Bahceci Tup Bebek

Hamile Kalmak için Nasıl Beslenmeli?

Hamile Kalmak için Nasıl Beslenmeli?; Dengeli beslenme, sağlıklı bir yaşamın en önemli kriterleri arasında yer alır. Kilo almak, yeterli enerjiye ulaşamamak, beslenme kaynaklı sindirim…

Hamile Kalmak için Nasıl Beslenmeli?
    

Hamile Kalmak için Nasıl Beslenmeli?; Dengeli beslenme, sağlıklı bir yaşamın en önemli kriterleri arasında yer alır. Kilo almak, yeterli enerjiye ulaşamamak, beslenme kaynaklı sindirim ve hücre metabolizması rahatsızlıklarına yakalanmak gibi pek çok sorunu engelleyen dengeli beslenme, üreme sistemi üzerinde de son derece etkilidir.

Kadınlarda gebeliği mümkün kılan hormonların daha sağlıklı bir şekilde salgılanması, erkeklerde ise sperm kalitesinin ve yoğunluğunun artması, doğal ve doğru bir beslenme programıyla kolayca sağlanabilir.

Bu sebeple çocuk isteyen tüm çiftlerin beslenme düzenlerine dikkat etmeleri önerilir. Eğer siz de hamile kalmak için beslenme düzeni nasıl olmalıdır sorusuna yanıt arıyorsanız, sizin için hazırladığımız bu yazıdan yararlanabilirsiniz.

Doğurganlığı Artırmak için Ne Yapılmalı?

Hamilelik, hem kadın hem de erkek vücutlarındaki çok komplike sistemlerin kusursuz bir şekilde çalışmasıyla gerçekleşir. Son derece karmaşık bir şekilde çalışan üreme sistemlerinin temel faktörü ise hormonlardır.

Kadın vücudunda salgılanan hormonlar, yumurtaların olgunlaşmasından adetin düzenli bir şekilde gerçekleşmesine, doğurganlığın korunmasından döllenme gerçekleştikten sonra embriyonun güvende tutulmasına kadar pek çok görev üstlenir.

Erkek vücudunda salgılanan hormonlar ise meni üretimini, meni içinde yeterince sperm bulunmasını ve spermlerin yumurtayı dölleyecek kadar hareketli ve güçlü olmasını sağlar. Vücuttaki hormon dengesi, beslenme alışkanlıkları sebebiyle kolayca bozulabilir ve basit gibi görünen alışkanlıklar bile kısırlık sorununa yol açabilir.

Bu sebeple çocuk isteyen çiftlerin vitamin ve mineral alımına dikkat etmesi, tamamen organik gıdalarla beslenmesi ve katkı maddesi bulunan yiyecek ve içeceklerden uzak durması son derece önemlidir.

Hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlığa yol açan faktörlerden biri de aşırı kilodur. Anne ve baba adaylarının ideal kilolarının üzerinde olması, çeşitli cinsel bozuklukları tetikler ve bu durum da doğurganlığı azaltır.

Hamile kalmak için doğru beslenme, kilonuzu kontrol altında tutabilmeniz açısından da son derece büyük önem taşır. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek ya da mevcut kilonuzu korumak için, doktorunuzla ve diyetisyeninizle görüşebilirsiniz. Sağlığınıza uygun bir şekilde planlanacak diyet programını uygulayarak anne ve baba olma şansınızı artırabilirsiniz.

Sağlıklı bir gebelik için, yememeniz ve içmemeniz gerekenlere de dikkat etmenizde yarar bulunur. Alkol, kafein, nikotin gibi zararlı unsurlar, genel sağlığınızla birlikte üreme sisteminizi de bozabilir ve bebek sahibi olma şansınızı azaltabilir. Bu sebeple çocuk sahibi olabilmek için alkollü içkileri ve sigarayı hayatınızdan tamamen çıkarmanızda; kahve ve gazlı içecek tüketimini ise kontrollü bir şekilde azaltmanızda yarar bulunur.

Hamile Kalmak için Hamile Kalmadan Folik Asit Kullanılır mı?

Anne adaylarına en sık önerilen gıda takviyeleri arasında, folik asit de vardır.

Temel görevi hücre üretimini hızlandırmak olan folik asit, ağırlıklı olarak gebeliğin ilk üç ayında gıda takviyesi şeklinde kullanılır. Pek çok anne adayı, folik asitin gebelik öncesinde de kullanılıp kullanılmayacağını merak eder.

Folik asit, döllenmiş embriyonun sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olduğu gibi gebeliği de kolaylaştırır. Yani hamile kalmak için folik asit kullanmak, pek çok uzman hekim tarafından tavsiye edilir.

Planlı gebeliklerde en az üç ay önceden kullanılan folik asit, bebekte oluşabilecek pek çok sağlık sorununun engellenmesine de yardımcı olabilir. Ayrıca anne adayının fallop tüplerinde bulunabilecek pek çok rahatsızlığın giderilmesini de kolaylaştıran folik asit takviyesi, bu sayede döllenmenin gerçekleşme şansını da yükseltir.

Anne Adayları için Beslenme

“Doğurganlığı artırmak için ne yapmalı?” sorusu, anne olmak isteyen pek çok kadın tarafından sorulur. Eğer siz de hamilelik şansınızı yükseltmek istiyorsanız, aşağıdaki beslenme önerilerini uygulayabilir ve doğurganlığınızı kolayca artırabilirsiniz.

B kompleks vitaminlerini ve çeşitli mineralleri içeren gıdaların doğurganlık üzerinde olumlu etkide bulunduğu düşünülür. Bu sebeple ceviz, fındık, işlenmemiş fıstık gibi yemişlere; yeşil yapraklı sebzelere ve kuru meyvelere günlük beslenme programınızda sıklıkla yer vermeniz önerilir.

Döllenmenin gerçekleşme ve embriyonun vücuda tutunma süreçlerinde en çok ihtiyaç duyulan minerallerden biri de demirdir. Bu sebeple demir eksikliği yaşamayan kadınların daha rahat bir şekilde hamile kalabildiği öne sürülür. Vücudunuza demir takviyesi yapmak için kırmızı et, beyaz et, balık, kuru baklagiller gibi gıdaları düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Karbonhidrat tüketimini dengeli bir şekilde gerçekleştirmek de hamile kalma ihtimalinizi yükseltir. Gebeliğe hazırlandığınız süreçte kompleks karbonhidratları tüketmeye ağırlık vermeniz ve basit karbonhidratlardan uzak durmanız önerilir. Kompleks karbonhidratlar sebzelerde, tahıllarda ve baklagillerde bulunur. Basit karbonhidratlar ise işlenmiş şekerlerde, meyve sularında ve hamur işi yiyeceklerden elde edilir.

Proteinler, amino asit üretimini artıran ve bu sayede hücrelerinizi güçlendiren bileşenlerdir. Hamile kalmak için uygulayacağınız beslenme programlarında hem hayvansal hem de bitkisel proteinlere yer vererek hücrelerinizi güçlendirebilirsiniz.

Baba Adayları için Beslenme

Gebeliğe hazırlık sürecinde, baba adayının beslenme programı da büyük önem taşır. Babanın vitamin, mineral ya da protein eksikliği yaşaması, spermlerin kalitesini düşürür ve kısırlık sorununu tetikler.

Erkeklerin daha güçlü spermler üretmesi için ise kırmızı et, beyaz et, süt, doğal süt ürünü, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerden oluşan dengeli ve düzenli bir diyet uygulaması son derece faydalıdır. Baba olmak isteyen erkeklerin de tıpkı anne adayları gibi zararlı beslenme alışkanlıklarını terk etmeleri ve vücutlarını hafif spor programlarıyla desteklemeleri önerilir.

Bu süreçte baba adaylarının stres, yorgunluk, uykusuzluk gibi problemlerden uzak durması, düzenli beslenmenin etkisini artırır ve sperm kalitesinin hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olur.

Hem anne hem de baba adaylarının hamilelik için özel bir beslenme programı uygulamaya başlamadan önce doktorlarına başvurmalarında ve herhangi bir gıda türünü tüketmelerinin sakıncalı olup olmadığını öğrenmelerinde büyük yarar bulunur.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: