Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
İnfertilite problemi yaşayan ve çocuk sahibi olmak için uzman bir kliniğe başvuran erkeklerden ilk istenen testlerden biri, semen analizidir.
Semen analizi, erkeğin 2-7 günlük cinsel perhiz sonrası elde edilen semen örneğinin içerdiği sperm hücrelerinin sayı, hareketlilik ve şekil bozukluğu yönünden detaylı incelenmesini kapsar.
Sperm sayısı, hareketliliği ve morfolojisi normal olarak kabul edilen değerlerin altında olduğu bireylerde, azalma oranı ne kadar fazla ise çiftlerin çocuk sahibi olması için gereken zaman da o kadar uzayabilmektedir.
Sperm morfolojisi ile spermde şekil bozuklukları olup olmadığı incelenir. Dünyada spermlerdeki şekil bozukluklarının tayini için kullanılan en yaygın değerlendirme yöntemleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Kruger kriterlerine göre gerçekleştirilen değerlendirme yöntemidir.
Bu yöntemlerde incelenecek sperm hücreleri özel hazırlık işlemlerinden geçirilerek spermin farklı bölümleri bakımından (baş, boyun ve kuyruk) detaylı değerlendirilirler. Değerlendirme sonucu, normal standartlara sahip sperm hücre oranının belirli bir sayının üzerinde olduğu sonuçlar normal kabul edilir.
Çoğu klinikte sperm sadece hareketlilik ve sayı olarak değerlendirilir. Aslında özellikle son yıllarda sperm şekil bozukluğu bizim daha çok önem teşkil ediyor.
Sebebi sperm üretimi yaklaşık yetmiş gün süren bir süreçtir ve bu süreçte basit bir tabirle sperm üretiminde kalite kontrol departmanı çalışmaz. Yani üretilen yüz spermden dört tanesinin normal şekle sahip olmasıyla biz bu örneği normal sperm olarak değerlendirmekteyiz.
Bu süreçte eğer belli aşamalarda üretimde bir problem varsa bu sperme genellikle şekil bozukluğu olarak yansıyor. Şekil bozukluğu demek, belli şekil bozuklukları eğer yüksek oranda görünüyorsa spermde biz daha işlem yapmadan kısırlık tedavisi sırasında majör şekil bozuklukları ile tedavinin nasıl bir seyirde gidebileceğini anlıyoruz.
Örneğin globozol spermi dediğimiz yuvarlak başlı spermlerin çoğunda göründüğü bir örnekte döllenme problemi yaşayacağımızı biz biliyoruz. Bunun için laboratuvarımızda ekstra önlemler alabiliyoruz.
Kuyruğun kısa olması, kafa spermin başında yer alan bir takım ciddi anormallikler bizim tedavi veya teşhis sırasında açıkçası ne şekilde bir yol izleyeceğimizi çok net olarak bize gösterebiliyor. O açıdan spermin morfojik değerlendirilmesi tedavi ve tetkikte son derece önemlidir.
Sperm hücresi üç bölümden oluşur. Bunlar; baş kısmı, ortası ve kuyruk kısmıdır. Baş, genetik materyali içermektedir, orta kısım spermin hareket edebilmesi için gerekli olan enerjiyi, kuyruk kısmı ise sperm hareketini sağlar.
Normal bir spermin baş uzunluğu: 4 ila 5 µm
Baş kısmı eni: 2.5 – 3.5 µm
Baş kısmının uzunluk/en oranı: 1.50 – 1.75 olmalıdır.
Kuyruk bölümü, orta kısımdan daha incedir ve kıvrımsız, düzgün biçimli ve yaklaşık 40-50 µm uzunluktadır.
Hastaların sıklıkla sordukları sorulardan biri, “sperm morfolojisi nasıl düzelir?” sorusudur. Spermdeki şekil bozukluklarını düzeltebilirsiniz demek zordur.
Zira kök hücreden başlayan ve olgun bir sperm aşamasına kadar geçen yaklaşık 3 aylık bir üretim sürecinde hangi iç ve dış faktörlerin spermdeki şekil bozukluklarını yaratabildiği konusundaki bilgimiz son derece sınırlı.
Problemin kalıtsal olabildiği durumlarda bu yönde bir iyileştirme sağlanması mümkün görünmemekle birlikte, geçici dış faktörlere bağlı olan şekil bozukluklarının bu faktörlerin ortadan kaldırılması sonrası düzelebildiğine yönelik sonuçlar da mevcut.
Günümüze kadar gerçekleştirilen ve bu yönde iyileştirme amaçlı uygulanan vitamin ve besin destekleri içeren çalışmalarda, sperm şekil bozukluklarının iyileştirilebileceği yönünde anlamlı ve kabul edilebilir kesin bir sonuç şimdilik mevcut değil.
Bununla birlikte bu tedavilerin özellikle spermin baş bölümünde yer alan genetik yükünde oluşan hasarların azaldığını gösteren sonuçlar mevcut.
Dolayısı ile bazı hastalarda adı geçen destek tedavilerinin, tedaviye sperm şekil bozukluklarından ziyade sayı, hareketlilik ve genetik yapının kalitesi olarak katkı sağlayabileceği gözlenmekte.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Esimin spermleri yön farki varmis o nedemek anlamadim herseyi iyimis yön farkını anlamadim
Merhaba,
İletişim bilgilerinizi [email protected] adresine mail atabilirseniz uzman hekimimiz konu ile ilgili bilgi vermek için sizi arayacaktır.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Hayırlı akşamlar hocam benimde eşimin morfoloji ve hareketlilik %1 aşılama ve tüp bebek yapma şansımız var mi
Merhaba,
Elinizdeki test sonuçlarınızı ve iletişim bilgilerinizi [email protected] adresine mail atmanızı rica ederiz. Uzman hekimimiz konu ile ilgili bilgilendirmek için sizi arayacaktır.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Mrb hocam sperm testimde sperm sayisi 80milyon.
Normal sperm %20
Anormal sperm %80
Bu şekilde normal yolla gebelik şansimiz varmi.
Esimde sorun yok.8 aydir korunmuyoruz.
Merhaba,
Elinizdeki test sonuçlarınızı ve iletişim bilgilerinizi [email protected] adresine mail atmanızı rica ederiz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba Abdullah bey aynı sorun bende de var sız ne yaptınız acaba
Merhaba Hocam eşimin morfolojisi 6 ay önce “0” iki gün önce tekrar yaptırdık “3” çıktı bu durumda tüp bebek mi önerirsiniz yoksa normal yolla hamile kalınabilir mi? mail adresinize mal attım labaratuar sonucunu bilgi veririseniz çok memnun oluruz.
Merhaba,
Doktorumuz en kısa sürede size geri dönüş yapacaktır. İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
merhaba esinizin morfolojisini yukseltmek için hangi ilacı kullandınız acaba.Benim eşimde de aynı sorun var ama her dr. farklı ilaç tavsiye ediyor.neye göre kime göre hareket edecemizi şaşırdır. bilgi verirseniz çok seviniriz.
Eşiniz herhangi bir kür veya ilaç kullandı mı?
Merhabalar bizde çocuk hasreti çekiyoruz bu konudan müzdaribiz nasıl yükselttiniz??
Merhabalar eşimin sonuçlarını mail olarak
attım sizlere eşim küçükken Verem hastalığı geçirmiş sperm değerlerinde düşüklük var 6 yıllık evliyiz ve çocuğumuz olmuyor doktorların söylediğine göre direkt tüp bebek denememiz söylendi Ama rica etsem bir bakar mısınız test sonuçlarına ne yapmamız gerekiyor acaba morfolojisi düşük ileri hareketlerimiz düşük yerinde hareketlerimiz düşük. Gittigimiz doktorlar net bi aciklama yapmiyor. Esimin moralinide bozmak istemiyorum pek konusmak istemiyor. Durumumuz cok mu kotu