Adet Düzensizliği Yaşayan Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir? - Bahçeci

Adet Düzensizliği Yaşayan Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir?

Adet Düzensizliği Yaşayan Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir?
27.09.2018 338

Adet düzensizliği birçok kadının yaşadığı bir problem. Adet düzensizliği nedir ve neden olur, adet düzensizliğim var hamile kalabilir miyim gibi merak ettiğiniz soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet aralıkları normalde 21 günle 35 gün arasındadır. Her kadının kendine ait bir siklus döngüsü olur ve genellikle bu döngü birkaç günlük oynamalarla periyodik olarak devam eder. Kadınlarda adet aralığının 21 günden kısa veya 35 günden uzun olması adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır.

Adet görmemek “amenore” olarak adlandırılır. Hiç adet görmeyen primer amenore adını verdiğimiz kadınlarda genellikle hormonal genetik problem söz konusudur.

Yani beyinden yumurtalıklara, yumurtalıklardan rahime giden bu hormonal döngünün herhangi bir yerde kesintiye uğraması kadının adet görmesini engeller. O yüzden bu hormonal döngünün kesildiği her noktada amenore oluşur.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Adet Düzensizliğinin Sebepleri Nelerdir?

Adet düzensizliğinin pek çok sebebi olabilir. Bu nedenlerden ilk akla gelmesi gereken ve en çok karşılaştığımız sebep, kadının çevresel faktörler ve fizyolojik durumuyla ilgili problemlerdir.

Stres, anksiyete ve hava değişimi gibi mevsimsel değişiklikler sebebiyle adet düzensizliği olduğu gibi hormonal problemler nedeniyle de adet düzensizliği olabilir.

Yumurtlama problemine yol açan hiperprolaktinemi, polikistik over sendromu, prematür yumurtalık yetmezliği ve perimenopoz hormonal adet düzensizliğine yol açmaktadır.

Bununla birlikte gebelik, kilo kaybı, yeme bozuklukları, yoğun egzersiz, yoğun stres, sistemik hastalıklar da adet düzensizliğine neden olabilmektedir.

Adet Düzensizliği Nasıl Tespit Edilir?

Adetin belirlenen döngüden erken ya da geç olması durumunda söz edilen bu düzensizlik durumu farklı şekillerde görülebilmektedir. Eğer kadın 15-20 günde bir adet görüyorsa sık adet görme, 35 günden uzun yani 2-3 ayda bir görüyorsa da seyrek adet görme döngüsündedir.

Bununla birlikte adet miktarının çok az olması durumunda da kadınlar endişeye kapılabilmekle birlikte bu durum her zaman patolojik olmayabilmektedir.

Örneğin doğum kontrol hapı ve benzeri ilaç kullanan kadınlarda adet miktarında azalma gözlenebilmektedir. Kanamanın fazla olması durumunda ise vücudun kanamayı durdurma ve kanı pıhtılaştırma mekanizmalarında ortaya çıkabilecek bozukluklardan şüphelenilmektedir. Ancak yaşanan her tür değişikliği kadın doğum uzmanı ile paylaşmakta yarar görülmektedir.

Adet döneminde kanamanın uzun sürmesi durumunda ya da iki kanama arasında lekelenme görülmesi durumunda da yine mutlaka hekime bilgi verilmesi gerekmektedir.

Bu sorunun mutlaka ciddiye alınması ve en kısa sürede hekime başvurulması gerekmektedir. Zira adet düzensizliği sorununun altında hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzında ortaya çıkabilecek polipler, endometrial hiperplazi, kadınların en fazla karşılaştığı sorunlardan biri olan myomlar ve daha nadir olarak da rahim kanserleri sayılmaktadır.

Önemli olan adet düzensizliğinin neden kaynaklandığını saptamaktır. Bu tip durumlarda genelde elimizde bir veri olması açısından hasta adetini spontane (kendiliğinden) gördüğü bir adetinin üçüncü gününde yapılan kan testleriyle, yumurtalık fonksiyonlarını etkileyen yumurtlamayı etkilen hormonların ölçüsü ile değerlendirilir.

Yumurtlamayı etkileyen hormonların yanında tiroit bezinden salgılanan hormonlarda azlık veya çokluk ya da hipofiz bezinden salgılanan süt hormonu dediğimiz prolaktin hormonunun az ya da çok salgılanması gibi durumlarda da adet düzensizliği görülür.

Bu nedenle hasta geniş bir çerçevede değerlendirilir. Gerekirse kanda bu hormonların testleri bakılmalı ve asıl neden detaylı jinekolojik muayene ile aydınlatılmalıdır.

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Özellikle yaş grupları çok önemlidir. Adetin ilk başladığı ergenlik çağındaki kızlarda veya adet döneminin sonuna yaklaşmış menopoza girme çağındaki kadınlarda adet düzensizliğinin başlıca sebebi yumurtlama eksiklikleridir. Bu tür hastalarda mutlaka yumurtlamanın düzenlenmesi, adet düzensizliğini düzenleyecek tedaviler olmaktadır.

Bunun yanında diğer dönemlerde yani normal adet olup ondan sonra bozulduğu ya da düzensizleştiği dönemlerde yine yumurtlama problemleri ve hormonal problemler adet düzensizliğine yol açabilir ve bunların tedavi edilmesi gerekebilir.

Rahim içeresindeki polipler, miyomlar yani kanamayı düzensizleştirecek faktör ve fiziksel etkenlerde adet düzensizliğine sebep olabilir. Ve bunların da cerrahi ya da medikal olarak tedavileri mümkündür.

Adet Düzensizliği ve Gebelik

Adet düzensizliği yaşayan kadınların sıkça sorduğu soruların başında “Düzensiz adet görüp hamile kalınır mı?” sorusu gelmektedir. Bu durum kısırlık nedeni olabileceği gibi, adet düzensizliği olup hamile kalanlar da olabilmektedir.

Adet Düzensizliği Kısırlık Sebebi midir?

Adet düzensizlikleri kısırlığa sebep olabilir. Sağlıklı bir hamilelik için yumurta büyürken salgılanan östrojen hormonu ile rahim senkronize bir şekilde kalınlaşmalıdır.

Kısa süre adet gören bir kadında yumurtlama erken olmaktadır yani yumurta çok hızlı büyümektedir. Yumurtanın salgıladığı hormon ile rahim henüz kendini toparlayamamış iken yumurtlama gerçekleşir ve içeride döllenme olup embriyo rahme düştüğünde, rahimin gebelik için hazır olmaması bir kısırlık sebebi olabilir.

Uzun süreli adet gören bir kadında yumurtanın yavaş büyüdüğünü düşünüyorsak ve özellikle bir doktor tarafından da takip edilmiyorsa yumurtlama gününün belirlenememesi çiftler tarafından bugünün aksatılması ve düzenli ilişkinin olmaması da aynı zamanda kısırlığa yol açabilir.

Adet Düzensizliği Varken Hamile Kalınır mı?

Primer amenore adını verdiğimiz durumda beyinden yumurtalıklara salgılanan hipotramik hormonlar eksiktir. Bu hormonların takviye edilmesi kadınların tekrar yumurtalıklarının işlevsel hale gelmesini sağlayarak adet görmelerini ve gebelik oluşmasını sağlar.

Ancak yumurtalıkların cevabının negatif olduğu yani bu hormonların olmasına rağmen yumurtalıkların çalışmadığı, erken menopoz ya da genetik sendromlu yumurtalıkların gelişip aktif olamadığı TURNEL sendromlu hastalarımızda maalesef yumurtalıkların çalıştırılarak gebelik elde edilmesi mümkün olmayacaktır.

Adet Düzensizliği Olanlar Gebelik Testini Ne Zaman Yapmalı?

Düzensiz adet görenlerde hamilelik belirtileri nelerdir ve adet düzensizliğinde hamilelik nasıl anlaşılır? Adet gecikmesi bir gebelik belirtisi olmakla beraber, adet düzensizliği yaşayan kadınlarda güvenilir bir belirti değildir.

Adet düzensizliği yaşayan kadınlarda gebelik belirtileri diğer kadınlarla hemen hemen aynıdır. Özellikle adet görmeniz gereken tarihten 14 gün geçmesine rağmen hala adet olmadıysanız, test yaptırmanız önerilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin


338 thoughts on “Adet Düzensizliği Yaşayan Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir?

1 8 9 10 11 12 30
  1. En son ocak 22 de adet gördüm Martin 5 inde test yaptım negatif çıktı bu arada hiç adet olmadım pkos hastasıyım nisanın 5inde tekrar test yaptım hamile olduğumu öğrendim hatta inanamadim 4 test daha yaptım biride kana en yakın sonucu veren testlerden hepsinde var çıktı. Şu sıralar korona belasindna dolayı gidemiyorum doktora ben hesaplarken son adet tarihimi mi baz Alicam adetimden 1.5 ay sonra yaptığım testte çıkmamıştı kafam baya karışık yanıt verirseniz çok sevinirim

    1. Merhaba,

      Son adet tarihini baz alabilirsiniz fakat polikistik over tanılı hastalarımızda geç döllenme olabiliyor. O yüzden gebelik haftanız kese muayenesinde net olarak belli olacaktır. Sağlıklı bir gebelik süreci dileriz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  2. Adet olmuyorum evliyim. Adet olmadan hamile kalma durumu olur mu yada bi tedavi şekli olarak ne var

    1. Merhaba,

      Öncelikle adet olamama sebebini saptamak gerekir. Adet olmamanız yumurtlama sorununa da sebep olacağı için en kısa sürede doktorlarımızla görüşmenizi öneririz. Doktorlarımızla ücretsiz görüntülü görüşme randevusu almak için buraya tıklayabilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  3. Merhaba hocam ben 1 aydır adet düzensizliği yaşıyorum.10 günde bir kanamam oluyor. Bunun icin ne yapmam lazm.ve çocuk sahibi olmak istyrm ne yapmam gerek

    1. Merhaba,

      Adet düzensizliklerinin birçok sebebi bulunuyor. Erken menopoz, miyomlar, basit kistler, stres, hava değişimi de adet düzensizliklerinin sebebi olabilir. Düzensizliğiniz devam ederse doktora başvurmalısınız. Doktorunuz ultrason muayenesi yaparak gereken tetkikleri isteyebilir ve tedavinizi düzenleyebilir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  4. Merhaba bemimde adetim düzensiz 38 günde bir oluyorum polikistikover oldugunu söylemişti doktor ama 8 aydır istiyoruz çocuk sahibi olmayı ama olmadı ne yapmamız gerekiyo acaba

    1. Merhaba,

      Polikistik Over Sendromu tanısı olan hastalarda adet düzensizlikleri sıklıkla görülmektedir. Adetleriniz düzene girdikten sonra rahim içi veya sperm yumurta kalitesi ile ilgili bir probleminiz yoksa kısa zamanda gebe kalabilirsiniz. Tedavinizin planlaması ve detaylı bilgi için buraya tıklayarak doktorlarımızdan ücretsiz online görüşme randevusu alabilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  5. Merhabalar; ben fatih 10 aylık evliyiz ve eşimle bebek dusunuyoruz ama bebek yapmayi 3 aydır deniyoruz ilk 2 ay denedik olmadı bu 3. Ayda ovulasyon testiyle denedik çiğ çizgiyi yakaladık ve günde en az 3 kez olmak kaydı ile 5 gün arka arkaya ilişkiye girdik acaba eşimin hamile kalma ihtimali varmıdır yardımcı olabilir misiniz?

    1. Merhaba,

      Sperm ve yumurta kalitesi iyiyse eşiniz gebe kalabilir. Güzel haberler almanızı dileriz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  6. Merhabalar ben 22 yasindayim ve 2 yıldır evliyim şuan cocuk istemiyoruz. Benim adet gormeye basladigim yasimdan beri adetim hep duzensiz kadin doguma gittigimde 18 yasina gelince duzelir dedi ama hep ayni 1bucuk 2 ayda falan anca oluyor ama bir hafta falan sürüyor daha kucukken 15 gun surdugude oluyordu ama simdi 7 8 gun falan sürüyor ama adetim halen duzensiz her ay ayni tarihte olmuyor. Acaba bu ilerde çocuk istediğimizde gebelikde sıkıntı olurmu internette okudugum kadariyla cok korkuyorum kısırlık falan yaziyor

    1. Merhaba,

      Adet düzensizliklerinin birçok sebebi olabilir fakat uzun yıllardır süren adet düzensizliği ya polikistik over sendromu ya da erken menopoz durumuna işaret eder. Adet sürenizin 1 hafta olması polikistik over sendromuna uyuyor fakat yine de net cevap için dilerseniz buraya tıklayarak doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme randevusu alabilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

    2. Mrhablar
      En son adet gördüğüm tarih 22 kaşım di ve bir aydr adet olmadim hamilelik testi yaptım ama negatif çıktı ama hayla adet olmadim önceden düzensiz oluyordum ama 7 aylık evliym evlendikten snra düzenli oluyordum ama şu 1aydir olmadm sebebi ne olabilir yardımcı olur musunuz

      1. Merhaba,

        Adet düzensizliklerinin birçok sebebi olabilir. Doktora başvurmanızı öneririz.

        Saygılarımızla,
        Bahçeci Ailesi

    1. Merhaba,

      Adet düzensizliklerinin birçok sebebi olabilir. Uzman bir hekime başvurmanızı ve detaylı bir muayeneden geçmenizi tavsiye ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  7. Merhaba
    Adet duzensizligim var en son ne zaman geldigini bile hatirlamiyorum iki ay iki bucuk ay sonra geliyordu evlendikden sonra temelli duzensiz oldu. Anne olmayi çokk istiyorum nasil hamile kalabilirim bana yardimci olur musunuz .

  8. Merhaba arkadaşlar, benim de adet düzensizliğim var ,ve en son ne zaman geldigini bile hatirlanimiyorum . Bir çok test yaptim. Ama hep negatif çikti ,her seferinde hayal kirikligina uğradim ?,anne olmayı çok istiyorum bana lutfen yarcimdi olur musunuz .?

    1. Merhaba,

      Adet düzensizliklerinin birçok sebebi olabilir. Erken menopoz, miyomlar, kistler, hava değişimi, stres, kullanılan hormon ilaçları adet döngünüzü düzensizleştirebilir. Vakit kaybetmeden merkezimize gelerek doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme yapabilir, adet düzensizliklerinizle ilgili tanı ve tedavi planınızı oluşturabilirsiniz. Buraya tıklayarak telefon numaranızı bırakabilirsiniz.

      Saygılarımızla
      Bahçeci Ailesi

  9. Merhaba ben 21 yaşındayım ve 5 aylık evliyim. Korunmadan öncesine kadar adet döngüm tam 36 gün sürerdi. 3 kere aylık iğne kullandım, son enjeksiyonun üzetinden yaklaşık 110 gün geçti ve hala adetim düzebe girmedi aon 3 ayda toplamda 11 kanamam oldu. Ara kanama ve regl ayort edilmiyor hepai regl kanaması gibi. Geçen ay kadın doğum uzmanına gittim ve Hormon ve ultrason sonucunda bişey çıkmadı, ama hala da düzene girmedi. Üstelik gebe kalmak istiyorum ama yumurtlama günümü takip edemiyorum kanamaların arası 4-16 gün arasında değişiyor. Sağlıklı yumurta hücresinin gelişip gelişmediğindeb şüpheliyim. Endişelenmem gereken bir durum var mı ne yapmalıyım?

    1. Merhaba,

      Adet düzensizliklerinin birçok sebebi olabilir. Basit kistler, miyomlar, polikistik over sendromu, erken menopoz, hava değişimi, stres, kullanılan hormon ilaçları adet döngünüzü düzensizleştirebilir. Düzensizlikleriniz devam ederse bir kadın doğum uzmanına giderek detaylı muayene olmanızı tavsiye ederiz.

      Saygılarımızla
      Bahçeci Ailesi

1 8 9 10 11 12 30

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Adet Düzensizliği Yaşayan Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Adet Düzensizliği Yaşayan Kadınlar Nasıl Gebe Kalabilir?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.