaklanabilir. Çok nadir bir hasta grubunda ise altta yatan bir patoloji yer almaz.
Endokrin sistem rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişebilen bu duruma ek olarak yalnızca östrojen hormonu yetersizliği de rahim duvarı inceliğine neden olabilir. Bilinçsiz diyet veya yoğun egzersiz yapmak, yağ tüketmemek, tiroit hastalıkları, turner sendromu ve bazı ilaçların kullanımı gibi nedenler östrojen hormon salınımını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca dolaşım sisteminde oluşan sorunlar da rahim duvarının yeterince beslenememesine yol açabilir. Rahim duvarı inceliği tedavisi konusuna geçmeden önce sıkça merak edilen “Rahim duvarı inceliği belirtileri nelerdir?” sorusunu yanıtlamak gerekir.
Rahim Duvarı İnceliği Belirtileri
Rahim duvarı inceliği genellikle kadınlarda adet kanama miktarında azalma ile kendini gösterir. Ciddi rahim duvarı yapışıklıklarının varlığında zaman zaman çok ciddi adet dönemi ağrılarına neden olabilir.
Rahim Duvarı İnceliği Gebeliğe Engel mi?
Döllenmenin fallop tüplerinde gerçekleşmesine bağlı olarak rahim duvarı inceliği, kişinin gebe kalmasına engel olmaz. Ancak döllenen yumurtadan meydana gelen embriyonun doğuma kadar gelişimini sürdürdüğü yer rahimdir. Rahim duvarının ince olması, kişinin gebe kalmasına engel olmasa da embriyonun rahme tutunma olasılığını düşürür. Dolayısıyla gebeliğin canlı doğumla sonuçlanma ihtimalini bir miktar düşürebilir.
Rahim Duvarı İnceliği Tedavisi
Rahim inceliği olan kişilerin mutlaka kadın doğum uzmanına görünmesi gerekir. Rahim duvarı inceliği tespit edilen kişilerde öncelikle HSG veya HS ile tanısal bir değerlendirme yapılarak rahimde yapışıklık olup olmadığı belirlenmeli ve tespit edilen yapışıklıkların açılması önemlidir.
Dolaşım sisteminde var olan problemlerin bir kısmının tedavisinde düşük dozda kan sulandırıcılar kullanılabilir. Ayrıca rahim duvarı inceliği bulunan kişilerin uzun süre ile hareketsiz kalmaması gerekir.
Düzenli egzersiz yapmak, kişinin kan dolaşımını hızlandırır. Bazı vakalarda yalnızca egzersiz yapmak dahi kişinin rahim duvarının, gebelik için uygun kalınlığa ulaşmasını sağlayabilir. Enfeksiyon gibi farklı rahatsızlıklar varlığında ise odak hastalığa yönelik tedaviler uygulanabilir.
8 Yorum
Tup bebek tedavisi görüyorum rahim duvarim cok ince esrofem ve bel bandi bende çok ise yaramıyor 5.5 ile 6 oluyor 1 yıla yakın oldu bu konu ile uğraşıyoruz bir türlü transfer yapılmadı ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz
12 Mart 2021 / 00:06Merhaba,
Rahim duvarı inceliği tanılı hastalarımızda olumlu sonuç olduğumuz kadar olumsuz sonuçlarda alabiliyoruz, rahim duvarı tedavisinde çeşitli yöntemler bulunuyor, dilerseniz buraya tıklayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
15 Mart 2021 / 14:57Bahçeci Ailesi
Merhaba hocam ablam hamile 3 buçuk aylık ve rahiminde incelme var bebek kaç aydan sonra kendine gelir bu incelme
18 Temmuz 2021 / 22:42Merhaba,
Doktoru ile yakın takipte kalmasını öneririz. Muayene bulguları sonrası doktoru cevaplayabilir.
Saygılarımızla,
2 Ağustos 2021 / 16:30Bahçeci Ailesi
Histeroskopi ile 2 kez rahim içi genişletildi. 6 ay sonra rahim filmi çekildi herşey normal denildi, embriyo tarnsferine hazirlaniyordum fakat rahim duvarı kalınlaşmadi tedavi iptal edildi. Rahim genisletme ameliyatindan dolayı rahim duvaro incelmiş ya da zarar görmüş olabilir mi
19 Mart 2022 / 00:13Merhaba,
Rahim zarının ince olmasının bir çok sebebi bulunmaktadır. Doktorunuz en uygun tedaviyi uygulayacaktır.
Saygılarımızla,
10 Nisan 2022 / 22:11Bahçeci Ailesi
Hocam merhaba 23 haftalık hamileyim.hamilelikten tam bir ay önce istmosel ameliyatı olmuştum şimdi hastanede yatıyorum rahim duvarım 1 mm den çok daha az kaldığından bebek her an düşebilir iç kanama geçireblsin diyorlar.bana öneriniz varmı lütfen yardım edin.
15 Eylül 2022 / 12:25Merhaba,
Sizi takip eden doktorunuza danışmanızı öneririz. En doğru tedaviyi uygulayacaktır.
Saygılarımızla,
15 Eylül 2022 / 13:52Bahçeci Ailesi
Diğer Yorumlar