Bahceci Tup Bebek

Erken Adet Olmak için Ne Yapılmalı?

Erken Adet Olmak için Ne Yapılmalı?; Kadın doğurganlığının sağlıklı bir belirtisi olan adet kanaması ortalama 28 günde bir gerçekleşir. Ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar…

Erken Adet Olmak için Ne Yapılmalı?
    

Erken Adet Olmak için Ne Yapılmalı?; Kadın doğurganlığının sağlıklı bir belirtisi olan adet kanaması ortalama 28 günde bir gerçekleşir. Ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar olan doğurganlık çağı boyunca sağlıklı her kadın, düzenli olarak adet kanaması yaşar.

Fizyolojik bir durum olan menstrüasyon döngüsünün düzenli bir şekilde devam etmesi için beyin, hormonlar ve üreme sisteminin birlikte, uyum içinde çalışması gerekir. Olası bir gebelik için vücudun kendini her ay tekrar hazırlamasına neden olan bu durum, bazen kadınları zor duruma sokabilir.

Tatil planı, sınav zamanı ya da düğün organizasyonlarına denk gelen adet kanaması, kişinin keyfini kaçırabilir. Bu tip durumlarda planlanan etkinliğin ertelenme şansı yoksa, akıllara hemen erken adet olmak için ne yapmalı sorusu gelir.

Erken adet olmak için ne yapılmalı sorusunu yanıtlamadan önce adet kanamasının oluşum mekanizmasını ve erken adet olmak ne demek bunları iyi kavramak gerekir.

Erken Adet Olmak Ne Demektir?

Ergenlik döneminde başlayan ilk adet kanamasından sonraki 1-2 yıl içinde adet döngüsü düzene girerek, menopoz dönemine dek ortalama 28 günde bir gerçekleşir.

Adet kanamasının oluşumu için beyinde yer alan hipotalamusun, hipofiz bezini uyarması ile birlikte LH ve FSH hormonlarının salgılanması başlar.

Kan dolaşımına karışan hormonlar, kadın yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların uyarılmasını sağlar. Böylece yumurtaların bir kısmı olgunlaşma sürecine girer.

Olgunlaşan yumurtalardan en iyi durumda olanı içinde bulunduğu folikülü ya da farklı bir deyişle keseciği çatlatır. Yumurta çatlaması olarak da bilinen bu durumun ardından yumurta, fallop tüplerine atılır.

Fallop tüpleri yumurtalık ile rahim arasında yer alan, yumurtanın sperm hücresi ile bir araya geldiği ve döllenmenin gerçekleştiği boru benzeri dokulardır.

Yumurtanın, fallop tüplerinde erkek üreme hücresi olan sperm hücresi ile karşılaşmaması durumunda yumurtlama döneminin başlaması ile artışa geçen östrojen hormon düzeyi azalırken, progesteron düzeyi artar.

Yumurtanın olgunlaşma süreci ile birlikte artmaya başlayan östrojen aynı zamanda rahim içi duvarı olarak tanımlanan endometriumun, olası gebelik durumunda embriyonun tutunmasını sağlamak için kalınlaşmasına sebep olur.

Ancak döllenmenin gerçekleşmemesi ile birlikte değişen hormonal dengeye bağlı olarak kalınlaşan rahim içi duvarı da incelmeye ve dökülmeye başlar.

Rahim içi dokusunun vajinal yoldan atılması, her ay düzenli olarak gerçekleşen adet kanamasına yol açar. Erken adet görmek olarak tanımlanan durum ise iki adet kanamasının arasında 21 günden az zaman olmasıdır.

Sürekli olarak 21 günden daha az süre ile erken adet görmek, sağlık problemine işaret eder. Ancak bazı durumlarda düzenli adet gören kişiler de pek çok farklı sebepten dolayı erken adet görmek isteyebilir.

Özellikle yaz mevsiminde yapılan tatil planları ve düğün organizasyonlarına denk gelen adet kanaması ya da sınav dönemine denk gelen adet sancıları kişilerin keyfini kaçırabilir.

Bu tip durumlarda ortaya çıkan, erken adet olmak istiyorum yakınmaları yerini, erken adet olmak için ne yapmalıyız sorusuna bırakır. Kişinin stres olmasına ve kendisini baskı altında hissetmesine neden olan bu durumda pek çok farklı yöntem uygulanabilir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Erken Adet Olmak için Ne Yapılmalı?

Erken adet olmak için ne yapmak gerekir sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt bulunur. Ancak bunlar arasında pek çok farklı bitkiyi kaynatarak suyunu içmek gibi bilimsel dayanağı olmayan bitkisel yöntemlerden uzak durulmalıdır. Bu tip uygulamalar pek çok farklı probleme yol açabilir.

  • Erken adet olmak için etkili yöntemlerden biri, sıcak bir banyo yapmak ya da eğer mümkünse sıcak su dolu bir küvete uzanmaktır. Ilık su vücudun rahatlamasında önemli bir rol oynarken, stres seviyesini de azaltır. Kan dolaşımının artması ile birlikte adet tarihinin öne gelmesini sağlayan sıcak banyo uygulamasında, su sıcaklığının çok yüksek olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Karın ve pelvik kaslarını gevşetmek için kullanılan karın bölgesini sıcak tutmak da erken adet olmak için ne yapılır sorusuna verilebilecek bir diğer yanıttır. Uterusa doğru oluşan kan akışının artmasına neden olan bu yöntemde karın bölgesine ılık su torbası uygulanabilir. Ancak kaynamış su gibi aşırı sıcağın faydadan ziyade zarar verebileceği de akılda tutulmalıdır.
  • Güneş ışınlarından faydalanarak D vitamini almak da üreme sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan hormon salınımında etkilidir. Bu yüzden güneş ışınlarının çok dik olmadığı zamanlarda güneşlenmek ya da kol ve bacakları açıkta bırakacak şekilde kıyafetler ile açık havada zaman geçirmek faydalı olabilir. Hareket etmek ve egzersiz yapmak da kan dolaşımını hızlandıran etkenler arasında yer alır. Kişinin kendisini çok zorlamayacak şekilde egzersiz yapması, adet kanamasının beklenenden önce gerçekleşmesini sağlayabilir.
  • Önceden yapılan planların ertelenemediği durumlarda, adet erken olmak için uygulanabilecek bir diğer yöntem de C vitamini bakımından zengin beslenmektir. Domates, limon, yeşil biber, kırmızı lahana, çilek, kivi ve ananas gibi besinler C vitamini bakımından zengindir. Bu tip besinlerin tüketilmesi ile alınan C vitamini, rahim içi duvarı olarak tanımlanan endometriumun kalınlaşmasını sağlayan östrojen hormonu salınımını arttırabilir.
  • Ancak C vitamini içerikli gazlı içeceklerden uzak durmak gerekir. Gazlı içeceklerin yanı sıra kafeinli içecekler de adet döneminin gecikmesine yol açabilir.
  • Erken adet olmak için ilaç kullanımı son derece sakıncalı olabilir. Özellikle hormon içerikli ilaçlar pek çok farklı sonuçlara yol açabileceğinden, hekim tarafından önerilmediği sürece kesinlikle kullanılmamalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar da aynı şekilde beklenmedik problemlere yol açabilir. Bu yüzden erken adet olmak için reçete edilmemiş ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Adet döngüsünün doğal bir süreç olduğunu ve vücudun olası gebelik için her ay kendisini tekrar tekrar hazırlamasına sebep olan bu döngünün, doğurganlık üzerinde önemli bir rolü olduğu unutulmamalıdır.

Adet Düzensizliğine Dikkat Edilmeli

Adet döneminin sınav zamanına denk gelmesi ya da tatil tarihinin adet dönemi ile üst üste gelmesi can sıkıcı olsa da bitkisel ve medikal ilaçları bilinçsizce tüketmek pek çok farklı sağlık problemine yol açabilir.

Bunun yerine stresten uzak durmak, güneş ışığından faydalanmak, hafif egzersizler ile kan dolaşımını hızlandırmak, ılık banyo yapmak ve karın bölgesini sıcak tutmak, C vitamini bakımından zengin beslenmek, adet kanamasının beklenenden erken olmasını sağlayabilir.

Normal şartlar altında ortalama olarak 28 günde bir gerçekleşen adet kanaması, kişiden kişiye farklı zamanlarda oluşur. 21 ile 35 gün arasında gerçekleşen adet kanamaları normal kabul edilirken, iki periyot arasında görülen ilk adet kanamasının 21 günden daha kısa süre içinde gerçekleşmesi, erken adet olmak olarak tanımlanan bir tür sağlık sorunudur. Bu süre içinde gerçekleşen adet kanamasına neyin sebep olduğunun saptanması uzman bir hekim muayenesi gerektirir.

Ek laboratuvar ve radyolojik görüntüleme tetkikleri ile adet kanamasının neden 21 günden daha kısa sürede gerçekleştiği saptandıktan sonra hekim tarafından uygun tedavi süreci başlatılır.

İki adet kanaması arasında 35 günden daha uzun süre olması da geç adet olmak olarak tanımlanır. Bu durumda da uzman bir hekime başvurularak geç adet olmaya sebep olan etken araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Bilinçli olarak erken adet olmak için ilaç kullanılacaksa, bu durum mutlaka hekim onayı alındıktan sonra yapılmalıdır.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



160 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Slm.ben de 2 aydır adat görmedim evliyim ama hamile değilim.ne yapacağım çok stres ediyorum.bana ilaç felan söyler seniz sevinirim

    1 Ağustos 2021 / 18:03
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      2 Ağustos 2021 / 17:25
  • ***** Yanıtla

    Merhaba 16 yaşındayım en son 23 hazirandan regl olmuştum ve 11 gündür olmuyorum acaba sebebi nedir

    2 Ağustos 2021 / 22:56
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Ergenlik dönemlerinde adet düzensizlikleri olabilir. Doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      3 Ağustos 2021 / 09:56
  • Bahçeci
    Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

    Merhaba,

    Erken adet olmak hamileliği engellemez fakat adet olduysanız hamilelik olasılığı çok düşüktür. Şüpheniz devam ederse kandan Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    30 Temmuz 2021 / 09:29
  • ***** Yanıtla

    Merhaba biraydan fazladır adet olamıyorum troitlerimden dedi doktor ilacını verdi hiç aksatmadan düzenli bir şekilde kullanıyorum ama yine düzensizlik var sebebi ne olabilir menapoza girmiş olabilrmiyim

    9 Kasım 2021 / 17:28
  • Bahçeci
    Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

    Merhaba,

    Doktorunuza danışmanızı öneririz.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    9 Kasım 2021 / 17:35
  • ***** Yanıtla

    Merhaba doğum kontrol hapı yasmini iki gün kullanıp bıraktım. 1 hafta sonra regl olmam lazım kanda test yaptırsam çıkar mı

    13 Şubat 2022 / 18:55
  • Bahçeci
    ***** Yanıtla

    Merhaba,

    Regl gecikmesi olduğu takdirde test yaptırmanızı öneririz.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    13 Şubat 2022 / 21:30
  • ***** Yanıtla

    Sonuç ne

    16 Şubat 2022 / 17:13
Diğer Yorumlar
1 14 15 16
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: