Bahceci Tup Bebek

Adet Söktürücü İlaçlar

Menstruasyon, kadınlarda cinsiyet hormonlarının aylık döngüsünden kaynaklı olarak rahmin ayda bir kez hamilelik için hazır hale gelmesi, hamileliğin gerçekleşmemesi halinde de yumurta ve rahim…

Adet Söktürücü İlaçlar
    

Menstruasyon, kadınlarda cinsiyet hormonlarının aylık döngüsünden kaynaklı olarak rahmin ayda bir kez hamilelik için hazır hale gelmesi, hamileliğin gerçekleşmemesi halinde de yumurta ve rahim yüzeyini kaplayan dokuların dışarı atılması ile sonuçlanan döngüyü ifade eder.

Adet veya regl olarak da ifade edilen durum, hamileliğin oluşmaması halinde bu dokuların dışarı atılması ile oluşan kanamadır. Ortalama 28-30 günde bir adet kanaması gerçekleşir ve bu kanama 3-7 gün aralığında sürer.

Adet kanaması genç kızlarda ergenlik döneminde başlayarak menopoz dönemine kadar devam eder ve üreme yeteneğinin devam ettiğinin bir göstergesidir.

Stres, hormonal bozukluklar, kullanılan ilaçlar veya hastalıklar gibi birçok nedenden kaynaklı olarak adet döngüsünde aksamalar görülebilir.

Bu durum bazen mevsim değişiklikleri veya strese bağlı olabilir. Fakat adet düzensizliğinin sürekli hale gelmesi bir jinekolojik hastalığı işaret edebileceğinden hekime başvurmayı gerektirir.

Hekimler tarafından adet kanaması geciken kadınlara önerilebilen tedavi seçeneklerinden bir tanesi adet söktürücü ilaçlardır.

Adet söktürücü ilaçlar geciken adet kanamasının gerçekleşmesini sağlar. Bu ilaçlar yalnızca hekim tarafından önerilmesi halinde kullanılmalıdır. İşte adet söktürücü ilaçlar hakkında tüm bilgiler…

Adet Söktürücü Nedir?

Kadınlarda menstruasyon döngüsünden sorumlu olan iki temel hormon östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Adet söktürücü ilaçlar, bu hormonları çeşitli oranlarda içeren hormon ilaçlarıdır.

Sağlıklı bir kadının vücudunda yumurtlama öncesinde östrojen hormonu baskınken, yumurtlama sonrası östrojen miktarı azalarak progesteron hormonu baskın hale gelmeye başlar.

Progesteron hormonunun düzeyi, gebeliğin oluşmaması halinde bir noktadan sonra hızla düşer ve adet kanaması gerçekleşir. Oluşan kanama ile yumurta ve gebeliğe hazırlanmış olan rahim iç dokusu (endometrium tabakası) vajinal yolla dışarı atılır.

Bu kanama aynı zamanda vücudun bir sonraki menstruasyon döngüsüne hazırlanmasını sağlar. Çeşitli nedenlerle adet düzeninin bozulması halinde bu düzenin yeniden yerine getirilebilmesi amacıyla adet söktürücü ilaçların kullanımı gerekebilir.

Adeti gecikmiş olan kadınlarda adet söktürücü ilaç kullanımı ile birkaç gün içerisinde adet kanaması gerçekleşir. Reçetesiz adet söktürücü ilaçlar kadın hormonal düzeninde önemli değişiklikler yarattığından bilinçsiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

Hekim tarafından önerilen dozda hastaya uygun olan adet söktürücü ilaca hekimin önerdiği tarihte başlanmalı ve yine önerdiği tarihte ilacın kullanımı bırakılmalıdır.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Adet Söktürücü İlaçlar Gebelik Testini Etkiler mi?

Adet söktürücü ilaç kullanan kadınların sıklıkla sorduğu sorulardan bir tanesi adet söktürücü ilaç gebeliği sonlandırır mı sorusudur. Adet gecikmesi olan kadınlarda adet söktürücü ilaçlar önerilmeden hekim tarafından hamilelik ihtimalinin olup olmadığı sorgulanır.

Hamilelik ihtimali olan veya hamilelik belirtileri yaşayan kadınlarda adet söktürücü ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Adet söktürücü ilaç gebeliği sonlandırır mı sorusu bu konuda kadınlar tarafından sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesidir.

Hamile kadınlarda bu ilaçların kullanımı düşük gerçekleşmesine veya bebekte anomalilere neden olabilir. Bu nedenle adet gecikmesi yaşayan kadınlar bilinçsiz olarak reçetesiz adet söktürücü ilaçlar almak yerine özellikle de hamilelik ihtimalinin bulunması durumunda önce hekime başvurmalı ve gebelik testi yaptırmalıdır.

Ayrıca istenmeyen gebeliklerde de hekime başvurmak yerine düşük yapma amacıyla bu ilaçların bilinçsiz kullanımı kalıcı jinekolojik sorunlara yol açabilir.

Adet kanaması geciken kadınlarda hekime başvurulduğunda yapılacak muayenelerle birlikte adet gecikmesine neden olan faktörler de değerlendirilebilir.

Tüm bunların yanı sıra bazı durumlarda gebelikte görülen bazı tıbbi sorunların çözümü için de hormon içerikli adet söktürücü ilaçlardan faydalanılabilmektedir. Hekim tarafından verilen önerilere uymak, bu konuda verilebilecek en doğru karardır.

Adet Söktürücü İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm ilaçlarda olduğu gibi adet söktürücü ilaçlarda da yan etkilerin görülebilmesi mümkündür. Adet söktürücü ilaç yan etkileri arasında en sık görülenlerden bir tanesi göğüslerde ve göğüs uçlarında hassasiyet, şişkinlik, adet kanamasının normalden az veya fazla miktarda olması ve vajinal akıntılardır.

İlacın tam olarak hekim tarafından önerildiği şekilde kullanılması, bu yan etkilerin minimuma indirilmesini sağlayacaktır. Fakat aşırı yan etkilerin görülmesi halinde veya kaşıntı, nefes darlığı gibi olağan dışı belirtilerin gözlenmesi halinde ilaç alerjisi ihtimali de düşünülerek derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

Adet Söktürücü İlaç Emzirirken Kullanılır mı?

Emzirme sürecinde herhangi bir ilacın kullanımı, hekime danışılmadığı sürece kesinlikle önerilmez. Emziren kadınlarda süt hormonu olarak da bilinen prolaktin hormonunun kandaki miktarının yüksek olması, menstruasyonu baskılayarak adet kanamasını engelleyebilir.

Bu normal bir durumdur ve emzirme dönemi bittikten sonra sağlıklı kadınlarda adet döngüsü yeniden rayına oturur. Fakat bazı durumlarda adet görememeye bağlı olarak hassasiyet, şişkinlik gibi birtakım sorunların baş göstermesi ve bunların günlük yaşamı önemli ölçüde etkilemesi halinde hekime danışılarak adet söktürücü ilaç kullanılıp kullanılamayacağı hakkında danışılabilir. Hekimin uygun görmesi halinde bazı durumlarda uygun dozda adet söktürücü kullanılabilmektedir.

Adet Söktürücü İlaç Adet Olunca Bırakılır mı?

Adet söktürücü ilaçların kullanım süresi ve sıklığı, ayrıca ilacın başlanması ve bırakılması gerektiği zamanlar hekim tarafından önerilen ilacın içeriğine göre değişkenlik gösterir.

Çoğu adet söktürücü ilaç kullanımın başlamasından belirli bir süre sonra adet kanamasının gerçekleşmesini sağlar. Bu ilaçlardan bazıları adet kanamasının gelmesi ile bırakılır, bazıları ise bir süre daha devam ettirilir.

Hekim tarafından ilaç reçetelendirilirken ilacın ne zaman başlanacağı ve ne zaman bırakılacağı hakkında gerekli bilgiler verilir.

En İyi Adet Söktürücü İlaç Hangisidir?

Adet gecikmesi yaşayan kadınlar; en iyi adet söktürücü ilaç hangisi, hızlı adet söktürücü ilaç türleri neler, en etkili adet söktürücü ilaç hangisi gibi soruların yanıtlarını merak etmektedir.

Adet söktürücü kullananlar özellikle de internet ortamında bu soruyu sıklıkla dile getirse de en iyi ilaç diye bir durum söz konusu değildir.

Adet gecikmesine neden olan faktöre göre, kullanacak kişinin sağlık durumuna göre ve daha birçok etkene göre kullanılması gereken ilaç değişir.

Hangi ilacın kullanılması gerektiğine, kesinlikle hekim tarafından yapılacak olan muayene ve tanı testlerinin ardından karar verilmelidir.

Piyasada bulunan ve yaygın olarak reçetelendirilen adet söktürücü ilaç isimleri arasında Tarlusal, Cyclo, Duphaston, Naprosyn, Advil Liquigel ve Luteynyl gibi ilaçlar mevcuttur.

En sık kullanılan adet söktürücü ilaç Tarlusal olsa da bu ilaçlar yalnızca uygun hastalarda kullanılmalı ve hekime danışılmadan kesinlikle alınmamalıdır.

Adet Söktürücü İlaçlar Nasıl Kullanılır?

Adet söktürücü ilaçların birçoğu günde bir kez alınan küçük haplar şeklindedir. Fakat bazı durumlarda günde birkaç doz şeklinde kullanımı önerilen adet söktürücüler de söz konusu olabilir.

İlacın aç veya tok karnına alınması, günlük doz miktarı hakkında hekim tarafından gerekli bilgiler verilir. Hormon içeren haplar olması dolayısıyla ilaçların her gün aynı saatte alınması önemlidir.

Ayrıca menstruasyon döngüsünün devam etmesi açısından hekim tarafından söylenen ilacın bırakılması gerektiği günde ilacın alımı sonlandırılmalıdır.

Adet Söktürücü İlaç Bittikten Kaç Gün Sonra Adet Olunur?

Tarlusal gibi yaygın kullanılan adet söktürücü ilaçlarda genellikle kullanıma başlandıktan sonra 10-12 gün içerisinde adet kanaması gerçekleşir.

Bu ilaçlar kandaki hormon düzeylerini belirli seviyelere çekerek bu etkiyi sağlar. Dolayısıyla her hastanın kanındaki hormon düzeyi farklı olduğundan kanamanın gerçekleşeceği tarih de değişebilir.

Adet söktürücü ilacın hekim tarafından reçetelendirilmiş olan miktarı bitmiş olmasına karşın halen adet kanaması gerçekleşmediyse yeniden hekime başvurularak gerekli kontroller yaptırılmalıdır.

Adet Söktürücü İlaç Fiyatları

Adet düzensizliği yaşayan kadınlar tarafından merak edilen konulardan bir tanesi de adet söktürücü ilaç fiyatları ve en uygun fiyatlı olan ilaç isimleridir.

Adet söktürücü ilaç fiyat açısından değişkenlik gösterebilir. Aynı etken maddeye sahip ilaçlar farklı üretici firmalar tarafından üretildiğinden ilaç firmasına göre de fiyat değişebilir.

Hekim tarafından bir ilaç önerildikten sonra bu etken maddeye sahip eşdeğer ilaçlar hakkında da danışılarak hekimden birkaç farklı ilaç ismi istenebilir.

Bu durumda uygun fiyatlı ilacı temin etmeniz mümkün olacaktır. Fakat içerikleri değiştiğinden hekime danışmadan farklı bir adet söktürücü ilaç alıp kullanmanız kesinlikle önerilmez.

Eğer siz de adet gecikmesi ya da adet düzensizliği sorunu yaşıyorsanız reçetesiz adet söktürücüler aramak yerine mutlaka bir hekime danışmalısınız.

Hekim tarafından adet gecikmesine neden olan sorunların tespit edilmesi çok önemlidir. Ayrıca bilinçsiz şekilde kullanılan adet söktürücü ilaçlar ciddi yan etkilere ve kadın üreme organlarında önemli sorunlara yol açabileceğinden oldukça tehlikeli olabilir.

Yorumunuzu Gönderin



49 Yorum
  • ***** Yanıtla

    45 gün adetim gecikti evlendiğimde den adetim bazen 5 bazen 10 gün geç geliyor bu kez 45 gün geçti parca halinde geliyor ve sağ kaşığim ve bi üst bölgesi karnım ağrıyor ve hamile kalabilmek için çabalıyorum olmuuor

    17 Mayıs 2022 / 08:56
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Adet gecikmesi yaşadığınız için Beta HCG testi yaptırmanızı ve doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      17 Mayıs 2022 / 11:16
  • ***** Yanıtla

    Merhaba evli değilim ilk defa adet geçinmesi yaşıyorm . 6. Gün bugün şiddetti ağrılarım var . KPSS çalışıyorum geçen senede çalıştım saha çok stres altında idim böyle olmamıştı şuan neden böyle acaba

    18 Mayıs 2022 / 08:19
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Stres, hava değişimi adet gecikmelerine neden olabilmektedir. Birkaç gün içinde adet olmazsanız doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      18 Mayıs 2022 / 11:07
  • ***** Yanıtla

    15 tasinda kızımın yaklaşık 6 ay kadar gecikmesi oldu Dr duphaston verdi. İlaç bitti regl oldu. Şu an regl donemi başlaması lazım. Sorum şu “bu ilaç devamlı kullanılmalı mi yoksa bundan sonra normale döner mi? Dr bu konuda birşey belirtmemisti.” Şimdiden teşekkürler

    22 Mayıs 2022 / 11:58
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Doktorunuza danışmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      23 Mayıs 2022 / 09:30
  • ***** Yanıtla

    25 yaşındayım Ürtiker tedavisi için bir haftadır prednol 16mg kullanıyorum gebelik şüphem yok reglim gecikti. Kullandığım ilaca bağlı olabilir mi?

    25 Mayıs 2022 / 18:18
  • ***** Yanıtla

    Meraba korunmasız ilişki yaşadım ve en son adet tarihim 22nisan hala adet olmadım evde bir sürü gebelik testi yaptım negatif çıktı doktorum tarlusol verdi kullanıyorum günde iki defa 4gün oldu ama hala adet olamadım acaba hamile olabilirmiyim adet gecikmesinden 3gün sonra beta negatif çıkmıştı

    31 Mayıs 2022 / 23:48
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Gebelik şüpheniz varsa kandan Beta HCG testi yaptırıp doktorunuza başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      1 Haziran 2022 / 09:16
  • Bahçeci
    Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

    Merhaba,

    Kesin bir sonuç için kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    16 Mayıs 2022 / 14:48
Diğer Yorumlar
1 2 3 4 5
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: