Bahceci Tup Bebek Gebelik Kesesi Ne Zaman Oluşur? | Bahçeci Sağlık Grubu

Gebelik Kesesi Ne Zaman Oluşur?

İlk hamileliğini yaşayan kadınlar, gebe kaldıkları andan itibaren pek çok yeni kavramla tanışır. Bu kavramlardan biri de gebelik kesesidir. Bebeğin anne karnı içinde güvenli…

Gebelik Kesesi Ne Zaman Oluşur?
    

İlk hamileliğini yaşayan kadınlar, gebe kaldıkları andan itibaren pek çok yeni kavramla tanışır. Bu kavramlardan biri de gebelik kesesidir.

Bebeğin anne karnı içinde güvenli bir şekilde saklanmasını ve büyümesini sağlayan gebelik kesesi, hamileliğin ilk gününden itibaren yavaşça oluşur ve doğuma kadar korunur.

Gebelik kesesinin görünür hale gelme tarihi, büyüklüğü ve şekli ise hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediği hakkında önemli bilgilere ulaşmanıza yardımcı olur.

Gebelik Kesesi Nedir?

Gebelik kesesi, hamilelikle birlikte rahmin iç kısmında oluşan ve bebeğin korunmasını sağlayan yeni bir organdır. Anne karnındaki fetüs, gebelik kesesi içinde oluşur ve büyür.

İç kısmı amniyotik sıvıyla dolan gebelik kesesi, bu sayede fetüsün rahatça hareket edebilmesini, darbelere ve dış etkilere karşı korunmasını sağlar.

Göbek bağı kordonu ve kan damarları dışında bebeğin annenin iç organlarıyla bağlantısını tamamen kesen gebelik kesesi, bu sayede bebeğin hava koşullarına, çeşitli viral hastalıklara, anne adayının yaşayacağı fiziksel zorlanmalara ve darbelere karşı korunmasına yardımcı olur.

Rahim duvarına yapışık bir doku olan plasenta ile doğrudan bağlantı halinde bulunan gebelik kesesi, esnek dokusu sayesinde bebeğin büyümesiyle birlikte genişler ve anne karnındaki bebeğin şekline uyum sağlar.

Gebelik kesesi şekli, bebeğe rahatça büyüyebilmesi için maksimum alan tanımaya yönelik şekilde değişim gösterebilir. Bu sayede gebelik serüveninin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına olanak tanıyan kese, doğum sonrasında vücuttan atılır.

Gebelik Kesesi Ne Zaman Oluşur?

Gebelik kesesi, döllenmeyle birlikte oluşmaya başlar ve hamileliğin ilk haftalarında tamamen belirgin hale gelir. Pek çok anne adayı, boş kese ne zaman dolar sorusuna yanıt arar.

Esasında doğum kesesi, hiçbir zaman boş olmaz. Kesenin oluşması için döllenmiş bir yumurta ve bu döllenme işlemi sonrasında meydana gelen bir embriyo gerekir.

Bu nedenle de hamilelik gerçekleştikten sonra boş kese diye bir durum söz konusu olmaz. Kesenin hamileliğin ilk haftalarında boş görünmesinin sebebi, embriyonun henüz ultrason cihazlarında net bir şekilde görünmeyecek kadar küçük olmasıdır.

Embriyonun henüz son derece küçük olduğu süreçte gebelik kesesi de aynı oranda küçüktür ancak karından ya da vajinadan yapılan ultrason muayenelerinde yine de görünür.

Gebelik kesesinin küçük olması, anne de ya da embriyoda herhangi bir fiziksel anomali bulunmadığı sürece hamileliğin erken safhada olmasından kaynaklanır.

Gebelik Kesesi Ölçüleri Nelerdir?

Gebelik kesesinin ölçüleri, hamileliğin safhasına göre değişiklik gösterir. 3 haftalık hamilelikte gebelik kesesinin ortalama 2-3 mm olması beklenir. Hamilelik ilerledikçe embriyoyla birlikte gebelik kesesi de büyür.

Hamileliklerin büyük kısmı, 5. ila 6. haftalar civarında anlaşılır ve bu noktada gebelik kesesinin yaklaşık 20 mm ölçüsünde olması gerekir. Gebelik kesesinin büyümesiyle birlikte, kese içinde yolk kesesi adı verilen ikinci bir oluşum da gözlemlenir.

Yolk kesesi, embriyonun gelişiminin ikinci haftasından itibaren oluşmaya başlar ve anne karnındaki bebeğin korunmasına yardımcı olur. Hamileliğin ilk 6 haftasında gebelik kesesinin ideal ölçülerden daha küçük olması, anne adayının folik asit tüketiminin düşük olmasından kaynaklanabilir ve müdahale edilmemesi durumunda düşük riskini artırabilir ya da bebekte anomali gelişmesine yol açabilir. Bu sebeple küçük keseye sahip anne adaylarının hücre üretimini artıracak takviye gıdalar kullanması önerilir.

Beta HCG Kaç iken Kese Görünür?

Beta HCG, hamilelikte her gün katlanarak yükselen ve gebelik testlerinde kullanılan bir hormondur. Hem idrar yoluyla yapılan ev tipi prediktörler hem de laboratuvar ortamında yapılan kan testleri, vücuttaki Beta HCG hormonunun seviyesini ölçer ve hormon seviyesine göre vücutta hamilelik bulunup bulunmadığını tespit eder.

Beta HCG hormonunun yüksekliği, kesin olarak hamilelik anlamına gelmez.

Dış gebelik, enfeksiyon, çeşitli kanser türleri gibi durumlar da Beta HCG hormonunun yükselmesine yol açar ve bu tarz durumlar, gebelik konusunda yanıltıcı sonuçlara yol açabilir.

Bu yüzden hamilelikten kesin olarak söz edilebilmesi için gebelik kesesinin ultrasonografik cihazlarda net bir şekilde görülmesi beklenir.

Beta HCG hormonunun 1000 – 3000 IU/mL seviyesine ulaştığı dönemde gebelik kesesinin ultrason cihazlarında net bir şekilde görülmesi gerekir. Beta HCG seviyesi istenen seviyeye ulaştığı halde karından yapılan ultrason görüntülemelerinde gebelik kesesi halen görünmezse, vajinal ultrason yöntemine başvurulur.

Anne adayının rahim bölgesini detaylı bir şekilde tarayan vajinal ultrason cihazında kesenin görünmesi, gebeliğin kesinleştirilmesini sağlar. Vajinal ultrasonografide de kese görünmemesi durumunda ise hamilelik ihtimali ortadan kalkar ve hormon yüksekliğine yol açan sağlık durumunun araştırılmasına geçilir.

Kese İçinde Bebek Kaçıncı Haftada Görünür?

Anne ve baba adaylarını en çok heyecanlandıran konulardan biri, ultrason cihazlarında bebeği görmektir. Peki, gebelikte kese içindeki bebek ne zaman görünür? Aslında pek çok gebelikte kese göründüğü anda içinde yer alan embriyo da göze çarpar.

Kimi durumlarda ise embriyonun çok küçük olması, ultrason görüntülemelerinde bebeğin ayırt edilememesine yol açar. Peki bebek kesede en geç ne zaman görülür ve gecikme sebepleri nelerdir?

Gebelik kesesindeki bebeğin en geç 6. hafta civarında net bir şekilde görünmesi gerekir. Bu tarihlerde embriyo hâlen görüntülenemezse, hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemediğinden şüphe edilebilir. Kese ortaya çıktığı halde embriyonun görüntülenememesi, ağırlıklı olarak boş gebelik durumundan kaynaklanır.

Bebekte bulunan genetik problemler de kesenin 6. hafta sonrasında dahi boş görünmesine yol açabilir. Bu tip hamileliklerde sağlıklı bir şekilde tamamlanma şansı bulunmadığı için kürtaj yoluna gidilmesi ve gebeliğin sonlandırılması önerilir.

Yorumunuzu Gönderin



50 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhaba.Hocam transferin 10.gunu 237, 12.gun 666, 14.gün 1184 beta değerlerim.ikiz gebelik olma durumu var mıdır? Kese ne zaman görülür?

    25 Mayıs 2022 / 18:23
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      1500 ve üzeri değerlerde kese görünmektedir. Doktorunuzun yakın takibinde kalmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      26 Mayıs 2022 / 09:36
  • ***** Yanıtla

    Merhaba hocam. Kan testimde gebelik cikti ultrasonda cikmadı kucuk kutulu bi igne verdi eczaneden aldim vuruldum fitil ve progestan verdi rahim duvarin kalinlasmis dedi supheli konustu sizce tehlikeli mi gebeligim kasiklarimda ahri olusuyor

    27 Mayıs 2022 / 22:04
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Sizi muayene etmeden net bir şey söyleyemeyiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      29 Haziran 2022 / 11:55
  • ***** Yanıtla

    Hocam merhaba hcg değerim 190 çıktı hamilelik var mi

    20 Ağustos 2022 / 11:11
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Beta HCG sonucunuz pozitif görünüyor.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      22 Ağustos 2022 / 13:13
  • ***** Yanıtla

    Merhaba,29temmuz son adet günüm 15 Ağustos opu 18 Ağustos transfer günüm 9 eylülde kese ve yolk kesem göründü 14 eylüldeki kontrolünde istenilen gelişme olmamış dedi doktorum bir hafta sonra değerlendirip ilaçları bırakmam gerekebilecegini söyledi endişeli bekliyoruz gelişme olabilir mi

    17 Eylül 2022 / 11:36
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Tedavinizi gerçekleştiren doktorunuza danışmanızı öneririz. En doğru bilgiyi size verecektir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      19 Eylül 2022 / 09:07
  • ***** Yanıtla

    Merhaba hocam beta değeri. 1452.34 fakat ultrasyonda kese var kese içinde bebek yok 10 gün sonraya atıldı normal midir bu durum ? Ayrıca 27 Ağustos 22 son adet tarihim.

    4 Ekim 2022 / 19:00
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhaba,

      Henüz erken bir dönem. Keseyi bir süre daha takip edip gebeliğin devamını değerlendirmelisiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      23 Ekim 2022 / 08:51
Diğer Yorumlar
1 2 3 4 5
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: