Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
İnfertilite problemi yaşayan ve çocuk sahibi olmak için uzman bir kliniğe başvuran erkeklerden ilk istenen testlerden biri, semen analizidir.
Semen analizi, erkeğin 2-7 günlük cinsel perhiz sonrası elde edilen semen örneğinin içerdiği sperm hücrelerinin sayı, hareketlilik ve şekil bozukluğu yönünden detaylı incelenmesini kapsar.
Sperm sayısı, hareketliliği ve morfolojisi normal olarak kabul edilen değerlerin altında olduğu bireylerde, azalma oranı ne kadar fazla ise çiftlerin çocuk sahibi olması için gereken zaman da o kadar uzayabilmektedir.
Sperm morfolojisi ile spermde şekil bozuklukları olup olmadığı incelenir. Dünyada spermlerdeki şekil bozukluklarının tayini için kullanılan en yaygın değerlendirme yöntemleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Kruger kriterlerine göre gerçekleştirilen değerlendirme yöntemidir.
Bu yöntemlerde incelenecek sperm hücreleri özel hazırlık işlemlerinden geçirilerek spermin farklı bölümleri bakımından (baş, boyun ve kuyruk) detaylı değerlendirilirler. Değerlendirme sonucu, normal standartlara sahip sperm hücre oranının belirli bir sayının üzerinde olduğu sonuçlar normal kabul edilir.
Çoğu klinikte sperm sadece hareketlilik ve sayı olarak değerlendirilir. Aslında özellikle son yıllarda sperm şekil bozukluğu bizim daha çok önem teşkil ediyor.
Sebebi sperm üretimi yaklaşık yetmiş gün süren bir süreçtir ve bu süreçte basit bir tabirle sperm üretiminde kalite kontrol departmanı çalışmaz. Yani üretilen yüz spermden dört tanesinin normal şekle sahip olmasıyla biz bu örneği normal sperm olarak değerlendirmekteyiz.
Bu süreçte eğer belli aşamalarda üretimde bir problem varsa bu sperme genellikle şekil bozukluğu olarak yansıyor. Şekil bozukluğu demek, belli şekil bozuklukları eğer yüksek oranda görünüyorsa spermde biz daha işlem yapmadan kısırlık tedavisi sırasında majör şekil bozuklukları ile tedavinin nasıl bir seyirde gidebileceğini anlıyoruz.
Örneğin globozol spermi dediğimiz yuvarlak başlı spermlerin çoğunda göründüğü bir örnekte döllenme problemi yaşayacağımızı biz biliyoruz. Bunun için laboratuvarımızda ekstra önlemler alabiliyoruz.
Kuyruğun kısa olması, kafa spermin başında yer alan bir takım ciddi anormallikler bizim tedavi veya teşhis sırasında açıkçası ne şekilde bir yol izleyeceğimizi çok net olarak bize gösterebiliyor. O açıdan spermin morfojik değerlendirilmesi tedavi ve tetkikte son derece önemlidir.
Sperm hücresi üç bölümden oluşur. Bunlar; baş kısmı, ortası ve kuyruk kısmıdır. Baş, genetik materyali içermektedir, orta kısım spermin hareket edebilmesi için gerekli olan enerjiyi, kuyruk kısmı ise sperm hareketini sağlar.
Normal bir spermin baş uzunluğu: 4 ila 5 µm
Baş kısmı eni: 2.5 – 3.5 µm
Baş kısmının uzunluk/en oranı: 1.50 – 1.75 olmalıdır.
Kuyruk bölümü, orta kısımdan daha incedir ve kıvrımsız, düzgün biçimli ve yaklaşık 40-50 µm uzunluktadır.
Hastaların sıklıkla sordukları sorulardan biri, “sperm morfolojisi nasıl düzelir?” sorusudur. Spermdeki şekil bozukluklarını düzeltebilirsiniz demek zordur.
Zira kök hücreden başlayan ve olgun bir sperm aşamasına kadar geçen yaklaşık 3 aylık bir üretim sürecinde hangi iç ve dış faktörlerin spermdeki şekil bozukluklarını yaratabildiği konusundaki bilgimiz son derece sınırlı.
Problemin kalıtsal olabildiği durumlarda bu yönde bir iyileştirme sağlanması mümkün görünmemekle birlikte, geçici dış faktörlere bağlı olan şekil bozukluklarının bu faktörlerin ortadan kaldırılması sonrası düzelebildiğine yönelik sonuçlar da mevcut.
Günümüze kadar gerçekleştirilen ve bu yönde iyileştirme amaçlı uygulanan vitamin ve besin destekleri içeren çalışmalarda, sperm şekil bozukluklarının iyileştirilebileceği yönünde anlamlı ve kabul edilebilir kesin bir sonuç şimdilik mevcut değil.
Bununla birlikte bu tedavilerin özellikle spermin baş bölümünde yer alan genetik yükünde oluşan hasarların azaldığını gösteren sonuçlar mevcut.
Dolayısı ile bazı hastalarda adı geçen destek tedavilerinin, tedaviye sperm şekil bozukluklarından ziyade sayı, hareketlilik ve genetik yapının kalitesi olarak katkı sağlayabileceği gözlenmekte.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Merhaba hocam ,
Total sperm:5.9
Sperm konstrasyonu:3.9
Hacim:1.5
Hızlı ileri 0
Yavaş ileri 28
Yerinde hareketli 10
Hareketsiz 62
Ph 8
Bu test sonuclarına göre normal gebelik olur mu ilk önce aşılamamı yoksa hemen tüp bebek mi.
Lütfen yorum ve bilgilerinizi rica ederim.Yorumlarıma cevap alamıyorum.
Merhaba,
Sperm sayı ve hareketliliğiniz düşük görünüyor. Sigara-alkolden uzak durmak, doğal beslenmek sperm hareketliliğinde faydalı sağlayacaktır. Dilerseniz buraya tıklayarak sperm değerlendirmenizi üroloji doktorumuzla yapabilir ve tedavi planı oluşturabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba eşimin değerleri şu şekilde Normal form 8 Makrosefali 33 Mikrosefali 15. Dublikasyon 1. Pinhead 4. Pyrform 7. Valisol 3. Serbest baş 4. Boyun anomolileri 12. Çift kuyruk 2. Kısa kuyruk 3. Kıvrık kuyruk 6. Stoplazmik deoplet 2 Bu değerler altında çocuk sahibi olabilirmiyiz bilgi verirmisiniz
Merhaba,
Normal sperm değerleri düşük görünüyor. Üroloji doktorunun detaylı değerlendirmesini öneririz. Dilerseniz buraya tıklayarak telefon numaranızı bırakabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Eşimin sperm sayısı 15 milyon
İleri hızlı hareketli % 13
İleri yavaş hareketli % 29
Yerinde harekerli % 4
Hareketsiz % 54
Motilivite % 46
Morfoloji %1
Bas anomosi % 34
Boyun anomosi % 36
Kuyruk anomosi % 29
Hocam eşimde vaeıkosel var bu durumda ne yapmalıyız
Merhaba,
Eşinizin morfoloji ve hareketlilik değerleri düşük görünüyor. Fakat yalnızca sperm testi sonucu kesin bir değerlendirme için yeterli değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim içi bozukluklar da gebe kalmayı etkilemektedir. Dilerseniz buraya tıklayarak kan sonuçlarınızla ilgili detaylı bilgi alabilir, doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme sağlayabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Hocam kolay gelsin
Volüm 1,6
Ml de sperm sayısı 16 milyon
Total sperm sayısı 25,6
+4 ileri hızlı hareketli 18
+3 yavaş hareketli 12
Yerinde hareketli 6
Hareketsiz 64
baş anomalisi 56
Orta kısım anomalisi 28
Kuyuk anomalisi 15
Nedemk hocam testlerde böyle yazıyor yardımcı olurmusunuz
Merhaba,
Sayı değerleriniz iyi görünüyor fakat sperm hareketliliğiniz düşük. Dilerseniz buraya tıklayarak üroloji uzmanımızla ücretsiz görüşebilir, test sonuçlarınızla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Hocam 1.5 yıldır evliyiz bizde cocuk istiyoruz ama eşimin sperm sayısında sorun yok ileri hareketligi düşük ve morfoloji %1 dir.1 defa aşılama denedik olmadi.en son dr tüp bebek yapin dedi. Normal size zir olur şimdiden tskler
Merhaba,
Morfoloji değerinin düşük olması doğal yolla gebelik oranını ciddi oranda azaltmaktadır. Sigara-alkol alışkanlıklarının bırakılması, bol lifli gıdalar tüketilmesini öneririz. Detaylı sperm değerlendirmesi için üroloji doktorumuzla görüşebilirsiniz. Dilerseniz buraya tıklayarak doktorlarımızla ücretsiz görüntülü görüşme yapabilir, test ve tahlil sonuçlarınızı değerlendirerek ön tedavi planınızı oluşturabiliriz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi