Bahceci Tup Bebek

Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?

Normal şartlarda, düzenli adet gören bir kadının 28 günde bir kadının adet görmesi gerekmektedir. Ancak çevresel veya bir takım faktörlere bağlı olarak bu döngüde…

Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?
    

Normal şartlarda, düzenli adet gören bir kadının 28 günde bir kadının adet görmesi gerekmektedir. Ancak çevresel veya bir takım faktörlere bağlı olarak bu döngüde bazı değişiklikler yaşanabilmektedir ki bu faktörlerin başında stres gelmektedir.

Normal döngüden bir hafta önce ya da bir hafta sonrası normal olarak kabul edilirken, 21 gün 35 günün dışına çıkıyorsa adet düzensizliğinden söz edilmektedir.

Adet döneminde kanamanın uzun sürmesi durumunda ya da iki kanama arasında lekelenme görülmesi durumunda da yine mutlaka hekime bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu sorunun muklaka ciddiye alınması ve en kısa sürede hekime başvurulması gerekmektedir.

Zira adet düzensizliği sorununun altında hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzında ortaya çkabilecek polipler, endometrial hiperplazi, kadınların en fazla karşılaştığı sorunlardan biri olan myomlar ve daha nadir olarak da rahim kanserleri sayılmaktadır.

Düzensizlikler nasıl görülür?

Adetin belirlenen döngüden erken ya da geç olması durumunda söz edilen bu düzensizlik durumu farklı şekillerde görülebilmektedir. Eğer kadın 15-20 günde bir adet görüyorsa sık adet görme, 35 günden uzun yani 2-3 aydı bir görüyorsa da seyrek adet görme döngüsündedir.

Bununla birlikte adet miktarının çok az olması durumunda da kadınlar endişeye kapılabilmekle birlikte bu durum her zaman patolojik olmayabilmektedir.

Örneğin doğum kontrol hapı ve benzeri ilaç kullanan kadınlarda adet miktarında azalma gözlenebilmektedir. Kanamanın fazla olması durumunda ise vücudun kanamayı durdurma ve kanı pıhtılaştırma mekanizmalarında ortaya çıkabilecek bozukluklardan şüphelenilmektedir. Ancak yaşanan her tür değişikliği kadın doğum uzmanı ile paylaşmakta yarar görülmektedir.

Testler

Adet düzensizliği kadına bağlı kısırlık nedenleri arasında önemli bir etkeni oluşturduğu için son derece dikkat edilmesi gereken bir sorundur.

Bu nedenle bazı testlerle altta yatan nedenin net olarak ortaya konması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda yapılacak testlerin başında hormon profillerine bakılması yer almaktadır.

Burada yumurtlamayı yönlendiren hormonların normal sınırlar içinde olup olmadığına bakılır. Aynı şekilde troid hormon fonksiyonları ve süt hormonu prolaktin düzeyinin kontrol edilmesi de yapılması gereken testlerin başında yer almaktadır.

Yorumunuzu Gönderin



77 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merb 26 yasındayım adetlerim düzenli her ay oluyorum fakat kanamada azalma var. Eskiye göre baya az ultrasonla bakıldı hormon testleri yapıldı bi problem yok. Kullandığım ilaç yok.sebepsiz azalma normal mi

    8 Mayıs 2016 / 16:17
  • ***** Yanıtla

    Merhaba ben her ay adet görüyorum dum duzenli olarak fakat 2-3 aydir görmüyorum sizce nedeni ne olabilir

    15 Mayıs 2017 / 12:01
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Sizi muayene etmeden bu konuda bir yorum yapmamız doğru olmayacaktır. Çünkü adet görememe sebebinizi anlamak için jinekolojik bir muayene olmanız gerekmektedir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      16 Mayıs 2017 / 13:22
  • ***** Yanıtla

    Merhaba ben 29
    Yaşındayım üstelik epilepsi hastasıyım 3.4 aydır adet görmüyorum bunun için ne yapabilirim ilâçlarım adetimi kesiyor olabilirmi acaba göbeğimde şuan şişkinlik var çok kilo aldım 85 kiloydum 4 aydır adet görmediğim için 104 kiloya çıktım üstelik her yerimde yüklenme oluyor mesela omuzlarında uzun uzun kıllar çenelerimde sert sert yanaklarımda bile tüylenme oluyor bıktım artık onlarla uğraşmaktan 2 günde bir erkek sakalı gibi uzuyorlar bu sorunları nasıl çözebilirim

    6 Temmuz 2017 / 00:50
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Hormon bozukluğu tüylenmeye neden oluyor olabilir ancak kesin bir yorum yapabilmemiz için sizi muayene etmemiz ve bazı testler yaptırmanız gerekmektedir. Dilerseniz 444 39 49 numaralı telefondan randevu alarak kliniğimize gelebilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      17 Temmuz 2017 / 12:45
  • ***** Yanıtla

    Ben test yaptırdım sperm yok sonucu aldım baba olma imkanı varmı tesisim tek diğer kanal için de gelişmemiş mevcutda olanda çok gelişmemiş

    22 Eylül 2017 / 22:43
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz.
      Dilerseniz hangi merkezimizle iletişime geçmek istediğinizi ve iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz yazabilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
      İlginiz için teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      5 Aralık 2017 / 10:28
  • ***** Yanıtla

    Benim adet düzensizliği var 15 günde bir oluyorum bu durum neyden kaynaklanıyo acaba bana yardımcı olabilirmisiniz teşekürler

    18 Aralık 2017 / 19:43
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz.
      Dilerseniz iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
      İlginiz için teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      22 Aralık 2017 / 15:33
  • ***** Yanıtla

    İyi günler dilerim adet problemi yaşayan kişilere yani bekar bayanlarda muayene sadece ultrasonla mı yapılıyor?

    25 Nisan 2018 / 17:01
Diğer Yorumlar
1 2 3 8
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: