Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Yaşamın hemen her döneminde görülen anormal vajinal kanamalar çeşitli hastalıklara işaret ediyor olabilir. Pıhtılaşma bozukluğu, çeşitli hormon düzensizlikleri, enfeksiyon tabloları, vajinal miyomlar ve atrofiler, tiroid hormon disfonksiyonu ve karaciğer, böbrek gibi organ yetmezlikleri anormal vajinal kanamaya yol açabilecek başlıca sağlık sorunlarıdır.
Gebelik döneminde görülen kanamalar ise sıklıkla abortus (düşük), ektopik gebelik, enfeksiyon, gebelikle ilişkili tümör hastalıkları ve implantasyon (yerleşme) gibi durumlardan kaynaklı olarak gerçekleşir.
Yerleşme kanaması olarak da bilinen implantasyon kanaması, tüp bebek tedavisi ile uygulanan embriyo transferi sonrasında sık görülür ve halk arasında “lekelenme” olarak tariflenir.
Vajinal kanama bulgularını doğru değerlendirmek, kanama ile ilgili özellikleri bilmek, acil müdahale gerektirecek durumlar hakkında bilgi sahibi olmak ve bazı durumlarda normal kabul edilen kanamaları ayırt edebilmek önemlidir.
Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Adet dışı vajinal kanamalar çoğunlukla jinekolojik hastalık bulgusu olarak değerlendirilir. Bu kanamalar altta yatan bir pıhtılaşma bozukluğunun belirtisi olabileceği gibi önemli hormon düzensizliklerine veya vajinal miyomlara da işaret ediyor olabilir.
Tüm bunlar kadında üreme bozukluğuna yol açabilecek ciddi sağlık problemleridir. Bu nedenle anormal vajinal kanamaların göz ardı edilmemesi ve kanamaların hangi durumlarda normal kabul edildiğinin bilinmesi gerekir.
Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde görülen kanamalar çoğunlukla yerleşme kanaması olarak değerlendirilir ve lekelenme tarzındaki hafif kanamalar normal kabul edilir.
Ancak bu süreç düşük açısından son derece riskli bir süreç olduğu için kanama takibinin hekim kontrolünde doğru şekilde yapılması önerilir.
Embriyo transferi tüp bebek tedavisinin önemli basamaklarından biridir. Kadının yumurtalıklarından steril ameliyathane ortamında cerrahi yöntemle toplanan yumurta hücreleri, erkekten alınan sperm hücreleri ile bir araya getirilir ve laboratuvar ortamında uygun şartlar altında döllenme gerçekleştirilir.
Bu işlemle birlikte döllenmiş olan yumurta hücresi embriyo olarak adlandırılır ve gebeliğin başlayabilmesi için bu hücre rahim içerisine transfer edilir.
İşlem uygulanırken kişi normal jinekolojik muayene pozisyonunu alır ve hekim vajinaya yerleştirilen spekulum aracılığıyla rahim dokusunu görüntüleyip ilk muayeneyi gerçekleştirir.
Daha sonra vajina yüzeyi ve rahim içerisi steril serum sıvıları ile temizlenerek embriyo için hazır hale getirilir. Transferi gerçekleşecek olan embriyo hücreleri işlem için uygun bir katater aracılığı ile rahim boşluğuna yerleştirilir ve eş zamanlı olarak karın yüzeyinden ultrason ile görüntüleme sağlanır.
Hekim, embriyoların rahim dokusuna güvenli bir şekilde ulaştığından emin olduktan sonra işlemi sonlandırır ve hastanın yaklaşık 20 dakika kadar mevcut pozisyonu koruması istenir.
Transfer işlemi son derece önemli bir adım olmasına rağmen gebeliğin başlamasını sağlayan asıl nokta, transfer edilen embriyo hücrelerinin rahim duvarına yerleşmesidir.
Tıpta implantasyon olarak adlandırılan bu olay tüp bebek tedavisi ile ilgili en kritik noktalardan biri olarak kabul edilir. Transfer sonrası yerleşme olmazsa kalınlaşmış olan rahim duvarı embriyo hücreleri ile birlikte rahim dışına atılır ve kanama ile birlikte abortus (düşük) komplikasyonu meydana gelir.
Bu evrede görülebilecek kanamalar son derece ciddi olabileceği gibi, bazı durumlarda yerleşme işlemi sonrasında “lekelenme” tarzında hafif kanamalar da görülür.
Gebeliği riske atmayan bu kanama normal kabul edilir ve çoğunlukla embriyonun rahim duvarına doğru şekilde yerleştiğinin belirtisi olarak değerlendirilir.
Laboratuvar ortamında döllenen yumurta hücresi rahim içerisine güvenilir bir şekilde yerleştikten sonra gebelik başlar ve vücutta bir dizi fizyolojik değişiklik meydana gelir.
İmplantasyon olarak adlandırılan bu yerleşme olayı embriyo transferinden sonraki 5-7 gün arasında başlar ve ortalama 11-12. günlerde tamamlanır.
Gebeliğin başlatılıp sürdürülmesi için embriyonun rahim duvarına güvenli bir şekilde yerleşmesi şarttır. Bu yerleşme olmadığında, yumurta sperm tarafından doğru biçimde döllenmiş olsa dahi gebeliğin başlatılması mümkün değildir.
Dolayısıyla embriyo transferi tüp bebek tedavisinin en önemli adımı olarak kabul edilir ve bu dönemde görülebilecek kanama gibi bulguların yakın takip edilmesi gerekir.
Gebeliği başlatmak için kritik önem taşıyan bu yerleşme aşamasını kolaylaştırabilmek için rahim duvarında bazı değişiklikler meydana gelir.
Rahim dokuları kanlanarak embriyoyu güvenli bir şekilde sarmak üzere genişler ve kalınlaşır. Rahim hücrelerinin kanlanması artırılır ve özellikle yüzey dokular fazlasıyla dolgunlaşır.
Bu süreçte kanlanması son derece artmış olan rahim duvarında, embriyonun da yerleşmesi ile birlikte minimal kanamalar görülebilir.
Lekelenme olarak adlandırılan bu kanama özellikle embriyo transferinden sonraki 5-12 gün arasında gerçekleşir.
Embriyo transferi sonrası görülen kanama yerleşme kanaması olarak değerlendirilir. Döllenmiş olan yumurta hücresinin rahim içerisine transfer edilmesinden sonra embriyo hücresinin rahim yüzeyine tutunması beklenir.
Bu süreçte rahim yüzeyinde embriyonun tutunmasını kolaylaştırmaya yönelik bazı değişiklikler meydana gelir. Rahim dokusu kanlanır, kalınlaşır ve döllenmiş yumurta hücresinin rahatlıkla gömülebilmesi için kabarık bir yüzey oluşturulur.
Bu şekilde kanlanmış ve kalınlaşmış olan rahim yüzeyine embriyo hücresinin yerleşmesi ile birlikte bir miktar kanama görülebilir.
Lekelenme tarzındaki bu kanamalar embriyo transferi sonrasında sık görülen kanamalardır ve çoğunlukla embriyonun rahim yüzeyine yerleşmesi ile ilişkilendirilir.
Yerleşme kanaması olarak da adlandırılan bu durum embriyo transfer işleminden sonraki 5-12. günler arasında görülür ve birkaç gün devam edebilir.
Bu süreçte düşük riski yüksek olduğu için kanama ile ilgili miktar, renk, yoğunluk ve süre gibi pek çok özellik yakın takip edilmeli, hangi durumlarda acil müdahale gerekeceği bilinmelidir.
Embriyo transferinden sonra lekelenme ne zaman olur, transfer sonrası kanama normal mi, transfer sonrası yerleşme kanaması kaç gün sürer veya transfer sonrası kanama kaç gün sürer gibi pek çok sorunun cevabı için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Merhabalar bn 5 buçuk haftalık hamileyim ve kanamam oldu bı gün kanamam durdu ama bazen bı iki gün arayla lekelenme oluyor kahverengi lekelenme düşük tehlikem var mi hala acaba niye böyle oluyor
Merhaba,
Vakit kaybetmeden doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba transferden 3 gün sonra yoğun kanamam oldu 3 gün sürdü şmdi 12.gündeyim kahverengi lekelenme ve bel ağrısı var ne olabilir
Merhaba,
Birçok sebebi olabilir. Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar.
Dun transferimin 7.gunuydu ve erken testle pozitifi gördum . Bugun 8. Gunu ve kahverengi leke ve kanama oldu. Neden bu sekilde oluyoracaba ? Tsk
Merhaba,
Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba 5.gün biri 5ab diğeri 4ab cift embriyo transferi yapıldı.bugun transfer günü dahil 4.gunum ve akintimin rengi koyulasti.kahverengi gibi biraz kırmızıya da dönük.yerlesme kanaması olabilir mi?
Merhaba,
Yerleşme lekelenmesi olabilir fakat doktorunuzun söylediği tarihte kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Bugün transferim gerçekleşti akşamı idrardan sonra kahve leke geldi normal mi ? İşlemin yapıldı günün akşamı böyle bir lekelenme normal mi
Merhaba,
Düşük bir ihtimalde olsa lekelenme olabilir fakat mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba aynı durum ben de de oldu acaba doktorunuz ne dedi bugün benim 8. Günüm idrar testi yaptım negatif çıktı